22.10.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 1720 |  0 
Украсете банята с папирус
В природата папирусът (Cyperus papyrus) расте по бреговете на Нил и някога от неговата сърцевина египтяните са правили хартия. Сега папирусът благодарение на силните си филизи, увенчани с розетка от листа, заема сериозно място сред декоративните стайни растения. Особено добре се чувства в помещения с висока влажност на въздуха, например в банята, където има естествено осветление. Колкото е по-висок таванът в помещението, толкова е по-добре: ако внасяте торове ежеседмично, растението може да достигне височина от 2 метра.

През лятото е желателно да поставите растението на открито. Към температурата папирусът няма да е взискателен, но през зимата тя трябва да бъде поне 12 градуса.
Поливайте папируса често, но не го поставяйте под течаща вода. Запълнете чинийката на саксията с вода до две трети от обема й. Полейте отново едва след като този запас от течност бъде изразходван.
Размножава се чрез семена, връхни резници и делене на храста. Като резник се използва розетката от листа, която леко се посипва с почва и обилно се полива, като не се допуска изсъхване на субстрата. От една розетка може да се получат няколко растения, които трябва да се разделят и пресадят.
С възрастта стеблата на папирусът пожълтяват и отмират – те трябва да се изрежат от основата, с което се позволява обновяване на растението. При прекалено сух въздух края на листата изсъхват и покафеняват. Пожълтелите стебла трябва да се премахнат.
10.02.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021