08.12.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 7252 |  0 
Тайният прозорец – ниша в интериора
Първите ниши не са изобретени от никого. Те са се появили естествено в дълбочините на пещерите, където са живели далечните наши предци. Използвали ги за съхранение на битови предмети, оръжие и инструменти. Според необходимостта тези „детайли” се разширявали и удълбочавали. Така се родили първите в историята на човечеството архитектурни елементи.
Сега е модерно да се създават ниши с особен ефект на осветлението или на разположените в тях предмети.

Как да направим нишите още по-рационални и красиви?

В по-културните общества нишата е играла важна роля и се е оборудвала специално – в култови и обществени сгради. В християнските храмове в тях са поставяли образите на светци и култови предмети. В Средна Азия ги използвали за почивка в търговските магазини и на пазарите. На Изток нишите „токонома” служили за фон на произведения на изкуството.
По този начин нишите са изпълнявали две функции – функционална и декоративна. В съвременния интериор нищо не се е изменило. Както и преди векове, нишата може да се използва за чисто улитарни цели (и вградената мебел е потвърждение на този извод). Често дизайнерите придават допълнителен ефект на интериора чрез специални декоративни елементи – в това число и ниши. От всичко, сътворено от архитектурната мисъл, тази се въплъщава максимално просто. Важно е само правилно да се впише в идеята на интериора и да й се придаде определен смисъл.

Нишата изпълнява своята функционална роля при определени условия:

* Размерите на съществуващото издълбаване в стената е достатъчно в нея да се разположи шкаф с минимални размери в милиметри 600 (ширина) х 400 (дълбочина) х 1500 (височина) или полици с размери 400 х 200 х 200 мм.
* Стаята по своите размери или по стил не подхожда за разполагането в нея на отделно стоящите предмети от корпусната мебел.
* В жилище със свободно планиране се изисква визуално да се отдели една зона от друга (например кухня-ниша между трапезарията и дневната.
* В мансардни помещения в ниското пространство под леглото често се слагат рафтове и шкафчета.

Използването

Ако нишата със закрити врати , служи за съхраняването на дрехи, обувки, големи предмети и т. н.). Ако е открита – за книги и апаратура. Ако е достатъчно широка и висока и започва от пода, е възможно в нея да се помести дори мека мебел, да се създаде уютен ъгъл за мини-кабинета, или пък там да бъде устроено любимото място за почивка. А в антретата и тоалетните в тях се поставят огледала.

Декоративно значение нишата получава в името на специална идея:

* В случаите, когато тя е като рамка на картина или дребна пластика.
* В нея се поместват витражи и аквариуми, когато е разположена в преградата между две стаи.
* Поставя се фамилната гордост – колекцията.
* В нишата се изгражда камина или декоративна врата.
* Когато е нужно да се акцентира върху скулптури, керамика или по-големи растения.

За какво трябва да помислим?

Най-напред за целта. В зависимост от нея нишата ще получи нужните параметри: оптимални размери, подходящ цвят, текстура на покритията и светлинния компонент.
Правила на цвета и текстурата. Ако помещението е издържано в дискретни тонове и текстурата е сравнително еднородна, смело може да боядисате нишата с по-контрастни цветове и/или по-изразителна текстура (камък, декоративна мазилка, дърво, гипсов корниз). Колкото до наситения цвят, тук той става доминанта и някои от останалите елементи от интериора трябва да се съобразяват с него.
Нерядко обаче стаята вече достатъчно е акцентирана с мазилка и с наситени рисунки върху пода например, фактурата на стените и тавани на няколко нива. В този случай нашата не трябва да се набива на очи.
Ако нишата е от затворен тип, обикновено се обработва в тон със съседните стени.
Вграденото осветление на нишата се използва при 90 от сто случая. Лампите трябва да са достатъчно декоративни, едва забележими или съвсем скрити. Важното е да придадат необходимата визуална дълбочина. А ако тя е акцентирана със съответните материали, полученият ефект е потресаващ…
Формата на нишата може да бъде най-.различна – от просто правоъгълна до сложни полусфери и сводове. Като външна рамка служат дървени или полиуретанови профили, а в санитарните възли – керамични фризове.
Ако декоративната ниша е предназначена за конкретно произведение на изкуството, важно е да се избере цвят, текстура и осветление така, че акцентът да бъде върху предмета, а нишата да бъде само негов достоен фон.

Стилово съответствие

Обикновено на класическите интериори подхождат ниши във вид на арка или свод в тон със стените, обработени с бял полиуретанов профил. За романо-рицарския стил нишите се обработват с камък или дърво. Английският викториански стил и ампирът допускат правоъгълни ниши, облепени с плат или текстилни тапети. Близкият Изток залага на особената форма на нашите – по аналогия с купола на минаретата. Япония (както във всичко) е минималистична и за стаята в този стил подхожда ниша без осветяване, задължително в тон със стените и непременно – правоъгълна. Етническият стил е по-малко претенциозен към формата, но държи на едрата фактура и естествените цветове. Съвременният интериорен стил приема всякакви форми, тонове и материали. (Все пак вижте описаните по-горе правила за цвета и текстурата).
Отделно споменаване заслужават стаите-ниши. При неголемите си размери (например 2х2 метра) те могат да създадат уюта на алков за леглото или дивана. Понякога в нея чудесно стои работно място или гардероб.
18.10.2012 г. / aрх. Таня Иванова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021