Още рецепти » Вашите гозби с есенни зеленчуци

 Вашите гозби с есенни зеленчуци

ЕЛЕНА НИКОЛОВА, с.ЯМНА

Пилешки бутчета със зеленчуци

Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 3 моркова, 2 глави лук, 3 скилидки чесън, 150 г сладка царевица, 2 печени чушки, 1 ч.ч. бира, сол, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Измиваме пилешките бутчета и ги запържваме в мазнина до полуготовност. Изваждаме ги и в същата мазнина задушаваме нарязаните на кръгчета моркови, наситнения лук и счуканите скилидки чесън. Накрая прибавяме царевицата и печените чушки нарязани на ивици. Наливаме 1 чаша бира, посоляваме на вкус и връщаме бутчетата. Оставяме ястието да ври на слаб огън до пълна готовност. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Зеленчукова мусака

Прoдукти: 1 кг картофи, 2 глави лук, 3 печени червени чушки,3 скилидки чесън, 3 с.л. олио, 6 домата, сол, черен пипер, магданоз; за заливката: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 к.ч. настърган кашкавал или сирене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме на ситно лука, чушките и чесъна и ги запържваме в мазнината. Прибавяме нарязаните на дребно домати и подправяме със сол, черен пипер и магданоз. В намазнена тавичка редим половината от картофите, върху тях слагаме запържените зеленчуци, а отгоре - останалите картофи. Изсипваме заливката и запичаме във фурната до получаване на коричка.

ЕЛЕНА СТОЯНОВА, гр. СЛИВЕН

Яхния с царевица

Прoдукти: 1 к.ч. ситно нарязан лук, 1 к.ч. нарязана на дребно целина, 1 к.ч. нарязани на кубчета картофи, 2 ч. ч. пресни царевични зърна, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч. л. сол, червен пипер, маргарин на вкус.

Нaчин на приготвяне: Заливаме лука, целината и картофите с 2 ч. ч. вода и варим на слаб огън, докато омекнат. Добавяме царевицата и оставяме да ври с другите зеленчуци още няколко минути. Наливаме млякото и оставяме да заври. Прибавяме подправките и отстраняваме от огъня. Сервираме яхнията гореща.

Гулия със зелен грах

Продукти за 2 порции: 500 г гулия, 200 г зелен грах, половин връзка магданоз, 2 с.л. олио, 3 с.л. краве масло, захар, сол, чубрица, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Избираме млади гулии, почистваме ги и ги измиваме неколкократно. Нарязваме ги, задушаваме в олио и посоляваме. В отделен съд задушаваме граха в маслото, добавяме черен пипер и малко захар. Когато зеленчуците и в двата съда омекнат, ги смесваме и внимателно разбъркваме с дървена лъжица. Посипваме със ситно нарязания магданоз и поднасяме ястието топло.

ИВАНКА АНКОВА, с.ИСКРЕЦ

Патладжани и чушки в орехов сос

Прoдукти: 12 чушки, 3 патладжана, 1 ч.ч растително масло, 1/2 ч.ч орехови ядки, 6 скилидки чесън, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните и ги нарязваме на филийки. Посоляваме и ги оставяме да се отцедят, след което ги изпържваме в мазнината. Почистваме чушките от капачето и от семките и също ги изпържваме. Счукаваме чесъна и ореховите ядки, слагаме ги в останалата мазнина и ги заливаме с малко вода. Посоляваме и кипваме на огъня. С този сос заливаме патладжаните и чушките, които сме наредили в чиния. Украсяваме със стръкче пресен магданоз или поръсваме с малко орехи.

РОЗА ДИМИТРОВА, гр.ВИДИН

Ориенталски сос от чушки

Прoдукти: 500 г чушки, 3-4 глави лук, 2 скилидки чесън, 2 с.л. олио, 1 с.л. оцет, 1 щипка захар, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Измиваме чушките, почистваме ги от семето и заедно с лука и чесъна ги прекарваме през месомелачка. Задушаваме сместа в олио за 15 минути на слаб огън. Добавяме подправките и разбъркваме добре.
Сосът е подходящ към печени меса.

ПЕТКО ГЕОРГИЕВ, гр. ПЛЕВЕН

Есенни зеленчуци с яйца на очи

Прoдукти: 500 г карфиол, 200 г брюкселско зеле, 400 г картофи, 4 стръка целина, 4 с.л. масло, 4 яйца, 2 ч.л. олио, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички. Нарязваме брюкселското зеле на кръгчета, картофите - на кубчета, целината - на дребни парченца. Варим всички продукти 7-8 минути, изваждаме и ги отцеждаме. Загряваме маслото в тиган и задушаваме зеленчуците. В отделен тиган загряваме олиото и изпържваме яйцата на очи. Подправяме зеленчуците и яйцата със сол и черен пипер на вкус. Във всяка порция зеленчуци слагаме по едно яйце и сервираме.

МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с.ЯВРОВО

Пълнени патладжани с орехи

Прoдукти: 1 кг патладжани, 200 г домати, 2 глави лук, 1 ч.ч. орехови ядки, 1 ч.ч. олио, 300 мл прясно мляко, 3 яйца, 2 с.л. брашно, магданоз, черен пипер, вегета, сол.

Нaчин на приготвяне: Отрязваме капаче на патладжана по дължина и издълбаваме като лодка. Посоляваме и оставяме 20 минути да се отцеди горчивината. Задушаваме в част от олиото нарязания лук, доматите и издълбаната вътрешност на патладжана. Прибавяме счуканите орехи, магданоз и черен пипер. Посоляваме с вегета и пълним издълбаните патладжани-лодки. Покриваме с отрязаните капачета и слагаме в тава. Заливаме с останалата мазнина и малко гореща вода и печем в умерена фурна. Малко преди да ги извадим от фурната заливаме патладжаните със смес от яйцата, брашното и прясното мляко. Печем до зачервяване на заливката.

МАРГАРИТА АНГЕЛОВА, гр.СОФИЯ

Прясно зеле с ябълки

Прoдукти: 1 кг зеле, 500 г ябълки, 1 малка глава лук, 50 мл олио, бял винен оцет, захар, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистените ябълки и зеле нарязваме на тънки парченца. В олиото запържваме до златисто ситно нарязания лук. Разстиламе лука в тенджера, а отгоре последователно редим на пластове зелето и ябълките. Смесваме оцет и вода на вкус (общ обем 250 мл), към тях добавяме 1 щипка захар и посоляваме. С тази пикантна марината заливаме подредените лук, зеле и ябълки и слагаме на силен огън да заври. След това задушаваме ястието на слаб огън под плътно прилепнал капак на тенджерата. Сервираме го като самостоятелно постно ястие.

ВИОЛЕТА ДРАГОВА, гр.КАЗАНЛЪК

Пилешко с моркови и алабаш

Продукти за 4 порции: 400 г бяло пилешко месо, 350 г моркови, 300 г алабаш, 200 г грах от консерва, 2 с. л. олио, 1/2 ч. ч. зеленчуков бульон (може и от кубче), 1/2 ч. ч. кисело мляко, кориандър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме пилешкото месо, нарязваме го на лентички и го изпържваме в сгорещеното олио. Прибавяме граха, нарязаните моркови и алабаш и задушаваме. Сипваме бульона, подправяме с черен пипер и сол и варим 10 минути под капак. Преди сервиране разбъркваме с изцеденото кисело мляко, разбито с щипка кориандър.

ГИНКА ДИМИТРОВА, гр.КАРНОБАТ


Риба с грозде на фурна

Прoдукти: 500 г филе от риба, 4 ч.ч. бяло грозде без семки, 3 с.л. ситно нарязан лук, 3 с.л. масло, 50 мл сухо бяло вино, 50 мл вода, 1 жълтък, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. разбита сметана, щипка смлян бахар, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме гроздовите семена, слагаме ги в тенджерка и заливаме с вода, колкото да ги покрием. Варим 3-4 минути и ги отцеждаме. В малка тавичка разтопяваме 2 с.л. масло и прибавяме лука. Отгоре нареждаме измитото, подсушена и нарязано на парчета рибно филе. Поръсваме с бахар, посоляваме и заливаме с виното и водата. Покриваме съда с капак или алуминиево фолио и задушаваме 10-15 минути. Изваждаме от фурната, слагаме гроздето и заливаме с разбитата сметана, киселото мляко, жълтъка и останалото масло. Връщаме във фурната и запичаме леко. Поднасяме ястието горещо.

Пълнени пиперки със зеленчуци и сирене

Прoдукти: 750 г пипер, 100 мл олио, 50 г краве масло, 200 г картофи, 1-2 моркова, 3-4 домата, 2 глави лук, 1 парче целина, 150 г сирене, 2 яйца, 250 мл прясно мляко, 1 глава чесън, половин връзка магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме пиперките, измиваме ги и отстраняваме семето. Посоляваме ги отвътре. Задушаваме до омекване лука, морковите и целината, нарязани на дребни кубчета. Прибавяме картофите, също на кубчета, част от доматите и чесъна на филийки. Добавяме и натрошеното сирене, накълцан магданоз и сол на вкус.
С приготвената смес пълним чушките и редим в тавичка, на дъното на която сме сложили останалата част от доматите и малко вода. Заливаме с разтопеното масло и печем чушките почти до готовност. Заливаме ги със смес от прясното мляко и яйцата и допичаме. Поднасяме с клонка магданоз.

РОСИЦА ПЕТРОВА, гр.СОФИЯ

Баница с праз и гъби

Прoдукти: 500 г готови кори за баница, 250 г гъби печурки, 5-6 стръка праз лук, 3-4 с.л. олио, 2 яйца, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме праза и го запържваме в 4 с.л. олио. Добавяме нарязаните гъби. След като се запържат, подправяме с черен пипер и оставяме сместа да се охлади. Слагаме яйцата и разбъркваме. В намазнена тава редим от готовите кори, поръсваме с мазнина (олио или масло) и на всеки два реда слагаме част от плънката. Поливаме наредената баница с олио и печем в предварително загрята фурна.

ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА

Есенна яхния

Прoдукти: 750 г шарено свинско месо, 6-7 стръка праз лук, 1 глава кромид лук, 3-4 червени домата, 100 г олио, полови връзка магданоз, половин връзка копър, 1 ч.л. червен пипер, 1 зелена чушка, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го задушаваме в мазнината с малко топла вода. Като поомекне, добавяме ситно нарязания лук и чушката, а после и нарязания на парчета с 3-4 см дължина праз лук. Като омекне праза добавяме настърганите домати, наситнените магданоз и копър и червения пипер. Посоляваме на вкус и доваряваме на тих огън.

ПЪРВОЛЕТА НАКОВА, гр.СОФИЯ

Зеленчукова пита

Продукти за тестото: 100 г извара, 200 г брашно, 1 яйце, 3 с.л. мляко, 1/2 ч.л. сода, 4 ч.л. бакпуловер; зa плънката: 200 г броколи, 6 средно големи домата, 2 моркова, 1 зелена тиквичка, 4 филийки шунка или салам „Закуска”, 200 г мек кашкавал, 10 яйца, 100 мл прясно мляко, 150 мл сметана, 2-3 скилидки счукан чесън, 1 ч.л. черен пипер, 1 щипка индийско орехче, 1 връзка магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Омесваме продуктите за тестото и разточваме дебела кора. Поставяме я в намазнена тавичка и издигаме борд 5 см около стените на съда. Бланшираме нарязаната на кръгчета тиквичка, морковите и розичките броколи. Отрязваме капачето на доматите, издълбаваме вътрешността и леко посоляваме. Нареждаме доматите върху тестото, около тях поръсваме част бланшираните зеленчуци, а върху зеленчуците - нарязаната шунка и четвърт от настъргания кашкавала. Отгоре подреждаме останалите бланширани зеленчуци. Във всеки домат чукваме по 1 яйце. Останалите яйца, млякото,сметаната, чесъна и подправките разбъркваме и заливаме доматите. Печем в загрята на 200ºС фурна около 70-75 минути. 20 минути преди да извадим от фурната, поръсваме останалото количество кашкавал. Изваждаме питата и наръсваме със ситно нарязан магданоз.

ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН

Запеканка с праз и шунка

Прoдукти: 3 стръка праз, 5-6 картофа, 150 г пушена шунка (пушени свински гърди), 2 ч.ч. течна сметана, 2 яйца, масло за формата, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме праза и го нарязваме на дебели колелца. Обелваме картофите и ги нарязваме на тънки резени. Намазваме формата за печене и редим ред картофи, ред праз - до изчерпване на продуктите. Поръсваме отгоре с шунката, нарязана на ситни кубчета, и заливаме със сметаната, разбита с яйцата и ситно нарязания магданоз. Посоляваме на вкус. Печем 40 минути в предварително загрята фурна.

Рибно филе с броколи

Прoдукти: 1 кг рибно филе, 300 г броколи, 4 глави лук, 100 мл олио, 150 г кашкавал, 40 г краве масло, черен пипер, магданоз, сол, масло за намазване.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на колелца и задушаваме в сгорещено олио за 10-15 минути. Изваждаме го и разпределяме върху дъното на тавичка с размери 30-40 см. Бланшираме броколите за кратко в подсолена вода. Отцеждаме ги и задушаваме в масло. Подреждаме ги върху лука. Нарязваме рибното филе на големи парчета и нареждаме върху зеленчуците. Поръсваме с черен пипер, ситно нарязан магданоз и сол. Печем ястието 30-40 минути в умерена фурна. Малко преди да го извадим, поръсваме с настърган кашкавал и оставяме още 5-10 минути, докато леко се зачерви.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Къде у нас може да се отглежда албиция

Албицията е прекрасно дърво с обилен цъфтеж и оргинална чадъресто разперена корона. Листата са двойноперести, съставени от дребни, нежни целокрайни листчета. Цветовете са дребни, с дълги розови или б...

Грижете се за венците си

Човек придобива навика да мие зъбите си от най-ранна детска възраст, но рядко обръща нужното внимание на венците. По данни на Световната здравна организация 30% от населението на земята между 35 и 45 ...

Биопсия при безплодие?

Кога се налага хирургична биопсия за изследване на безплодието? Това става, когато е установена пълна липса на сперматозоиди в спермата. По принцип изследванията зависят от причините за стерилитета....

Чиниите като стенна украса

Закупени като сувенир, подарени или пък останали единични от красивия бабин сервиз, те могат да украсят стените на кухнята или трапезарията и всеки ден да напомнят своята история. Изработена ...

Начало