Още рецепти » Храсти цъфтят посред зима

 Храсти цъфтят посред зима

През зимата цветя, дървета и храсти спят дълбоко. Само вечнозелените разведряват отдъхващата си градина. Има обаче храбри растения, които в мраза се обсипват с цветове.

Вечнозелената ерика (Erica)

Дребна на ръст - 20-25 см, с къси игловидни листа, тя смело цъфти посред зима с нежни розови цветчета. Няма да я срещнем на богати почви, а на тези, които съдържат вар, неминуемо загива. В градината ериката е много подходяща за засаждане в алпинеуми, като бордюр на лехи, които окантва с развитието си не на височина, а на ширина. Комбинацията й с вечнозелени иглолистни храсти е много ефектна и красива. Ериката най-бързо и лесно се размножава, като се разделя голяма туфа на части. Успешно става това и чрез зелени резници.

Химонантусът (Chimonanthus)

Друг храбрец, който цъфти през зимата. Произхожда от Китай и не е така студоустойчив като ериката. Поради това, че е висок - 1,2 до 2 метра, е трудно да се защити с покритие през месеците януари и февруари, когато цъфти, а навън е мразовито.
При нас успешно вирее на открито в южните области. Ако искаме да се радваме на благоуханните му жълти цветове, това може да стане само на запазени от вятър и течение места, защитени с преградна стена. Химонантусът се размножава чрез зрели резници, които се отрязват през януари и се покриват с пясък. Годни са за засаждане през април.

Хамамелисът (Hamamelis)

Готов е да цъфти още от края на ноември, но едва през януари започва да покрива кафяво-зелените клони с цветове. Тогава са по-продължителни слънчевите дни, които помагат да се разтворят четириъгълните чашки и да освободят венче листчетата, които приличат на разперени лентички. От двата вида - японски и китайски хамамелис, по-висок и по-ароматен е китайският, който цъфти в жълто и достига размери 3-4 м. Лентичките на японския хамамелис са обагрени в червено. Хамамелисите предпочитат по-плодородни почви без съдържание на вар. Зимата също не трябва да е мразовита.

Автор: Радка Лазарова

Представяме Ви:

Вашите рецепти за СПЕЦИАЛИТЕТИ С РИБА

ХРИСТИНА ВАСИЛЕВА, гр. РАЗГРАД Суфле от риба Прoдукти: 250 г риба, 1-2 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1-2 жълтъка, 1 белтък, 30 г краве масло, магданоз, сол на вкус. Нaчин на приготв...

За кухнята - с любов

За кухнята понякога се говори като за душата на къщата. Тя е място не само за приготвяне и съхраняване на храната, но и уютното пространство, което обединява всички обитатели, подхранвайки обичта, раз...

Как да унищожим дървесните гъби?

Ако имате вила или селска къща, със сигурност знаете, че дървените части често се поразяват от дървесни гъби. По принцип по-често страдат онези части, които постоянно са овлажнени и в същото време са ...

Италианската градина

Твърде малко са кътчетата по света, на които човек не е способен да създаде градина. Студът, недостатъчната светлина, бурните ветрове са предизвикателства, които могат да се преодолеят с желание и пос...

Начало