Още рецепти » Гозби с леща

 Гозби с леща

Леща по манастирски

Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 1 стрък праз, 2 моркова, 1 малка глава целина, 1 червен домат, 1 глава чесън, 2-3 с.л. олио, суха чубрица, магданоз, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със студена вода и варим на умерен огън заедно с нарязания на ситно праз и с нарязаните на кубчета моркови и целина. Когато лещата омекне, прибавяме олиото, необелените скилидки чесън и чубрицата и продължаваме да варим. Десетина минути преди да отстраним от огъня слагаме обеления и настърган на едро ренде домат. Готовата чорба подправяме с оцет и сол и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Леща чорба с патладжан

Прoдукти: 150 г леща, 1 патладжан, 20 главички арпаджик, 2 домата, 3 скилидки чесън, 40 г краве масло, 1 с.л. типово брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със 7-8 ч.ч. студена вода и варим на умерен огън. Нарязваме необеления патладжан на ивички и го прибавяме към лещата.
Почистваме арпаджика и го запържваме в разтопеното масло. Щом порозовее, прибавяме сипваме обелените и настъргани домати, червения пипер и счукания чесън. Разбъркваме и сипваме запръжката в супата. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и джоджен и варим още десетина минути.

Супа от леща и бекон

Прoдукти: 250 г леща, 150 мл зехтин, 1 глава лук, нарязана на филийки, 100 г бекон, нарязан на кубчета, 2 скилидки счукан чесън, 2 моркова, нарязани на кръгчета, 400 г консервирани домати, 1 с.л. сушен риган, сол и смлян черен пипер; зa хлебните кубчета: 2 тънки филийки бял хляб, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Слагаме лещата в дълбока тенджера, покриваме я с вода и оставяме да заври. Варим 5 минути и изцеждаме водата.
В дълбок тиган загряваме 2 с.л. зeхтин и пържим лука, бекона и останалия зехтин, чесъна, морковите, керевиза, доматите, ригана, лещата, 1 л вода и подправките. Захлупваме и оставяме да къкри 30-40 минути, докато лещата омекне.
Междувременно махаме кората от филийките хляб и ги нарязваме на кубчета. Пържим ги до златисто. Слагаме ги върху кухненска салфетка, посипана със сол и черен пипер, и оставяме да се отцедят от мазнината. Поръсваме супата с хлебните кубчета непосредствено преди сервиране.

Супа от леща с пушени ребра

Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 300 г пушени ребра, 1-2 стръка праз, 1 с.л. брашно, 2 с.л. олио /или свинска мас/, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме лещата да се вари в подсолена вода. Щом водата възври, прибавяме ребрата, а след 30 мин - ситно нарязания праз. Приготвяме запръжка от брашното и мазнината, разреждаме и я сипваме при лещата и месото. Когато месото започне да се отделя от ребрата, обираме го и го накъсваме на парченца, след което го връщаме в супата само да възври. Поднасяме супата, поръсена със смлян черен пипер.

Супа от леща със шунка

Прoдукти: 250 г леща, 1 глава лук, 1 глава чесън, 1 червена чушка, 4 резенчета портокалова кора, 450 г пушена шунка, 2-3 с.л. олио, 500 мл пилешки бульон, 1,2 л вода, сол, суха чубрица на клонки, 1 дафинов лист, сол, черен пипер, 120 г заквасена сметана, 100 г пушена шунка за гарниране, ситен магданоз за поръсване
Нaчин на приготвяне: Заделяме за гарниране от нарязаната на ситно чушка, както и няколко лентички портокалова кора. Изчистваме и измиваме лещата и я слагаме в тенджера под налягане. Прибавяме счукания чесън, нарязания на ситно лук, олиото, чушката, нарязаната на парченца и дафиновия лист и чубрицата, които сме увили в марлена торбичка. Наливаме бульона и водата, подправяме със сол, червен и черен пипер, затваряме тенджерата херметически и включваме котлона на най-силната степен. Щом започне да излиза пара от винтила, намаляваме рязко котлона и варим около 45 мин. Отваряме капака и изваждаме торбичката с подправките, както и лентичките портокалова кора. Лещата трябва да е омекнала много добре. Прехвърляме я в дълбока купа и я пасираме с миксер на пюре. Ако е прекалено гъста, наливаме още малко топъл бульон или вода и я клокваме. Наръсваме я с магданоз.
Възвираме в малък съд вода и бланшираме заделените за гарниране портокалови кори 4-5 мин, за да им излезе горчивината. Нарязваме ги на ситно, както и определената за гарниране шунка. Разливаме лещата по купичките, застройваме я със сметана /кисело мляко/ и наръсваме всяка порция с портокалови кори и шунка. Сервираме супата гореща.

Чорба от леща с кренвирши

Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 2-3 картофа, няколко скилидки чесън, 1 глава лук, 1 ч.л. сладък червен пипер, 2-3 с.л. брашно, 2 кренвирша, 1 с.л. свинска мас, 1,5 л вода, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата в подсолена вода почти до омекване. Прибавяме нарязаните на кубчета картофи и продължаваме варенето.
В загрятата свинска мас запържваме брашното, нарязания лук и счукания чесън, заливаме с малко топла вода, поръсваме с червения пипер и когато запръжката се сгъсти, я прибавяме към врящата чорба. Варим, докато запръжката се разтвори добре, поръсваме със ситно нарязан магданоз, прибавяме нарязаните на кръгчета кренвирши и опитваме на сол. Оставяме чорбата да кипне и отстраняваме от огъня.

Кремсупа от леща с ориз

Прoдукти: 600 г леща, 50 г ориз, 50 г масло и каймак, 1 глава лук, 1 по-голям морков, парче целина, сол, черен пипер, 150 г по-стар бял хляб, 1 с.л. олио
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме зеленчуците. Слагаме ги в тенджерата при почистената и измита леща цели. Заливаме с вода, така че лещата да бъде покрита поне с 1 пръст отгоре и варим. Внимаваме да не загори и ако е нужно доливаме топла водичка. Сварената леща подправяме със сол и изваждаме зеленчуците. Пасираме я на гъсто пюре, което объркваме с предварително почистения и сварен в 150 мл подсолена вода ориз.
Сгорещяваме част от маслото и олиото и пържим до поруменяване нарязания на кубчета хляб. Разливаме супата по порциите, гарнираме с каймака и поръсваме с пържените крутони.

Кремсупа от леща със стар фасул

Прoдукти: 250 г пюре от леща, 250 г пюре от стар фасул, 1,2 л зеленчуков бульон, 100 г каймак, 100 г краве масло, сол, черен пипер, 2 яйца, 100 г по-стар бял хляб
Нaчин на приготвяне: Смесваме добре двете пюрета и наливаме в тях бульона с бъркане. Загряваме супата, подправяме я със сол, черен пипер и 50 г масло и я оставяме да клокне. Сваляме я от огъня и като поизстине, я застройваме с разбитите яйца и после с каймака.
Сгорещяваме останалото масло и пържим в него до поруменяване като бъркаме непрекъснато нарязания на кубчета хляб. Гарнираме супата с крутоните непосредствено преди сервиране.

Млечна кремсупа от леща

Прoдукти: 150 г леща, 1-2 с.л. масло, 1/2 с.л. брашно, 1/2 с.л. грис, 250 мл прясно мляко, сол, черен пипер, 4 филии по-стар бял хляб, 50 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Заливаме изчистената и измита леща с 300 мл подсолена вода, сваряваме и пасираме. Сгорещяваме маслото и пържим до поруменяване брашното, а после и гриса. Наливаме прясното мляко, разбъркваме и изсипваме запръжката при лещата. Подправяме с черен пипер и оставяме супата да клокне на котлона.
Нарязваме хляба на кубчета и ги изпържваме в маслото. Гарнираме с тях лещата.

Млечна кремсупа от леща със зеленчуци

Прoдукти: 300 г леща, 1-2 моркова, 1 стрък праз, 1 парче целина, 1 с.л. брашно, 3 с.л. разтопено олио, 1 1/2ч.ч. прясно мляко, 30 г краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 2-3 часа в студена вода, след което я слагаме да се вари. Щом заври прибавяме нарязаните на големи парчета лук, морков и целина. Сваряваме лещата, изсипваме я в цедка, отстраняваме корените и претриваме лещата през цедката.
Запържваме брашното до златисто в сгорещеното олио, след което разреждаме с отварата от лещата. Прибавяме лещеното пюре и варим 5-6 мин на умерен огън. Малко преди да отстраним супата от огъня наливаме прясното мляко и посоляваме, а след като я оттеглим от огъня прибавяме маслото.

Пасирана супа от леща

Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 1 к.ч. ориз, 1 връзка зелен лук, 4 с.л. олио, чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме лещата и ориза и ги заливаме с 1 л студена вода. Варим на умерен огън, докато омекнат /около 1 час/. Прибавяме ситно нарязания зелен лук и олиото. Варим още десетина минути, пасираме супата и подправяме със стрита чубрица и сол. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Пасирана супа от леща с чесън

Прoдукти: 2 ч.ч. леща, 2 л зеленчуков бульон или подсолена вода, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 1 домат, 40 г краве масло, 1 лимон, кимион, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме лещата. Обелваме домата и го настъргваме на едро ренде. Нарязваме чесъна и лука на малки кубчета. Кипваме бульона на огъня, прибавяме лещата, домата, лука и чесъна. Варим на умерен огън, докато лещата омекне. След това пасираме супата и подправяме с разтопеното масло, лимоновия сок, кимион и черен пипер.

Бухтички от леща

Прoдукти: 100 г леща, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, 1 к.ч. галета, 1 яйце, 1 к.л. червен пипер, 1 к.л. куркума, 2-3 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Кипваме на огъня 1 ч.ч. подсолена вода и пускаме в нея почистената леща, ситно нарязания лук и счукания чесън. Варим на умерен огън при непрекъснато бъркане, докато получим еднородна каша. Охлаждаме и смесваме с разбитото яйце, галетата, червения пипер и смляната куркума. Оформяме от сместа малки топки, които овалваме в брашното и изпържваме в сгорещената мазнина.

Котлети от леща

Прoдукти: 1 кг леща, 2 с.л. брашно, 3-4 яйца, сол, черен пипер, 1 глава лук, магданоз, 3 с.л. масло, галета
Нaчин на приготвяне: Сваряваме добре измитата и изчистена леща. Отцеждаме и я пасираме. Смесваме я с наситнените лук и магданоз, яйцата, брашното, 1 с.л. масло и подправките и разбъркваме хубаво.
От това пюре оформяме питки, които овалваме в галета, топим в разбито яйце и пържим в сгорещено масло до поруменяване. Поднасяме ги със сос или със зелева салата.

Подлучени котлети от леща

Прoдукти: 400 г леща, 1 глава лук, 1 глава чесън, 1 с.л. брашно, 1 с.л. масло, 2-3 яйца, сол, черен пипер, магданоз, суха чубрица, галета, брашно и разбито яйце за овалване, олио за пържене
Нaчин на приготвяне: Пасираме изчистената, измита и добре сварена леща. Като поизстине, я смесваме с настъргания лук, счукания чесън, яйцата, подправките, опърженото до поруменяване в маслото брашно и толкова галета, че да се получи достатъчно гъста смес за кюфтета. Оставяме тази смес да постои около 1 час, за да поеме лещеното пюре ароматите.
С мокри ръце оформяме котлети, които овалваме в брашно, после в яйце и пържим в предварително сгорещената мазнина до поруменяване.

Кюфтета с леща

Прoдукти: 250 г леща, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 1 с.л. олио, 3 яйца, 1 ч.ч. галета, черен пипер, сол, брашно за овалване, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата. Отцеждаме и пасираме.Прибавяме настъргания лук, изпърженото в мазнината брашно, 2 яйца, сол и черен пипер. Омесваме с галета, докато получим достатъчно гъста смес. По желание можем да прибавим магданоз, чубрица или чесън. Оформяме кюфтетата, овалваме ги в брашно, потапяме в разбито яйце и пържим в горещо олио.

Кисело-сладка леща

Прoдукти: 2 ч.ч. леща, 1 глава целина с листата, 2 глави лук, 100 г сланина, 5 с.л. брашно, 1 кубче зеленчуков бульон, сол, 3 с.л. оцет, 1 к.ч. захарен сироп, приготвен от 1/2 к.ч. захар и 1/2 к.ч. вода, 200 г кисели краставички, 1 глава чесън, червен пипер, 2 с.л. масло, още 1 кубче бульон, 2-3 ябълки или круши
Нaчин на приготвяне: Изчистваме целината, обелваме я и я нарязваме на кубчета, а стеблата и листата - на ситно. Наситняваме лука и чесъна. Сваряваме тези зеленчуци заедно с изчистената и измита леща в подсолена вода. Отцеждаме ги от водата.
Сгорещяваме мазнината и слагаме в нея брашното. Бъркаме и наливаме разтвореното в 300 мл вода кубче бульон. В този гладък сос слагаме захарния сироп и оцета, прибавяме сварената леща и посоляваме. Гарнираме ястието с кубчета изпържена сланина, наситнени краставички и задушени в бульон круши или ябълки.

Леща плакия

Прoдукти: 250 г леща, 1 глава чесън, 2 с.л. олио, 1 с.л. ситно нарязан пресен копър, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със студена вода и оставяме да кисне 5-6 часа. После я слагаме да се вари в същата вода. След 20 мин прибавяме необелените скилидки чесън, наливаме олиото и доваряваме на тих огън, докато лещата омекне напълно. Накрая поръсваме нарязания на ситно пресен копър, посоляваме и подкиселяваме с оцет на вкус.

Леща по индийски

Прoдукти: 2 ч.ч. леща, 2 глави лук, 5 скилидки чесън, 2 домата, 4 резенчета джинджифил, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. къри, 1/2 ч.л. кимион, 1/2 ч.л. лют червен пипер, 3 с.л. олио, 4 1/2 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Лука нарязваме на ситно, накълцваме джинджифила, чесъна смачкваме в хаванче или с преса. Доматите попарваме с вряла вода, обелваме ги и ги нарязваме на парченца. Смесваме всички подправки с чесъна. Слагаме лещата да кипне във водата заедно с половината лук и варим, докато омекне.
В тиганче запържваме останалия лук на средно силен огън за около 3 минути, добавяме чесновата паста и пържим още 2 минути. Слагаме нарязаните домати и бъркаме на огъня още 2-3 минути. Така получения сос сипваме при лещата, оставяме ястието да къкри още 5 минути и сервираме.

Леща по светогорски

Прoдукти: 250 г леща, 2 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, 2-3 люти чушлета, 2-3 червени домата /пресни или от консерва/, 1 щипка канела, 1 щипка смлян карамфил, 3-4 с.л. олио, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 3-4 часа в студена вода. После я варим, докато омекне, и посоляваме на вкус. Отделно запържваме в олиото ситно нарязания лук, прибавяме ситно нарязаните скилидки чесън и обелените и настъргани домати. Отстраняваме съда от огъня и поръсваме с червения пипер, канелата и карамфила. Наливаме 1 к.ч. топла вода, слагаме лютивите чушлета, връщаме на огъня и разбъркваме с дървена лъжица. След 10 мин прибавяме сместа към сварената леща, която трябва да е останала с малко сос. Поднасяме ястието, подправено с лимонов сок.

Леща с домашна юфка

Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 1 ч.ч. домашна юфка, 1 глава лук, 4 с.л. краве масло, 1 клонка суха чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата с 5 ч.ч. студена вода и я сваряваме. Препичаме домашната юфка във фурната и я прибавяме към лещата, преди да се е сварила. Варим, докато продуктите поемат водата и ястието остане без сос.
Задушаваме ситно нарязания лук в маслото и го сипваме при лещата. Посоляваме и поръсваме със ситно нарязан магданоз и стрита чубрица.

Леща със зеленчуци

Прoдукти: 500 г леща, 2 моркова, 2 глави лук, 2 домата /пресни или от консерва/, 1 глава чесън, 2-3 с.л. олио, чубрица, мащерка, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и чесъна, а морковите нарязваме на кръгчета. Обелваме доматите и ги нарязваме на парченца. Сипваме продуктите в сгорещеното олио и ги задушаваме.
Слагаме лещата в тенджера с 1,5 л студена вода. Прибавяме задушените зеленчуци, стритите чубрица и мащерка и сол на вкус. Захлупваме и оставяме ястието да ври на слаб огън, докато се свари лещата. Накрая поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Леща с картофи

Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 4 средно големи картофа, 2 глави лук, 2 с.л. краве масло, лимонов сок, суха чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата с 5 ч.ч. студена вода и варим, докато поомекне. Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета и ги прибавяме към лещата. Варим ястието на тих огън, докато поеме водата.
Нарязваме лука на ситно, запържваме го в сгорещеното масло до златисто и го сипваме при картофите и лещата. Накрая посоляваме, поръсваме със ситно нарязан магданоз и стрита чубрица и отстраняваме от огъня. Подправяме с лимонов сок.

Леща с картофи по критски

Прoдукти: 60 г червена леща, 400 г картофи, 150 мл вода, 3 стръка пресен лук, 1 главичка стар лук, 2 с.л. маргарин, сол, черен и червен пипер, суха чубрица, магданоз, 6 белтъка, 200 мл прясно мляко, 1 щипка шафран, 1 с.л. сусам
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със студената вода и киснем 30 мин, за да набъбне. Нарязваме пресния лук на парченца по 1 см. Стария лук наситняваме. Нарязваме картофите на филийки. Сгорещяваме в тефлонов тиган 1 с.л. маргарин и задушаваме двата вида лук.
Намасляваме тавичка, нареждаме картофите и прибавяме лещата, лука и изброените подправки. Разбиваме белтъците с млякото, подправяме със сол и шафран и заливаме зеленчуците. Слагаме тавичката в друга по-голяма с топла водаи печем на водна баня при 180°С 40 мин. Наръсваме сусама и печем още 15 мин.

Леща с картофи по индийски

Прoдукти: 4 домата, 250 г леща, 2 картофа, 2 зелени чушки, 1 глава лук, 2 с. л. олио, 2 ч. л. смлян джинджифил, сол, 1/2 ч. л. къри, 1/2 ч. л. смлян кимион, 1/2 ч. л. смляна куркума.
Нaчин на приготвяне: В тенджера наливаме вода, слагаме половината джинджифил, солта, кимиона и куркумата. След като заври, прибавяме лещата и оставяме да поври 15 минути. Сипваме нарязаните на кубчета картофи и оставяме да ври до готовност. Ако е нужно, добавяме вода.
Загряваме олиото в тиган и запържваме нарязаните на ситно лук и чушки до златисто. Добавяме кърито, останалия джинджифил и обелените и нарязани на кубчета домати. Разбъркваме и оставяме на котлона за няколко минути преди да смесите с лещата. Оставяме да поври още 10 минути, като от време на време разбъркваме. При сервиране гарнираме с кисело мляко.

Сада дал (леща яхния)

Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 1 люта чушка, 1/2 ч. л. куркума, 1 ч. л. сол, 4 с. л. олио, 2 сушени червени люти чушки, 1/2 ч. л. кимион на зърна, 1/2 ч. л. кориандър на зърна, 1/2 ч. л. синапено семе.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме лещата. Слагаме я в тенджера заедно със ситно нарязаните лук, чесън и люта чушка. Прибавяме куркумата, солта, 4 ч.ч. вода и слагаме да ври. След като заври намаляваме огъня, захлупваме и оставяме ястието да къкри на бавен огън до сваряване на лещата. Десетина минути преди да свалим от огъня, запържваме останалите подправки заедно със сухите люти чушки и добавяме към лещата.

Леща с кокосово брашно

Прoдукти: 200 г леща, 100 г кокосово брашно, 4 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 ч.л. настърган корен от джинджифил, 1 ч.л. куркума, 1 ч.л. кориандър, щипка кардамон, кората и сокът на 1 лимон, корен магданоз, сол, ситно нарязан магданоз .
Нaчин на приготвяне: Заливаме с малко вода кокосовото брашно и го сваряваме. Пасираме го на гладък сос и добавяме наситнения лук, скилидките чесън, изчистената и измита леща. Заливаме с подсолена вода и сваряваме. Десетина минути преди да се свари лещата прибавяме обеления и нарязан магданозен корен, куркумата, джинджифила, настърганата лимонова кора, кардамона и кориандъра. Доваряваме на умерен огън. Подправяме готовото ястие с лимонов сок и го сервираме топло, наръсено със ситен магданоз.

Леща с масло и доматено пюре

Прoдукти: 300 г леща, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, 1 глава лук, 4-5 с.л. доматено пюре, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 3 часа в студена вода, след което я сваряме в същата вода. Когато омекне, отстраняваме от огъня и отцеждаме.
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в маслото. Щом стане златист, сипваме пюрето и възваряваме. Прибавяме прецедената леща, разреждаме с малко бульон от лещата, посоляваме и подгряваме на огъня.

Леща с ориз

Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 1 ч.ч. ориз, 3 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 глава чесън, 2 домата, сокът от 1 лимон, суха чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата с 5 ч.ч. подсолена студена вода и варим до полуомекване. Прибавяме ориза и нарязания чесън и продължаваме да варим, докато водата се изпари и лещата и оризът останат сухи.
В сгорещеното олио запържваме до златисто ситно нарязания лук, прибавяме обелените и настъргани домати и задушаваме, докато останат на мазнина. Прибавяме запръжката към лещата, поръсваме със стрита чубрица и ситно нарязан магданоз и подправяме с лимоновия сок.

Леща с прясно зеле

Прoдукти: 500 г леща, 2 глави лук, 1 люта чушка, 500 г зеле, 1 к.ч. олио, 1 скилидка чесън, 1 с.л. къри, 1 ч.л. доматено пюре, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 2-3 часа в студена вода. Отцеждаме, наливаме 1 л подсолена вода, прибавяме лютата чушка и 1 глава лук, нарязана на ситно. Варим на умерен огън. След 45 мин сипваме нарязаното на ситно зеле и варим още 45 мин.
В олиото запържваме втората глава ситно нарязан лук и наситнената скилидка чесън. Щом поомекнат, поръсваме с кърито и пържим още 2-3 мин. Накрая прибавяме размитото в малко вода доматено пюре, разбъркваме и сипваме запръжката в лещата. Подправяме с лимонов сок и черен пипер на вкус и готвим още десетина минути. Сервираме яденето топло.

Леща с червено вино

Прoдукти: 250 г леща, 2 ч.ч. червено вино, 2-3 ч.ч. бульон, 4 с.л. зехтин, 2-3 глави лук, 1 малка главичка целина, 1 корен пащърнак, 1-2 моркова, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата с виното и оставяме да кисне 1 нощ, за да набъбне. На другия ден отцеждаме и заливаме с бульона. Сипваме 1-2 к.ч. от отцеденото вино, прибавяме дафиновия лист и слагаме на огъня.
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Сипваме запръжката при лещата и варим 1 час на тих огън. Прибавяме нарязаните на кубчета пащърнак, моркови и целина и продължаваме да варим до омекване на продуктите. Накрая посоляваме и подправяме обилно с черен пипер.

Леща яхния с целина

Прoдукти: 400-500 г леща, 2 глави лук, 1 морков, половин глава целина, 1 глава чесън, 2 домата /пресни или от консерва/, 1 с.л. брашно, 1 с.л. стрита чубрица, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със студена вода. Прибавяме нарязаните на кубчета моркови и целина, 1 глава ситно нарязан лук и обеления чесън. Варим на тих огън. Когато лещата омекне, посоляваме на вкус.
Задушаваме в останалата мазнина втората глава ситно нарязан лук заедно с обелените и настъргани домати. След като останат на мазнина, поръсваме запръжката с червения пипер и леко препеченото брашно, разреждаме с малко бульон от лещата и прибавяме към ястието. Варим още 10 мин и отстраняваме от огъня. Преди да поднесем, поръсваме с черен пипер и стрита чубрица.

Сарми с леща и картофи

Прoдукти: 1 к.ч. леща, 1 к.ч. ориз, 6 с.л. оли о, 2-3 картофа, 1 връзка пресен лук, 16-20 лозови листа, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме от вечерта лещата. Настъргваме картофите, наситняваме лука и джоджена. Смесваме всички продукти, поръсваме аромати на вкус и объркваме.
От тази плънка слагаме по 1 ч.л. във всяко лозово листо и го завиваме. Редим получените сарми в тенджерка, наливаме малко водичка и похлупваме отгоре с чиния. Варим сармите на тих огън..

Кюфтета от ориз, леща и орехи

Прoдукти: 1 ч. ч. ориз, 1 ч. ч. леща, 1 ч. ч. счукани орехи, 4 яйца, 2 ч. л. счукан ким, на върха на ножа настъргано индийско орехче, 4-5 зърна смлян черен пипер, чубрица.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме поотделно лещата и ориза. Изцеждаме и ги смесваме с орехите, подправките и яйцата. Ако е необходимо, сгъстяваме с малко галета. Правим кюфтета, които печем 15 мин в намаслена тавичка.

Леща огретен

Прoдукти: 2 ч.ч. леща, 2 глави лук (2 връзки зелен лук), 1 с.л. олио, 1 морков, 5-6 скилидки чесън, 1 ч.ч. кисело мляко, сол, 2 с.л. брашно, 150 г едро настърган кашкавал, 1 ч.л. стрита чубрица, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата с нарязания ситно лук, нарязания на колелца морков, олиото, скилидките чесън и сол на вкус. Сварената леща отцеждаме и изсипваме в тавичка.
Всички останали продукти разбъркваме - кисело мляко, брашно, кашкавал, чубрица, черен пипер, и заливаме лещата в тавичка. Печем огретена, докато заливката се запече.

Леща с цвекло

Прoдукти: 1 ч. ч. леща, 7-8 броя листа от цвекло, 1 глава лук, 1/2 ч. ч. олио (зехтин), 10-15 скилидки чесън, 1 ч. л. червен пипер, чубрица, оцет, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Почистената и измита леща заливаме със студена вода, посоляваме и варим на тих огън заедно със ситно нарязания лук, обелените скилидки чесън, мазнината и червения пипер. Когато лещата се свари, прибавяме листата от цвеклото, нарязани на ситно и чубрицата. Варим ястието още 10-15 минути. Поднасяме го подправено с оцет.

Лещени топчета с чушки и кисело мляко

Прoдукти: 250 г леща, 400 мл зеленчуков бульон, 1 ч.л. доматено пюре, 80 г смлени лешници, 1 яйце, 1 ч.л. стрита мащерка, сол, бял пипер, 2 стръка зелен лук, 1 червена чушка, 3 с.л. олио, 200 г гъсто кисело мляко, малко минерална вода.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със зеленчуковия бульон и варим 40 минути. После я пасираме с миксер. Прибавяме доматеното пюре, лешниците, яйцето, мащерката, сол и смлян бял пипер на вкус. Оформяме топчета, колкото орех и ги изпържваме от всички страни за 10 минути, докато хванат хрупкава коричка.
Нарязваме лука на колелца, а чушката на парченца. Разбиваме киселото мляко с малко минерална вода и прибавяме лука и чушката. Подправяме със сол и пипер и разбъркваме. Заливаме лещените топчета с готовия сос.

Мусака от леща

Прoдукти: 1 кг леща, 500 г картофи, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. доматен сок, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата в подсолена вода, отцеждаме и я пресоваме. Запържваме 1 с.л. брашно в 1 с.л. олио и сипваме запръжката при лещата. Поръсваме със ситно нарязан магданоз, подправяме с черен пипер и сол и разбъркваме. Обелваме картофите, нарязваме ги на филийки и ги изпържваме в останалото олио. Посоляваме.
Разстиламе на дъното на намаслена тавичка половината от лещеното пюре, разпределяме отгоре изпържените картофи и покриваме с останалото пюре. Заливаме с разредения доматен сок и печем в гореща фурна, докато ястието попие течността. Малко преди да извадим от фурната заливаме със смес от млякото, яйцата и останалото брашно.

Руло от леща

Прoдукти: 2 ч.ч. леща, 1 парченце праз, 5-6 с.л. олио, 1 ч.л. чубрица, сол, 2 ч.л. галета, 2 яйца и 1 жълтък, ако трябва - малко препечено брашно, 150 г гъби печурки, 100 г шунка, малко масло.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата в подсолена вода заедно с нарязаното парченце праз, 2-3 с.л. олио и чубрицата. Отцеждаме водата и пасираме сварената леща. Прибавяме галетата и 2 яйца и замесваме тесто. Ако тестото е много меко, добавяме малко препечено брашно. Върху наръсена с брашно кърпа разточваме правоъгълна кора, която наръсваме с останалото олио.
Нарязваме печурките на лентички и ги задушаваме в малко масло. Изсипваме гъбите върху разточената кора. Върху тях слагаме тънки резени шунка. С помощта на кърпата навиваме кората на руло. Слагаме рулото в кексова форма, намазана с масло и наръсена с галета, и печем. По време на печенето го намазваме с разбит жълтък. Когато изстине, нарязваме рулото на филийки и поднасяме със салата според сезона.

Пълнени пиперки с леща

Прoдукти: 8 чушки, 250 г леща, 1 глава лук, 200 г домати, 1 яйце, 2 суп. л. олио, 20 г масло, 5-6 скилидки чесън, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата в малко вода, като внимаваме да не се развари. Отцеждаме, размачкваме леко и смесваме със ситно нарязания лук, яйцето и чубрицата. Почистваме чушките от дръжките и семената и леко ги запържваме. Пълним ги с лещата и ги нареждаме в тавичка.
Нарязваме доматите на ситно и ги запържваме в мазнината, останала от чушките. Заливаме пълнените чушки и печем в умерена фурна. Към края на печенето ръсим нарязан на филийки чесън.

Тиква с леща

Прoдукти: 1 парче тиква (около 600 г), 1 ч. ч. леща, 1 глава лук, 3 с. л. олио, 2-3 скилидки чесън, сол, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата в малко количество вода и отцеждаме. Почистената тиква нарязваме на малки парченца и варим в подсолена вода до полуготовост. Прибавяме сварената леща, задушения в мазнината ситно нарязан лук и наситнения чесън. Посоляваме и доваряваме. При поднасяне посипваме със ситно нарязан магданоз.

Спагети с леща

Прoдукти: 250 г спагети, 3 скилидки чесън, 100 г бекон, 3 домата (може и от консерва), 2 с.л. олио, 200 г леща, 250 мл зеленчуков бульон от кубче, 1 връзка магданоз, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме лещата. Обелваме чесъна и го нарязваме на ситно, а бекона на парчета. Нарязваме доматите на по-едри късове.
В тиган сгорещяваме олиото и запържваме в него бекона. Сипваме чесъна и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Добавяме лещата и заливаме с горещия бульон. След като заври, варим 25 минути. Слагаме доматите и варим още 10 минути.
Сваряваме спагетите в 1 л подсолена вода според указанието на опаковката. Изсипваме ги в гевгир да се отцедят. Заливаме ги със соса и ги наръсваме със ситно нарязан магданоз и настърган на ренде кашкавал.

Юфка с леща

Прoдукти: 500 г юфка, 350 г леща, 300 г домати, 1 глава лук, 150 г бекон, 1 ч.ч. бяло вино, 2-3 с.л. зехтин, 1 дафинов лист, 1 с.л. ситно нарязани листа от целина, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за една нощ в студена вода. Сваряваме юфката в леко подсолена вода и я отцеждаме. Нарязваме бекона на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Прибавяме ситно нарязания лук и също го запържваме. Слагаме дафиновия лист и обелените и настъргани домати. Варим на умерен огън. Щом водата се поизпари, наливаме виното. Засилваме огъня, за да се изпари и виното и доваряваме на умерен огън. Сваряваме лещата в подсолена вода, като към края на варенето прибавяме ситно нарязаната целина. Щом лещата омекне напълно, прибавяме сварената юфка и доматения сок.

Пита с леща

Прoдукти: 300 г брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 белтък, 3 с.л. топла вода, 150 г маргарин, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка сол, 1 щипка кардамон, 1 с.л. маргарин за формата; зa плънката: 200 г пресен лук, 1 с.л. олио, 250 г полусварена леща, 400 г спанак, 1 скилидка чесън, 5 жълтъка, 150 мл прясно мляко, 1 щипка канела, 2 с.л. сусам
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното със содата. Правим в средата “кладенче” и сипваме вътре разтопената мазнина, белтъка, сол, кардамон и индийско орехче. Измесваме еластично тесто, което правим на топка, завиваме във фолио и го оставяме за 1 час в хладилника.
Нарязваме лука на ситно и го пържим до поруменяване в сгорещената мазнина, прибавяме лещата и пържим още 5-6 мин. Бланшираме спанака във вряща подсолена вода 3-4 мин, прехвърляме го в гевгир, обливаме със студена вода и го отцеждаме. Нарязваме го на ситно. Счукваме чесъна и объркваме спанака и чесъна с лещата. Посоляваме.
Разточваме тестото. Разстиламе го във формата за печене, като правим ръбче по стените на височина 3 см. Избождаме го с вилица на няколко места и печем 10 мин на 180°С. Разстиламе плънката равномерно върху изпеченото тесто. Разбиваме жълтъците с млякото, подправяме със сол и канела и заливаме плънката. Печем още 30 мин, като 10 мин преди края на печенето наръсваме сусама.

Леща яхния

Прoдукти: 500 г леща, 2 глави лук, 1 морков, 1 резен целина, 1 глава чесън, 1 с.л. чубрица, черен пипер, сол на вкус; зa запръжката: 4-5 с.л. олио, 2 домата или 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 с.л. чубрица, 1 ч.л. червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и заливаме лещата със студена вода. Добавяме нарязания морков, целина, едната глава лук и скилидките чесън. Варим ястието на тих огън. След като лещата омекне, я посоляваме.
Задушаваме в олиото другата глава лук, нарязан на ситно, и настърганите домати. След като останат на мазнина, поръсваме запръжката с брашното и червения пипер, разреждаме с бульон от варената леща и прибавяме в тенджерата. Варим 10 минути и поръсваме със стритата чубрица.

Яхния от леща по бенгалски

Прoдукти: 300 г леща, 2 глави лук, 1 зелена пиперка, 1 1/2 пакетче краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. кимион, 1-2 щипки чесън на прах, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме лещата и я варим в подсолена вода, докато омекне. Загряваме половин пакетче масло и запържваме в неко ситно нарязаните лук и чушка. Прибавяме червения пипер, разбъркваме и сипваме запръжката при лещата. Варим още десетина минути.
Разтопяваме 1 пакетче масло и запържваме в него кимиона и чесъна в продължение на 20-30 секунди. Заливаме готовото ястие с тази мазнина и поднасяме.

Леща с бадеми и сушени кайсии

Прoдукти: 200 г леща, 50 г бадеми, 60 г сушени кайсии, 1 глава лук, 1 пакетче краве масло, 200 г ориз, 200 г телешки шол, джоджен, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кайсиите на малки парченца и ги заливаме с вряла вода. Попарваме бадемите, обелваме ги, нарязваме ги на люспи и леко ги изпържваме в сух тефлонов тиган. Сгорещяваме масло и изпържваме наситнения лук. Сваряваме изчистения и изплакнат в няколко топли води ориз в 500 мл подсолена вода. Отцеждаме го. Месото нарязваме на малки парченца.
Смесваме изчистената и измита леща, изстиналия ориз и месото. Прибавяме останалото масло, наливаме малко гореща вода и задушаваме. Подправяме със сол и черен пипер. Отцеждаме кайсиите от водата, наръсваме ги с джоджен и заедно с бадемите ги прибавяме в задушените продукти. Загряваме всичко, разбъркваме хубаво, обилно наръсваме с копър и сервираме ястието топло.

Телешки медальони с пюре от леща

Прoдукти: 750 г телешко месо от филето, контра филето или бута, 6 кръгли филийки хляб, брашно, черен пипер, сол, 2 ч.ч. леща, 1 морков, 1 парче целина, 1 глава лук, 1 пакетче краве масло, прясно мляко, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го подсушаваме. Нарязваме го на 6 пържолки, които начукваме леко, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Овалваме пържолките в брашното и ги изпържваме от двете страни в силно сгорещена мазнина. Избираме филийки с размерите на пържолите и ги изпържваме в половината от маслото. Върху всяка филийка слагаме по една пържолка.
Накисваме лещата за 2-3 часа в студена вода, след което я слагаме да се вари. Щом заври прибавяме изчистените и нарязани на големи парчета лук, морков и целина. Сваряваме лещата, изсипваме я в цедка, отстраняваме корените и претриваме лещата през цедката. Посоляваме на вкус, разбъркваме с останалото разтопено масло и разреждаме с прясно мляко до желаната гъстота. Изсипваме пюрето в средата на широка чиния, а наоколо подреждаме медальоните.

Телешко с трахана

Прoдукти: 750 г телешко месо, 150 г едро счукана пшеница, 150 г зрял фасул, 125 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото, нарязваме го на малки парчета и го сваряваме с малко вода. Почистваме и измиваме фасула и пшеницата, заливаме ги със студена вода и варим на тих огън до омекване, след което посоляваме. Прибавяме свареното месо към фасула и пшеницата. Разтопяваме маслото, разбъркваме с брашното и червения пипер и прибавяме към ястието. Варим още няколко минути.

Заешко бутче с леща

Прoдукти: 400 г леща, 1 заешко бутче, 2 с.л. мас, 1 връзка корени за супа, 2 с.л. винен оцет, 1 ч.л. захар, чубрица, майорана, сол
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 5-6 часа в студена вода и я отцеждаме. Сгорещяваме мазнината и пържим в нея до равномерно поруменяване заешкото бутче. После го слагаме в тенджерата заедно с лещата и нарязаните на кубчета корени за супа. Наливаме 2-3 ч.ч. вода, посоляваме и варим на тих огън. По време на варенето прибавяме оцета и захарта, а накрая подправяме със стрита чубрица и майорана. Преди да сервираме обезкостяваме бутчето и го нарязваме на парчета.

Леща с пушени гърди

Прoдукти: 500 г пушени гърди, 4 филии хляб, 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 500 г леща, чубрица, 1 ч.л. червен пипер, 4 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме лещата, заливаме с 4 ч.ч. вода, прибавяме ситно нарязания лук и чубрицата. Варим на умерен огън. След около 20 мин прибавяме олиото и червения пипер. Посоляваме и варим още 10 мин.
Нарязваме на ленти пушените гърди и леко ги запържваме. В същата мазнина запържваме нарязания на кубчета хляб заедно със счукания чесън. Изсипваме в широка чиния лещата, подправяме с оцет и украсяваме с пържените лентички от пушени гърди и хлебни кубчета.

Леща с пушени ребра

Прoдукти: 300 г леща, 500 г пушени свински ребра, 1 с.л. брашно, 2 с.л. олио, 1-2 стръка праз, черен пипер, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистената и измита леща заливаме с 1 л подсолена вода и варим на умерен огън. След като заври, прибавяме ребрата, а половин час по-късно – нарязания на ситно праз.
Загряваме олиото и пържим в него до поруменяване брашното. Поръсваме с червен пипер и разбъркваме. Сгъстяваме ястието с тази запръжка и готвим още 10 мин. Накрая обезкостяваме ребрата, нарязваме на ситно месото, връщаме го при лещата, клокваме ястието и го поднасяме със салата спореда сезона.

Леща със сини сливи

Прoдукти: 400-500 г леща, 200 г пушено месо, 1 глава лук, 200 г сини сливи, сол, 3 с.л. оцет, суха чубрица, 1 глава чесън, червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Изчистената и измита леща сваряваме с месото и нарязания на ситно лук. Попарваме сливите с вряла вода, оставяме ги така 1 нощ, изплакваме ги и също ги прибавяме в лещата. Слагаме и нарязания на филийки чесън, подправяме със сол, чубрица и червен пипер и варим още половин час. Преди сервиране подкиселяваме ястието с оцет.

Леща с шунка

Прoдукти: 500 г леща, 100 г сланина, 2 с.л. брашно, 200 г шунка, 4 твърдо сварени яйца, 2 с.л. оцет, 1 щипка захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме лещата и я сваряваме в подсолена вода. Отцеждаме, като запазваме отварата. Нарязваме сланината на дребни кубчета и я запържваме. Прибавяме брашното и също го позапържваме. Наливаме 2 ч.ч. от отварата, прибавяме лещата и държим на огъня, докато ястието се сгъсти. След това подправяме със захар и оцет и прехвърляме лещата в голяма чиния за сервирана. По края на чинията подреждаме парченцата шунка, а между тях слагаме резенчета твърдо сварени яйца.

Пълнен лук

Прoдукти: 8 големи глави лук, 150 г леща, 150 г сланина, 500 мл зеленчуков бульон, 1-2 с.л. олио, 2 яйца, сол, черен пипер, 1 връзка магданоз
Нaчин на приготвяне: Обеления лук разполовяваме надлъжно, заливаме го с малко бульон и леко го задушаваме в разлата тенджера с капак. Изваждаме го, оставяме го да изстине и го издълбаваме с чаена лъжичка. Накълцваме издълбаната част. Леко сваряваме в останалия бульон изчистената и измита леща.
Нарязваме сланината на кубчета и я запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме накълцаната сърцевина на лука и пържим още 4-5 мин. Смесваме сланината с лещата, подправяме със сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз и пълним с тази плънка лучените коруби. Нареждаме ги в плитка тавичка, наливаме малко вода и печем ястието около 30 мин. Преди да сервираме го поръсваме със ситен магданоз.

Яйца върху пюре от леща

Прoдукти: 500 г леща, 4 резена шунка, 4 яйца, половин пакетче краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме лещата и я сваряваме в подсолена вода. Отцеждаме и я пасираме. Сипваме полученото пюре в намаслен огнеупорен съд и подреждаме отгоре резените шунка. Върху всеки резен внимателно счупваме по едно яйце. Посоляваме и поливаме с разтопеното масло. Запичаме ястието във фурната, докато белтъците побелеят и се втърдят.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Осигурете оптимални условия за цикламата

Сред цветята, които ни радват с цветове през зимата, особено място заема цикламата (Cyclamen persicum). Името идва от гръцката дума kyklas (кръг) и е свързано с формата на клубена.Това прелестно цвете...

Съкровищата на Краков

Днес всичко напомня за времето, когато Краков е бил столица на държавата и резиденция на полските крале. Техните имена може да ги прочетете в названията на улиците и площадите, в историята на всеки па...

Малките неудобства на бременността

Гинеколозите смятат, че бъдещите майки не бива да драматизират различните неприятни усещания, спохождащи ги през деветте месеца на бременността, тъй като те нямат отрицателни последствия върху здравет...

Мама отива на работа

Както и да го овъртаме, главната мисия на жената е да роди дете. Но когато малкото порасне, пред жената възниква въпросът: не е ли време за работа? Може би достатъчно стоях между четири стени? Повеч...

Начало