26.11.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 6335 |  0 
Шпионката – окото на дома
Шпионката е устройство с помощта на което може да огледаш стълбищната площадка, преди да отвориш входната врата.
Вратата сама по себе си трябва да защитава дома от неканени гости, но е хубаво да се види кой стои зад нея. Именно за това се поставя шпионката.
Основната характеристика на шпионката е ъгълът на обзор. Колкото е по-голям, толкова по-добре. Най-големият ъгъл на виждане е 180° - тогава се вижда дори изтривалката пред вратата. Най-малкият е 120°. При избора е задължително да се знае дебелината на вратата. Тя се колебае между 35 и 60 мм при обикновените врати и до 85 мм при усилените метални. Затова тялото на шпионката се прави с различна дължина. Използват се и устройства с различни диаметри, така че могат да се монтират на всякакви врати. Освен това всяка шпионка има резба, регулираща дължината. Оптиката на шпионката може да бъде стъклена или пластмасова (естествено остъклените шпионки са по-добри и по-здрави тъй като стъклото не старее и не се напуква, а тялото се прави от метал или пластмаса. Материалът за изработка влияе на качеството и цената. Според мнението на специалистите, шпионките от метал са най-надеждни, но и най-скъпи. В случай, че сте купили входна врата и в окомплектовката е указано наличие на шпионка, това съвсем не означава, че тя е монтирана. За да не се налага всеки път да се качвате на табуретка или да се прегъвате на три, за да погледнете през нея, мястото за монтиране на шпионката се определя непосредствено преди монтажа.

Изборът

Най-дълго ще ви служи метална шпионка със стъклена оптика. Най-добре е веднага да се определи какъв ъгъл на обзор ви интересува – от това зависи избора на модел. Същото се отнася и за диаметъра на шпионката – решете го предварително за да не се налага в последствие да се мисли, как в отвор с голям диаметър да се постави шпионка с малък размер.

Модерното решение - система за видеонаблюдение

Днес обикновената шпионка не е така актуална. Практически на повечето входни врати е поставен домофон. Ако някой идва при вас, той предварително звъни в апартамента ви отдолу. Освен това обикновената шпионка лесно се закрива с пръст. За това може да се постави на вратата съвременна система за видеонаблюдение. Какво представлява тя? Грубо казано това е видеошпионка. Системата е така устроена, че човекът, стоящ пред вратата, дори не подозира, че го виждате.
Да разкажем за най-сложните и най-скъпи модели. Тази система напълно оглежда и прослушва стълбищна клетка със сложна форма. Избират се високочувствителни широкоъгълни видеокамери със скрит монтаж и качествени микрофони. Така може да разговаряте, без да отваряте вратата. Освен това близкостоящите до жилището площадки се осветяват с инфрачервени прожектори монтирани в тавана.
Още една много полезна функция – предвидено е автоматично избирателно видеозаписване на подозрителни събития протичащи пред входната врата. И даже, ако не сте в къщи, човек попаднал в зоната на оглед, ще бъде записан. При това може да бъде записан не от една, а от няколко видеокамери от различни ъгли плюс информация за датата и часа на събитието. Всички елементи се монтират така че да не бъдат видни отвън или поне да се забелязват трудно.
Вътре в дома е поставен монитор и симпатична слушалка за разговорното устройство, видеорегистратор (секретар) и няколко малки спомагателни прибори за нормално функциониране на системата.
20.10.2013 г. / Атанас Желязов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022