08.12.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 1781 |  0 
Преборете се с дървесните гъби
Ако имате вила или селска къща, със сигурност знаете, че дървените части често се поразяват от дървесни гъби. По принцип по-често страдат онези части, които постоянно са овлажнени и в същото време са слабо проветрени.
Появата на гъбите лесно се забелязва: отначало ще откриете натрупване на тънки нишки, които с течение на времето се превръщат в ленти със сребрист оттенък. Поразената от гъбите дървесина става тъмна, нацепва се и бързо губи здравината си. Ако не се вземат необходимите мерки, за 6-8 месеца гъбите може да разрушат напълно дъските и другите дървени части на сградата.
За да предотвратите появата на гъби трябва редовно да се проветряват помещенията и да не се допуска появата на влага. Препоръчва се и редовно да се подновява цвета на дървените конструкции.
Ако домашните гъби вече са се появили да тяхното унищожени може да ползвате водни разтвори на някои неорганични соли. За тази цел подходящи са синият и зеленият камък. В 1 л гореща вода се разтварят по 50 г от двете вещества и полученият горещ разтвор чрез пулверизатор или четка се нанасят върху поразената от гъбите дървесина и върху съседните здрави участъци. След месец обработката се повтаря.
Понякога към разтвора може да се добави глина до получаването на паста, с която се обмазва дървесината. Тази обработка е по-ефикасна.
02.11.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021