Още рецепти » Десерти с банани

 Десерти с банани

Изненада с банани

Прoдукти: 400 г ванилов сладолед, 6 банана, 15 г краве масло, 50 г захар, 4 с.л. ром, настъргана лимонова кора.
Нaчин на приготвяне: Обелваме бананите и ги нарязваме надлъжно на филийки. Нареждаме нарязаните банани в тавичка и ги поръсваме с малко захар. Разбиваме останалата захар с размекнатото масло, докато получим пяна. Като продължаваме да бъркаме прибавяме ситно настърганата лимонова кора, а след това постепеноно сипваме рома. Заливаме бананите с тази смес и печем около 20 мин в умерено загрята фурна. Разпределяме изпечените банани в чинийки за сервиране, украсяваме със сладоледа и поднасяме веднага.

Крем с банани и кисело мляко

Прoдукти: 300 г банани, 4 с. л. захар, 1 кофичка кисело мляко.
Нaчин на приготвяне: Пасираме бананите и ги разбъркваме с киселото мляко, което трябва да е с по-висока масленост. Разбиваме леко и добавяме захарта. Разбиваме, докато захарта се стопи (по-добре да бъде пудра захар). Разпределяме крема в чаши и оставяме за 1-2 чаша на студено. По желание можем да гарнираме - с бисквити, разбити белтъци, сметана и др.

Банани с ром

Прoдукти: 4 големи банана, 2 с.л. захар, сок от 1 лимон, 2 с.л. вода, 30 г масло, 3 с.л. ром, 1 к.ч. сметана.
Нaчин на приготвяне: Намазваме малка тавичка за печене с масло. Разрязваме обелените банани по дължина на половинки, подреждаме в тавичката така, че частично да се покриват, поръсваме със захар, лимонов сок и вода и печем 15 мин в слаба фурна. Поливаме с по-голямата част от рома и печем 5 мин. Поднасяме бананите със сметана, която сме разбили с останалия ром.

Бананов десерт

Прoдукти: 4 банана, 50 г краве масло, 80 г лешници, 1 буркан компот от боровинки, 2 белтъка, 80 г пудра захар, масло за формата.
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме обелените банани първо напречно, после по дължина и ги нареждаме един до друг в намаслена тавичка. Заливаме с разтопено масло, а отгоре разпределяме боровинките от компота и лешниците. Покриваме бананите с разбитите на сняг белтъци със захарта. Печем 10-15 мин в предварително затоплена умерена фурна.

Огнени банани

Прoдукти: 4 узрели банана, 1 с.л. масло, 1 ч.л. захар, 2 с.л. плодов ликьор, 1 с.л. горещ шоколад /разтопяваме го на водна баня/.
Нaчин на приготвяне: Стопяваме маслото в тиган и съвсем леко задушаваме по 2 мин предварително обелените банани, като внимаваме да не потъмнеят. Поръсваме бананите със захарта. Наливаме алкохола около плодовете и запалваме. След като пламъците догорят, прехвърляме бананите в чинийки и ги ръсим с шоколад. Може да залеем всеки банан с 1 ч.л. ликьор и да ги запалим.

Пържени банани

Прoдукти: 8 банана, 2 яйца, половин пакетче краве масло, 4 с.л. брашно, 3 с.л. захар, 1 с.л. ром, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно с брашното. Обелваме бананите и ги разрязваме надлъжно на две. Разтопяваме 1/3 от маслото и потапяме всяко парче банан в него. След това потапяме бананите в разбитите яйца и ги пържим в сгорещената мазнина от двете страни до зачервяване. Подреждаме изпържените банани в подходящ за фламбиране съд, в който сме изсипали останалото разтопено масло. Поръсваме ги със захар и ги заливаме с рома. Поднасяме ги горещи и ги фламбираме /запалваме рома/ пред гостите.

Туфахии

Прoдукти: 700 г ябълки, 500 г захар, 1 ванилия, 500 мл вода, сокът от половин лимон; зa плънката: 150 г захар, 100 г смлени орехи, 50 г смлени бадеми, настърганата кора от 1 лимон, 5 банана, 50 г череши от компот и сладко.
Нaчин на приготвяне: Избираме такъв сорт ябълки, които не се разпадат при варене. Обелваме ги и внимателно ги издълбаваме. Пущаме ги в кипящата вода, към която сме прибавили захарта, ванилията и лимоновия сок. Варим ги 10 мин, като внимаваме да не се разпаднат. Отцеждаме ги и ги нареждаме в тавичка. Продължаваме да варим сиропа, докато се сгъсти. Разбъркваме плънка захарта, орехите, бадемите, лимоновата кора и ванилията. Разпределяме я по ябълките. Заливаме ги със сиропа и украсяваме с пюре от банани и с по 1 черешка.

Бисквитена торта с банани

Прoдукти: 1 пакет и половина меки бисквити, 1 пакетче краве масло, 3 жълтъка, 7 с. л. брашно, 1 л прясно мляко, 1 ванилия, 1 ч. ч. захар, 2 банана.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото и сипваме в него разтопеното масло, ванилията и захарта. След като се разтопи захарта, добавяме жълтъците, разбити предварително с брашното, и 100 мл вода. Варим крема като непрекъснато бъркаме. Бисквитите редим в тавичка на три пласта, като всеки заливаме с крем и покриваме с резенчета банан. Най-отгоре по желание настъргваме шоколад. Сервираме тортата охладена.

Луксозна торта с банани

Продукти за 2 блата: 12 яйца, 2 ч. ч. захар, 2 ч. ч. брашно, 2 равни лъжички бакпулвер; за шоколадовия крем: 1 шоколадова сметана на прах (или бита сметана, разбъркана с 2 с.л. какао), 2 банана, 200 мл прясно мляко; за белия крем: 2 пакетчета суха сметана, 400 мл прясно мляко, 2 банана; зa сиропа: 2 ч. ч. вода, 3 ч. ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно със захарта. Прибавяме пресятото с бакпулвера брашно и бъркаме, докато получим гладко тесто. Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена форма за торта и печем в умерено загрята фурна. Изчакваме готовия блат да изстине и го разрязваме хоризонтално на 2 части. Приготвяме сиропа, като карамелизираме захарта, прибавяме 2 ч. ч. вода и изчакваме карамелът да се разтопи напълно във водата. Разбиваме шоколадовата сметана с 200 мл мляко, а за белия креим разбиваме другите 2 сухи сметани с 400 мл мляко. Слагаме първия блат върху тортена чиния. Сиропираме с половината от сиропа. Нарязваме двата банана на кръгчета, които редим в един ред върху сиропирания блат. Намазваме с шоколадовата сметана. Слагаме втория блат, сиропираме с останалия карамелов сироп. По същия начин слагаме резенчета банани и намазваме с втория сметанов крем. Тъй като двете пакетчета сметана са много, ще остане известно количество крем. С него правим украсата - надписи, розички и др.По желание допълнително украсяваме с шоколадови пръчици, кокосови стърготини, стафиди и др.

Палачинкова торта с банани и ром

Продукти за палачинките: 250 г брашно, 1/2 л прясно мляко, 50 г масло, 30 г захар, 1 щипка сол; за гарнитурата и сиропа: 4 банана, 1 портокал, 100 г пудра захар, сока от 1/2 лимон, 1 ванилия, 4 с.л. ром.
Нaчин на приготвяне: Палачинките приготвяме по традиционния начин. Изпържваме ги и ги оставяме настрана. Портокала изцеждаме, кората почистваме и нарязваме на тънки лентички. Поставяме ги в тенджерка заедно със захарта и 200 мл вода и ванилията и варим 5 минути. Обелените и нарязани банани прибавяме към сиропа и варим още 2 минути. Сваляме от огъня и добавяме рома и лимоновия сок. Изцеждаме бананите от сиропа, палачинките редим една върху друга, гарнирани с бананите и залети със сироп. За украса може да шприцоваме отгоре розички от сметана. Ако тортата е за деца, можем да я гарнираме с гъст сироп от портокалово сладко.

Торта с банани

Прoдукти: 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия, 2 1/2 ч.ч. брашно, 11/2 ч.л. бакпулвер, 1 щипка сол, 1 пакетче краве масло (или маргарин), 2 ч.ч. бананово пюре (смачкани с вилица узрели банани и смесени с 11/2 с.л. лимонов сок).
Нaчин на приготвяне: Разбиваме киселото мляко, яйцата, солта и сипваме брашното, пресято с бакпулвера и ванилията. Прибавяме размекнатото (при стайна температура) масло и банановото пюре. Разбъркваме сместа с дървена лъжица (не работим с вилица, а ако работим с миксер, бъркаме 2 минути на средна скорост). Изсипваме тестото в две намазани с масло и наръсени с брашно тортени форми. Печем в умерено загрята фурна (180°С) 30 минути. След като ги опечем, слепваме двата блата с разбитата до пухкавост с пудра захар сметана.

Шоколадова торта с банани

Прoдукти: 150 г брашно, 2 с.л. какао, 1 пакетче краве масло (или маргарин), 125 г мека кафява захар, 2 яйца, 2 размачкани банана; зa крема:- 175 г извара, 2 размачкани малки банана, 1 с.л. пресята пудра захар; шоколадови пръчици за гарниране.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното заедно с какаото и го оставяме настрана. Разбиваме на крем маслото заедно със захарта, докато получим пухкава смес. Добавяме яйцата едно след друго, като второто яйце разбиваме предварително с 1 с.л. брашно. Добавяме останалото брашно и бананите. Разбъркваме добре и разппределяме сместа по равно в две тави с диаметър 18 см, покрити с фолио и намазани с мазнина. Печем в предварително затоплена фурна при температура 180°С в продължение на 20-25 минути (докато тестото започне да възвръща първоначалната си форма при лек натиск с пръсти). Изваждаме блатовете от тавите и ги охлаждаме върху метална плоскост. За да приготвим банановия крем, разбиваме изварата до получаване на гладка смес и след това прибавяме бананите и пудрата захар. Слепваме блатовете с половината от крема, а с останалата част намазваме тортата отгоре и отстрани. Разпръскваме шоколадовите пръчици по периферията на тортата.

Бананов кекс

Прoдукти: 225 г брашно, 45 г какао, 115 г кафява захар, 30 мл малцов екстракт /или канела/, 2 яйца, 60 мл прясно мляко, 60 мл олио, 2 големи зрели банана; зa глазурата: 175 г кристална захар, 30 г какао, 20-30 мл топла вода
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното и какаото и ги разбъркваме с кафявата захар. Изсипваме ги върху работната повърхност и правим в средата кладенче. Изсипваме в него малцовия екстракт или 15 г канела. Сваряваме сироп от захарта и водата, оставяме го да поизстине и го сипваме в кладенчето заедно с олиото, млякото и яйцата. Разбъркваме добре тестото. Обелените банани пасираме на пюре и заедно с тех премесваме още веднъж тестото на хубава хомогенна маса. Намасляваме тавичка, изсипваме сместа в нея, заглаждаме я и печем в предварително загрята умерена фурна около 1 час и 15 мин. Оставяме кекса да изстине. Смесваме захарта за глазурата с какаото, разреждаме на гъста консистенция с водата, така че да остава по лъжицата, с която бъркаме и отгоре намазваме кекса.

Бананови кексчета

Прoдукти: 200 г пресято брашно,180 г захар, 100 мл растително масло, 1 яйце, 130 мл прясно мляко, 1 пакетче бакпулвер, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 3 банана, 1/2 ч. л. канела, 3 с. л. какао; зa глазу-рата: 200 г натурален шоколад, цветни захарни пръчици.
Нaчин на приготвяне: Бием яйцето със захарта, докато се получи гъста пяна. Последователно прибавяме растителното масло, млякото, обелените и смачкани на пюре банани и разбиваме добре с мик-сер. Накрая прибавяме брашното, пресято с бакпулвера, содата, канелата и какаото. Полученото тесто раз-пределяме в 12 малки формички за кекс, намазани с масло. Кексчетата печем 20-25 минути в предварително загрята фурна при 180 градуса. Изваждаме ги и оставяме да изстинат. Шоколада разтопяваме на водна ба-ня и нанасяме равномерно върху кексчетата. След като глазурата позасъхне, поръсваме сладкишите с цвет-ни захарни пръчици.

Малки кексчета с банани и орехи

Прoдукти: 250 г брашно, 150 г захар, 100 г счукани орехови ядки, 1 ч.л. сода, 2 щипки сол, 2 яйца, 3 банана, 2/3 кофичка кисело мляко, 125 мл олио.
Нaчин на приготвяне: В една купа смесваме брашното, захарта, счуканите орехови ядки, содата и солта. В друга купа разбъркваме олиото, яйцата, смачканите банани и киселото мляко. Смесваме продуктите и бъркаме докато получим еднородно тесто. Разпределяме в малки намазнени формички и печем до готовност.

Сладкиш от кестени и банани

Прoдукти: 1,5 кг кестени, 2 банана, 200 г захар, 150 г краве масло, 1 ч.ч. вода; зa глазурата: 150 г шоколад, 150 г захар, 3 с.л. сварено кафе, 2 с.л. прясно мляко, 30 г краве масло, 500 г сметана.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме кестените. Сваряваме сироп от захарта и водата и при непрекъснато бъркане сипваме кестеновото пюре. Отстраняваме от огъня и прибавяме маслото. Изсипваме сместа на масата и я разточваме на кора. Слагаме по средата обелените банани и ги завиваме с кората, така че да получим елепсовиден сладкиш, който оставяме в хладилника. Разтопяваме шоколада за глазурата и го смесваме със захарта, кафето и млякото. При непрекъснато бъркане прибавяме маслото. Продължаваме да бъркаме, докато получим гладък крем и отстраняваме от огъня. Заливаме сладкиша с приготвената глазура и го намазваме със сметаната, разбита с малко захар.

Сладкиш с банани и кокосови стърготини

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 5 банана, 4 козуначени кифли, 4 яйца, 4 с.л. краве масло, 4 с.л. бели кокосови стърготини, 4 с.л. кокосови стърготини, оцветени в зелено, 4 с.л. карамелен топинг, 4 с.л. капучино, 1 с.л. кокосова мазнина, 1 с.л. лимонов сок, 1 с.л. ром, 1 ч.ч. захар
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кифлите косо на продълговати филии. Поливаме ги с мазнината, отгоре редим колелцата от бананите, потопени в лимоновия сок и рома, а после оваляни в кокосовите стърготини. Разбиваме яйцата със захарта, по малко наливаме млякото, капучиното и карамеления топинг. С тази смес поливаме отгоре. Слагаме във фурната, за да се изпече до златисто. Отгоре поръсваме зелените стърготини от кокос, имитиращи трева, върху която разпределяме дребни бонбони

Бананови бисквити

Прoдукти: 2 банана, 125 г бяла захар, 125 г кафява захар, 2 пакетчета краве масло, 200 г брашно, 2 ч.л. ванилова есенция, 2 равни ч.л. сода бикарбонат, 50 г какао, 175 г овесени ядки, захар на бучки.
Нaчин на приготвяне: Намачкваме бананите с вилица, прибавяме маслото, захарта и ванилията и разбиваме всичко на пухкава смес. Пресяваме брашното със содата и какаото и при непрекъснато биене го прибавяме към останалите продукти. Накрая прибавяме овесените ядки и разбъркваме. Покриваме тестото и го оставяме в хладилника за 30 мин. После оформяме от тестото топчета с големината на орех и ги нареждаме на растояние в намаслена тавичка, като ги притискаме отгоре, за да станат плоски. Печем във фурна, загрята до 180°С.

Бананови курабийки

Прoдукти: 120 г овесени ядки, 1 яйце, 40 мл прясно мляко, 40 г маргарин, 30 г кокосови стърготини, 100 г банани, 40 г сушени кайсии, 1 щипка канела, 1 щипка смлян исиот, настърганата кора на 1 портокал
Нaчин на приготвяне: Омекналото масло разбъркваме с кокосовите стърготини и овесените ядки. Яйцето разбъркваме с млякото. Намачкваме банана с вилица. Нарязваме на ситно сушените кайсии. Измесваме от всички тези продукти еднородно тесто. Оставяме го 15 мин да си почине. Покриваме дъното на тавичката за печене с намаслена пергаментова хартия. С помощта на две малки лъжички оформяме курабийки на разстояние една от друга. Печем ги около 10 мин в предварително загрята на 180°С фурна.

Салата от моркови и банани

Прoдукти: 300 г моркови, 1 банан, 100 г сметана, захар, лимонов сок на вкус
Нaчин на приготвяне: Настъргваме морковите на ситно ренде, нарязваме банана на тънки парченца, разбиваме сметаната със захарта. Разбъркваме морковите и сметаната добре с лимоновия сок, а накрая прибавяме банановите парченца.

Овесени ядки с ябълки и банани

Прoдукти: 4 с.л. овесени ядки, 4 с.л. сладко сухо мляко, 3 сладки ябълки, 150 мл вода, сокът на 1 голям лимон, 120 г орехови ядки, 1-2 банана.
Нaчин на приготвяне: Накисваме овесените ядки за 10 часа в студената вода. После добавяме към тях настърганите ябълки, лимоновия сок и сухото мляко. Разливаме сместа в купички и украсяваме с парченца банан и орехови ядки.

Желиран крем с южни плодове

Прoдукти: 800 мл. прясно мляко, 6 яйца, 4 с.л. брашно, 3 пълни с връх ч.л. желатин, 1-2 банана, 1 портокал, счукани орехи и лешници, 3-4 с.л. стафиди, 2 с.л. какао, по избор плодове от сладко: вишни, смокини, портокалови кори и др.
Нaчин на приготвяне: На умерен котлон стопяваме захарта в млякото. Прибавяме разбитите с миксер жълтъци, заедно с брашното и малко вода на гладка каша. Бъркаме, докато сместа се сгъсти, без да й позволяваме да завира. Прибавяме накиснатия в малко хладка вода и набухнал желатин и го стопяваме в крема. Сваляме от котлона и го оставяме да изстине. В това време разбиваме с миксер белтъците на твърд сняг. Обелваме банана и портокала, разполовяваме надлъжно банана, а портокала разделяме на резенчета и ги аранжираме красиво на дъното на кръгла къдрава кексова форма. Прибавяме разбитите на сняг белтъци лъжица по лъжица в млечната смес и объркваме добре с дървена лъжица. Разделяме тази смес на две в различни купи. В едната разбъркваме какаото и изсипваме счуканите ядки. В другата слагаме стафидите, нарязаните на парченца плодове от сладко и парченца банани или портокали. По желание на дъното на формата поръсваме стафиди, счукани ядки и пр. Изливяме част от кафявата смес върху плодовете на дъното, изчаквамче леко да стегне /може да я сложим за малко в хладилник/, наливаме бялата, пак леко стягаме, доливаме какаов пласт и слагаме в хладилнтик за 3-4 часа да стегне. Преди сервиране топваме за секунди формата в гореща вода, обръщаме я върху тортена чиния, гарнираме по желание с разбита сметана и режем крема на парчета като торта.

Плодова салата с южни плодове

Прoдукти: 1 банан, 1 портокал, 2 ябълки, половин ананас, сокът от половин лимон, 1 к.ч. плодов сироп /по избор/.
Нaчин на приготвяне: Обелваме плодовете, нарязваме ги на малки парченца, смесваме ги и заливаме с лимоновия сок и сиропа. Преди поднасяне оставяме салатата 30 мин в хладилник.

Плодова салата с ананас и киви

Прoдукти: 1 пресен ананас /или 200 г консервиран/, 4 плода киви, 2 банана, 2-3 с.л. счукани орехови ядки, 2 с.л. пудра захар, 2 ванилии, 3 с.л. лимонов сок, плодов сироп по избор.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ананаса и го нарязваме на по-дребни парчета. Обелваме бананите и кивито и ги нарязваме на кръгчета. Смесваме плодовете в дълбока купа. Добавяме счуканите орехи, захарта, ванилията, лимоновия сок и плодовия сироп. Разбъркваме и оставяме салатата да престои 30 мин в хладилник преди да поднесем.

Плодове с крем

Прoдукти: 1 банан, 500 г дребни ягоди, 2 портокала, 50 г стафиди, 500 мл прясно мляко, 6 яйца, 40 г брашно, 15 г желатин, 250 г захар, 20 г какао, 1 пакетче ванилена захар, 50 г бадеми, 50 г орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото със захарта и като бъркаме непрекъснато, прибавяме разбитите на гладка каша жълтъци с брашното, ванилената захар и малко вода. Варим сместа на слаб огън до сгъстяване. В горещата смес изсипваме предварително накиснатия желатин, като бъркаме, докато той се разтопи напълно. Когато кремът изстине, прибавяме разбитите на сняг белтъци. Разделяме сместа на две и в едната половина слагаме какаото и част от ситно счуканите ядки, разбъркваме. В другата част сипваме стафидите и дребните ягоди. Обливаме със студена вода кръгла кексова форма и на дъното й нарязваме ба-нана и парченца портокал, стафиди и ядки. Заливаме с двете смеси и оставяме в хладилника да се желира. Преди сервирането топваме формата във вряла вода и я обръщаме в тортена чиния. По желание гарнираме десерта със сметана или течен шоколад.


Портокали с плодова салата

Прoдукти: 4 портокала, 1 банан, 1 малка ябълка, половин буркан компот от праскови /изцедени/, лимонов сок, пудра захар, сметана.
Нaчин на приготвяне: Подсушаваме измитите портокали, нарязваме ги напречно на еднакви половинки и внимателно издълбаваме сърцевината. Отстраняваме ципата и семената. Нарязваме сърцевината на парченца, банана на тънки колелца, ябълката и прасковите на кубчета. Прибавяме лимонов сок и малко пудра захар и леко разбъркваме. Пълним портокаловите кори със сместа и охлаждаме. Преди поднасяне украсяваме със сметана.

Портокалови бомби

Прoдукти: 4 големи портокала, 1 банан, 1 малка ябълка, отцедените праскови от половин компот, 2 белтъка, 1/2к.ч. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме капаци от горната страна на портокалите и внимателно изгребваме вътрешността им. Нарязваме я на малки кубчета и я смесваме с нарязаните на кубчета ябълка, банан и праскови. Пълним портокалите с тази смес.Разбиваме белтъците на гъст сняг заедно със захарта и разпределяме белтъчния сняг върху портокалите, така че да покрие напълно отворите. Слагаме портокалите за няколко минути под грила /или в гореща фурна/, колкото е необходимо, за да се втвърди белтъкът. Поднасяме портокаловите бомби веднага.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Резитба на чайнохибридните рози

Чайнохибридните рози са резултат от кръстосването между чайните и ремонтантните рози. Първият сорт е създаден във Франция през 1867 год. И става родоначалник на цяла група рози. Тези рози цъфтят неп...

Подгответе мястото за новите фиданки

Преди да засадите нови овощни дръвчета, трябва да извършите някои задължителни мероприятия. Те се отразяват благоприятно върху засаждането, прихващането, отглеждането и развитието на фиданките. Ако ...

Избрано от турската кухня

Супа от маруля с ориз Прoдукти: 2 средно големи марули, 1 връзка зелен лук, 4 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 4 с.л. олио, лимонов сок, копър, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Накисва...

Постни ястия с патладжан

Имамбаялдъ Прoдукти: 3-4 патлажана, 3-4 домата, 2-3 чушки, 2-3 моркова, 2-3 парчета керевиз, 2-3 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 100 мл олио, сухар, доматено пюре, сол, червен пипер, лимон, захар,...

Начало