Още рецепти » ТРАПЕЗАТА НА ГЕОРГЬОВДЕН

 ТРАПЕЗАТА НА ГЕОРГЬОВДЕН

САЛАТИ И ПРЕДЯСТИЯ

Смесена салата с макарони
Прoдукти: 300 г варено агнешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 10-12 гъби, 1-2 пресни домата, 100-150 г пушен колбас, 1 к.ч. майонеза, 2-3 твърдо сварени яйца, 500 г макарони, 2 с.л. олио, 3-3 с.л. настърган кашкавал, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, измиваме ги и ги прецеждаме. Нарязваме морковите, целината и гъбите на кубчета и ги варим в подсолена вода, към която сме добавили малко олио. Отцеждаме ги и оставяме да изстинат. Нарязваме месото на кубчета и го поръсваме с черен пипер. Разреждаме майонезата с част от зеленчуковата отвара и подправяме на вкус с лимонов сок и сол. С половината от получения сос размесваме подготвените съставки за салатата. Разпределяме салатата по чиниите за сервиране и заливаме с остатъка от майонезения сос без да разбъркваме. Гарнираме с филийки от доматите и твърдо сварените яйца и поръсваме с настърган кашкавал.

Мезе от агнешка главичка с чесън
Прoдукти: 1 агнешка главичка, 1 глава чесън, 1 к.ч. краве масло, 1 ч.л. червен пипер, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме главичката и я заливаме със студена вода. Варим около 1 час, след което обираме месото по костите, изваждаме езика и го обелваме, разцепваме главичката и изваждаме мозъка. Нарязваме продуктите и поръсваме с черен и червен пипер. Посоляваме на вкус, прибавяме счукания чесън и разбъркваме. Подреждаме мезето в плато за сервиране и поливаме с лимонов сок и с разтопеното масло.

Мезе от варени бъбреци с лук
Прoдукти: 4 агнешки бъбрека, 1 к.ч. разтопено краве масло, 2 глави лук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол, 1 ч.ч. оцет за накисване на бъбреците.
Нaчин на приготвяне: Разцепваме бъбреците по дължина, измиваме ги, почистваме ги от ципите и ги киснем в продължение на 20 мин в смес от оцета и 1 ч.ч. студена вода. След това отново ги измиваме и начукваме с дървено чукче. Пускаме ги в студена вода, слагаме водата на огъня да заври и варим около 30 мин. После изваждаме бъбреците, нарязваме ги на филийки и ги нареждаме в плато за сервиране. Поръсваме с черен пипер и покриваме с нарязания на тънки ивички лук. Заливаме с разтопеното масло, което сме разбили с лимоновия сок. Посоляваме на вкус и поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Мезе от език
Прoдукти: 4 агнешки езика, сокът от 2 лимона, 1 к.ч. краве масло, 1 глава чесън, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме езиците със студена вода и ги сваряваме. След това ги изваждаме, обливаме ги със студена вода и ги обелваме. Нарязваме ги на тънки филийки и ги подреждаме в подходящо плато за сервиране. Посоляваме ги и заливаме с лимоновия сок. Поръсваме с черен пипер и с чесъна, който сме счукали с малко сол. Накрая поливаме с разтопеното масло и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Тестени триъгълници, пълнени с бял дроб
Прoдукти: 300 г брашно, 4 с.л. вода, 1 ч.л. маргарин, сол, черен пипер, 3 жълтъка, галета, 200 г сварен бял дроб /свински, телешки или агнешки/, 2-3 с.л. разтопено краве масло.
Нaчин на приготвяне: Замесваме еластично гладко тесто от пресятото брашно, водата, маргарина 2 жълтъка и сол. Разточваме го и го нарязваме на квадрати. Нарязваме много ситно сварения бял дроб, добавяме 1 жълтък и малко галета, подправяме със сол и черен пипер и разбъркваме. Оформяме от сместа малки купчинки върху парчетата тесто. Прегъваме тестените квадратчета по диагонал така, че да получим триъгълни джобове, и притискаме краищата. Пускаме триъгълниците във вряща подсолена вода и варим на слаб огън, като не позволяваме да завират. Поръсваме готовите триъгълници с разтопено масло.

Желирано агнешко
Прoдукти: 500 г агнешко месо, 1 к.ч. бяло вино, 300 г домати, 20 г желатин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото в подсолена вода. Прецеждаме бульона и го оставяме да изстине. В 500 мл от охладения бульон слагаме желатина и подправяме с черен пипер. Слагаме сместа на слаб огън и бъркаме, докато желатинът се разтвори напълно. Щом течността заври, прибавяме виното и отстраняваме от огъня. Наливаме малко от охладеното желе в дълбок съд изплакнат със студена вода. Отделно нарязваме доматите на кръгчета и ги посоляваме. Нарязваме месото на тънки ивички. Щом желето в съда се втвърди, поръсваме с наситнен магданоз и нареждаме няколко последователни пласта месо и домати. Отгоре заливаме останалото желе и оставяме съда на студено, но не в хладилник.

СУПИ

Агнешка супа
Продукти за 4-5 порции: 500 г предно агнешко възтлъстичко месо, 1 глава лук, 30 г краве масло, 2 с.л. ориз, 2 яйца, 1 с.л. оцет, джоджен, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парчета, заливаме го с 1,5 л вода и оставяме да ври. Щом възври го отпенваме. Прибавяме маслото, обеления и разрязан на две лук, сол и черен пипер на вкус. Варим на умерен огън. Около 15 мин преди свалянето на супата от огъня прибавяме ориза, а към края поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен. Застройваме супата с яйцата, разбити с 1 с.л. оцет, и поръсваме с черен пипер.

Агнешка супа със зеленчук
Продукти за 4-5 порции: 500 г агнешко месо, 4-5 морковчета, 3-4 корена от магданоз, половин малка глава целина, 3-4 с.л. краве масло, 1 с.л. брашно, 1 яйце, 1 к.ч. кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късчета, заливаме го с 6-7 ч.ч. студена вода, посоляваме и слагаме да се вари. Нарязваме целината, морковчетата и магданозените корени на кубчета и ги запържваме в сгорещеното масло заедно с брашното. Когато месото поомекне, прибавяме запържения зеленчук и варим още 15-20 мин. Готовата супа застройваме с яйцето, което сме разбили с киселото мляко.

Агнешка супа с картофи
Продукти за 4-6 порции: 500 г агнешко месо от предната част, 2 глави лук, 1 с.л. разтопено краве масло, 3-4 картофа, магданоз, кимион, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки късчета. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в маслото. Прибавяме месото, поръсваме със сол, червен пипер и кимион, захлупваме и задушаваме 30 мин на умерен огън. Заливаме с 1 л топла вода и оставяме да ври, докато омекне месото. Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета и ги варим в подсолена вода до полусваряване. Отцеждаме и ги прибавяме към супата. Варим още малко, за да омекнат картофите напълно, отстраняваме от огъня и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Агнешка чорба магданозлия
Прoдукти: 300 г ситно нарязано агнешко месо, 2 връзки магданоз, 1 връзка зелен лук, 2 с.л. олио или бучка краве масло, 1 ч.л. брашно, половин кафена чаша ориз, 1-2 яйца, 2-3 с.л. кисело мляко, черен пипер и сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и магданоза на ситно. Задушаваме ги в разтопеното масло и няколко супени лъжици вода. Прибавяме брашното, разбъркваме няколко пъти, заливаме с гореща вода, посоляваме и пускаме месото. Варим на тих огън. След омекваме на месото, слагаме ориза. Варим още 10 мин, отстраняваме от огъня, поръсваме чорбата с черен пипер и застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко.

Агнешка чорба с кус-кус
Продукти за 4-5 порции: 500 г агнешко месо от гърдите, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 връзка джоджен, 1 к.ч. кус-кус, 3 с.л. олио, 1 ч.л. кимион, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парченца. Задушаваме го в олиото и малко вода. Прибавяме едро нарязаните чесън и лук. Заливаме с 1-1,5 л гореща вода, посоляваме и варим 15 мин на тих огън. Добавяме кус-кус, варим още 15 мин и отстраняваме от огъня. Поръсваме готовата чорба с черен пипер, ситно нарязан магданоз и кимион.

Селска чорба
Продукти за 4 порции: 500 г агнешко, 2 стръка пресен лук, 30 г краве масло, 3 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 1 домат, магданоз, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки късчета, заливаме го с 6 ч.ч. студена вода и варим на тих огън. Задушаваме ситно нарязания лук в маслото и 2-3 с.л. бульон от месото. Прибавяме домата също нарязан на ситно. Като се поизпари водата, слагаме ориза, разбъркваме и прибавяме брашното. Изсипваме запръжката към почти свареното месо. Когато оризът се свари, дръпваме ястието от огъня, посоляваме и поръсваме със ситно нарязани джоджен и магданоз.

Зеленчукова чорба с агнешки крачка
Продукти за 4-5 порции: 4-5 агнешки крачета, 2 моркова, 2 картофа, 2 глави лук, 1 домат, 1 чушка, 1 шепа киселец, 1 ч.л. чубрица, 3 с.л. ситно нарязани гъби, 4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме агнешките крачета със студена вода и слагаме да се варят. Щом водата кипне, посоляваме и добавяме нарязаните моркови. Щом крачетата се сварят, ги изваждаме и отделяме месото. Връщаме го в бульона и добавяме киселеца и гъбите. Отделно запържваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио. Сипваме брашното и разбъркваме. Добавяме към запръжката настъргания домат, ситно нарязаните чушка и картофи. Сипваме всичко в чорбата, посоляваме и варим на тих огън до омекване на картофите. Застройваме готовата чорба с разбитото в киселото мляко яйце. Поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен и едро смлян черен пипер.

Чорба от агнешко месо със спанак
Продукти за 4-5 порции: 300 г агнешко месо, 250 г спанак, 3 с.л. олио, 1 връзка пресен лук, 2 домата /или 1 ч.л. доматено пюре/, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 с.л. брашно, 1 яйце, 1-2 с.л. разтопено краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки хапки и го варим в 1,5 л подсолена вода. Когато започне да омеква, прибавяме спанака, който сме попарили с вряла вода и сме го нарязали на ивички. Отделно в олиото задушаваме ситно нарязания лук, към който прибавяме обелените и настъргани или размитото в 1 к.ч. топла вода доматено пюре/. Разреждаме сместа с 1 ч.ч топла вода и я сипваме в чорбата. Преди да отстраним от огъня, застройваме чорбата с яйцата, които сме разбили с киселото мляко и сме смесили с препеченото брашно. Накрая прибавяме разтопеното масло и поръсваме с черен пипер.

Празнична супа
Продукти за 4 порции: 400 г агнешки дреболии, 1 глава лук, 1 чушка, 1 парче целина, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 к.ч. краве масло, 1 к.ч. ориз, 1 яйце, 3 стръка зелен лук, джоджен, червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме дреболиите 15 мин във вряща подсолена вода. Изваждаме и ги нарязваме на ситно. Сипваме ги в тенджера със студена вода. Слагаме тенджерата на огъня и когато водата заври, прибавяме ситно нарязания лук, чушката и целината. Оставяме зеленчуците да се варят заедно с дреболиите около 30 мин. После слагаме ориза и ситно нарязания зелен лук и продължаваме да варим, докато оризът омекне. Преди да отстраним от огъня, застройваме супата с разбитите в киселото мляко яйца. Накрая посоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан джоджен. При поднасянето във всяка чиния поръсваме по малко от маслото, което сме запържили с червен пипер.

Супа от агнешка глава със спанак
Продукти за 4 порции: 1 агнешка глава, 500 г спанак, 1 връзка зелен лук, 2-3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме агнешката глава да се вари в 2 л подсолена вода. След като се посвари, изваждаме главата, обезкостяваме и връщаме месото в тенджерата. Прибавяме нарязания спанак. Отделно в сгорещеното олио запържваме ситно нарязания пресен лук. Когато лукът се позачерви, прибавяме брашното, а като се позапържи и то, поръсваме с червен пипер и изсипваме в супата. Оставяме да поври 15 мин, сваляме от огъня, поръсваме със ситно нарязан магданоз и застройваме с яйцата, разбити в киселото мляко.

Топла агнешка пача
Продукти за 4-5 порции: 400 г агнешко шкембе, 2 агнешки крачета, 2 яйца, 1 глава лук, 60 г краве масло, 1/2ч.л. черен пипер, 1 ч.л. червен пипер, 4-5 скилидки чесън, сокът от 1 лимон, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме в тенджера агнешките крачета и шкембето заедно с маслото и ситно нарязания лук, заливаме със студена вода и варим на слаб огън, докато продуктите омекнат. Към края на варенето посоляваме на вкус. Когато шкембето и крачетата се сварят ги изваждаме. Отделяме месото от крачетата, нарязваме го на ситно и го връщаме в бульона заедно с шкембето, което също сме нарязали на малки парченца. Застройваме с яйцата, които сме разбили с лимоновия сок и подправяме със счукания чесън, червения и черния пипер.

Чорба от агнешки бял дроб и сърца
Продукти за 5 порции: 200 г агнешки бял дроб, 400 г сърца, 100 г пресен лук, 100 г пресен чесън, 75 г краве масло, 75 г ориз, 25 г брашно, 25 г оцет, джоджен, сол, червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Попарваме дроба и сърцата във вряща вода, докато побелеят. Оставяме ги да изстинат напълно и ги нарязваме на дребно, като премахваме жилките и кръвоносните съдове. Нарязваме чесъна и лука на дребно и леко ги запържваме в част от маслото. Щом порозовеят, прибавяме ориза, наливаме топла вода, слагаме една цяла връзка джоджен /която накрая изваждаме/, посоляваме и варим на умерен огън. Когато дреболиите и оризът уврат, прибавяме размитото в малко вода брашно, подправяме с оцета и наливаме още малко топла вода. Доваряваме супата, като накрая я подправяме със застройка, приготвена от червения пипер и останалото масло.

Чорба от агнешки чревца
Продукти за 4 порции: 400 г агнешки чревца, 100 г пресен лук, 100 г пресен чесън, 2 с.л. брашно, половин пакетче краве масло, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Обръщаме внимателно червата, измиваме ги добре и ги сплитаме на плитка. Пущаме плитките във вряща вода до побеляване. Изливаме водата, а червата нарязваме на дребно. Нарязваме на дребно лука и чесъна и ги запържваме в маслото до порозовяване. Прибавяме нарязаните чревца и брашното, разбъркваме и наливаме необходимото количество вода. Посоляваме и оставяме чорбата да поври. Накрая прибавяме ситно нарязания джоджен.

СПЕЦИАЛИТЕТИ ЗА ПРАЗНИКА

Печено агне
Прoдукти: 1 агне с дреболиите, 600 г краве масло, 800 г пресен лук, 350 г ориз, 200 г магданоз, 200 г джоджен, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изваждаме белия и черния дроб, сърцето, шкембето и червата на агнето, измиваме ги много добре и ги сваряваме с малко вода. Оставяме да изстинат и ги нарязваме на дребно. Отделно в дълбок тиган сгорещяваме маслото. Към него прибавяме дребно нарязания лук, ориза, дреболиите и дребно нарязаните магданоз и джоджен. Посоляваме. Сипваме малко от бульона и оставяме сместа да поври, докато набъбне оризът. Пълним агнето с приготвената смес и зашиваме с памучен конец. След това слагаме в тава, намазваме добре с масло и поръсваме с червения пипер. Печем в умерена фурна, като от време на време обливаме със собствения си сос. За да се изпече по-добре, не слагаме агнето направо върху дъното на тавата, а върху напречно наредени дървени пръчки.

Агнешка плешка с орехи
Прoдукти: 1 кг агнешка плешка, половин пакетче краве масло, черен пипер, сол; зa соса: 150 г смлени орехи, 2 с.л. олио, 1 с.л. студена вода, 150 г сметана, 1 щипка настъргано индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме месото, натриваме го с черен пипер и сол и го слагаме в тавичка. Заливаме с разтопеното масло и 1 ч.ч. гореща вода и печем в умерена фурна. Отделно смесваме смлените орехи с олиото и водата. Поръсваме с индийското орехче, черен пипер и сол, добавяме сметаната и разбиваме с миксер до получаване на гладка смес. Ако сосът стане много гъст, разреждаме с прясно мляко или течна сметана. Можем да сервираме изпечената плешка топла или студена. Ореховия сос поднасяме отделно.

Агнешка плешка със спанак
Прoдукти: 500 г агнешка плешка, 60 г олио, 1/2 с.л. брашно, 1 малка глава лук, 500 г спанак, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме измитото месо в малко подсолена вода до полуомекване. Изваждаме и нарязваме на парченца. Нарязваме почистения спанак на едро и го поставяме с месото в лука, който предварително сме запържили. Поръсваме брашно, черен пипер, наливаме малко от бульона, в който сме варили месото и печем под похлупак в гореща фурна до омекване.

Пълнена агнешка плешка
Прoдукти:1 агнешка плешка, 3 агнешки бъбрека, 200 г пушена шунка, 1 с.л. брашно, магданоз, джоджен, сол, червен пипер, черен пипер, 3 яйца, 3 с.л. кисело мляко, 1 кг картофи, олио
Нaчин на приготвяне: С остър нож правим разрез между кожата и месото на плешката. Натъркваме я отвън със сол и червен пипер. Смесваме сварените и нарязани на ситно бъбреци с нарязаната на кубчета шунка, наситнените магданоз и джоджен и разбитите с брашното и киселото мляко яйца. Подправяме със сол и черен пипер и хубаво разбъркваме. Напълваме “джоба” с тази смес и зашиваме отвора. Намазваме отгоре плешката с олио, слагаме я в тава, наливаме малко топла вода, завиваме тавата с олио и печем 2 часа в силна фурна. Щом месото омекне, махаме фолиото и печем, докато хване хубава коричка. Вадим плешката и в същата мазнина слагаме нарязаните на филийки картофи. Печем, докато хванат коричка. Посоляваме. Махаме конеца от плешката, в топъл съд вадим плънката. Нарязваме месото на порции и гарнираме с печени картофи и плънка.

Пълнена агнешка плешка с ориз и картофи
Прoдукти: 1 агнешка плешка, 1 комплект агнешки дреболии, 2 връзки пресен лук, 500 г картофи, 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. олио, черен и червен пипер, джоджен, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в подсолена вода и ги нарязваме на ситно. В половината от мазнината запържваме 1 връзка ситно нарязан лук. Зачервяваме с червен пипер и прибавяме дреболиите. Задушаваме 10 мин и добавяме ориза и ситно нарязан джоджен. Подправяме с черен пипер и сол, наливаме 1 ч.ч. гореща вода и готвим, докато оризът набъбне. Правим разрез в плешката и пълним с част от оризовата смес. Зашиваме я, намазваме я с останалото олио и я слагаме в средата на голяма тава. От едната страна слагаме нарязаните картофи, размесени с останалия ситно нарязан лук, а от другата страна разстиламе останалата оризова плънка. Наливаме 2 ч.ч. от водата, в която сме варили дреболиите и печем в силна фурна.

Агнешки гърди, пълнени с дреболии
Прoдукти: 1 кг агнешки гърди, 250 г агнешки дреболии, половин пакетче краве масло, 100 г ориз, 50 г стафиди, 1-2 връзки пресен лук, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме агнешките гърдички. С остър нож правим прорез от страната на отсечените ребра между месото и ребрата, така че да получим кухина. Отделно сваряваме почистените дреболии в подсолена вода и ги нарязваме на ситно. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в мазнината. Добавяме ориза и също го позапържваме. След това слагаме дреболиите и стафидите, посоляваме и поръсваме с черен пипер и ситно нарязани магданоз и джоджен. Наливаме малко от бульона, в който сме варили дреболиите, и задушаваме плънката, докато оризът поомекне. После напълваме гърдичките и ги зашиваме с канап. Слагаме ги в тавичка, посоляваме ги, намазваме ги з мазнина и ги печем в умерена фурна. Когато течността се поизпари и повърхността се позачерви, наливаме отстрани в тавата по малко топла вода. По време на печенето периодично обливаме гърдите със соса от тавичката.

Агнешки кебап на фурна
Прoдукти:1 кг агнешко месо, 1 връзка зелен лук, 3 с.л. олио, 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го слагаме в тавичка заедно с нарязания на малки парченца лук. Наливаме олиото и печем в силна фурна. След 20 мин поръсваме сол и червен пипер и наливаме 1 к.ч. топла вода. Продължаваме да печем в умерена фурна. Щом месото омекне, заливаме с разбитите в киселото мляко яйца и допичаме 10 мин в слаба фурна.

Агнешко бутче по унгарски
Прoдукти: 1 агнешко бутче, 1 пакетче краве масло, 1-2 глави лук, 1 сурово яйце, 1 твърдо сварено яйце, 1 морков, 10 г шунка, 1 ч.л. червен пипер, 1 кофичка сметана, 100 г шунка, индийско орехче, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме бутчето и изваждаме костта. Обираме месото около костта и го смиламе два пъти заедно с лука. Към така получената кайма прибавяме нарязаната на ситно шунка, сол, червен и черен пипер, настъргано индийско орехче, суровото яйце, настъргания морков, ситно нарязан магданоз и твърдо свареното яйце, също ситно нарязано. Разбъркваме сместа и с нея пълним бутчето. Завързваме напълненото бутче и го запържваме от всички страни в сгорещеното масло. След това слагаме бутчето в тавичка с малко мазнина и печем в силна фурна. Когато го извадим от фурната, освобождаваме от канапа и нарязваме на филийки, които заливаме със соса от печенето, размесен със сметаната.

Агнешко бутче със зеленчуци
Продукти за 4 порции: 500 г агнешко месо от бутчето, 1 морков, 2 праза, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 2 домата, 2 с.л. олио, 30 г краве масло, 30 г сланина, 1 връзка ароматни треви /мащерка и магданоз/, 1 ч.ч. месен бульон, 1-2 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на кубчета сланината, моркова, бялата част на праза, обелените домати, лука и чесъна. Запържваме леко лука и сланината в смес от олио и масло. Прибавяме праза и морковите и пържим до пожълтяване. Слагаме агнешкото месо и го изпържваме от всички страни. Прибавяме доматите, ароматните треви, сол и черен пипер на вкус. Наливаме бульона и възваряваме. Покриваме тавичката с фолио и печем ястието в слаба фурна до омекване. Десетина минути преди да извадим от фурната, отстраняваме фолиото поръсваме с галета и ситно нарязан магданоз и допичаме.

Агнешко бутче със сос от копър
Прoдукти: 1 агнешко бутче, 1 глава лук, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 непълна ч.л. смлян бахар, 1 с.л. захар, 1 ч.ч. червено сухо вино, 1 с.л. олио, половин пакетче краве масло, сол; зa соса: 1 връзка копър, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 с.л. брашно, 2-3 с.л. сметана, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме бутчето, слагаме го в дълбок съд и го заливаме с марината, приготвена от ситно нарязания лук, подправките, захарта, олиото и виното /не слагаме сол/. Оставяме го да престои едно денонощие като от време на време го обръщаме. След това изваждаме бутчето, посоляваме го, намазваме го с маслото и го увиваме в алуминиево фолио. Слагаме го в тавичка и печем 2 часа в умерена фурна. Накрая освобождаваме от фолиото и допичаме още 10-15 мин. Отделно приготвяме соса, като запържваме в сгорещеното масло ситно нарязания копър. Прибавяме брашното и също леко го запържваме. Разреждаме получената смес с 1 1/2 ч.ч. гореща вода, посоляваме и варим 2-3 мин като непрекъснато бъркаме. Отстраняваме готовия сос от огъня, прибавяме сметаната и разбъркваме добре. Нарязваме изпеченото бутче на порции и го поднасяме, залято със соса.

Агнешко на фурна по овчарски
Прoдукти: 1 кг агнешко месо от плешката, 1 кг овче кисело мляко /или отцедено краве/, 8 яйца, 1 ч.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го слагаме в пръстен гювеч или тавичка. Наливаме равни части мазнина и вода, захлупваме /или завиваме с домакинско фолио/ и печем в умерена фурна. Изваждаме опеченото месо, а към соса от печенето прибавяме яйцата, разбити с киселото мляко. Посоляваме на вкус и варим, докато сосът се сгъсти. Връщаме месото в соса и държим във фурната още 5-6 мин.

Агнешко печено магдонозлия
Прoдукти: 1 кг агнешко месо от плешката или бутчето, 2 връзки пресен лук, 3 връзки магданоз, 3 с.л. олио, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го слагаме да се полусвари с малко вода. Когато възври, посоляваме. След като поомекне месото, изваждаме го, слагаме го в тавичка, поръсваме с червен пипер и прибавяме ситно нарязаните лук и магданоз. Заливаме с бульона от месото, опитваме на сол, поливаме с 2-3 с.л. олио и печем в умерена фурна, докато месото се зачерви, а сосът се сгъсти до каша.

Агнешко пилаф
Прoдукти:1 кг агнешко месо от бута, 1 връзка пресен лук, 1 глава стар лук, 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото, освобождаваме го от костите, нарязваме го на малки парченца, посоляваме и пържим в мазнина, докато парченцата се зачервят силно. Накрая запържваме и ситно нарязания пресен лук. Наливаме 1 ч.ч. гореща вода и оставяме месото да се задущава, докато омекне и водата се изпари напълно. Отделно в 3 с.л. олио запържваме 1 глава ситно нарязан лук, прибавяме ориза и пържим до прозрачно, посоляваме, поръсваме с черен пипер и изсипваме сместа в тавичка. Заливаме с 3 ч.ч. топла вода изадушаваме пилафа във фурна, докато оризът омекне. Нареждаме задушеното месо в широка чиния, заливаме го със соса от задушаването, а около месото във вид на венец изсипваме приготвения пилаф. Около оризовия венец подреждаме репички, нарязани във формата на розетки, и листа от зелена салата.

Агнешко по мандражийски
Прoдукти: отделената ципа от гръдния кош на 1 агне заедно с част от месото, сърцето, черният дроб, малко крехко месо, 1 пакетче краве масло, 2 връзки пресен лук, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, 1 с.л. стрит джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме сърцето, черния дроб и отделеното крехко месо от агнето, попарваме ги във вряща подсолена вода до побеляване и ги нарязваме на ситно. В разтопеното масло запържваме ситно нарязания лук, прибавяме нарязаните агнешки дреболии и месото и задушаваме до омекване, накрая добавяме черния и червения пипер, джоджена и посоляваме. Цялата смес разстиламе равномерно върху предварително растланата върху масата агнешка ципа с парченца месо по нея. Завиваме ципата на добре стегнато руло. Поставяме рулото в намазана с мазнина тавичка и запичаме в предварително загрята фурна до хващане на лека кафява корица. През това време задушаваме в малко мазнина ситно нарязаните гъби, прибавяме към тях доматеното пюре, размито с малко вода, посоляваме и поръсваме с магданоз. Отделно настъргваме на едро ренде кашкавала и поръсваме с него рулото, малко преди да го извадим он фурната. Преди сервиране разрязваме рулото на порции и го заливаме с гъбения сос.

Агнешко сарма-кебап
Продукти за 4 порции: 500 г агнешко месо, 200 г агнешки бъбреци, 150 г агнешки момици, 150 г агнешки ядки, 1 агнешко було, 500 г пресен лук, 200 г домати, половин кофичка кисело мляко, 3 яйца, 1 пакетче краве масло, магданоз, калофер, черен и червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и дреболиите на кубчета. Прибавяме ситно нарязания лук, магданоза и калофера. Посоляваме и поръсваме с черен и червен пипер. Слагаме ситно нарязаните домати. Омесваме добре сместа, като поливаме с разтопеното масло. Накрая увиваме с булото и завързваме с канап. Слагаме полученото руло в тава и поливаме с малко вода, посоляваме и печем във фурна до омекване на дреболиите и месото. Накрая заливаме кебапа с разбитите яйца и слагаме във фурната да се дозапече. Поднасяме с киселото мляко.

Агнешко със сини сливи
Прoдукти:1 кг агнешки бут, 3-3 с.л. краве масло, 2 ч.ч. бяло вино, 10 големи сушени сливи, 1 скилидка чесън, 1 средно голяма глава лук, 1/4 ч.л. канела, 1/4 ч.л. индийско орехче, 1ч.л. захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на едри парчета, които запържваме в маслото. Слагаме ги в дълбок съд за печене заедно с виното, предварително накиснатите във вода сливи, чесъна, лука и подправките. Покриваме с капак и печем на 200С.

Корона от агнешка плешка
Продукти за 6 порции: 12 агнешки котлетчета от плешката /неразрязани/, 1 кг картофи, 60 г краве масло, 2 с.л. олио, чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Леко разрязваме котлетите в долната част, за да се задържат прави. Нареждаме ги в кръг в тавата, така че месото да остане от вътрешната страна. Завързваме ги по средата като корона и подправяме с черен пипер и сол. Печем ги в умерено силна фурна, докато се зачервят. Отделно нарязваме картофите и прибавяме към тях маслото, олиото, чубрица, черен пипер и сол на вкус. Наливаме 1 ч.ч. вода и задушаваме на тих огън, докато омекнат напълно. Напълваме средата на короната от котлети с картофите и поднасяме в голяма чиния.

Месо в було
Продукти за 4-5 порции: 400 г агнешко месо, 400 г бъбречета, 200 г ядки, 100 г момици, 150 г було, 2-3 връзки пресен лук, 1-2 зелени чушки, 1 ч.ч. прясно изцеден доматен сок, червен пипер, джоджен, черен пипер, калофер, лимонов сок, сол, мазнина за запръжката.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и дреболиите на кубчета, посоляваме и ги слагаме да киснат около 30 мин в доматения сок. След това ги изваждаме, нанизваме ги на дървени шишчета и ги полуизпичаме на телена скара. Отделно леко запържваме нарязаните на дребно чушки и пресен лук. Заливаме запръжката с доматения сок и варим, докато остане на мазнина. Подправяме със сол, черен и червен пипер, джоджен и калофер. Нарязваме булото на продълговати парченца и във всяко от тях слагаме шишче. Поръсваме с лимонов сок, завиваме шишчетата в парчетата було и ги нареждаме в тавичка. Заливаме с приготвения сос и запичаме във фурната.

Печена агнешка главичка
Прoдукти: 1 агнешка главичка, 3-4 скилидки чесън, 1 филия сух бял хляб, 2 с.л. свинска мас, 2 с.л. олио, половин лимон, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме главичката и я разцепваме на две, така че в нея да останат езикът и мозъкът. Нарязваме на малки парченца средата на филията хляб и я смесваме с настъргания чесън, черен пипер, магданоз и сол на вкус. Сипваме в тавичка разтопената свинска мас и олиото, слагаме главичката и разстиламе отгоре хлебната смес. Печем в умерена фурна. Поднасяме главичката, украсена с кръгчета лимон и клончета магданоз.

Пълнени агнешки котлети
Продукти за 4 порции: 8 агнешки котлета без кост, 500 г пресни моркови, 1 к.ч. олио, 30 г краве масло, червен и черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме леко котлетчетата и ги поръсваме с черен пипер и сол. Нарязваме морковите на тънки пръчици и ги разпределяме върху котлетчетата. Поръсваме със ситно нарязан магданоз. Завиваме котлетите и ги завързваме с конец. Намазваме ги с масло и ги пържим до зачервяване в сгорещената мазнина. Нареждаме изпържените котлети в тавичка, заливаме ги с 1 ч.ч. гореща вода и 1 с.л. разтопено масло и ги изпичаме в умерено загрята фурна.

Шиш кебап в було
Прoдукти: 800 г агнешко месо, 1 агнешко було, 1 к.ч. олио, 4 глави лук, 4 домата, 4 люти чушки, 1 к.ч. бяло вино, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото, лука и доматите на кубчета, а лютите чушлета – на парченца. Нанизваме продуктите на шишове, като редуваме месо, лук, чушка, домат. Подправяме с магданоз, джоджен, черен пипер и сол на вкус. Увиваме шишовете два по два в парчета от булото. Нареждаме ги в намаслена тавичка и ги заливаме с олиото и виното. Добавяме 1 ч.ч. гореща вода и печем 30 мин в умерена фурна, като от време на време обръщаме шишовете, за да не загори булото. Преди сервиране поръсваме с наситнен магданоз и черен пипер.

Руло от агнешка кайма
Прoдукти: 1 кг агнешка кайма, 1 филия сух хляб, 3 сурови яйца, 2 твърдо сварени яйца, 200 г гъби, 2 с.л. олио, 1 пакетче краве масло, 1 дафинов лист, 100 г кашкавал, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с накиснатия и отцеден хляб, прибавяме 2 сурови яйца, 1 с.л. масло, счукания дафинов лист, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре сместа и я разстиламе на масата под формата на правоъгълник. Нарязваме гъбите и ги запържваме в сгорещеното олио. Смесваме ги със ситно нарязаните варени яйца, магданоз и черен пипер на вкус. Посоляваме и разбъркваме. Разстиламе плънката върху каймата и завиваме всичко на руло. Слагаме рулото в намаслена тавичка, намазваме го с разбито яйце, поръсваме с настърган кашкавал, поливаме го с останалото разтопено масло и печем в умерено силна фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

При подсичане – билки

Става въпрос за интертриго (Intertrigo). Това е възпалително изменение на кожата, което се локализира най-често в областта на съприкосновяващите се телесни повърхности. Среща се както при възрастни, т...

Мебели за растения

Стайните растения – това са нашите живи украшения, а създаването на композиции от тях е едно от най-увлекателните занимания. Този, който е надарен с талант да отглежда и да поддържа живота на тези “зе...

Как се прави капама

Капама по бански Прoдукти: 1 кокошка, 500 г кайма (смес), 200 г кървавица, 200 г солена сланина (с кожата), 1 кисела зелка, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, 6 с.л. разтопено масло или свинска мас, 1 ч.ч...

Детето и алергиите

Може ли на детето да се дава храна към която майката е алергична? Разбира се, че може. Трябва ада знаете, че се онаследява не реакцията на конкретни алергени, а типът на имунния отговор. Ако у де...

Начало