Още рецепти » СИРОПИРАНИ ДЕСЕРТИ

 СИРОПИРАНИ ДЕСЕРТИ

Баклава

Прoдукти: 0.5 кг фини кори за баница, 0.5 кг орехови ядки, около 400 г. масло, 1 ч.ч. захар, канела; зa сиропа: 4 ч.ч. захар, 2.5 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. мед, лимонова кора, канела, 1-2 зрънца карамфил
Нaчин на приготвяне: Смесваме едро счуканите орехи с 1 ч.ч. захар и 1 ч.л. канела. Намазваме тавата, в която ще печем с масло и разстиламе в нея половината от корите, като всяка една мажем с разтопено масло. Наръсваме със сместа с орехите и нареждаме втората половина кори. Надупчваме с вилица баклавата и отгоре я заливаме с 1.5 ч.ч. разтопено масло. Печем в предварително загрята на 1800 фурна около час и половина. Докато се пече, възвираме водата и захарта за сиропа. Щом захарта се стопи, прибавяме меда, канелата, лимоновата кора и карамфила и варим още 15-20 мин. Баклавата се сиропира докато е топла.

Арабско реване

Прoдукти: 7 яйца, 450 г бяло брашно, 400 г кисело мляко, 350 г захар, 1 бакпулвер или 1 ч.л. сода за хляб, настъргана лимонова кора; зa сиропа: 750 г захар, 2 ч.ч. вода, 1 ванилия
Нaчин на приготвяне: Бием в тенджерка с дебело дъно на тих огън яйцата и захарта до стопяването на захарта. Сваляме от огъня и продължаваме биенето като прибавяме на порции пресятото с бакпулвера брашно и киселото мляко. Ароматизираме с ванилия и малко настъргана лимонова кора. Намасляваме и набрашняваме продълговата тавичка, изсипваме тестото и печем в затоплена силна фурна. В това време сваряваме гъст сироп и заливаме с него още топлото реване. Покриваме с чиста кърпа и оставяме сладкиша добре да се напои.

Багдатски сладкиш

Прoдукти: 200 г брашно, 50 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 жълтъка, 150 мл вода, 10 г мая1 1 щипка сол, 1 ч.ч. олио; зa сиропа: 1 кг захар, 500 мл вода, сокът от 1 лимон, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в малко хладка вода и я смесваме с брашното. Постепенно прибавяме захарта, водата, жълтъците, маслото и солта. Омесваме средно твърдо тесто. Правим от тестото топчета, колкото орех, които оформяме като фурмички. Слагаме топчетата в сито, поръсваме ги с грис и леко ги разтръскваме в ситото, за да станат фурмичките грапави. После ги пържим в сгорещеното олио, докато порозовеят, като периодично ги обръщаме. Изваждаме ги и ги оставяме да изстинат. Заливаме студените сладкишчета с горещ сироп, който сме приготвили от водата, захарта, лимоновия сок и ванилията.

Баклава „Ела ме изяж”

Прoдукти: 1 пакет готови кори, 1 к.ч. захар на кристали, 1 к.ч. смлени орехи, 1 к.ч. сусам, 1 пакче краве масло; зa сиропа: 2 ч.ч. вода, 1 1/2 ч.ч. захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Смесваме смлените захар и орехи и изпечения сусам. Разтопяваме маслото. Разстиламе корите и ги разрязваме на две по широчина. Вземаме едната половина на корите и две по две ги мажем с масло. Поръсваме ги със захарта, орехите и сусама. Същото правим и с другата половина. Навиваме корите по дължина. Слагаме ги да се пекат на умерена фурна. След като са готови, ги поставяме в малка тенджерка и ги поръсваме с останалите орехи, сусам и захар. Приготвяме сиропа: сваряваме водата и прибавяме захарта и ванилията. Оставяме сиропа леко да се сгъсти. Заливаме изстиналата баклава с топлия сироп. Оставяме да престои 1 час и я сервираме.

Баклава с нахут

Прoдукти: 1/2 ч.ч. нахут, 1/2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 пакетче бакпулвер, 2 яйца, 1 печена готова кора /по възможност домашна/
Нaчин на приготвяне: Запичаме предварително нахута, смиламе на ситно с орехомелачка и постепенно добавяме всички продукти. Полученото изсипваме върху кората, отгоре покрита с тънък слой масло, разтопено добре, но не и препържено. Завиваме няколко рула, слагаме ги в подходящ подмазан съд и печем. После нарязваме на баклавички, които щом изстинат, заливаме със сироп, ароматизиран с малко лимонов сок.

Баклава със смокини и стафиди

Прoдукти: 300 г брашно, 300 г краве масло, 100 мл хладка вода, сол, по половин ч. ч. счукани оре-хи, нарязани на ситно сушени смокини и стафиди, 1 ванилия, настърганата кора и сока от 1 лимон; зa сиропа: 400 г захар, 200 мл вода.
Нaчин на приготвяне: Маслото смесваме с една трета от брашното, оформяме калъпче и оставяме в хладилника да се стегне. От останалото брашно, водата и сол омесваме еластично тесто, което покриваме с влажна кърпа и също оставяме в хладилника. След около час разточваме тестото на правоъгълник, в чия-то среда поставяме масленото калъпче и завиваме от четирите страни с тестото. Отново разточваме и отно-во сгъваме четирите краища. Това повтаряме още няколко пъти. Тестото оставяме още половин час в хла-дилника и отново го разточваме на тънка кора и разрязваме на две. Едната кора разстиламе в тавичка и от-горе наръсваме сместа от орехите, половин ч. ч. захар, смокините, стафидите и настърганата лимонова ко-ра. Плънката покриваме с другата кора и нарязваме баклавата на ромбоиди или триъгълници. Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса. От останалата захар, водата, лимоновия сок и ванилията сва-ряваме сироп, с който след охлаждане заливаме горещата баклава.

Баклава с грис

Прoдукти: 3 пакетчета /18 броя/ фини кори, 50 г грис, 5 г сакъз /дъвка/, 1 1/2 пакетчета краве масло, 200 г орехови ядки, 700 г захар, 3 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Препичаме гриста в сух тиган до розово и смесваме със счукания сакъз. В тавичка нареждаме последователно корите, като върху всяка кора ръсим грис. Върху шестата и върху дванадесетата кора вместо грис поръсваме счуканите орехови ядки. Нарязваме корите на фигури и заливаме с врящо краве масло. Печем баклавата в умерена фурна до порозовяване. След това оставяме да изстине и заливане със сироп, който сме приготвили от водата и захарта и сме го варили 20 мин. Поднасяме баклавата след 1 денонощие.

Баклава „Хачо”

Прoдукти: 800 г кори (фини), 350 г краве масло, 4 ч.ч. смлени орехи, 1 пакетче канела; зa сиропа: 900 мл вода, 800 г захар, 1 лимон.
Предварително кипваме сиропа и варим около 10 минути, сред което го сваляме от огъня, прибавяме сока от Нaчин на приготвяне: половин лимон и оставяме да изстине (сиропа трябва да бъде хладък). Разтопяваме маслото. В тавичка редим корите, като всяка кора мажем с масло, а между всеки две кори ръсим орехи и канела (предварително разбъркани) без да натискаме корите. Леко зачервяваме мазнината, която ни остане и я поръсваме върху баклавата. Режем на ромбчета и печем в умерена фурна до бледо розово. След изпичането изчакваме около 10 минути баклавата да се отвърне и още гореща я заливаме със сиропа и покриваме с алуминиево фолио. После я оставяме да изстине и да поеме сиропа.

Баница с локум

Прoдукти: 500 г кори за баница, 2 кутии локум, 4 яйца, 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. брашно, 1/2 ч. ч. краве масло; зa сиропа: 2 ч. ч. захар, 3 ч. ч. вода, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта, брашното и разтопеното масло, за да се получи кексово тесто. Вземаме две кори, върху горната разстиламе част от тестото. В единия край нареждаме нарязан на ивици локум. Корите завиваме на руло и слагаме в предварително намазнена тава. Печем в умерено загрята фурна. Изчакваме готовата баница да изстине напълно и я заливаме с горещ захарен сироп, приготвен от 2 ч. ч. захар, 3 ч. ч. вода и ванилията. Сладкишът трябва да престои поне 2 часа, за да поеме сиропа.

Бурма бюрек

Прoдукти: 1 кг брашно, 1 к.ч. вода, 1 с.л. оцет, 1 пакетче краве масло, 1 1/2 к.ч. захар, 1 с.л. олио, 2 яйца, 1 ч.ч. счукани орехови ядки, 1/2 ч.л. канела; зa сиропа: 750 г захар, 1 л вода.
Нaчин на приготвяне: От брашното, яйцата, олиото, оцета и водата замесваме тесто, което разделяме на топчета. Оставяме да престоят 30 мин и след това ги разточваме на тънки кори. Приготвяме плънка от орехите, захарта и канелата и я разпределяме върху разточените кори, които предварително сме поръсили с разтопено масло. Прегъваме корите от двата края към средата. Срязваме ги надлъжно на две и увиваме всяко парче като охлюв. Нареждаме охлювите в намаслена тавичка и печем в умерена фурна. Пускаме опечените охлюви за около минута в сиропа, който сме приготвили от захарта и водата. След това ги нареждаме в подходящ съд за сервиране и заливаме с останалия сироп. Сиропът става по-лек, ако прибавим към него малко лимонова киселина или лимонов сок.

Бурма бюрек /постен/

Прoдукти: 0,5 кг брашно, 1/4 л олио, 1/4 кг орехи, 2 ч.ч. захар, лимон, канела
Нaчин на приготвяне: От брашното, 1 с.л. олио, малко сол и чаша вода замесваме не много твърдо тесто /като за щрудел/. Месим дълго, оставяме го да почине на топло, отстрани на печката. Разделяме го на питки. Върху работната повърхност точим всяка питка на лист, нарязваме на правоъгълници, които намазваме с мазнина и наръсваме с орехи. Краищата на всеки правоъгълник побутваме към средата, така че да се получи лента. Всяка лента завиваме на охлюв /бурма/ и слагаме в намазнена тава. Печем. Опечените охлюви пускаме във врящ сироп, приготвен от захарта, 1 ч.ч. вода и парче лимон. Нареждаме в чиния и заливаме с остатъка от сиропа.

Вити сиропирани ролки

Прoдукти: 100 г маргарин, 1/2 ч.ч. вода, 1 кг брашно, олио за пържене, сусам за украса; зa сиропа: 3 ч.ч. захар, 2 ч.ч. вода и сока на 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маргарина с водата и брашното и правим твърдо тесто (ако лепне, слагаме още малко брашно) и оставяме настрани за 1/2 час. Разделяме го на две топки, които разточваме и навиваме на руло като кренвирш. Отново ги разделяме на 4 части, разточваме на тънки пластове и режем на квадрати 10 на 10 см. Навиваме всяко квадратче на ролка. Пържим в голямо количество силно сгорещено олио. Смесваме продуктите за сиропа, топим сладките и украсяваме със сусам.

Галушки със сироп

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 250 г грис, половин пакетче краве масло, 7 яйца; зa сиропа: 250 г захар, 500 мл вода.
Нaчин на приготвяне: Смесваме млякото с маслото и го сваряваме. При непрекъснато бъркане прибавяме постепенно гриса. Бъркаме, докато сместа започне да се отделя от съда. Оставяме я да поизстине, след което прибавяме едно по едно яйцата като бъркаме, докато получим гладко тесто. С малка лъжичка вземаме по малко от сместа и сипваме в тава, която предварително сме намазали обилно с масло. Печем галушките в силна фурна, докато се позачервят. Изваждаме ги и ги оставяме да изстинат. Сипваме захарта за сиропа във водата, разбъркваме и варим 5 мин. Заливаме с горещ сироп охладените галушки, които предварително сме надупчили с вилица, за да попият по-добре сиропа.

Грисови топки

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 60-70 г грис, половин ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Варим гриса с млякото, докато получим много гъста каша. Когато кашата изстине, прибавяме към нея едно по едно яйцата и содата. Разбъркваме и от получената смес правим топчета, които пържим в сгорещено олио. След като изстинат, заливаме със захарен сироп, който сме получили, като сме варили в продължение на 5 мин разтворената в 300 мл вода захар.

Гръцка баклава

Прoдукти: готово бутертесто, 180 г смлени орехови ядки, 1 ч. л. канела, 1 яйце за намазване; зa сиропа: 500 г захар, 500 мл вода, 1 пакетче ванилена захар, сок от 1/2 лимон.
Нaчин на приготвяне: Оформяме две платки от бутертестото с размерите на тавата, в която ще пе-чем. Едната платка слагаме в тавата. Смесваме орехите и канелата и разстиламе равномерно върху нея. Покриваме с втората платка, която намазваме с разбитото яйце. Баклавата нарязваме на квадрати или ром-бове. Печем в предварително загрята умерена фурна (около 180 градуса). През това време приготвяме сироп от захарта, водата, ванилията и лимоновия сок и го охлаждаме. След изпичането горещата баклава залива-ме със сиропа.

Гюл кадаиф

Прoдукти: 250 г кадаиф, 2 готови кори за баница, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. орехови ядки, канела; зa сиропа: 3 ч.ч. захар, 3 ч.ч. вода, сок от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе 1 кора за баница и я покриваме с половината от кадаифа. Поръсваме с половината разтопено масло и с половината от ореховите ядки. Завиваме кората на руло, като внимаваме дане се събере кадаифът. Приготвяме по същия начин и втората кора. Нарязваме рулата на парчета с широчина 4-5 см и внимателно ги обръщаме откъм нарязаната страна така, че кадаифът да се вижда отстрани и да остане кората, която се придържа към плънката. Нареждаме така приготвените “розички” в намаслена тава и печем около 30 мин в умерена фурна. Отделно сваряваме гъст сироп от захарта, водата и лимоновия сок и го оставяме да изстине. Заливаме горещите розички със студения сироп и ги оставяме да попиват 2-3 часа. Можем отгоре да ги гарнираме с по половин бадем или шам фъстък или да ги поръсим с кокосово брашно.

Дипли

Прoдукти: 1/2 к.ч. бренди, кората от три портокала, 1 кг брашно, 10 яйца, мазнина за пържене, смлени орехи и канела за поръсване; зa сиропа: 1 1/2 ч.ч. мед, 1ч.ч. захар, 1 л вода.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с брендито. Прибавяме настърганата портокалова кора и брашното. Омесваме средно меко тесто, разточваме го на кора, дебела 5 мм, и нарязваме от нея правоъгълници с размери 5х10 см. Сгорещяваме мазнината в тиган, надипляме правоъгълниците с помощта на вилица и ги изпържваме един по един. Нареждаме ги в голяма чиния. Сваряваме гъст сироп от водата, меда и захарта. Потапяме в него диплите и след това отново ги нареждаме в чинията. Поръсваме ги със смлени орехи и с канела.

Инджир-баклава

Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол, 200 г разтопено краве масло, 1 1/2ч.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар.
Нaчин на приготвяне: Замесваме средно твърдо тесто от брашното, солта и необходимото количество вода. Разточваме 35-40 тънки кори. Когато корите поизсъхнат, ги поръсваме с разтопеното масло и счуканите орехови ядки.Сгъваме всяка кора на четириъгълник и я навиваме на тънка точилка. След това внимателно я измъкваме и я слагаме в средата на намаслена тавичка, като я навиваме като охлюв. По същия начин приготвяме втората кора и я навиваме около първата. Когато тавичката се напълни, поръсваме отгоре с разтопено краве масло и пъхаме тавата в предварително загрята умерена фурна. Когато баклавата се зачерви, изваждаме от фурната и оставяме да изстине. Заливаме студената баклава с горещ сироп, приготвен от захарта и 2 ч.ч. вода.

Кадаиф с малини

Прoдукти: 100 г малини, 250 г кадаиф, 125 г масло; зa сиропа: 500 г захар, 500 мл вода; зa гарниране: 500 г малини, 100 г пудра захар.
Нaчин на приготвяне: В тава разстиламе кадаифа на тънък пласт и върху него нареждаме парчен-ца масло. Печем го в умерена фурна, докато получи златист цвят. След като изстине, го заливаме със сироп, приготвен със захарта, водата и 100 г малини за аромат. Поднасяме го изстинал, покрит с малини и поръсен с пудра захар.

Кадаиф с орехови ядки

Прoдукти: 300 г кадаиф, 50 г краве масло, 2 к.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар, 4 ч.ч. вода, 1 пакетче ванилия, 1/2 ч.л. лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе половината от кадаифа на равномерен пласт в тавичка и поръсваме с ореховите ядки. Върху ядките разстиламе останалия кадаиф и поръсваме с разтопеното масло. Печем в умерена фурна, докато сладкишът добие златист цвят. Оставяме да изстине и заливаме с горещ сироп, приготвен от захарта, водата, ванилията и лимонената киселина.

Кадаиф със сметана

Прoдукти: 1,5 л прясно мляко, 200 г захар, 120-130 г кадаиф, 2 с.л. смлени бадемови ядки, 2 ч.ч. сметана, 1 с.л. краве масло, 6 зърна карамфил, 1 ч.л. смлян кардамон, 1 ч.л. розова вода.
Нaчин на приготвяне: Кипваме млякото и го оставяме да ври на слаб огън. В друг съд разтопяваме маслото и запържваме в него карамфила и половината от смления кардамон. Прибавяме натрошения кадаиф и пържим, докато стане светло кафяв. Заливаме с горещото мляко и варим около 5 мин на умерен огън, като бъркаме, за да не загори. Когато сместа започне леко да се сгъстява, отстраняваме от огъня. Изчакваме да поизстине и прибавяме разбитата сметана и розовата вода. Разбъркваме добре, изсипваме десерта в подходящ съд за сервиране и поръсваме с останалия кардамон. Можем да го поднесем както топъл, така и студен.

Калугерка

Прoдукти: 6 яйца, 300 г захар, 250 г брашно, 1 бакпулвер, 2 ванилии, едро счукани орехови ядки; зa сиропа: 300 мл вода, 300 г захар, 2 с.л. какао.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно със захарта и при непрекъснато бъркане постепенно прибавяме пресятото с бакпулвера тесто и ванилията. Замесваме меко тесто, което изсипваме в намаслена и набрашнена тавичка. Изпичаме в силно загрята фурна и оставяме сладкиша да изстине. После го надупчваме с вилица и заливаме с горещ сироп, приготвен от водата, захарта и какаото. Поръсваме отгоре с едро счукани орехи.

Козуначена баклава

Прoдукти: филийки стар козунак или 8 козуначени кифли, 2 ч.ч. ситно счукани орехови ядки, 2 к.ч. захар, 2 белтъка, масло за намазване, захарен сироп, кокосови стърготини или счукано кашу за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Кифлите трябва да са нарязани на филийки с дебелина 6-7 см. Леко изрязваме краищата, малко ги поиздълбаваме и ги пълним със смес, приготвена от разбитите белтъци, орехите и захарта. Намазваме ги с масло и ги запичаме в тавичка. Оставяме ги да изстинат, а през това време приготвяме гъст сироп от вода и захар в съотношение едно към едно. Ароматизираме сиропа с ванилия, малко лимонов сок и настъргана лимонова кора. Заливаме с горещия сироп изстиналите кифли и ги покриваме с кърпа, за да се напояват няколко часа. Преди сервиране ги наръсваме с кашу или с кокосови стърготини.

Косовска баклава

Прoдукти: половин пакет готови кори, 500 мл олио, 1 л вода, 1 кг захар, 200 г кокосови стърготини, 200 г счукани на едро или нарязани орехови ядки, 200 г стафиди, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. газирана вода
Нaчин на приготвяне: Разделяме корите на две, като намасляваме пластовете (можем да използваме кокосова мазнина). Объркваме продуктите за плънката, разпределяме ги в края на корите, навиваме стегнато и разполагаме в подмазана тава. Сгорещяваме олиото, заливаме отгоре и печем в предварително загрята фурна 20-30 минути. Приготвяме сироп от захарта и водата, който ароматизираме с няколко щипки лимонена киселина (малко ром, коняк, есенция или друго по избор). Разливаме студения сироп върху топлата баклава.

Македонска баница

Прoдукти: 800 г брашно, 1 яйце, 300 мл прясно мляко, 1 ч.л. оцет, 1 бучка /колкото орех/ мая за хляб, 1 ч.ч. олио, 1 ч.л. захар, 1/2ч.л. сол; зa плънката: 150 г смлени орехови ядки, 1/2ч.л. канела; зa сиропа: 400 г захар, 2 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята заедно със захарта в 5-6 с.л. мляко, оставяме я да втаса. Пресяваме брашното два пъти и правим в средата на кубчето кладенче. Сипваме в кладенчето втасалата мая, солта, оцета и останалото прясно мляко. Замесваме тесто и го оставяме на топло място да втасва. След половин час разточваме от тестото тънки кори. Намазваме всяка кора с олио, поръсваме я със смлени орехи и канела и я нарязваме на триъгълници. Слагаме триъгълниците по 3 едив върху друг и ги навиваме на рула. Нареждаме рулата в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна, докато порозовее. Отделно разтваряме захарта за сиропа във водата, варим 15 мин на огъня и заливаме с горещия сироп изстиналата баница.

Мармаладени котлетчета

Прoдукти: 3 козуначени кифли, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. мляко, 1 яйце, галета, мармалад от шипки, сироп.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сухите кифли на филийки. Накисваме ги в подсладено мляко, потапяме в разбитото яйце, овалваме в галетата, отново потапяме в яйце и пържим в тиган с нагорещена мазнина. Залепяме изпържените филийки две по две с мармалад и ги поливаме със сироп.

Марокански понички

Прoдукти: 1 кг брашно, 30 г мая, щипка сол, 2 к.л. захар, 4 ч.ч. вода, 1 яйце, олио за пържене; зa сиропа: 3 ч.ч. захар, 2 ч.ч. вода, сока от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти и измесваме меко тесто (при нужда добавяме още малко вода). Оставяме тестото за 1 час в купа, покрита с фолио, и завиваме с кърпа. С намокрени ръце измесваме отново тестото и го оставяме още половин час. Загряваме олиото, от тестото оформяме топки с дупка в средата като геврек и пържим от двете страни до златисто. Смесваме продуктите за сиропа и топим всяка поничка. Вместо сироп може да поръсим с пудра захар.

Меринги

Прoдукти: 600 г козуначено тесто, 300 мл вода, 300 г захар, няколко капки ромова или конячена есенция; зa гарниране: разредено пелте или бита сметана
Нaчин на приготвяне: Втасалото козуначено тесто слагаме в малки намаслени и набрашнени къдрави формички и печем в предварително загрята и силна фурна около 1 час. Оставяме сладкишчетата да изстинат и ги топим в сварения умерено гъст сироп. Напоените меринги разрязваме напречно и пълним с пелтето или разбитата сметана.

Ориенталска баклава

Прoдукти: 2 пакетчета фини кори, 3 к.ч. счукани орехови ядки, половин пакетче краве масло, 2 1/2 ч.ч. захар, 4-5 карамфилчета, 3 ванилии, канела.
Нaчин на приготвяне: Смесваме ореховите ядки с 4 с.л. захар. Разгъваме корите и ги поръсваме с разтопено масло, нареждаме ги по 6 една върху друга, като между тях рязстиламе от ореховата плънка. Навиваме след това корите на 2 стегнати рула и ги нарязваме през 2 см на кръгчета. Нареждаме кръгчетата едно до друго в намаслена тавичка, поръсваме ги с масло и печем в слаба фурна. Оставяме опечените баклавички да изстинат, след което ги заливаме с горещ сироп, приготвен от останалата захар, 1 ч.ч. вода, карамфила, канелата и ванилията. Сервираме баклавата на следващия ден, като през това време я държим на хладно място.

Охлюви

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 260 г счукани орехи, 125 г краве масло, 4 яйца, 1 пакетче мая, брашно; зa сиропа: 1 кг захар, 1 л вода, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко позатоплено мляко и брашно, така че да получим кашичка с гъстотата на боза. Оставяме да втаса, прибавяме разбитите яйца и брашно, колкото да се получи меко тесто. Делим го на 4 части, от всяка правим по 6 топченца. После ги разточваме на малки питки, на ко-ито слагаме по парченце твърдо масло. Редим по 5 една върху друга, шестата не мажем. От всяка кора раз-точваме голяма питка, която поръсваме обилно с орехови ядки и счукана карамелизирана захар. Навиваме на руло, всяко усукваме и изтегляме леко и нарязваме на ромбоидни парченца. Редим ги в намаслена тава и печем, а след като изстинат, заливаме с горещ сироп, сварен от захарта, водата и ароматизиран с ванилия-та.

Реване с ванилия

Прoдукти: 5 яйца, 5 с.л. захар, 2 ванилии, 5 с.л. брашно; зa сиропа: 600 г кристална захар, 2 ч.ч. вода
Нaчин на приготвяне: На слаб котлон разбиваме жълтъците, захарта и 1 к.ч. вода до сгъстяване. Държим съда на печката, докато захарта напълно се стопи. Сваляме от котлона и продължаваме биенето, докато сместа съвсем побелее. Тогава с бъркане прибавяме лъжица по лъжица брашното. Измесваме еднородна смес. Щом тя поизстине, пак лъжица по лъжица прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци. Бъркаме леко отдолу нагоре с дървена лъжица, докато снегът не се смеси съвсем с тестото. Ароматизираме с ванилия и изсипваме сместа в намазнена и набрашнена тавичка. Печем в предварително загрята умерена фурна. Възвираме сироп и с него, докато е врял, заливаме изстиналото реване. Оставяме сладкиша добре да попие и тогава сервираме.

Реване с грис и брашно

Прoдукти: 7 яйца, 3 с.л. брашно, 6 с.л. грис, 2 ч.ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме поотделно жълтъците и белтъците. Слагаме белтъците върху жълтъците и внимателно разбъркваме отдолу нагоре. След това постепенно сипваме лъжица по лъжица гриса и брашното, като през цялото време леко разбъркваме. Намасляваме тавичка, покриваме я с бяла хартия, която да покрива дъното и стените на тавичката, и изсипваме сместа върху хартията. Слагаме тавичката в предварително загрята силна фурна. След няколко минути намаляме огъня и допичаме в умерена фурна. Оставяме реването да изстине, натупчваме го с вилица и го заливаме с горещ сироп, който сме приготвили от захарта и 2 ч.ч. вода.

Реване с мляко

Прoдукти: 5 яйца, 2 ч.ч. захар, 300 г брашно, 1 ванилия, 4 ч.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с 1 ч.ч захар, докато сместа започне да отделя мехурчета. След това бавно при непрекъснато бъркане прибавяме маслото. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка и печем 30 мин в предварително загрята силна фурна. Изваждаме реването от фурната, оставяме го да изстине, нарязваме го на квадратчета и го заливаме със свареното мляко, в което сме разтворили останалата захар и ванилията. Сервираме десерта, след като сме го охлаждали поне 4-5 часа.

Реване с ягодов сок

Прoдукти: 3 яйца, 60 г захар, 80 г брашно, 200 мл сок от ягоди, 100 г захар за сока.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците с 30 г захар и 1 с.л. вода на слаб огън. След като сместа се затопли, сваляме я от огъня и разбиваме, докато напълно изстине. Прибавяме затоплените белтъ-ци, разбити с останалите 30 г захар на сняг, и брашното. Разбъркваме сместа много леко и изсипваме в та-вичка, покрита с намаслена хартия за печене. Печем в умерена фурна. Изпеченото реване отделяме от хар-тията и заливаме с изстудения пресен ягодов сок със захарта.

Саварен

Прoдукти: 1/2 ч.ч. прясно мляко, 10 г мая, 250 г брашно, 200 г захар, 2 с.л. ром, 1 прах ванилия.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в хладкото мляко, прибавяме 1 шепа брашно, размесваме и оставяме на топло около 20 мин да втаса. Междувременно разбъркваме останалото брашно с ванилията, 2 с.л. захар исолта. Прибавяме едно по едно яйцата, втасалото тесто и маслото, което предварително сме разбили. Месим тестото около половин час и го оставяме да престои, докато удвои обема си. След това месим още около 10 мин и слагаме тестото в предварително набрашнена форма. Печем в силна фурна. След изпичане заливаме със сироп, приготвен от 250 мл вода, останалата захар и рома.

Саралия баклава

Прoдукти: 500 г брашно, 1 ч.ч. вода, 1 яйце, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. оцет, 2 пакетчета краве масло, 1 к.ч. мазнина за разточване; зa плънката: 100 г орехови ядки, 1 равна ч.л. канела; зa сиропа: 600 г захар, 2 ч.ч. вода, 1 ванилия, малко винена киселина, 1 яйце за намазване.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното и към него прибавяме солта, оцета и яйцето. Слагаме по малко от водата и омесваме много меко тесто. Разделяме го на 10 равни части, които върху намаслена плоскост оформяме на топчета. Нареждаме ги в тава, намазваме ги с мазнина и оставяме да отлежат на хладно място около 20 мин. След това ги намазваме отново с мазнина и върху намаслена плоскост ги разточваме на елипсовидни кори. Разпределяме от маслото върху половината на всяка кора така, че да може да се покрие с другата половина. След това разтегляме малко сгънатите кори, за да оформим правоъгълници. Разточваме ги и ги сгъваме на четири. Оставяме ги на студено да отлежат и по същия начин ги разточваме и сгъваме още два пъти. След като последния път отлежат 10-15 мин, разточваме кори с правоъгълна форма. По дължината им в края разстиламе накълцаните и разбъркани с канела орехови ядки. Навиваме ги на руло, поотделно ги разтегляме и в намаслена тава ги навиваме във формата на продълговати охлюви. Намазваме с яйце и печем в умерена фурна. Изчакваме саралията да изстине и заливаме с горещ сироп, приготвен от водата, захарта, ванилията и винената киселина.

Сарма кадаиф

Прoдукти: 1 пакет бутер тесто, 1 пакет кадаиф, сметана по желание, 2 ч.ч. смлени орехи, 800 г захар, 1 ванилия, сока и кората на 1 лимон, канела по желание, 250 г маргарин.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе бутер тестото с точилката на тънка кора. В единия край слагаме кадаифа с орехите /и канелата по желание/ и завиваме на руло. Режем на парчета около 6-7 см, които нареждаме в намазнена тава с отвора нагоре. Разтопяваме маслото, почти до завиране и заливаме всяко руло. Печем до светлокафяво. След като рулцата изстинат, ги заливаме със сироп от захар и вода – едно към едно, в който сме добавили ванилията, сока и кората на лимона. Сиропа трябва да е горещ при заливането, а рулцата студени. По желание при сервиране гарнираме със сметана.

Сиропиран “огнен” козунак

Прoдукти: 1 кг козунак, 2 1/2 ч.ч. кафява захар, 2 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. ром, 4 с.л. карамелен топинг, 4 с.л. течен шоколад, 4 с.л. течна сметана, 4 с.л. фъстъчено масло, 4 захарни бучки
Нaчин на приготвяне: Сваряваме захарен сироп, с който напояваме надупчения с вилица козунак. На края на котлона размекваме в метален съд течния шоколад, маслото, сметаната и топинга, като бъркаме енергично с дървена лопатка. Заливаме козунака с получената смес, покриваме и оставяме тестото да престои 1 нощ. При поднасяне нарьсваме сьс счукана карамелизирана захар, поливаме с рома и запалваме.

Сиропирана грис-пита

Прoдукти: 500 г грис, 150 г захар, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. вода; зa плънката: 200 г смес от едро счукани орехи и фъстъци, 50 г захар, 1 щипка канела; зa сиропа: 750 г захар, 250 мл вода, 1 ванилия, 1 щипка лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото, разтваряме захарта и при непрекъснато бъркане на тънка струйка сипваме гриса. Накрая прибавяме водата, разбъркваме и изсипваме половината от сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка. Оставяме тестото да престои няколко часа, за да стегне. Тогава поръсваме отгоре счуканите ядки, които сме размесили със захарта и ванилията. Покриваме с останалото тесто, заглаждаме с помощта на шпатула. Поръсваме със сгорещеното масло и печем 25 мин в умерена фурна. Отделно върху огъня, разтваряме захарта за сиропа във водата. Ароматизираме с ванилия и лимонена киселина и оставяме сиропа да изстине. Изваждаме гото вата пита от фурната, нарязваме я на ромбчета и я заливаме с изстудения сироп.

Сиропирана млечна баница

Прoдукти: 500 г готови кори, 1 л прясно мляко, 900 г захар, 200 г оризово брашно, 150 г пшенично брашно, 6 яйца, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. смлени бадеми, 2 ванилии, 1-2 с.л. лимонов сок, 3 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Разделяме млякото на две, без да го варим. В половината от млякото размиваме оризовото и пшеничното брашно, прибавяме 100 г захар, 4 добре разбити яйца и ванилията. Разбъркваме. Загряваме на слаб огън останалото мляко. Щом заври, при непрекъснато бъркане прибавяме забърканата млечна смес. Загряваме, докато сместа се сгъсти. Отстраняваме от огъня и при непрекъснато бъркане прибавяме 1/3 от маслото и смлените бадеми. В намаслена тавичка нареждаме готовите кори, като ги мажем с разтопеното масло. Между 6 и 7 кора, както и между 10 и 11 кора разстиламе приготвената плънка, а върху плънката заливаме с останалите 2 яйца, които сме разбили с 60 г захар. Поръсваме с останалото разтопено масло и печем баницата в умерено загрята фурна, докато порозовее. Отделно разтваряме останалата захар във водата. Варим 15 мин на огъня, ароматизираме с ванилията и лимоновия сок и заливаме охладената баница с горещия сироп.

Сиропирана плодова пита

Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 1/2ч.ч. кристална захар, 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. сливи /касис, малини, къпини/, 1 к.ч. пудра захар, 1 ч.ч. плодов сироп.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме киселото мляко с кристалната захар и содата. Отделно разбъркваме олиото и брашното. Прибавяме разбитото кисело мляко и продължаваме да разбиваме с миксер, докато получим хомогенна смес. Изсипваме половината от тази смес в правоъгълна тавичка, намазана с олио, и я изпичаме в слаба фурна. Нареждаме отгоре почистените от костилките сливи, заливаме с останалата част от сместа и допичаме във фурна, на която сме включили само горния нагревател. Поливаме готовата пита с плодовия сироп и я поръсваме с пудра захар.

Сиропирана ябълкова пита

Прoдукти: 700 г брашно, 2 яйца, 150 г краве масло, 2 г. сода бикарбонат, 100 г пудра захар, 1 кг ябълки, 1 ч.ч. кристална захар, 2 г канела; зa сиропа: 1 ч.ч. кристална захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Замесваме меко тесто от двойно пресятото брашно, содата, яйцата, маслото и пудрата захар и го разделяме на две. Разточваме едната половинка на кора, която слагаме в намаслена и набрашнена тавичка, надупчваме я на няколко места с вилица и я изпичаме в умерена фурна. Обелваме ябълките, почистваме ги от семената, настъргваме ги на ситно ренде, смесваме ги със кристалната захар и леко ги задушаваме под похлупак. След това ги разстиламе върху опечената кора, поръсваме с канелата и покриваме с втората разточена кора. Изпичаме във фурна, на която сме включили само горните нагреватели. Нарязваме опечената пита на парчета и я заливаме със сироп, който сме прриготвили от захарта, ванилията и 1 ч.ч. вода.

Сиропирани козуначени сладкишчета

Прoдукти: 400 г брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 125 г краве масло, 4 яйца, 1 к.ч. захар, настърганата кора на 1 лимон, 20 г мая, 1 ванилия, щипка сол; зa гарниране: 4 с.л. сметана, 1 с.л. пудра захар, 8 вишнички от сладко
Нaчин на приготвяне: От хладкото прясно мляко, щипка сол, щипка захар, натрошената мая и 1 ч.ч. брашно правим гладка гъста каша, която оставяме на топло да втасва. В широка купа пресяваме останалото брашно, правим “кладенче” и изсипваме в него втасалата мая, яйцата, разтопеното масло, лимоновата кора и захарта. Месим еластично тесто, което оставяме на топло да удвои обема си. Насипваме тестото в 8 формички / до половината на формите/ и го оставяме повторно на топло за 15 мин. да втасва. Печем в предварително затоплена умерена фурна, като през това време от изброените продукти приготвяме сироп. Оставяме го да се охлади и заливаме с него топлите козуначета. Оставяме ги да се напояват поне 1 час, разпределяме ги в десертни чинии и ги гарнираме отгоре с разбитата сметана и с по една вишничка.

Сиропирани розички

Прoдукти: 1 кг брашно, 1 к.ч. олио, 2 ч.л. сол, 1 к.ч. лимонов сок, 1 ч.ч. вода, мазнина за пържене; зa сиропа: 1 к.ч. мед, 1 ч.ч. захар, 4 ч.ч. вода, 1 к.ч. смлени орехи, 2 карамфилчета, канела.
Нaчин на приготвяне: Изсипваме пресятото брашно на масата и в средата правим кладенче, където сипваме олиото, водата, солта и лимоновия сок. Омесваме средно твърдо тесто, правим го на топка и го покриваме с кърпа и го оставяме да отлежи 1 час. След това го разточваме на тънка кора, която разрязваме на ивици, широки по 2 см. Навиваме ивичките върху точилка, изваждаме ги и слепваме краищата им. Пържим ги на маслена баня в дълбок съд със силно сгорещена мазнина. Изваждаме ги да се отцедят върху хартиени салфетки, след което ги нареждаме в широка чиния. Сваряваме средно гъст сироп от водата, меда, захарта и карамфилчетата. Заливаме с него изпържените розички, а отгоре поръсваме със смлени орехови ядки и канела.

Сиропирани солени сладки

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 200 г краве сирене, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. брашно, 100 г нишесте, 3 яйца, 2 ч.л. сода бикарбонат, 1 ванилия; зa сиропа: 1,5 л вода, 1,5 кг захар, сокът от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Накисваме сиренето за 3-4 часа в топла вода и след това го пасираме. Смесваме с пудрата захар и маслото, размекнато до стайна температура. Прибавяме яйцата и содата и разбъркваме добре. След това постепенно сипваме брашното, размесено с нишестето и ванилията, като интензивно месим, за да получим гладко тесто. От тестото правим малки пръчици, които подреждаме в намаслена тавичка и печем в умерена фурна, докато порозовеят. Изваждаме готовите пръчици, с помощта на четка ги напръскваме с гореща вода, покриваме ги с капак или фолио и изчакваме около 5 мин да попият водата. После ги потапяме в изстиналия захарен сироп и ги оставяме да престоя в него 1-2 часа, за да се напоят добре.

Сиропирани шоколадови пасти

Прoдукти: 6 яйца, 120 г захар, 100 г брашно, 2 с.л. какао; зa крема: 150 г краве масло, 150 г пудра захар, 150 г смлени орехи, 100 мл прясно мляко; зa сиропа: 100 г захар, 200 мл вода.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме брашното и какаото. Разбъркваме всичко и изсипваме сместа в правоъгълна тава, застлана с хартия. Печем блата в умерено загрята фурна. Изчакваме готовият блат да изстине и го нарязваме на 3 ленти. Размекваме маслото за крема и го разбиваме със захарта до побеляване. Свраряваме смлените орехи в прясното мляко, изчакваме да изстинат и ги смесваме с маслото. Разтваряме захарта за сиропа във водата и варим 5 мин. Сиропираме охладените ленти от блата с горещия сироп и ги намазваме с крема. Слепваме ги една върху друга. Намазваме отгоре и отстрани с крем. Накрая нарязваме лентите на пастички.

Сиропирано руло

Прoдукти: 5 яйца, 100 г пудра захар, 2 с.л. какао на прах, 2-3 с.л. брашно, 2 с.л. краве масло, 3 белтъка за крема, 250 г кристална захар за сиропа; зa плънката: 1/2 ч.ч. смлени орехови ядки, 2/3 ч.ч. горещо прясно мляко, 1 с.л. какао на прах, 200 г краве масло, 100 г пудра захар, 1 ч.л. ром /или 1 ванилия/.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с пудрата захар. Прибавяме брашното и какаото. Изсипваме сместа в правоъгълна тава, предварително намазана с разтопено краве масло, поръсена с брашно и застлана с тънка хартия. Печем двадесетина минути. През това време приготвяме плънката, като смесваме ореховите ядки с горещото прясно мляко. Отделно разбиваме маслото с пудрата захар до побеляване и прибавяме към него ореховите ядки. Накрая слагаме какаото и рома /или ванилията/.
Обръщаме готовия блат, докато е топъл, върху влажна кърпа, разстиламе върху него плънката, увиваме го на руло и го държим така, докато изстине. Освобождаваме изстиналото руло от кърпата и го слагаме в камерата на хладилника да замръзне. След това го намазваме с крем от леко разбитите белтъци и го заливаме с гъст сироп, приготвен от кристалната захар и 1 ч.ч. вода.

Сиропиран сладкиш “Коремче на ханъма”

Прoдукти: 75 г краве масло, 350 г брашно, 6 яйца, 1 ч.л. захар, 1 л олио, 3 ч.ч. вода; зa сиропа: 1 кг захар, 500 мл вода, лимонена киселина, ванилия.
Нaчин на приготвяне: Наливаме водата в дълбок съд и когато заври, пускаме маслото и малко сол. Бавно сипваме брашното като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица, докато се образува топка и сместа започне да се отделя от стените на съда. Бъркаме тестото така около 15 мин, след което го изваждаме и го слагаме в тава. Прибавяме едно по едно яйцата, като бъркаме горещото тесто така, че да поеме яйцата. В отделна тенджера или фритюрник загряваме олиото. С намаслени ръце откъсваме малки топчета от тестото, в средата на които правим малка дупка. Пускаме ги в горещото олио и ги пържим, докато порозовеят от всички страни. Нареждаме готовите сладки в подходящ съд. Приготвяме гъст сироп от захарта и водата и слагаме в него по-малко лимонена киселина и ванилия. Заливаме сладките с приготвения захарен сироп, като спазваме правилото, че с горещ сироп се заливат студени сладки и обратно – горещи сладки се заливат със студен сироп.

Сиропиран сладкиш с какао

Прoдукти: 350 г брашно, 200 г захар, 2 с.л. какао, 4 с.л. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат, 300 г кисело мляко, нарязани орехови ядки или шоколад за украса; зa крема: 1 пакетче краве масло, 120 г пудра захар, 1 жълтък, 1 к.ч. прясно мляко, 1 ванилия; зa сиропа: 100 г захар, 1 к.ч. вода, 2 с.л. ром.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер брашното с киселото мляко и захарта, към които сме прибавили какаото, олиото и содата. Изсипваме сместа в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка и изпичаме блат. Разбиваме маслото за крема със захарта до побеляване. Прибавяме разбития жълтък и по малко от млякото, в което сме разтворили ванилията. Разбъркваме всичко много добре. Разтваряме захарта за сиропа във водата и варим 5 мин. Накрая прибавяме рома. Сиропираме изпечения блат, намазваме го с крема и го украсяваме с нарязани орехови ядки или с настърган шоколад.

Сиропиран сладкиш с кисело мляко

Прoдукти: 200 г изцедено кисело мляко, 1 ч.ч. захар, 400 г брашно, 7 яйца, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ванилия; зa сиропа: 700 мл вода, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонов сок, половин пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Прецеждаме киселото мляко през марля и заедно със захарта го разбиваме на пяна. При непрекъснато бъркане прибавяме едно по едно яйцата. Добавяме брашното и ванилията, разбъркваме сместа много добре и я сипваме в намаслена и поръсена с брашно тавичка. Печем сладкиша 30 мин в предварително загрята умерена фурна. След като извадим сладкиша от фурната, го поръсваме с малко гореща вода и го завиваме с кърпа, за да омекне. Отделно сваряваме сироп от посочените продукти и заливаме с горещия сироп охладения сладкиш. След това го нарязваме на ромбчета и по желание поръсваме с кокосово брашно или смлени ядки.

Сладки с бадеми, сиропирани в мед

Прoдукти: 1 кг грис, 6 яйца, 200 г захар, 2 с. л. розова вода, щипка сол, 3 с. л. олио, 150 г ситно смлени бадеми, 150 г пудра захар, 2 белтъка, олио за пържене, 300 г течен мед.
Нaчин на приготвяне: Слагаме гриса в тава да се запече, докато порозовее. Изсипваме го в дълбок съд и прибавяме яйцата, захарта, розовата вода и солта. Разбъркваме добре и оставяме да почива около час. След това омесваме тесто, ако е нужно, може да прибавим малко вода. Накрая прибавяме олиото. Разстиламе тестото върху плота, като го разделяме на две еднакви части с дължина около 40 см, широчина - 6 см и 2 см дебелина. Отделно замесваме бадемовото тесто. В кухненски робот поставяме 150 г бадемово брашно, 150 г пудра захар и два белтъка. След това го оформяме на топка, която изтегляме около 40 см. Поставяме го върху едната част от другото тесто, покриваме с другата и с ръце, намазани с олио, съединя-ваме двете части, така че да се получи продълговато руло. Нарязваме го на наклонени правоъгълници, кои-то пържим в сгорещеното олио. Оцеждаме ги и после ги слагаме за 15 минути да се сиропират в затопления мед. Преди поднасяне ги поставяме върху решетка да се оцедят.

Сусамени обувчици

Прoдукти: 100 г маргарин, 2 ч.ч. сусам, 2 ч.ч. брашно, 1/4 ч.ч. вода, олио за пържене, сусам за украса; зa сиропа: 3 ч.ч. захар, 2 ч.ч. вода, сока от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме всички продукти за тестото, докато стане меко и незалепващо. Оставяме настрани за 15 минути. Разделяме го на 3 топки, разточваме всяка една и режем на малки квадрати. Щипваме ъгълчетата две по две и оформяме обувчица. Пържим в много олио, силно сгорещено. Смесваме всички продукти за сиропа и топим всяка обувчица в него. Отгоре украсяваме със сусам.

Татлии

Прoдукти: 250 г грис, 600 г прясно сирене или 2 кофички кисело мляко, 6 яйца, 80 г краве масло, 1 кг захар, 1 л вода.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме натрошеното сирене /или изцеденото кисело мляко/ много добре с яйцата, гриса и маслото. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и запичаме в умерена фурна. След това охлаждаме, нарязваме на квадрати и заливаме със сиропа, който сме приготвили от захарта и водата. Запичаме отново в умерена фурна до зачервяване.

Тестени топки, пълнени с шоколад

Прoдукти: 1 ч. ч. вода, 50 г маргарин, 1 1/2 ч. ч. брашно, 4 яйца, 150 г натурален шоколад на кубчета, олио за пържене; зa сиропа: 2 1/2 ч. ч. вода, 3 ч. ч. захар, сока от 1/2 лимон, 2 пакетчета ванилия, 1 л. канела.
Нaчин на приготвяне: В широка тенджера загряваме водата с маргарина. Когато заврат, добавяме брашното и бъркаме, докато тестото започне да се отделя от стените на тенджерата. Сваляме от огъня и прибавяме едно по едно яйцата. Разбъркваме добре, може и с миксер. Късаме по малко от тестото, поставяме във всяка част по кубче шоколад и оформяме топчета. Пържим ги в много олио до златисто. Отделно сваряваме за 20 минути сироп от посочените продукти. Добавяме топките и ги варим 3 минути в сиропа. Изваждаме ги, редим в подходящ съд и ги сервираме изстинали.

Толумбички

Прoдукти: 300 г брашно, 50 г масло (или олио), 250 мл вода, 5 яйца, 2 ч. л. захар, 2 щипки сол, 200 мл олио за пържене; зa сиропа: 300 г захар, 300 мл вода, сокът от 1/2 лимон или 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Водата заедно с маслото, захарта и солта загряваме до кипене. Прибавяме брашното, като разбъркваме непрекъснато с дървена лъжица, докато се превърне в гладко тесто. Тестото изсипваме в тавичка и оставяме да изстине, като от време на време разбъркваме, за да не хване кора. Изсти-налото тесто слагаме в купа и към него при непрекъснато разбиване прибавяме едно по едно яйцата. От приготвеното тесто шприцоваме с назъбен шприц толумбички, които пържим до зачервяване в сгорещеното олио. След като изстинат, ги заливаме с приготвения от посочените продукти сироп.

Торта “Баклава”

Прoдукти: 1 пакет кори за баница, 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. счукани орехови ядки, за сиропа 500 г захар, 500 мл вода.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта на пяна. При непрекъснато бъркане прибавяме пресятото с бакпулвера брашно и счуканите орехи. В намаслена тавичка нареждаме половината от корите. Отгоре разстиламе приготвената смес и покриваме с останалите кори. С остър нож нарязваме тортата на квадратчета и я печем в умерено загрята фурна. Оставяме готовата да се охлади и я заливаме с горещия сироп, който сме сварили от захарта и водата. Тортата трябва да престои поне 1 нощ преди сервиране, за да поеме сиропа.

Тригуни

Прoдукти: 400 г готови кори, 80 г брашно, 100 г захар, 100 г смлени орехи, 2 яйца, 1/2 пакетче бакпулвер, 100 г краве масло; зa сиропа: 400 мл вода, 400 г захар, ванилия, 1 щипка лимонена ки-селина.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме на части пресятото с бакпулвера брашно и орехите, като разбъркваме добре. Нарязваме корите на ленти с широчина 5 см. В края на всяка лента слагаме от плънката и завиваме на триъгълник. Нареждаме тригуните в намаслена тавичка, поливаме ги с разтопеното масло и ги печем в умерена фурна, докато поруменеят. През това време сваряваме сиропа. Заливаме изстиналите тригуни с горещия сироп и ги оставяме да се напоят.

Чепеларски сладки

Прoдукти: 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 1 кг брашно; зa сиропа: 2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. вода, 1- 2 листа индрише.
Нaчин на приготвяне: Препържваме мазнината и махаме съда от огъня. Когато поизстине, прибавяме прясното мляко и връщаме отново на огъня. Загряваме още веднъж, пак го махаме от огъня и когато поизстине, прибавяме пресятото брашно и содата. Замесваме не много твърдо тесто, от което правим топчета, колкото яйце. Леко ги сплескваме и нареждаме на 2 см разстояние едно от друго в суха ненамазана тава. В средата на всяко топче правим с пръст вдлъбнатинка. Печем сладките до златисто, когато изстинат, ги заливаме с горещ сироп, приготвен от 2 ч.ч. захар и 2 ч.ч. вода. За аромат пускаме 1-2 листа от индрише. Оставяме сладките да се напоят.

Шекерпаре

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 125 г пудра захар, 350 г брашно, 2 яйца, 1 жълтък, 1 к.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. опечени и обелени цели бадеми, сол; зa сиропа: 1 кг захар, 1 л вода, лимонена киселина, ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме добре маслото, захарта, содата и щипка сол. Прибавяме брашното и месим, докато се образува еднородна маса. Прибавяме едно по едно яйцата, омесваме тестото и го оставяме да престои 15 мин. След това оформяме от тестото топчета с големината на орех и ги сплескваме като питка. Правим в средата на всяка питка вдлъбнатина и слагаме по един бадем. Намазваме ги с разбития жълтък, нареждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерена фурна, докато порозовеят. Приготвяме гъст сироп от захарта и водата и слагаме в него по-малко лимонена киселина и ванилия. Заливаме сладките с приготвения захарен сироп, като спазваме правилото, че с горещ сироп се заливат студени сладки и обратно – горещи сладки се заливат със студен сироп.

Шоколадова баклава

Прoдукти: 50 мл газирана вода, 100 г масло, 200 г орехови ядки, 100 г млечен шоколад, кората на 1 лимон, 1 и 1/2 с.л. захар, 1 и 1/2 с.л. грис, 500 г фини кори, 60 г маргарин; зa сиропа: 500 г захар, 400 мл вода, 1/2 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме газираната вода с маслото и ги охлаждаме. В купа смесваме смлените орехи, настъргания шоколад, настърганата лимонова кора, захарта и гриста. Всяка кора намазваме с охладеното масло с помощта на четка. На 5 см от края поръсваме с дебел слой от ореховата смес. Поставяме дълъг шиш и с него навиваме хлабаво кората. Навитата кора опираме в тавата и я избутваме за да извадим шиша. Така кората става като хармоника. По този начин нареждаме и останалите кори. Заливаме баклавата с разтопения маргарин. Изпичаме я в предварително загрята на 200°С фурна за около 30 минути.
За сиропа разтопяваме 100 г захар, докато стане на карамел. Сипваме 100 мл вряща вода и разбъркваме. Добавяме останалата захар и вода и варим около 10 минути до сгъстяване на сиропа. Добавяме ванилията и разбъркваме. Заливаме с горещия сироп студената баклава и оставяме да престои 24 часа.

Ябълкова баклава

Прoдукти: 1 пакет точени кори, 125 г масло, 80 г стафиди, 30 мл ром, 3 ябълки, 150 г смлени орехи, 200 г захар, 1 ч. л. канела; зa сиропа: 200 мл топла вода, 1 ч. ч. мед.
Нaчин на приготвяне: Заливаме стафидите с ром. Обелваме ябълките и ги нарязваме на малки куб-чета. Прибавяме към тях ореховите ядки, захарта, стафидите, канелата и разбъркваме. В предварително на-маслена правоъгълна тава нареждаме 4 от корите, като всяка поръсваме с разтопено масло, отгоре слагаме половината от плънката. Покриваме с още 4 пласта кори, отгоре разпределяме останалата плънка и покри-ваме с последните 4 пласта кори, всяка намазана с разтопено масло. С остър нож нарязваме баклавата на квадратни парчета. Слагаме я да се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна около 30 минути. Сиропа приготвяме, като кипваме водата, добавяме меда, разбъркваме добре и както е горещ, заливаме изс-тиналата баклава.

Яйчен сладкиш „Репега”

Прoдукти: от 2 до 6 яйца в зависимост от количеството, което искаме да направим, брашно, колкото поеме, за да може да се точи, 1 с.л. олио,1 с.л. оцет, 1 щипка сол; зa сиропа: 1 л вода, 1,5 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Кипваме сиропа на котлона за около 10 минути и го оставяме на страна. Към яйцата прибавяме олиото, оцета, солта и брашното. Омесваме добре. Полученото гъсто тесто оставяме да престои около половин час (да отпочине). След това разточваме на кори с дебелина около 1-2 мм.. Режем лентички и правим различни фигурки – панделки, стълбички, плитки и др. Пържим ги в много олио, така че да плуват, до порозовяване. Веднага след изваждане на сладките от тигана, още горещи ги потапяме в сиропа и ги изваждаме. Редим ги в плоска чиния и по желание поръсваме със смлени орехи.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Гастроинтестиналната алергия при децата

Гастроинтестиналните алергични реакции към храни и хранителни добавки се срещат при 1 - 3% от децата до 1 г. и при около 0,5% от децата над 1 година. Те винаги са пряко и неизменно свързани с приема н...

10 тайни от магията на фън-шуй

Замисляли ли сте се кое е най-важното в дома? Уют и красота? Съчетанието на цветове и предмети? Комфорт и ергономика? Това, разбира се, е много ценно. Но може би най-ценното е хармонията. Между всички...

Фън Шуй за стайните растения

При избора на стайни растения на първо място се ориентирайте по собственото си чувство. Някои на пръв поглед безобидни растения могат да събират енергията ви и дори да предизвикват различни заболявани...

Растения ни пазят от вредни влияния

Способността на стайните растения да даряват своите собственици с по-добро самочувствие е отдава известна. Поначало тази особеност се приписва на магическите свойства на цветовете, енергията на нежния...

Начало