08.12.2021 година
1564339898.swf
Т
емата
 5063 |  0 
Японска кухня
Японска супа

Прoдукти: 1 краставица, 2 с.л. зелен грах, 4 ч.ч. месен бульон, 1 ч.л. соев сос, 4 яйца, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме краставицата и я нарязваме на тънки кръгчета. Възвираме бульона на огъня, сипваме граха и варим 10 мин. Опитваме на сол, прибавяме соевия сос и нарязаната краставица и варим още 5 мин. Прецеждаме бульона и оставяме зеленчуците на топло. Във вряща подкиселена вода чукваме яйцата и ги сваряваме на очи. Слагаме във всяка чиния по 1 яйце, прибавяме по няколко зрънца грах и парченца от краставицата, заливаме с горещия бульон и поднасяме веднага.

Японска салата с ориз

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 2 ч.ч. вода, 250 г печено или варено говеждо месо, 1-2 портокала, сол; зa соса: 1 жълтък, 1 ч.л. горчица, 1 ч.л. захар, 1 с.л. оцет, 2-3 с.л. олио, сокът от 1 портокал, 1 с.л. царевично брашно, 1 щипка къри, лимонов сок, 1-2 щипки сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолената вода, изплакваме със студена вода и отцеждаме. Поръсваме жълтъка със захарта и солта. Прибавяме горчицата, оцета и кърито и разбиваме, като на тънка струйка сипваме олиото. Разреждаме портокаловия сок с малко вода /да стане 150 мл/ и размиваме в него царевичното брашно. Кипваме на огъня при непрекъснато бъркане и веднага смесваме с приготвената майонеза. Прибавяме ориза, нарязаното на парченца месо и обелените портокалови филийки. Подправяме с лимонов сок на вкус и поднасяме салатата студена.

Задушена тиква

Прoдукти: 600 г тиква, 2 ч.ч. рибен бульон, 6 с.л. захар, 1 с.л. десертно бяло вино, 1 ч.л. сол, 4 с.л. светъл соев сос, картофен чипс.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семената и я нарязваме на кубчета. Слагаме тиквата в тиган, заливаме с бульона и кипваме на огъня. После намаляваме температурата и варим, като обираме пяната. Прибавяме захарта и виното и захлупваме, за да се задуши равномерно тиквата. Когато тиквата омекне, посоляваме и поръсваме соевия сос. Варим на слаб огън, докато тиквата поеме по-голямата част от соса. Подреждаме сварената тиква в широка чиния за сервиране и поръсваме с чипса.

Телешко с фъстъци

Прoдукти: 600 г телешко месо от бута, 200 г счукани фъстъци, 5-6 с.л. нишесте, мазнина за пържене; зa маринатата: 4 с.л. соев сос, 4 с.л. саке (или сухо бяло вино), 2 ч.л. смлян джинджифил, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на тънки ивички и го заливаме с марината, приготвена от изброените продукти. Оставяме кисне 10-15 мин. Размиваме нишестето с вода, така че да получим средно гъста панировка. Потапяме парченцата месо в панировката, овалваме ги в счуканите фъстъци и ги пущаме в сгорещеното олио. Пържим месото на умерен огън, докато фъстъците леко покафенеят.

Свински рулца с ябълки

Прoдукти: 12 обезкостени свински котлетчета (около 800 г), 1 ябълка, черен пипер, сол, 3-4 с.л. брашно, 1 яйце, 3-4 с.л. галета, олио за пържене; зa соса: 4 с.л. кетчуп, 2 с.л. сос „Уорчестър” (или друг готов сос), 1 ч.л. горчица.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълката, отстраняваме семената и я нарязваме на 12 резенчета. Изтъняваме котлетите с дървено чукче и ги натриваме с черен пипер и сол. Слагаме върху всеки котлет по едно парче ябълка и ги навиваме на рулца. Овалваме рулцата в брашното, потапяме ги в разбитото яйце, а след това ги овалваме в галетата. Пържим ги 2-3 мин в силно сгорещено олио. Поднасяме рулцата със салата от домати и сос, приготвен от изброените продукти.

Свинско с тиква

Прoдукти: 400 свинско месо от бута, 400 г тиква, 4 с.л. соев сос, 2 с.л. десертно бяло вино, 2-3 с.л. нишесте, 2-3 с.л. оризово брашно, 1 белтък, олио за пържене; зa соса: 500 мл рибен бульон, 3 с.л. захар, 2 с.л. десертно бяло вино, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, отстраняваме семената и я нарязваме на кубчета. Заливаме я със соса, приготвен от изброените продукти, захлупваме и варим на слаб огън, докато поеме ароматите. Овалваме сварената тиква последователно в нишестето, разбития белтък и оризовото брашно и пържим 2-3 мин в силно сгорещено олио. Отделно нарязваме месото на ивички, които потапяме за 20 мин в марината от соевия сос и виното. После го овалваме в нишесте и пържим в силно сгорещено олио, докато месото стане хрупкаво. Поднасяме свинското с изпържената тиква.

Пиле в яйце по японски

Прoдукти: половин по-едро пиле, 2 с.л. олио или масло, 1 главичка лук, 1 шепа наситнени манатарки или печурки, 100 г млечен грах от консерва, 1 с.л. соев сос, 1 ч.л. захар, 3-4 яйца, 3 с.л. десертно бяло вино, сол
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме пилето, махаме му кожата и от нея и костите с малко вода сваряваме бульон, който трябва да е около 250 мл. Посоляваме. Нарязваме суровото месо на ивички и ги поизпържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме наситнения лук, граха и гъбите, пържим още 3-4 мин. и наливаме соевия сос. Подправяме със сол и захар и задушаваме под капак, докато месото омекне. Малко преди да го свалим от котлона наливаме виното. Разбиваме яйцата и с бъркане ги прибавяме в изстиналия бульон. Приготвяме огнеупорни купички, разпределяме месната смес в тях и отгоре заливаме с разбитите яйца и бульон. Слагаме купичките в тава с вода и ги печем на водна баня в умерена фурна, докато хванат златиста коричка.

Маринована скумрия

Прoдукти: 1,5 кг филе от скумрия, 250 г лук, 250 г моркови, 50 мл оцет, 100 мл соев сос, 100 мл водка, 1 к.ч. олио, 3-4 с.л. брашно, сокът от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме филето на парчета, които овалваме в брашното и изпържваме в сгорещеното олио. Нарязваме на ивички лука и морковите. Прибавяме соевия сос, водката, лимоновия сок и оцета. Оставяме маринатата да поври на огъня, пущаме рибните парчета и ги оставяме да изстинат в нея. Поднасяме рибата с варен ориз.

Дроб с мандарини по японски

Прoдукти: 300 г черен дроб, 1 ч.ч. ориз, 2 ч.ч. вода, 1 ч.ч. млад грах, 3-4 с.л. олио, малко брашно, сол, червен пипер, 2 с.л. соев сос, 1 ч.ч. резенчета мандарини
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолената вода, така че да остане рохкав. Подправяме с 1 с.л. соев сос и го оставяме на топло. Нарязваме дроба на филийки, поръсваме със сол и червен пипер, овалваме го в брашно и го изпържваме в сгорещеното олио. Добавяме остатъка от соевия сос, пържим още много малко, изваждаме дроба и в същата мазнина поизпържваме мандарините. Правим в чиниите подложка от ориза, отгоре слагаме парченца дроб и върху тях– мандарини.

Юфка по японски

Прoдукти: 200 г юфка, 3 стръка пресен лук, 4 сушени гъби, 250 г пилешко месо, 4 ч.ч. зеленчуков или пилешки бульон, 1/3 ч.ч. соев сос, 1/3 ч.ч. портокалов сок, 2 ч.л. захар, 4 яйца, сол, червен пипер
Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката до омекване, прехвърляме я в гевгир и я обливаме със студена вода. Оставяме я на топло. Накисваме гъбите във вода, за да омекнат и ги разполовяваме. Нарязваме на едро 2 стръка лук. От бульона, соевия сос, портокаловия сок и пилешкото сваряваме супа. Разпределяме юфката в четири гювечета. Във всяко слагаме от лука, гъбите, яйце, заливаме с пилешката супа, захлупваме и готвим, докато омекнат зеленчуците. Преди сервиране наръсваме всяка порция с червен пипер и ситно нарязания останал лук.

Японски пай

Прoдукти: 200 г накълцани пилешки гърди, 8 твърдо сварени яйца, 4 с.л. захар, 4 с.л. нишесте, 1 с.л. светъл соев сос, 1 с.л. сухо бяло вино, 2 с.л. десертно бяло вино, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме соевия сос с двата вида вино, прибавяме 2 с.л. нишесте и разбъркваме. Поръсваме накълцаното месо с така приготвената смес и го слагаме на огъня. Варим, докато течността се изпари. После прекарваме горещото месо през месомелачка и го размесваме с останалото нишесте. Отделяме жълтъците от белтъците и ги стриваме на трохи. Размесваме ги с половината захар. Настъргваме белтъците много ситно и ги смесваме с останалата захар. Разстиламе ги в обилно намаслен съд, върху тях разпределяме пилешкото месо, а отгоре покриваме с жълтъците. Притискаме повърхността, за да се слепнат пластовете. Варим на пара 15 мин на слаб котлон.

Японска пица

Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 3/4 ч.ч. вода, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. хлебна сода, 6 яйца, 3 ч.ч. настъргано или накълцано много на ситно зеле, 6 стръка пресен лук, 2 с.л. настърган корен от джинджифил; зa соса: 1 ч.ч. кетчуп, 2 с.л. захар, 1/4 ч.ч. соев сос, 2 с.л. подсладено саке или десертно бяло вино, 1 с.л. сос “Уорчестър”, 1 ч.л. настърган пресен корен от джинджифил, 1-2 скилидки чесън; допълнителни продукти за гарниране /от които се слагат 3-4 по избор/: 4-5 средно големи гъби, 1 морков, 100 г бобови или соеви кълнове, 200 г варена шунка, 220 г крехко свинско или телешко варено месо, 12 резенчета бекон, 220 г сурови средно големи скариди
Нaчин на приготвяне: В купа смесваме всички продукти за соса, като счукваме на каша чесъна. От брашното, водата, солта и содата замесваме еднородно тесто, което разпределяме в 6 съда. Във всеки съд слагаме по едно яйце. Премесваме тестата. Наситняваме лука и заедно с наситненото зеле също го разпределяме равномерно по купичките. Объркваме с тестото. Продуктите за гарниране нарязваме на тънки ивички, скаридите обелваме. Правим от тях 6 порции в различни комбинации. В намаслен тиган леко задушаваме продуктите. Разпределяме ги в 6 тавички, отгоре застиламе с блат пица и печем, докато пицата леко покафенее. Обръщаме я с тестото надолу и печем, докато и гарнитурата стане приятно златиста. Заливаме пиците със соса.
31.01.2014 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021