Става въпрос за интертриго (Intertrigo). Това е възпалително изменение на кожата, което се локализира най-често в областта на съприкосновяващите се телесни повърхности. Среща се както при възрастни, така и при деца. Най-честата локализация е седалището и долната част на корема.
Може да бъде в три степени
І степен – умерено зачервяване на кожата без видимо нарушаване на нейната цялост;
ІІ степен – ярко зачервяване с видими ерозии;
ІІІ степен – зачервяване с наличие на секрет в резултат на многочислени следващи се помежду си ерозии.
Причините:
Твърде често при това заболяване се установява патогенна роля и на гноеродни микроорганизми. В резултат на това подсичането често е придружено от пиодермия.
Възникването на подсичането е свързано понякога с неправилни грижи – рядко преобличане и лошо подмиване след дефекация на детето, а оттук идва ред и на профилактиката на подсичането – подмиване на детето с подсушаване на кожата след всяка дефекация и чести смени на бельото, недопускане детето да лежи мокро след напикаване.
Полезните растения:
Картофи – налагане два пъти на ден с кашичка от прясно настъргани картофи.
Сладко коренче – прах от коренището се използва за напудряне.
Слънчогледово и рициново олио се прилагат за намазване на поразените участъци на тялото два пъти дневно.
Вълча ябълка – употребява се външно под формата на отвара за компреси и бани. За целта 2 ч. л. счукани корени се варят в продължение на 30 минути.
Обикновена коприва – намира локално приложение като средство, стимулиращо епителизацията.
Черен оман – 10 г ситно счукани корени се заливат с една чаша вряла вода. Вари се 10 минути. След изстиване отварата се прецежда. Използва се за компреси и лапи.
Черен бъз - листата му, сварени в прясно мляко, помагат при подсичане.
Бухалковиден главун – тази билка служи за напудряне (един-два пъти на ден) на междукръстните повърхности със спорите на растението.
Във въздуха на нашите жилища и офиси се намира голямо количество микроорганизми и вредни вещества. Дишаме лак, бои, изпарения от мебелите и работещата техника, никотин, пластмаса и др. Разбира се из...
Сарми с гъби Прoдукти: 500 г печурки, 1 ч.ч. ориз,, 2 глави лук, 2 с.л. стафиди, 1 к.ч. олио, 2 жълтъка, 1 ч.ч. кисело мляко, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол, лозови листа. Нaчин на при...
Една от особеностите на повечето овощни видове е, че в началото се правят разходи за отглеждането им, без да се получават плодове. Продължителността на безплодния период е различна за отделните видове...
Крем супа “Свеж тен” Продукти за 4-5 порции: 3-4 картофа, 4 моркова, 1 ябълка, 1 малка главичка червен лук, 1 резен целина, 1 резен червено цвекло, 30 г краве масло, 1 ч.ч. сметана, 4 с.л. овесе...