Още рецепти » Манджи с кисело зеле

 Манджи с кисело зеле

Боб с кисело зеле

Прoдукти: 1 кисела зелка, 1 ч.ч. зрял боб, 150 мл олио, 2 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден отцеждаме и го сваряваме в леко подсолена вода, към която сме прибавили 1-2 с.л. олио. В останалото олио задушаваме ситно нарязаните лук и зеле. Щом зелето поомекне, прибавяме сварения боб, зачервяваме с пипера и изсипваме ястието в тавичка. Печем 20 мин в умерена фурна. Преди поднасяне поръсваме със стрит джоджен.

Пържено кисело зеле

Прoдукти: 1 кисела зелка, 1 1/2к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2-3 дафинови листа, 5-6 зърна черен пипер, 3-4 зърна бахар.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето и го слагаме на огъня, без да добавяме мазнина. Щом поомекне наливаме олиото, поръсваме червения пипер, прибавяме дафиновите листа, черния пипер и бахара. Разбъркваме, наливаме малко гореща вода и пържим, докато ястието остане на мазнина.

Бурания

Прoдукти: 1 малка кисела зелка, 2 глави лук, 3 с.л. олио, 1 к.ч. ориз, 2ч.ч. зелев сок.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме киселото зеле на ивички. Запържваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио. Прибавяме зелето, захлупваме и задушаваме на умерен огън, докато омекне. Прибавяме ориза, който сме сварили отделно. Наливаме зелевия сок, захлупваме и задушаваме още 30-40 мин.

Бобена бурания

Прoдукти: 2 ч.ч. зрял боб, 1 непълна ч.ч. ориз, 1 стрък праз, 500 г кисело зеле, 6-7 с.л. олио, 1 с.л. червен пипер, сол, зелева чорба.
Нaчин на приготвяне: Киснем боба 1 нощ в подсолена вода. Сутринта го измиваме от солта и го варим в малко вода и 2 с.л. олио до омекване на зърната. Отделно нарязваме много ситно праза и го задушаваме в останалата мазнина. Прибавяме нарязаното зеле и червения пипер и продължаваме задушаването. Разреждаме с 2 ч.ч. зелев сок и сипваме ориза. Варим 15 мин на слаб огън и прибавяме боба. При нужда разреждаме ястието със смес от зелева чорба и вода. Оставяме го да къкри на слаб огън. Готовото ястие трябва да бъде чисто, без сос. Преди поднасяне поръсваме обилно с черен пипер.

Зеленчуково рагу с кисело зеле

Прoдукти: 200-300 г кисело зеле, 5-6 картофа, 2 моркова, 1 глава целина, 150 г зелен фасул от консерва, 2 глави лук, 2-3 домата, 3 с.л. олио, 1 яйце, 1 с.л. ориз, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги нарязваме на четвъртинки, отцеждаме боба и го нарязваме косо на парченца с дължина 2 см. Настъргваме морковите, нарязваме лука на ситно, картофите нарязваме на едри парчета, а целината – на малки кубчета. Загряваме олиото в отворена тенджера под налягане и запържваме лука, морковите и целината. Прибавяме ориза, зеления фасул, картофите, доматите и зелето. Посоляваме и заливаме с киселото мляко. Затваряме тенджерата и и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 20 мин. Отваряме тенджерата, прибавяме разбитото яйце и разбъркваме. Поръсваме ситно нарязаните магданоз и копър, подправяме с черен пипер на вкус и кипваме ястието в отворена тенджера.

Гъби с кисело зеле

Прoдукти: 500 г гъби, 3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 кисела зелка, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол, зелев сок.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на парченца. Задушаваме ги в 2 с.л. олио и 2 с.л. вода. Нарязваме зелката и я запържваме в останалата мазнина. Когато омекне прибавяме ориза и червения пипер. Доливаме равни части зелев сок и вода, добавяме гъбите, посоляваме на вкус, разбъркваме и запичаме в умерена фурна. Изваждаме от фурната и поръсваме с черен пипер.

Кисело зеле на фурна

Прoдукти: 1 кисела зелка, 1 1/2к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1-2 дафинови листа, 5-6 зърна черен пипер, 3-4 зърна бахар, 1-2 к.ч. зелев сок.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелката и я запържваме във врящото олио. После поръсваме червения пипер и подправяме с дафиновите листа, черния пипер и бахара. Разбъркваме и прехвърляме зелето в тавичка. Наливаме равни количества зелев сок и вода и запичаме ястието в умерено загрята фурна.

Кисело зеле с картофи

Прoдукти: 1 кг кисело зеле, 500 г картофи, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, ким, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, нарязваме ги на филийки и ги варим в подсолена вода, докато поомекнат. В половината от мазнината задушаваме до омекване ситно нарязаните лук и кисело зеле. В намаслена тавичка разстиламе половината картофи и ги покриваме със зелето. Отгоре разстиламе останалите картофи и поръсваме с ким и останалата мазнина. Запичаме ястието в умерено силна фурна, поръсваме с разтопеното масло и поднасяме.

Кисело зеле с праз

Прoдукти: 1 кисела зелка, 4-5 стръка праз, 1-2 люти чушлета, 1 ч.ч. олио, 1 с.л. червен пипер, 2 препълнени с.л. брашно, 1-2 к.ч. зелев сок, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелката на ивици и я запържваме в олиото. Прибавяме почистения и ситно нарязан праз и лютите чушлета. Когато празът поомекне, заливаме с равни количества зелев сок и вода и варим, докато ястието остане на мазнина. Десетина минути преди да отстраним от огъня сгъстяваме с леко препеченото брашно. Преди поднасяне поръсваме обилно с черен пипер.

Ориз с кисело зеле на фурна

Прoдукти: 1 кисела зелка, 1 ч.ч. ориз, 150 мл олио, 3-4 глави лук, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в половината от мазнината. Прибавяме ориза и пържим, докато стане прозрачен. Отделно в останалото олио и 2-3 с.л. вода /или зелев сок/ задушаваме ситно нарязаното зеле. Когато зелето омекне, прибавяме ориза, прехвърляме сместа в тавичка и печем 20 мин в умерена фурна. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.

Пълнени чушки с фасул

Прoдукти: 15-18 сухи червени чушки, 500 г стар фасул, 1 ч.ч. ориз, 3-4 с.л. олио, суха чубрица, 2 с.л. доматено пюре, 1 глава кисело зеле, 1-2 ч.ч. зелев сок, черен и червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме фасула в подсолена вода и го отцеждаме. В сгорещеното олио пържим изчистения и изплакнат в няколко топли води ориз, докато стане стъклен. Солим с черен и червен пипер и наливаме 350 мл топла вода. Варим, докато оризът я поеме. Оставяме ориза да поизстине и го смесваме с фасула, прибавяме размитото в малко вода доматено пюре и сухата чубрица. Разбъркваме добре. С тази плънка пълним попарените с вряла вода и изчистени от семките чушки. Нарязваме киселото зеле на ситно и го настиламе на дъното на тенджерата. Нареждаме ред пиперки, отгоре покриваме с пласт кисело зеле, редим втори ред пиперки, покриваме с кисело зеле, затискаме с плитка чиния и наливаме зелевия сок, примесен с малко вода. Варим на умерен котлон около 1 час.

Бигус

Прoдукти: 600 г свинско месо, 1,5 кг кисело зеле, 100 г сланина, 2 моркова, 2 глави лук, 300 г пушени гърди, 300 г чеснов салам, 2 с.л. доматено пюре, 1 ч.ч. сухо червено вино, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сланината на кубчета, разтопяваме я в тиган и запържваме в нея измитото, леко посолено и нарязано на парчета месо. Прибавяме 1 глава лук, нарязана на ситно, и съвсем леко го запържваме. На дъното на тенджера под налягане нареждаме с мазната страна надолу парченца от кожата на пушените гърди /или кожа от сланина/, а отгоре разстиламе половината от зелето, което предварително сме нарязали на ивички. След това слагаме морковите, нарязани по дължина на 3-4 парчета, 1 цяла обелена глава лук, запърженото месо, нарязаните на кубчета пушени гърди, нарязания на кръгчета салам и дафиновия лист и покриваме с останалото зеле. Поръсваме с черен пипер и заливаме с размитото в 1 ч.ч. вода доматено пюре и виното. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска намаляме огъня и задушаваме 30 мин.

Кисело зеле по македонски

Прoдукти: 1,5 кг кисело зеле, 1 кг картофи, 250 г пушена сланина, 150 г шунка, 150 г готова пача, 6 ловджийски наденици, 200 г луканка, 150 г солена сланина /нашарена с месо/, 3 сарфалада, 2 г свинска мас, 1 л бяло вино, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето, оставяме го да кисне 15 мин в студена вода, изплакваме го изстискваме го и го оставяме да се отцеди напълно от водата. На дъното на голяма тенджера слагаме най-напред кожичките от сланината, после - част от зелето, след това последователно нареждаме нарязаната солена сланина, зеле, нарязаната шунка, зеле, нарязаната пушена сланина, зеле, пачата, зеле, нарязаната на парчета луканка и пак зеле. Заливаме всичко с разтопената свинска мас и с виното, разредено с 1 ч.ч. вода. Варим ястието 2 часа на умерен огън. След това отгоре прибавяме ловджийските наденици и обелените, нарязани и посолени картофи и варим още 1 час. Отделно варим сарфаладите в продължение на 10-15 мин. Сервираме ястието в голяма таблица. В средата оформяме купчина от зелето. Обграждаме го със солената и пушената сланина, луканката и нарязаните на дребни кръгчета сарфалади. От външната страна нареждаме картофите, а върху зелето слагаме кръстосани ловджийските наденици.

Варено свинско месо

Прoдукти: 1,5 кг свинско месо откъм корема, 2 връзки корени за супа, 2 глави лук, 10 картофа, половин кисела зелка, ким, черен пипер, сол, сок от кисело зеле.
Нaчин на приготвяне: Отделяме от месото кожичката и подкожната сланина. Нарязваме останалото месо на дребни хапки, слагаме ги в емайлиран съд заедно със ситно нарязаните корени, лука и зелето, също ситно нарязани, заливаме с малко зелев сок, поръсваме с ким и черен пипер, притискаме с порцеланова чиния и оставяме на хладно за 1 нощ. На другия ден подгряваме бавно сместа и я сваряваме на тих огън. Двадесет минути преди да отстраним от огъня, прибавяме едро нарязаните картофи. След като о тстраним от огъня, прецеждаме бульона, подправяме го с малко горчица, сгъстяваме по желание с размито във вода брашно и кипваме. Заливаме с горещия бульон разпределените по порции месо и зеленчуци.

Джолан с кисело зеле

Прoдукти: 1 свински джолан, 800 г кисело зеле, 1 глава лук, 200 г бекон, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 2 с.л. свинска мас, 2-3 зърна бахар, 2-3 зърна хвойна, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата на джолана, посоляваме го и го изпичаме на тих огън. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в разтопената мас. Щом поомекне, прибавяме отцеденото и ситно нарязано зеле, заливаме с виното, подправяме с бахара и хвойната, захлупваме и задушаваме до омекване. После отстраняваме капака, прибавяме нарязания на кубчета бекон, поръсваме с черен пипер и оставяме зелето да къкри още 15 мин. Поднасяме го с изпечения джолан.

Кисело зеле с пушена сланина

Прoдукти: 500 г кисело зеле, 1 голяма глава лук, 100 г пушена сланина, 250 мл сухо бяло вино, 1 с.л. свинска мас, 1 ч.л. кимион, 2 дафинови листа, по желание 5-6 зърна хвойна.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сланината на дребни кубчета и я запържваме в сгорещената мас заедно със ситно нарязания лук. Прибавяме зелето, нарязано на тънки ивички, кимиона, дафиновите листа и по желание няколко зърна хвойна. Задушаваме няколко минути, сипваме виното и задушаваме около 1 час на умерен огън. Ако е необходимо доливаме от време на време по малко вода. Когато течността се изпари и зелето остане на мазнина, отстраняваме от огъня.

Яхния от свинско месо с кисело зеле

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 1 средно голяма кисела зелка, 2 с.л. червен пипер, 3 с.л. свинска мас, 1 ч.ч. зелев сок, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на хапки, а зелката нарязваме на ивички. Нареждаме в тенджерата един ред месо и го поръсваме със сол и червен пипер на вкус. Върху месото нареждаме зеле, върху зелето – отново месо и т.н. като най-отгоре завършваме със зеле. Поръсваме с червен пипер и заливаме с разтопената свинска мас. Покриваме с 2-3 цели зелеви листа и наливаме зелевия сок и още толкова вода /течността трябва да покрива продуктите/. Похлупваме и варим на умерен огън, докато месото и зелето омекнат.

Пастърма със зеле

Прoдукти: 1 кг овча пастърма, 2 глави кисело зеле, 3-4 сушени червени чушки, малко лют червен пипер, при нужда около 200 г мас.
Нaчин на приготвяне: Накисваме пастърмата за около 10-12 часа в студена вода, изваждаме я и нарязваме на парчета. Заливаме я с чиста вода и варим половин час, след което добавяме ситно нарязаното кисело зеле и сушените чушки. Поръсваме с червения лют пипер. Ако пастърмата е тлъста, не е необходимо да се слага мазнина, в противен случай прибавяме мас. Варим ястието на умерен огън до готовност.

Пръжки с кисело зеле

Прoдукти: 1 ч.ч. пръжки, 1 средно голяма кисела зелка, 2 с.л. свинска мас /или олио/, 1 ч.ч. зелев сок, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Вземаме пръжки, останали от топенето на маста, и ги препържваме, за да се зачервят. Нарязваме зелката на лентички и я задушаваме в сгорещената мазнина, докато поомекне. Прибавяме пръжките, поръсваме с червения пипер, разбъркваме добре и наливаме зелевия сок и същото количество вода /течността трябва да покрие 2/3 от продуктите/. Захлупваме и варим около 1 час на тих огън.

Свинско задушено

Прoдукти: 1 кг свинско месо от бута, 100 г сланина, 100 г свинска мас, 1 кг картофи, 300 г листа от кисело зеле, 1 малка глава чесън, 1 непълна ч.ч. зелев сок, 1 ч.л. червен пипер, ким, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на по-едри парчета, посоляваме го, поръсваме го с ким и го оставяме да престои 30 мин. Нарязваме сланината на парчета и ги слагаме в тенджерата. Върху сланината разстиламе половината от зелевите листа, а върху тях - месото и нарязаните на кръгчета картофи. Посоляваме, поръсваме с червения пипер и прибавяме очистените скилидки чесън и маста. Най-отгоре покриваме с останалите зелеви листа, заливаме със зелевия сок, захлупваме и задушаваме в умерена фурна.

Свинско коляно с кисело зеле и вино

Прoдукти: 1 свинско коляно, 600 г кисело зеле, 1 глава лук, 500 г шунка, 1 ч.ч. бяло вино, 20 г свинска мас, оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата от свинското коляно, посоляваме и изпичаме до омекване. Изпържваме в сгорещената мас ситно нарязания лук, прибавяме добре отцеденото нарязано зеле, заливаме с виното и задушаваме под плътно прилягащ капак до омекване. Към края прибавяме нарязаната на ивички шунка. Поръсваме черен пипер върху омекналото зеле, леко посоляваме и подкиселяваме. Поднасяме с печеното коляно и варени картофи.

Свинско по белишки

Прoдукти: 600-700 г обезкостено свинско месо, 5 с.л. свинска мас /или олио/, 1 ч.л. червен пипер, 1 средно голяма кисела зелка, 1 глава лук, 1 ч.л. черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на малки хапки и го задушаваме в 2 с.л. свинска мас и 1 ч.ч. топла вода. Изваждаме го, когато поомекне и го държим на топло. В същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук. Поръсваме червения пипер, наливаме 1 к.ч. гореща вода, връщаме месото, леко посоляваме, похлупваме и варим на умерен огън. Нарязваме зелето на ивички, слагаме го в тавата и го заливаме с останалата разтопена мас. Задушаваме в умерена фурна, докато омекне. След това прибавяме задушеното месо заедно с лука. Печем, докато ястието хване коричка отгоре. Преди паднасяне поръсваме с черния пипер.

Шарени мръвки

Прoдукти: 2 глави лук, 2 скилидки чесън, 5 с.л. олио, 750 г кисело зеле, 5-6 зърна хвойна, 1 кисела ябълка, 300 мл сухо бяло вино, 500 г бекон, 20 мл коняк, 12 пушени наденички.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и чесъна и ги нарязваме на ситно. Отцеждаме зелето и го нарязваме. Измитата и почистена ябълка нарязваме на кубчета. Сгорещяваме олиото в тенджера и запържваме в него лука и чесъна до прозрачност. Прибавяме нарязаното зеле и задушаваме, като разбъркваме от време на време. Запържваме в парченце марля зърната хвойна и ги пускаме в отделна тенджера заедно с ябълките. Заливаме с виното и оставяме да се задушават на тих огън 60 минути. Разрязваме бекона на 6 еднакви парчета и ги прибавяме към ябълките и хвойната. Заливаме с коняка. И варим на тих огън 40-50 минути. Махаме хвойновите зърна. Сваряваме наденичките във вряща вода. Разпределяме зелето на порции, добавяме бекона и наденичките. Поднасяме с варени картофи, полети с препържено масло с червен пипер.

Пиле с кисело зеле

Прoдукти: 1 пиле, 1 кисела зелка, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 2 дафинови листа, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в 2-3 с.л. олио. Прибаве зелето, нарязано на ивички и задушаваме още 20 мин. Нарязваме пилето на порции, леко посоляваме и намазваме порциите с малко олио. Прехвърляме половината от зелето в тавичка, подреждаме отгоре пилешките порции и покриваме с останалото зеле. Слагаме дафиновите листа и 8-10 зърна черен пипер, наливаме останалото олио и печем в умерена фурна, докато зелето остане на мазнина.

Кокошка по македонски

Прoдукти: 1 кокошка /около 1,5 кг/ с дреболиите, 1 к.ч. ориз, 1 кг кисело зеле, листа от прясно зеле, 1-2 глави лук, 300 г домати от консерва, 1 к.ч. олио, 300 г кървавица, 100 г сланина, 1 лимон, черен и червен пипер, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме сърцето и воденичката, към края на варенето прибавяме и дробчето. Отделно задушаваме в сгорещеното олио ситно нарязания лук с обелените и настъргани домати. Когато се изпари водата, прибавяме ситно нарязаните дреболии и ги запържваме. Прибавяме ориза, леко го запържваме и заливаме с малко бульон от дреболиите. Посоляваме, поръсваме с джоджен, черен и червен пипер и варим, докато се сгъсти оризът. Напълваме кокошката с приготвената плънка и я зашиваме. В отделна тенджера запържваме ситно нарязаното зеле. Разстиламе в тава половината от зелето, слагаме отгоре кокошката, а около нея нареждаме нарязаните на парчета сланина и кървавица и обеления лимон, разрязан на половина. Най-отгоре слагаме останалото зеле, сипваме малко вода и покриваме с листа от сурово зеле. Така приготвеното ястие задушаваме най-малко 3 часа.

Патица с кисело зеле

Прoдукти: 1 патица, 1 кисела зелка, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патицата на порции, а зелето на тънки ивички. Разстиламе половината от зелето на дъното на тенджерата и поръсваме с черен и червен пипер. Нареждаме порциите месо и покриваме с останалото зеле. Наливаме олиото, 1 ч.ч. зелев сок и 1 ч.ч. топла вода. Захлупваме и задушаваме на умерен огън, докато ястието остане на мазнина.

Шаран с кисело зеле

Прoдукти: 1 кг шаран, 1 к.ч. олио, 1 кисела зелка, 3-4 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме шарана отвътре и отвън и го поръсваме с лимонов сок. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината олио. Прибавяме нарязаното зеле и ориза. Наливаме 1 ч.ч. топла вода, захлупваме и задушаваме, докато зелето омекне, а оризът набъбне. Подправяме с черния пипер и прехвърляме сместа в тавичка. Слагаме отгоре шарана, поръсваме с червения пипер, поливаме с останалото олио и печем в умерена фурна.

Пълнена кокошка, задушена със зеле

Прoдукти: 1 кокошка с дреболиите, 2 глави лук, 1 ч.ч. олио, 2 домата, 1 к.ч. ориз, 1 кисела зелка, 100 г солена сланина, 250 г кървавица, 1 лимон, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натриваме кокошката отвътре и отвън със сол и черен пипер. Сваряваме воденичката и сърцето в подсолена вода, като към края на варенето прибавяме и дробчето. Отцеждаме сварените дреболии и ги нарязваме на малки парченца. Нарязваме 1 глава лук на ситно и я задушаваме в половината олио. Щом стане прозрачен, прибавяме обелените и настъргани домати. Когато течността се поизпари, прибавяме дреболиите и ги запържваме. Прибавяме ориза и също го запържваме. Поръсваме червения пипер и джоджена и подправяме на вкус с черен пипер и сол. Наливаме 1 ч.ч. бульон от дреболиите и варим, докато оризът поомекне. Напълваме кокошката с тази смес и зашиваме отвора. Запържваме втората глава ситно нарязан лук в останалото олио. Прибавяме нарязаното на лентички зеле и също го запържваме. Отделяме половината от запърженото зеле, а останалото разстиламе в голяма тенджера. Слагаме върху него кокошката, а наоколо нареждаме нарязаните на парченца кървавица и сланина. Разпределяме отгоре нарязания на кръгчета лимон и покриваме с останалото зеле. Наливаме вода до две трети от височината на продуктите, покриваме с цели зелеви листа, захлупваме и замазваме капака с тесто. Задушаваме 3-4 часа на тих огън.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Направете сами паркет от шестоъгълни плочки

Самоделният паркет, напомнящ по форма шестоъгълна теракотна плочка, е добра алтернатива на тривиалния фабричен паркет от правоъгълни планки. Шестоъгълните елементи се изработват от дъбови трупи. За по...

Болките в шията: причини и последствия

Гордата осанка и блясъкът в очите изчезват, когато се появи болка в областта на шията. Обикновено толкова гъвкава и подвижва, изведнъж шията ти започва да „скърца” или изобщо не можеш да я извиеш встр...

Иглолистни растения украсяват хола

От иглолистните култури за стайни са пригодни едва няколко вида, произлизащи от влажните субтропични райони на Австралия, Япония, Китай, Южна Америка. Като пример може да послужи араукарията. С нейн...

Неволи в планината

Планинският туризъм привлича много хора със своята романтика. Изкачването по стръмните пътеки, прекосяването на цъфтящите поляни, сглобяването на семейната палатка обаче крият опасност от наранявания ...

Начало