Още рецепти » Млечни баници

 Млечни баници

Баница с грис

Прoдукти: 500 г бяло брашно, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. сол, 250 мл хладка вода, 1,5 л прясно мляко, 1 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. краве масло, 1 1/2ч.ч. грис, 6 яйца за плънката, 1 к.ч. краве масло /или олио/ за поръсване на корите, 1 ч.ч. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Омесваме тесто от брашното, 2 яйца, които сме разбили, олиото, солта и водата. Разточваме 6 кори, които оставяме да позасъхнат. Отделно кипваме прясното и като бъркаме с лъжица, сипваме в него 1 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. разтопено краве масло и гриса. Когато сместа се поохлади прибавяме 6 предварително разбити яйца. Наръсваме с разтопено краве масло /или олио/ половината от корите и ги нареждаме една върху друга в намаслена тавичка. Разстиламе плънката и отгоре нареждаме останалите кори, които също поръсваме с мазнина, като най-горната кора поръсваме най-обилно, а освен това е напръскваме със студена вода. Печем баницата в умерена фурна. След като се опече, нарязваме я на парчета и я поръсваме с пудрата захар.

Баница с изцедено кисело мляко

Прoдукти: 500 г готови кори, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. олио, 250 г сирене, 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, 1 малка бутилка газирана вода, 1 к.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Изцеждаме киселото мляко през тензух в продължение на 4-5 часа. След това го смесваме с натрошеното сирене. Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото. Нареждаме корите в намаслена тавичка, като ръсим всяка кора със сгорещената мазнина, а през 2-3 кори слагаме по-малко от сиренената смес. С остър нож нарязваме баницата на квадрати или триъгълници, поръсваме с останалата мазнина и заливаме с разбитите с прясното мляко яйца и с 3/4 бутилка газирана вода. Печем в силна фурна. Поръсваме готовата баница с останалата газирана вода и я покриваме с кърпа, за да омекне.

Баница със сух хляб

Прoдукти: половин сух хляб, нарязан на тънки филийки, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 200 г натрошено сирене, 1 пакетче краве масло, 1 бутилка газирана вода.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме филийките от сухия хляб на половинки и ги потапяме в смес от 4 ч.ч. прясно мляко, 1 разбито яйце и 1 щипка сол. След това ги нареждаме в намаслена тавичка. Когато оформим по този начин 1 пласт, разстиламе върху него смес от останалото мляко, 2 разбити яйца и натрошеното сирене. Отгоре покриваме с останалите потопени в мляко филийки. Заливаме баницата първо с разтопеното масло, а след това – с газираната вода. Печем в силна фурна, докато порозовее. Поднасяме я топла.

Бърза баница без яйца

Прoдукти: 300 г брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, половин пакетче разтопено краве масло, 1 ч.л. сода бикарбонат, 250 г сирене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Смесваме киселото мляко, содата, разтобеното масло и натрошеното сирене. Прибавяме брашното и забъркваме гъсто тесто. Изсипваме тестото в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна. Изваждаме готовата баница от фурната и я поръсваме обилно с пудра захар, докато е още гореща.

Елховска баница

Прoдукти: 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване, 1 к.ч. вода, сол, 2 с.л. олио, половин пакетче краве масло, 1 1/2 ч.л. оцет, 500 мл прясно мляко, 50 г ориз, 6 яйца / 2 за тестото и 4 за плънката/, 100 г захар.
Нaчин на приготвяне: Варим млякото с ориза, докато получим средно гъста каша. Оставяме да изстине и прибавяме захарта и разбитите яйца. Пресяваме брашното, смесваме го със сол по вкус, прибавяме олиото и разбитите яйца и месим като сипваме по малко от водата, към която сме прибавили оцета. Месим, докато получим средно меко тесто. От добре измесеното тесто разточваме 4-5 кори. Нареждаме корите в предварително намаслена и набрашнена тава, като между корите обилно ръсим с разтопено масло. Слагаме да се пече в умерена фурна. Когато баницата се изпече добре и листовете се позачерви, заливаме с приготвената млечна смес и връщаме баницата във фурната да се запече.

Македонска баница

Прoдукти: 800 г брашно, 1 яйце, 300 мл прясно мляко, 1 ч.л. оцет, 1 бучка /колкото орех/ мая за хляб, 1 ч.ч. олио, 1 ч.л. захар, 1/2ч.л. сол; зa плънката: 150 г смлени орехови ядки, 1/2ч.л. канела; зa сиропа: 400 г захар, 2 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята заедно със захарта в 5-6 с.л. мляко, оставяме я да втаса. Пресяваме брашното два пъти и правим в средата на кубчето кладенче. Сипваме в кладенчето втасалата мая, солта, оцета и останалото прясно мляко. Замесваме тесто и го оставяме на топло място да втасва. След половин час разточваме от тестото тънки кори. Намазваме всяка кора с олио, поръсваме я със смлени орехи и канела и я нарязваме на триъгълници. Слагаме триъгълниците по 3 едив върху друг и ги навиваме на рула. Нареждаме рулата в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна, докато порозовее. Отделно разтваряме захарта за сиропа във водата, варим 15 мин на огъня и заливаме с горещия сироп изстиналата баница.

Месеница

Прoдукти: 400 г брашно, 300 мл прясно мляко, 20 г хлебна мая, 3 яйца, 1 с.л. захар, 200 г краве масло, 200 г сирене.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в млякото. Прибавяме яйцата, разбити със захарта, и малко брашно. Забъркваме каша и я оставяме да втаса. След това прибавяме останалото брашно и замесваме гладко тесто. Разделяме тестото на 4 части, които разточваме на правоъгълни питки. Разбиваме маслото на крем и мажем с него питките. Слепваме ги една с друга. Намазваме най-горната питка с масло и натрошаваме отгоре сиренето. Навиваме дълго руло и го разрязваме на 4 части. Издължаваме четирите рула и ги нареждаме едно до друго в намаслена правоъгълна тавичка. Оставяме ги да втасват още 20 мин. После ги намазваме отгоре с масло и ги печем отначало в по-слаба, а след това в по-силна фурна. След като месеницата се изпече, заливаме всяко руло с по 2 с.л. прясно мляко и едва тогава ги нарязваме на парчета и поднасяме.

Млечник

Прoдукти: 1 кг брашно, 1 ч.л. сол, 2 пакетчета краве масло, 1 ч.ч. натрошено сирене; зa плънката: 1 л прясно мляко, 1 1/2 ч.ч. ситно натрошено сухо сирене, 6 яйца.
Нaчин на приготвяне: Замесваме меко банично тесто от прясятото брашно, хладка вода и солта. Месим десетина минути и след това разделяме тестото на 8 топки, които намазваме тестото с разтопено масло и го оставяме да престои половин част на топло. Разточваме топките на питки с диаметър десетина сантиметра и слепваме питките по четири с разтопено масло. От всяка четворка разточваме по една кора. В намаслена кръгла тава слагаме едната кора. /Краищата на кората трябва да излиза 5-6 см извън тавата./ Поръсваме кората с мазнина. Разстиламе натрошеното сирене по края на тавата и навиваме кората, така че да се получи “витка” до самия ръб на тавата. Слагаме отгоре леко набраната втора тръба, която прилепваме за “витката”. Разкъсваме втората кора само на едно място и през прореза сипваме плънката, която сме приготвили от ситно натрошеното сухо сирене, разбитите яйца, прясното мляко и 2 с.л. разтопено масло. Залепваме с пръсти процепа в кората, поръсваме отгоре млечника с останалото разтопено масло /половината от цялото количество/ и печем в предварително загрята умерена фурна.

Млечна баница

Прoдукти: 250 г брашно, 100 мл вода, 75 г краве масло, 25 мл олио, 1 с.л. оцет, 2 яйца, 150 г захар, 750 мл прясно мляко, 40 г грис, щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Брашното се пресява непосредствено преди готвене, за да не се сбие. От него се отделя 1 шепа за ръсене, а от останалото заедно с хладката вода, солта, олиото и оцета се замесва тесто. То се оформя на топчета, които се разточват на питки. От 3-4 питки, които се поставят намазани една върху друга, се разточва 1 лист. От 4-5 така получени листа се приготвя баницата. Между листовете се поставя повече масло за да не се залепят при печенето. Така приготвената баница се нарязва на парчета и леко се запича. Полуопечената баница се залива с млякото, сварено със захарта и гриса и смесено с разбитите яйца. Оставя се да се доопече, докато сместа от захарта, млякото и гриса се сгъсти като крем.

Млечна баница по сакарски

Прoдукти: 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване, 1 к.ч. вода, сол, 2 с.л. олио, половин пакетче краве масло, 1 1/2 ч.л. оцет, 500 мл прясно мляко, 50 г ориз, 6 яйца / 2 за тестото и 4 за плънката/, 100 г захар.
Нaчин на приготвяне: Варим млякото с ориза, докато получим средно гъста каа. Оставяме да изстине и прибавяме захарта и разбитите яйца. Пресяваме брашното, смесваме го със сол по вкус, прибавяме олиото и разбитите яйца и месим като сипваме по малко от водата, към която сме прибавили оцета. Месим, докато получим средно меко тесто. От добре измесеното тесто разточваме 4-5 кори. Нареждаме корите в предварително намаслена и набрашнена тава, като между корите обилно ръсим с разтопено масло. Слагаме да се пече в умерена фурна. Когато баницата се изпече добре и листовете се позачерви, заливаме с приготвената млечна смес и връщаме баницата във фурната да се запече.

Сиропирана млечна баница

Прoдукти: 500 г готови кори, 1 л прясно мляко, 900 г захар, 200 г оризово брашно, 150 г пшенично брашно, 6 яйца, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. смлени бадеми, 2 ванилии, 1-2 с.л. лимонов сок, 3 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Разделяме млякото на две, без да го варим. В половината от млякото размиваме оризовото и пшеничното брашно, прибавяме 100 г захар, 4 добре разбити яйца и ванилията. Разбъркваме. Загряваме на слаб огън останалото мляко. Щом заври, при непрекъснато бъркане прибавяме забърканата млечна смес. Загряваме, докато сместа се сгъсти. Отстраняваме от огъня и при непрекъснато бъркане прибавяме 1/3 от маслото и смлените бадеми. В намаслена тавичка нареждаме готовите кори, като ги мажем с разтопеното масло. Между 6 и 7 кора, както и между 10 и 11 кора разстиламе приготвената плънка, а върху плънката заливаме с останалите 2 яйца, които сме разбили с 60 г захар. Поръсваме с останалото разтопено масло и печем баницата в умерено загрята фурна, докато порозовее. Отделно разтваряме останалата захар във водата. Варим 15 мин на огъня, ароматизираме с ванилията и лимоновия сок и заливаме охладената баница с горещия сироп.

Родопска баница с готови кори

Прoдукти: 1 пакет фини кори, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 4 яйца, 200 г сирене, 1 пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза. Смесваме в голяма купа всички продукти без маслото. В намаслена тавичка нареждаме корите: ред кори, плънка, масло, докато свършат продуктите. Нарязваме баницата слагаме масло и печем около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

И във вашия двор може да цъфне магнолия

Има около 80 вида магнолии, разпространени в топлите области на Източна и Югоизточна Азия и южните и югоизточни райони на Централна Америка. Въпреки субтропичния си произход, някои видове се чувстват ...

Внимание: Холестерол!

Обикновено започваме да се притесняваме за него, когато изследванията покажат, че нивото му в организма ни се е покачило над нормалното. С какви рискове е свързано това? Предвидете опасността ...

За пръв път на детска градина

Събитието, не по-малко важно и вълнуващо от първия учебен ден, променя коренно живота на хлапетата. За мама и татко обаче то се превръща в изпитание, с което могат да се справят, стига да проявят търп...

Как да сготвим черен дроб?

Брюкселски медальон Прoдукти: 4 резена целина, 2 с.л. краве масло, 4 парчета черен дроб, 1 яйце, брашно, галета, лимонов сок, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме целината и я изпъ...

Начало