Още рецепти » Домашни курабии

 Домашни курабии

Бързи курабийки

Прoдукти: 4 яйца, 1.5 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. мас /маргарин/, 1 кг брашно
Нaчин на приготвяне: Бием яйцата и захарта с миксер до побеляване. Прибавяме млякото, в което сме разбъркали содата, мазнината и разбиваме всичко с миксера. Пресяваме брашното с бакпулвера, смесваме го с яйчената смес и измесваме меко тесто. Можем да го разточим, намажем със сладко и навием на руло, а може от разточеното на тънка кора тесто с формички да изрежем различни курабии. В началото печем тестото на силна фурна, а щом почне да се надига намаляваме фурната на умерена температура. Опечените курабийки оставяме да изстинат във фурната и щом изстинат, ги наръсваме с пудра захар.

Ванилени курабийки

Прoдукти: 1 1/2ч.ч. брашно, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 1/2ч.л. ванилия, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Препържваме леко кравето масло и отцеждаме светлата част. Прибавяме към нея пудрата захар и ванилията. Разбиваме, докато сместа стане на пяна. Тогава при непрекъснато бъркане сипваме постепенно брашното и замесваме средно меко тесто. Разточваме дебела кора и изрязваме от нея курабийки с различна форма. Нареждаме ги в намаслена тавичка и ги печем в слаба фурна, докато побелеят. Поръсваме готовите курабийки с пудра захар, докато са още горещи.

Войнишки курабии

Прoдукти: 1 кг брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 4 яйца, 1 непълна ч.ч. олио, настъргана лимонова кора, 1 ч.л. амонячна сода, 1 ч.ч. захар; 1 белтък за овалване, кристална захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме с киселото мляко, захарта и содата. Прибавяме мазнината и постепенно при непрекъснато бъркане сипваме брашното. Замесваме средно меко тесто. С намаслени ръце късаме от него топчици с големината на орех и леко ги сплесваме. Потапяме курабийките в разбития белтък и ги нареждаме в намаслена тавичка на разстояние една от друга. Поръсваме ги със захарта и ги печем в умерено загрята фурна.

Бели грудовски курабии

Прoдукти: 2 пакетчета краве масло, 150 г пудра захар, 2 ч.ч. брашно, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Претопяваме маслото, изчакваме да замръзне и след това го разбиваме продължително, докато побелее. Сипваме захарта и разбиваме още десетина минути. Накрая прибавяме брашното и омесваме гладко тесто. От тестото оформяме кръгли курабии и ги нареждаме в намаслена тавичка. Печем ги в слаба фурна, като внимаваме да останат почти бели. Изваждаме готовите курабии, изчакваме да поизстинат и ги поръсваме обилно с пудра захар.

Бели курабии „Арменуш”

Прoдукти: 1 ч.ч. краве масло, 2 ч.ч. пудра захар, 1 1/2 до 2 ч.ч. брашно, 2 ванилии, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и изчакваме да изстине. Прибавяме захарта и разбиваме до побеляваме. Прибавяме ванилията и постепенно сипваме брашното - до 1 1/2 ч.ч. Месим, докато получим хомогенна смес. Правим няколко курабийки и ги изпичаме във фурната за проба. Ако не се разстелят в тавата, значи сместа е готова, ако се разстелят – добавяме още брашно. Печем в умерена фурна /150-180°С/ без да загряваме предварително и без да намасляваме тавата /може да я поръсим с малко брашно/. Курабийките не трябва да се препичат до тъмно розови, а да останат бели и по средата им да се образува дупка.. Поръсваме готовите курабии с пудра захар. Най-вкусни са след 24 часа.

Бели курабийки „Парис”

Прoдукти: 300 г краве масло, 100 г пудра захар, 2 жълтъка, 500 г брашно, 2 ванилии, какао, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото заедно със захарта и прибавяме жълтъците, брашното и ванилиите. Омесваме добре и отделяме малко тесто, което оцветяваме с какао. Правим по 3 топчета от бялото тесто, залепваме ги и по средата им залепваме малко топче какао. Нареждаме така приготвените курабии в тавичка /без да я мажем с масло/ и печем в умерена фурна до бледо розово. Поръсваме готовите курабии с пудра захар.

Казанлъшки курабии

Прoдукти: 1 кг брашно, 1 цяло яйце, 4 жълтъка, 4 с.л. разтопено краве масло, 250 г захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, кората от половин лимон, 1 белтък за намазване, кристална захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Изсипваме брашното в голяма тава и оформяме по средата кладенче. Слагаме в него яйцето и жълтъците, захарта, разтопеното масло, ситно настърганата лимонова кора и киселото мляко, в което сме разтворили содата. Омесваме гладко тесто и го разделяме на 2-3 топки. От всяка топка разточваме дебела кора. Изрязваме от корите курабии с различни форми и ги намазваме с разбития жълтък. Нареждаме курабиите в тавичка, поръсваме ги с кристална захар и ги изпичаме в умерено загрята фурна.

Канелени курабии

Прoдукти: 500 г брашно, 1 пакетче краве масло, 125 г пудра захар, 1 жълтък, 1 с.л. канела, 1 непълна ч.л. сода бикарбонат, винена киселина (на върха на ножа).
Нaчин на приготвяне: Разбиваме с дървена лъжица брашното и врялото масло, докато сместа стане на трохи. Прибавяме захарта, жълтъка и канелата. Сипваме содата и винената киселина, разтворени в 1 с.л. вода. Омесваме гладко тесто, от което оформяме кръгли курабийки. Нареждаме курабийките в леко намаслена тавичка и ги изпичаме в силна фурна.

Кокосови курабийки

Прoдукти: 1 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2ч.ч. захар, 2 1/2ч.ч. брашно, 2 пакетчета краве масло, 2 ванилии, 1 ч.ч. кокосово брашно, 1 белтък.
Нaчин на приготвяне: В дълбок съд сипваме свареното мляко. Прибавяме захарта, 1 пакетче масло, 1 ванилия и брашното и разбъркваме добре. Омесваме от сместа меко тесто и го разточваме на кора. От нея изрязваме различни фигурки, намазваме ги с разбит белтък и ги поръсваме с част от кокосовото брашно. Нареждаме ги в намаслена и поръсена с брашно тавичка и ги печем 30 мин в предварително загрята умерена фурна. След това ги намазваме с крем, който сме приготвили от второто пакетче масло, ванилията и останалото кокосово брашно. Поднасяме ги студени.

Курабии с жълтъци

Прoдукти: 2 пакетчета краве масло, 250 г кристална захар, 4 жълтъка, 1 ванилия, 500 г брашно.
Разбиваме размекнатото до стайна температура масло заедно със захарта, докато сместа побелее. Прибавяме един по един жълтъците, а след това – ванилията. Постепенно сипваме брашното и замесваме меко тесто. Разточваме от тестото кора с дебелина около 5 мм и изрязваме от кората курабии с различна форма. Нареждаме курабиите в леко намаслена тавичка и ги изпичаме в умерена фурна.

Курабии с кисело мляко

Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 3 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 к.ч. разтопено краве масло, 2 ванилии, 1 кг брашно, 1 яйце за намазване, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме содата в киселото мляко и постепенно при непрекъснато бърканеприбавяме разбитите яйца, пудрата захар, разтопеното масло, ванилията и брашното. Замесваме меко тесто. С намаслени ръце късаме от него топчици с големината на орех и леко ги сплесваме. Нареждаме курабийките в намаслена тавичка на разстояние една от друга. Намазваме ги с разбитото яйце и ги поръсваме с кристална захар. Печем ги в умерено загрята фурна.

Курабии с мармелад

Прoдукти: 250 г свинска мас, 250 г кисело мляко, 150 г пудра захар, 1 ч.л. амонячна сода, настърганата кора от 1 лимон, 300 г брашно, мармалад от кайсии, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маста със захарта. Прибавяме киселото мляко, разбито с амонячната сода, настърганата лимонова кора и брашното. Замесваме средно твърдо тесто. Разточваме тестото на кора с дебелина 5 мм и я разрязваме на квадратчета. Слагаме във всяко квадратче по малко мармелад, слепваме краищата им, нареждаме ги в намаслена тавичка и изпичаме в умерена фурна. Поръсваме готовите курабийки с пудра захар, докато са още топли.

Курабии с олио и бира

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бира, 1 ч.ч. орехови ядки, 2 ч.ч. кристална захар.
Нaчин на приготвяне: Замесваме тесто от пресятото с бакпулвера брашно, като постепенно прибавяме олиото и бирата. От тестото оформяме топчета с големината на орех. Във всяко топче слагаме по 1 орехова ядка. Печем курабиите в силна фурна. Отделно приготвяме сироп от половината захар и 1 ч.ч. вода. Варим сиропа няколко минути на умерен огън и го оставяме да изстине. Потапяме горещите курабии в охладения сироп, след което ги овалваме в останалата захар. /Възможен е и обратния вариант: Студените курабии да потопим в горещ сироп./

Курабии с орехи

Прoдукти: 1 кг брашно, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. пудра захар, 1 1/2ч.ч. смлени орехови ядки, 2 ванилии, 1 бакпулвер, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Смесваме олиото със захарта, смлените орехи и ванилията. Постепенно при непрекъснато бъркане сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Замесваме меко тесто и го разточваме на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на формички или кръгла чаша изрязваме фигурки от тестото. Нареждаме ги в намаслена и набрашнена тавичка и ги печем в умерено загрята фурна. Поръсваме готовите курабийки с пудра захар, докато са още горещи.

Овесени курабийки

Прoдукти: 90 г овесени ядки, 50 г брашно, 3 с.л. натрошено сирене, 1 жълтък, 2 с.л. прясно мляко, 50 г краве масло, 1 щипка бакпулвер, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме овесените ядки, брашното, сиренето, солта и бакпулвера. Добавяме маслото, размекнато до стайна температура, и размачкваме всички продукти. След това бавно изливаме млякото и замесваме тесто, което разточваме на тънка кора. С малка формичка изрязваме кръгове, а след това разрязваме кръговете на четвъртинки. Нареждаме курабийките в намаслена тавичка, намазваме ги с жълтъка и ги печем в предварително загрята умерена фурна, докато станат златистожълти.

Ориенталски курабии с канела

Прoдукти: 3-4 яйца, 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. орехови ядки, 1 пакетче краве масло, 3 ч.л. канела, 1/2 ч.л. бакпулвер, 1 малка вафлена кора
Нaчин на приготвяне: От маслото, 2-3 яйца, 2 ч.л. канела, изравнени с ножа отгоре, брашното с бакпулвера и част от орехите замесваме тесто, след което точим кори. Със стъклена чашка изрязваме кръгчета, които нареждаме в тавичка, отгоре глазираме с яйце, в средата им слагаме по малко смес от едра кристална захар, канела, счукани орехови ядки и вафлени кори. Изпичаме в умерена фурна. Горещите курабии отделяме с нож от тавичката и нареждаме в чиния или кутия.

Постни немски курабии

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч.бира, 1 ч.ч. олио, 1 непълна ч.ч. нарязани орехови ядки, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, 1-2 с.л. коняк, 2 щипки ванилия, 1 щипка кардамон, 1 бакпулвер, захар за наръсване
Нaчин на приготвяне: От бирата, захарта, орехите, брашното, което сме пресяли предварително, ароматите и бакпулвера замесваме тесто. Правим топченца, като във всяко слагаме по една орехова ядка и изпичаме в силна фурна. Топлите сладки пускаме в студен сироп. Приготвяме го от захарта и водата, които варим 5 мин и ароматизираме накрая с коняка. После овалваме курабиите в едра кристална захар.

Анадолски курабии с кокос

Прoдукти: 2 1/2 ч.ч. брашно, 1-1 1/2 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч.+ 4 с.л.захар, 1 ч.ч. кокосови стърготини, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 2 с. л. гликоза, 2 пакетчета краве масло, 2 ванилии
Нaчин на приготвяне: Объркваме млякото, 1 ч.ч. захар, гликозата, ванилията, 1 пакетче меко масло и брашното. Разстиламе сместа в наръсена с брашно, кокос или нишесте тавичка и печем 30 минути във фурна на около 150ºС. Разбиваме останалото омекналото масло с 4 с.л. захар и кокосовите стърготини, заливаме тестото и допичаме още 20 мин. Режем сладкиша на дребни полумесеци с метални формички или със стъклена чаша. Отгоре по желание поръсваме с настърган или разтопен бял шоколад.

Бананови курабийки

Прoдукти: 120 г овесени ядки, 1 яйце, 40 мл прясно мляко, 40 г маргарин, 30 г кокосови стърготини, 100 г банани, 40 г сушени кайсии, 1 щипка канела, 1 щипка смлян исиот, настърганата кора на 1 портокал
Нaчин на приготвяне: Омекналото масло разбъркваме с кокосовите стърготини и овесените ядки. Яйцето разбъркваме с млякото. Намачкваме банана с вилица. Нарязваме на ситно сушените кайсии. Измесваме от всички тези продукти еднородно тесто. Оставяме го 15 мин да си почине. Покриваме дъното на тавичката за печене с намаслена пергаментова хартия. С помощта на две малки лъжички оформяме курабийки на разстояние една от друга. Печем ги около 10 мин в предварително загрята на 180°С фурна.

Иракски курабийки

Прoдукти: 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 1 ч.л. суха мая, 2 щипки сол, 2-3 ч.ч. брашно, сладък пълнеж
Нaчин на приготвяне: Замесваме тесто от олиото, млякото, маята, солта и брашно, така че да се получи меко и гладко тесто. После го оставяме да втаса 1-2 часа, след което късаме топчета, разплескваме ги с пръстите на кръгчета и във всяко слагаме плънка от кристална захар, смлени орехови ядки и ванилия. Може да използваме и други смеси по избор. Прегъваме курабиите, прищипваме ги с вилица или с пръсти. По желание ги овалваме между дланите или им придаваме други подходящи форми. Готовите курабии намазваме с разбито яйце и олио и изпичаме в намаслена тава до зачервяване.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Корените – красиви или вредни?

“Погребани” под земята, невидими за света, корените на дърветата не притежават нито красотата на короната, нито изяществото на цветовете, нито сладостта на плодовете. Въпреки това от векове те предизв...

Къде зимува мушкатото?

Късна есен, пред прага на зимата сме. Къде и как да презимуват цветята ни? Ще ви разкажа приказка за трима братя и една сестра от рода Пеларгониум. Те тръгнали по света от Южна Африка, където оставили...

Музиката и здравето на детето

Приобщаването към музиката трябва да започне от най-ранно детство, но за много родители това е обучаването в различни музикални школи и досадни многочасови упражнения на цигулка и пиано. Безспорна е...

Освежете дома си

Психолозите ни съветват на всеки три месеца да сменяме прическата си, веднъж годишно да разместваме мебелите вкъщи, а на всеки три години да ги сменяме и да ремонтираме дома си, ако искаме да запазим ...

Начало