Още рецепти » Как да сготвим мерлуза

 Как да сготвим мерлуза

Шницели от мерлуза

Прoдукти: 750 г филе от мерлуза, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 3 с.л. брашно, 1 с.л. краве масло черен пипер, сол .
Нaчин на приготвяне: Начукваме филето и оформяме от него шницели, които натриваме с черен пипер и сол. Овалваме шницелите в брашното и ги изпържваме в сгорещенната мазнина. Поднасяме ги със сос, приготвен от запърженото в същата мазнина брашно, към което са прибавени виното и маслото.

Риба “Орли”

Прoдукти: 1 кг филе от мерлуза, 5 яйца, половин ч.ч. олио, 100 г брашно, половин бутилка бира, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме филето и го нарязваме на малки правоъгълни пръчици, които овалваме в предварително приготвената паста и пържим в силно сгорещена мазнина.
Пастата приготвяме по следния начин: Отделяме жълтъците и ги разбъркваме внимателно с малко олио. Прибавяме брашното и разреждаме с бира до гъстотата на майонеза. Към тази смес прибавяме разбитите отделно на пяна белтъци, след което разбъркваме до получаването на еднородна каша.

Мерлуза с магданоз

Прoдукти: 600 г мерлуза, 2 с.л. олио, магданоз, сол, 2 с.л. лимонов сок.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме рибата. Пущаме я във вряща подсолена вода и варим 20 мин, след което я изваждаме и изчакваме да изстине. Обезкостяваме и я накъсваме на големи продълговати парчета. Нареждаме парчетата на редове в по-дълбока чиния, като върху всеки ред ръсим ситно нарязан магданоз. Накрая заливаме със смес от олиото и лимоновия сок.

Мерлуза в сметанов сос

Прoдукти: 800 г филе от мерлуза, 1 лимон, 2 с.л. брашно, магданоз, сол, мазнина за пържене; зa соса: 4 жълтъка, 4 с.л. сметана, 1 к.ч. бяло вино, 1 портокал, 1/3 пакетче краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разделяме филето на четири парчета, поръсваме с половината от лимоновия сок, посоляваме с черен пипер и сол, овалваме в брашното и пържим в сгорещена мазнина по 5 мин от всяка страна. В подходящ съд разбиваме жълтъците със сметаната, прибавяме виното, останалия лимонов сок, портокаловия сок и настърганата кора от половин портокал.Слагаме получената смес на водна баня и варим около 10 мин, като непрекъснато бъркаме, докато се сгъсти. Прибавяме маслото, осоляваме с черен пипер и сол и отстраняваме от огъня. Разпределяме опържената риба в чинии за сервиране, поръсваме със ситно нарязан магданоз, заливаме със соса и украсяваме с кръгчета портокал.

Риба по липовански

Прoдукти: 750 г мерлуза без глави, 1 к.ч. олио, 1 кг червени домати, 2 моркова, парче целина, 1 глава лук, 1 дафинов лист, 1 лимон, магданоз, черен пипер и сол.
Нaчин на приготвяне: В сгорещената мазнина задушаваме до омекване последователно морковите, целината, нарязана на кубчета, ситно нарязания лук, част от доматите и подправките, като от време на време доливаме по малко рибен бульон или гореща вода. Нарязваме рибата на порции, посоляваме, нареждаме в тавичка и покриваме със задушените зеленчуци. Най-отгоре нареждаме останалите домати и лимона, нарязани на филийки. Поливаме с малко рибен бульон и печем на фурна, докато остане на мазнина. След като извадим от фурната, поръсваме със ситно нарязан магданоз и сервираме с картофи, задушени в масло.

Риба с кашкавал и домати

Прoдукти: 700-800 г мерлуза, 500 г домати, 3-4 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. краве масло, 150 г кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата от кожата и костите, нарязваме я на порции и я посоляваме. В олиото задушаваме ситно нарязания лук. В гювечета разпределяме рибените порции. Отгоре покриваме с нарязаните на кръгчета домати. Добавяме задушения лук и заливаме с разтопеното масло. Запичаме във фурна, поръсваме порциите с настъргания кашкавал и отново запичаме. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер. Поднасяме с варени картофи, задушени в масло.

Филе от мерлуза с горчица

Прoдукти: 600 г филе от мерлуза, половин пакетче краве масло, 2 с.л. горчица, 1 кофичка сметана, 3 с.л. лимонов сок, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме рибното филе, отцеждаме го добре и го нарязваме на порции. Посоляваме рибните порции и ги нареждаме в тавичка. Смесваме горчицата, лимоновия сок, сметаната и магданоза. Подправяме соса със сол и черен пипер и заливаме рибата с него. Отгоре слагаме късчета масло и печем около 30 мин в умерена фурна.

Огретен от риба

Прoдукти: 500 г филе от мерлуза, 7-8 картофа, 100 г кашкавал, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 3 яйца, 3-4 домата, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода и ги обелваме. Оставяме ги да изстинат и след това ги нарязваме на тънки филийки или ги настъргваме на ренде. Измиваме рибното филе, подсушаваме го и го прекарваме през месомелачка. Посоляваме каймата и я изпържваме в сгорещена мазнина. В намаслена разливна лъжица слагаме кръгче от домат. Върху него последователно картофи, кайма, настърган кашкавал, отново картофи, отново кайма. След това обръщаме лъжицата в намаслена тавичка. По същия начин подготвяме и подреждаме в тавичката 10 порции – по две за всеки. Запичаме леко порциите и ги заливаме със смес от маслото, разбитите яйца млякото и малко сол. Повторно запичаме, като малко преди да извадим от фурната, поръсваме с настърган кашкавал. Сервираме ястието горещо.

Рагу от риба

Прoдукти: 1 кг мерлуза без глави, 1 ч.ч. олио, 3-4 глави лук, 500 г картофи, 3-4 моркова, 10-15 гъби, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата, нарязваме я на порции, посоляваме, поръсваме с черен пипер и оставяме да престои 20-30 мин. След това я овалваме в брашното, изпържваме я в сгорещена мазнина и я изваждаме в отделен съд. В същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук, последователно прибавяме доматеното пюре, размито с малко вода и предварително препеченото до златисто брашно. Заливаме с 1-2 ч.ч. горещ рибен бульон или вода. Прибавяме рибата и нарязаните на ивички гъби, посоляваме и задушаваме още 15-20 мин. Отделно задушаваме ситно нарязаните картофи и моркови. Поръсваме готовото рагу със ситно нарязан магданоз и го гарнираме със задушените картофи и моркови, оформени на топчета.

Риба на шиш

Прoдукти: 750 г филе от мерлуза, 3 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. оцет, 3 домата, 5 люти чушки, 1 лимон, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме рибно филе с кожа, нарязваме го на парченца и го посоляваме. Нанизваме парченцата на 5 дървени или метални шиша, като между рибата нанизваме кръгчета от обеления лук и доматите. На всеки шиш нанизваме и по една люта чушка. Отделно смесваме оцета и олиото и ги разбиваме до побеляване. Потапяме шишовете в тази смес и ги нареждаме на предварително загрята скара. Изпичаме рибата от всички страни, поръсваме готовите шишове със ситно нарязан магданоз и със сока от лимона и ги поднасяме с гарнитура от пържене картофи.

Крокети от мерлуза

Прoдукти: 600 г филе от мерлуза, 80 г мазнина, 250 г картофи, 1 глава лук, 2 яйца, 2 с.л. брашно, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме необелените картофи в подсолена вода и ги оставяме да изстинат. Обелваме ги и ги прекарваме през преса за картофи. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в малко мазнина. Сваряваме рибата и я стриваме с вилица. Прибавяме към нея картофите, ситно нарязан магданоз, яйцата, изпържения лук, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме добре сместа и оформяме от нея топки с големината на яйце. Сплескваме ги, за да добият формата на кюфтета, леко ги овалваме в брашното и ги пържим по 5 мин от всяка страна /докато станат златисти/ в силно сгорещена мазнина.

Рибни кебапчета

Прoдукти: 800 г мерлуза без глави, 80 г прясна сланина, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме мерлузата от кожата и костите. Нарязваме я на парчета, посоляваме на вкус и прекарваме рибата през месомелачка заедно с прясната сланина. Омесваме каймата и я оставяме да престои 3-4 часа на студено. След това прибавяме черен пипер на вкус и отново омесваме каймата. С мокри ръце оформяме от каймата продълговати кебапчета и ги печем върху скарата. Поднасяме кебапчетата с гарнитура според сезона.

Кебап от мерлуза

Прoдукти: 1 кг филе от мерлуза, 2 глави лук, 150 г гъби /пресни или стерилизирани/, 3 с.л. ситно нарязан магданоз, 3 с.л. краве масло, 1 к.ч. олио, 2-3 домата /пресни или от консерва/, половин лимон, 1 ч.ч. сухо бяло вино, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме филето от кожата, посоляваме го, поръсваме го с черен пипер и го нарязваме на едри парчета. Нарязваме лука и гъбите на дребно и заедно със ситно нарязания магданоз ги задушаваме в сгорещеното краве масло. След това прибавяме олиото, бялото вино, обелените и настъргани домати, черен пипер и сол на вкус. Слагаме парчетата риба, внимателно разбъркваме и държим на умерен огън десетина минути. След това изсипваме сместа върху дебела хартия, намазана с олио. Завиваме хартията на пакет и я слагаме в тавичка. Наливаме в тавичката около 1 пръст вода и малко олио и печем рибата 30 мин в предварително загрята умерена фурна. Поднасяме кебапа в широка чиния, както е в хартията, като разтваряме хартията на трапезата и разпределяме кебапа по чиниите. Към всяка порция поднасяме парченце лимон.

Кебап от мерлуза с арпаджик

Прoдукти: 1 кг мерлуза /без главите/, 1 1/2к.ч. олио, 1 ч.л. разтопено краве масло, 1-2 глави чесън, 500 г арпаджик, 1 глава чесън, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. вино, 200 г гъби, 1 равна ч.л. червен пипер, 1 ч.л. доматено пюре, чубрица, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме рибата. Отстраняваме кожата и костите и я нарязваме на кубчета. Посоляваме, овалваме ги в брашното и ги изпържваме в сгорещеното олио. Изваждаме рибата и в същата мазнина запържваме дребно нарязания лук. Последователно прибавяме и задушаваме доматеното пюре, размито с малко вода, червения пипер, арпаджика и гъбите. Когато сместа остане на мазнина, наливаме половината от виното и малко топла вода и възвираме. Тогава прибавяме скилидките чесън, рибата и разтопеното масло. Посоляваме и поръсваме с чубрица и черен пипер. Задушаваме още десетина минути. Преди да отстраним от огъня, наливаме останалото вино и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Риба по московски

Прoдукти: 800 г филе от мерлуза, 500 г не много едри картофи, 1 к.ч. олио, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. сметана, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, сокът от 1 лимон, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме филето от кожата и костите, натриваме го със сол и черен пипер, овалваме го в брашното и цяло, без да го режем на порции го позапържваме в сгорещената мазнина. Попарваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и както са цели ги задушаваме в маслото. В средата на метално плато слагаме полуизпърженото филе, а около него нареждаме цели задушените картофи. Поръсваме картофите със ситно нарязания магданоз и ги заливаме със сметаната, а филето заливаме с бялото вино и лимоновия сок. Така оформеното плато запичаме десетина минути в умерена фурна. Поднасяме ястието веднага, след като го извадим от фурната.

Задушена мерлуза

Прoдукти: 1 кг мерлуза, 2 домата, 1-2 моркова, 2 глави лук, 1 парче целина, 2-3 скилидки чесън, 4 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 к.ч. бяло вино, 1 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме мерлузата, нарязваме я на порции и посоляваме. Нареждаме порциите в тава, заливаме с малко хладка вода и задушаваме в умерена фурна. Отделно нарязваме лука, морковите, целината и скилидките чесън и ги задушаваме в мазнината. Добавяме обелените и настъргани на едро ренде домати, след това - брашното, червения пипер, виното и сол на вкус. Доливаме гореща вода и варим, докато зеленчуците поомекнат, след което заливаме с тази смес задушената риба и допичаме ястието на фурна.

Задушена мерлуза с макарони

Прoдукти: 1 кг мерлуза, 1 1/2к.ч. олио, 3 средно големи глави лук, 2 с.л. брашно, 150 г макарони, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме рибата. Нарязваме я на порции, които посоляваме и овалваме в половината от брашното. Нарязваме лука на филийки и при непрекъснато бъркане го запържваме в сгорещеното олио. Нареждаме отгоре рибните порции и ги поръсваме с червения пипер и счукания с малко сол чесън. След това заливаме рибата с 1-2 ч.ч. вряща вода и задушаваме рибата в умерена фурна. Малко преди да извадим от фурната, сгъстяваме соса с останалото брашно. Отделно сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме. Разпределяме ги в чиниите за сервиране, отгоре слагаме по 1 парче риба и заливаме със соса.

Мерлуза с картофи

Прoдукти: 1 кг мерлуза или бяла риба, 1 с.л. брашно, 1 пакетче краве масло, 750 г картофи, 2 с.л. галета, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кръгчета. Почистваме рибата, измиваме я и я нарязваме на порции. Слагаме рибата в средата на емайлирана тавичка, а наоколо нареждаме нарязаните картофи. Посоляваме и заливаме с размитото в малко вода брашно. Отгоре напръскваме с разтопеното масло и поръсваме с галета. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Дреболии в гювечета

Пилешки дробчета в гювечета Прoдукти: 1 кг пилешки дробчета, 4-5 глави лук, 1-2 ч.ч. олио, 500 г картофи, 1 ч.ч. бяло вино, 1 лимон, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Загряваме половината ...

Миниатюрната градина

Много хора мечтаят за собствена градина, за която да се грижат с любов. За съжаление повечето от жителите на градовете никога не могат да постигнат мечтата си. За тях, както и за всички, които имат ну...

100 начина да доживеем до 100

Как минава денят на човек, който ще живее сто години. Какви са здравословните тайни на дълголетието? Какво трябва да направите, за да го постигнете? Вземете си котка Карен Алън, декан на У...

Как да сготвим пилешките гърди

Пилешки гърди по гръцки Прoдукти: 6 порции обезкостени пилешки гърди, 3с.л. олио, 5 глави лук, 4-5 домата, 500 мл пилешки бульон, 3 средно големи картофа, 2-3 скилидки чесън, лютив червен пипер, ...

Начало