08.12.2021 година
1564339898.swf
Т
емата
 19298 |  0 
КОНСЕРВИРАНЕ НА ЯГОДИ
Компот от ягоди

Прoдукти: 1 кг ягоди, 1 кг захар, 1 прах ванилия, сок от 1 лимон, 500 мл вода, оцет
Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от водата и захарта. Добавяме ванилията и лимоновия сок. Отделно възвираме 2 л вода с няколко капки оцет. В кипящата вода пускаме с гевгир ягодите за няколко минути. След това ги изсипваме в захарния сироп и ги оставяме за едно денонощие на умерена температура. Прецеждаме ги и отново кипваме сиропа. Заливаме ягодите и варим заедно 1-2 минути. След като компотът изстине го изливаме в буркани и затваряме плътно.

Сладко от ягоди

Прoдукти: 1 кг ягоди, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонтозу, 100 мл гореща вода
Нaчин на приготвяне: Посипваме ягодите с половината захар. Заливаме ги с горещата вода. След 5-6 часа прецеждаме сока, добавяме останалата захар и варим сироп на слаб огън. След като сиропът се сгъсти, добавяме ягодите, варим още 10 мин и слагаме лимонтозуто. Махаме пяната с решетеста лъжица, отстраняваме от огъня и наливаме сладкото в сухи буркани.

Сладко от ягоди с водка

Прoдукти: 1 кг ягоди, 1 кг захар, 20 мл вода, 1 ванилия, 1 ч.л. лимонена киселина, 50 мл водка
Нaчин на приготвяне: Посипваме ягодите със захарта и ги поръсваме с водка. Оставяме ги за една нощ на хладно. Отцеждаме сока, сипваме водата, слагаме ванилията и го сваряваме на гъст сироп. Когато започне да се сгъстява, пускаме ягодите и ги варим, докато станат прозрачни. Прибавяме лимонената киселина, отстраняваме пяната и разливаме в сухи буркани, които затваряме херметически.

Сладко от ягоди с гликоза

Прoдукти: 1 кг ягоди, 2 кг захар, 600 г гликоза, 3 ч.л. лимонена киселина, 1 ч.ч. вода
Нaчин на приготвяне: Подреждаме ягодите в съд – ред ягоди, ред захар. Оставяме ги да пренощуват. На другия ден наливаме 1 ч.ч. вода и варим. След като сиропът се сгъсти, добавяме гликозата и лимонената киселина. Варим още 4-5 мин и отстраняваме от огъня. Обираме пяната и разсипваме в сухи буркани.

Конфитюр от ягоди и череши

Прoдукти: 2 кг ягоди, 2 кг череши, 11/2 кг захар
Нaчин на приготвяне: Почистваме плодовете, като отстраняваме костилките на черешите. Слагаме да се варят, без да прибавяме вода. Когато сместа започне да се сгъстява, сипваме захарта и продължаваме да варим, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Когато лъжицата започне да оставя следа по дъното на тавата, отстраняваме от огъня и изсипваме конфитюра в сухи и затоплени буркани.

Мармалад от ягоди

Прoдукти: 2 кг ягоди, 2 кг захар, 1 ч.ч. вода
Нaчин на приготвяне: Пасираме ягодите и ги смесваме с водата. Слагаме ги на силен огън, като постепенно добавяме захарта при непрекъснато бъркане. Намаляваме температурата и варим до сгъстяване. След като изстине насипваме мармалада в буркани.

Мармалад от ягоди и череши

Прoдукти: 3 кг череши, 3 кг ягоди, 2 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме черешите от семките и ги сваряваме в малко вода. След това ги претриваме през цедка. Сваряваме ягодите без вода и също ги претриваме през гъста цедка. Смесваме двете каши в тава и ги варим 30 мин на умерен огън. После сипваме захарта и продължаваме да варим при непрекъснато бъркане, докато мармаладът се сгъсти и започване да се отлепва от дъното. Изсипваме горещия мармалад в затоплени буркани.

Мармалад от ягоди и ябълки

Прoдукти: 1,5 кг ябълки, 1 кг ягоди, 2 кг захар
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, настъргваме ги и ги задушаваме в собствения им сос до омекване. След като изстинат ги пасираме заедно с ягодите. Към тполученото пюре прибавяме захарта и бъркаме докато се разтопи. Сместта слагаме на силен огън и варим 5-6 мин. След това намаляваме температурата и варим до сгъстяване. Готовия мармалад изсипваме горещ в буркани, които затваряме, след като той изстине.

Желе от ягоди

Прoдукти: на 4 ч.ч. сок от ягоди 1 кг захар и 1 с.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Посипваме ягодите с част от захарта и оставяме да пренощуват. Изцеждаме сока, добавяме останалата захар и ги кипваме. След като сиропът се сгъсти, добавяме лимонената киселина, варим още 5 мин и отстраняваме от огъня. Обираме пяната и насипваме в сухи буркани.

Желе от ягоди и касис

Прoдукти: 1 кг касис, 100 г ягоди, 1 кг захар
Нaчин на приготвяне: Със сокоизтисквачка изтискваме касиса и ягодите. На 1 л сок слагаме 1 кг захар и варим на силен огън. Отстраняваме пяната в началото на варенето. Варим желето 10 мин и отстраняваме от огъня.

Джем от ягоди

Прoдукти: 1 кг полуузрели ягоди, 500 г добре узрели ягоди, 1,2 кг захар
Нaчин на приготвяне: Узрелите ягоди посипваме с 400 г захар и ги оставяме да престоят, след което ги изцеждаме. Получения сок варим с останалата захар, добавяме измитите и нарязани неузрели ягоди. Варим около 10 мин, след което изваждаме с решетеста лъжица плодовете. Разпределяме ги в буркани. Доваряваме сиропа до нужната гъстота и след като изстине, го изливаме върху ягодите.

Сироп от ягоди

Прoдукти: 2 кг ягоди, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Почистените ягоди посипваме със захар на пластове. След 3 часа ги слагаме в марля над тенджера, за да се отцеди сокът. Прецедения сок варим 15 минути, добавяме лимонената киселина и наливаме в бутилки, които стерилизираме 15 минути.

Сироп от вишни и ягоди

Прoдукти: равни количества вишни и ягоди, захар
Нaчин на приготвяне: Изчистваме плодовете от костилките, разбъркваме ги със захарта и оставяме да престоят 24 часа. Прецеждаме сока през марля, като мачкаме леко плодовете. Наливаме сока в бутилки, затваряме ги херметически и стерилизираме /30 мин след завирането на водата/. Сваляме съда от огъня и оставяме бутилките в него за един ден. Съхраняваме на хладно място.

Суров сироп от ягоди

Прoдукти: 3 кг ягоди, 2 л вода, 1 ч.ч. лимонена киселина, захар
Нaчин на приготвяне: Посипваме ягодите с 1 кг захар, наливаме водата и ги оставяме да престоят 48 часа. Прецеждаме ягодите през ситна марля. На 1 л сок добавяме 1,2 кг захар. Прибавяме и лимонената киселина и оставяме да престоят 24 часа. Отстраняваме пяната и наливаме сиропа в бутилки. Съхраняваме го на хладно.

Ликьор от ягоди

Прoдукти: 1 кг ягоди, 1 кг пудра захар, 1 л гроздова ракия
Нaчин на приготвяне: ] Посипваме измитите и изчистени ягоди със захарта и ги пасираме. Сипваме 2 л вода и варим 10-15 мин. Прецеждаме сиропа и го оставяме 24 часа да се утаи. Отделяме само бистрия сироп, смесваме с ракията и наливаме в сухи бутилки.

Малинов ликьор с ягоди и вишни

Прoдукти: 1 л сок от малини, 1 л сок от ягоди, 1 л сок от вишни, 1 л ракия, 1 ч.ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Смесваме соковете с ракията и захарта. След като ликьорът престои няколко дена, филтрираме и наливаме в бутилки.

Настойка от ягоди

Прoдукти: 250 ягоди, 150 г захар, 2 с.л. вода, 400 мл ром или коняк.
Нaчин на приготвяне: Измиваме ягодите и ги подсушаваме. Поръсваме ги със захарта и водата. Загряваме на огъня и постепенно прибавяме рома, като леко разбъркваме. Наливаме в бутилки, затваряме и охлаждаме.
10.06.2012 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021