17.05.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 1363 |  0 
Не изхвърляйте старият трилистник
Трилистникът или известен още като едрокоренна алоказия (Alocasia macrorhiza) е роден на остров Шри Ланка, но е разпространен в култура в тропиците, където масово се отглежда навън. Има и пъстролистен сорт Variegata, който се отличава от изходния вид по пъстрите си листа с големи бели петна и по по-дребните си размери.
Ако растението ви е станало голямо и пречи, не бързайте да го изхвърляте. Не се опитвайте и да го подрязвате, защото това ще е пагубно за него и ще го унищожи.
Единственият вариант за вас е да се опитате да го пресадите и това да ви даде възможност да прегледате състоянието на коренището му. Ако има странични издънки, отделете ги и от тях ще получите нови растения. Ако няма такива, то тогава може да наделите коренището в зависимост от големината му на няколко части, като във всяка гледате да има запазени спящи пъпки, от които да може да се развие ново растение. Частите от коренища се поставят водоравно в пръстта. Бързо ще прорастне при топло време, висока температура и влажност на въздуха, а почвата трябва да е умерено влажна. Почвената смес може да бъде направена от 2 части градинска пръст, 3 части угнил оборски тор, 2 части пясък с добавка на сфагнов мъх, ако имате и 1 част торф по желание.
Пресаждането се прави през пролетта, така, че сега е удачно да се направи това.
10.04.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022