Названието на това растение произхожда от името на неаполитанския граф фон Сансевиеро, който през XVIII век е покровителствувал естествените науки. Родината му са тропическите райони на Африка и Азия. Сaнсевиерията е едно от най-популярните и непретенциозни растения, които много народи обичат и са му дали различни имена. У нас го наричаме меч, в Русия това е тъщин език, във Великобритания - леопардова лилия или език на дявола, а в Германия му викат "Африкански коноп". Още в древността от сансевиерията местните жители са добивали от листата влакна.
Мечът е много лесен за отглеждане. Леко понася сухия въздух и недостига на вода. Расте на слънце, но добре се развива и на полусянка. Необходимо е да се полива умерено, през зимата не по-често от един път месечно. Ако се прекалява с водата, листата пожълтяват, омекват и падат. Трябва да се внимава също така вода да не попада в основата на розетката, защото това може да доведе до заболяване на растението.
Светлината също няма решаващо значение за развитието на меча, но това се отнася за растенията с еднотонни листа. За да не загубят своята окраска, пъстрите видове трябва да са изложени на ярка светлина. Най-разпространеният културен вид е Sansevieria trifasciata Prain с плоски, големи листа, украсени с тъмнозелени вълнисти ивици. Още по-красиви изглеждат растенията от сорт Laurentii, на които по краищата на листата има плътна жълта ивица. Тя е още по-широка и кремава на цвят при разновидността craigii. Съществуват сансевиерии с къси и широки, събрани в розетка листа. Те са ниски, не надвишават 20 см.
Смята се, че е най-добре да започнем училище на 6 години. Че сексуалната активност на нашия партньор достига своя връх в 7 часа сутринта. Че луковиците на лалетата се садят през септември, и всичко т...
Никандрата е родом от Перу и Боливия, където е известна като декоративно и техническо растение. Наричат я още перуанска ябълка. Тя е едногодишно растение с твърди оребрени стъбла, високи 25-100 см, оц...
Лазаня болонезе Прoдукти: 200 г кори за лазаня, 2-3 скилидки чесън, 1 глава лук, 2 моркова, 1 парче целина, 60 г сланина, 2 с.л. зехтин, 150 г кайма, 50 мл червено вино, 250 г настъргани домати, ...
Кифлички със сирене Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 1 к.ч. олио, 250 мл прясно мляко, 20 г мая, 1 щипка; зa плънката: 150 г сирене или кашкавал; 1 жълтък за намазване. Нaчин на приготвяне: Р...