Още рецепти » Как се прави вино от черници?

 Как се прави вино от черници?

Предварително трябва да се знае, че от 100 кг черничеви плодове могат да се получат около 70 л вино. Необходими са добре узрели черници, независимо дали са бели или черни, смачкват се в съд. Понеже съдържат много малко захар – около 10%, към всеки литър сок се прибавят по 100 г захар. Така бъдещото черничево вино ще има алкохол около 10-11 градуса. Добре е да се прибавят и 2-3 г винена или лимонена киселина и около 10 г нишадър, който ще улесни ферментацията. Добавките се разтварят в малко сок и енергично се разбъркват. Поради високите температури по време на зреенето на черниците не се добавя мая от спиртни ферменти. Това се компенсира с дозирането на 4-5 г хлебна мая, разтворена в малко вода. След изтичане на сока остатъкът се пресова през тензух и полученият нов сок се добавя към предишния, ферментацията протича за около седмица. Полученото вино се оставя в покой и след около 1-2 седмици се освобождава от утайката. Бистренето може да стане с бентонит по начина, приет при гроздовите вина. След това трябва да се бутилира веднага, а бутилките да се съхраняват на хладно.
Медицината е доказала, че виното от черничеви плодове е полезно при стомашни заболявания, а също и за хора със сърдечно-съдови проблеми.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Неповторимият чар на декоративния лук

Свикнали сме да свързваме лука най-вече с готварството. Много видове лук обаче цъфтят изключително красиво и са с ефектен външен вид. Те отдавна се ползват за украсяване на градините, парковете, град...

Гозби с пресен лук

Супа от зелен лук Прoдукти: 2 връзки зелен лук, 1-2 с.л. ориз, 1 яйце, 4 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 1-2 сухи люти чушлета, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца п...

Подгответе цитрусовите култури за зимата

Горещите летни дни отминаха. Дойде есента, за да ни напомни, че наближават зимните виелици – време, през което лимоните и другите цитрусови растения се нуждаят от топли помещения. Малцина знаят, че пр...

Десерти с горски плодове

Боровинкова сметана Продукти за 4 порции: 300 г пресни или замразени боровинки, 250 г сметана, 1 с.л. лимонов сок, 2 с.л. пудра захар, 1 ванилия Нaчин на приготвяне: Разбиваме сметаната със ...

Начало