Още рецепти » Месни гозби с картофи

 Месни гозби с картофи

Пиле на фурна с картофи

Прoдукти: 1 пиле, 500 г картофи, 30 г краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим пилето в подсолена вода, докато поомекне. Отцеждаме го, намазваме го с разтопеното масло и го натриваме с черен пипер. Нарязваме картофите на по-едри парчета и ги разстиламе в пръстен гювеч /или тавичка/. Поръсваме с черен пипер, слагаме отгоре пилето и наливаме от бульона, в който е вряло, до половината на продуктите. Печем в умерена фурна, като на всеки 15 мин обръщаме пилето и го обливаме със соса.

Задушено пиле с картофи

Прoдукти: 1 пиле, 5-6 картофа, 1 ч.ч. олио, 3 глави лук, 3 домата, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на кръгчета и ги запържваме в сгорещеното олио. Последователно прибавяме и задушаваме ситно нарязания лук и обелените и настъргани домати, като в един момент наливаме малко топла вода и посоляваме. Отделно сваряваме пилето в подсолена вода, нарязваме го на порции и го слагаме при задушените зеленчуци. Наливаме от бульона, в който е вряло пилето, разбъркваме и задушаваме на тих огън, докато омекнат зеленчуците.

Свинско с лук и картофи

Прoдукти: 600 г свинско месо /прошарено със сланина/, 3-4 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. брашно, 3-4 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 1 к.ч. червено вино, 500 г картофи, ким, кашкавал или настъргано сирене, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от несмилаемите части и го нарязваме на късчета. Отделяме част от сланината, нарязваме я на ситно, заливаме я с 1 ч.ч. вряща вода и варим 10 мин. Нарязваме лука на ситно, стриваме го с ръце и го разделяме на 2 части. Едната половина от лука прибавяме към сланината. Върху сланината нареждаме месото, а отгоре покриваме с останалия лук. Варим ястието 15-20 мин на умерен огън без да разбъркваме. Поръсваме с червения пипер и 2-3 с.л. гореща вода, подправяме с черния пипер, дафиновия лист и виното и оставяме ястието да ври на тих огън, докато се свари месото. Отделно нарязваме картофите на кубчета, сваряваме ги в малко количество подсолена вода, отцеждаме ги и ги поръсваме със смес от сол и ким. Размиваме брашното в отцедената отвара и заливаме с нея месото. След това кипваме ястието, разбъркваме го внимателно и го оставяме да ври още десетина минути на тих огън.

Свинско с тиквички и картофи

Прoдукти: 700-800 г свинско месо, 500 г тиквички, 400 г картофи, 1-2 глави лук, 1 ч.ч. сухо бяло вино, половин пакетче краве масло, 1 ч.л. стрит сух джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука, измиваме го и го нарязваме на ситно. Обелваме картофите и ги нарязваме на дебели филийки. Остъргваме тиквичките и ги нарязваме на тънки кръгчета. Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на големи парчета, посоляваме го и го поръсваме с черен пипер. В отворена тенджера под налягане разтопяваме маслото и изпържваме в него месото. Прибавяме ситно нарязания лук, картофите и стрития сух джоджен. Наливаме виното и 1 ч.ч. вода, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим ястието 35 мин. След това отваряме тенджерата, прибавяме тиквичките и варим още 10 мин.

Агнешко с картофи на фурна

Прoдукти: 1 кг агнешко месо от плешката или от бута, 1 кг картофи, 3-4 с.л. олио, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме агнешката плешка или бутче и го слагаме да се вари в широка тенджера с малко вода. Като възври водата, посоляваме месото. Варим, докато месото полуомекне, след това го изваждаме в тавичка. Изчистваме картофит, нарязваме ги на колелца и ги нареждаме около месото. Наливаме водата, в която е вряло месото, опитваме на сол, поръсваме с червен пипер картофите и месото, поливаме с 3-4 с.л. олио и печем в умерена фурна.

Телешки пържоли с картофи

Прoдукти: 1 кг телешко месо без кости, 1 глава лук, 1 кг стари картофи или 750 г пресни, 1 с.л. доматено пюре, 5 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на 5 пържолки, които начукваме с дървено чукче и леко посоляваме. Слагаме ситно нарязания лук на огъня, наливаме 1 ч.ч. вода и 1-2 с.л. олио и кипваме. Прибавяме пържолките, задушаваме ги 15 мин и след това ги изваждаме. Слагаме почистените, нарязани на филийки и леко посолени картофи. Върху тях нареждаме пържолките, заливаме с 1 ч.ч. гореща вода, в която сме размили червения пипер и доматеното пюре, захлупваме с капак и задушаваме 5-6 мин. Поръсваме с олио, отново захлупваме и задушаваме още 10 мин., след което обръщаме пържолките, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз, захлупваме и оставяме на огъня още 15 мин.

Свинско с ябълки и картофи

Прoдукти: 800 г нетлъсто свинско месо без кости, 1 кг картофи, 5-6 ябълки, половин пакетче краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги почистваме от семената. Заедно с обелените картофи ги нарязваме на резенчета и ги разстиламе в намаслена тавичка. Отгоре разпределяме разделеното на парченца масло. Почистваме и измиваме месото, нарязваме го на порции, поръсваме го с черен пипер и сол и го нареждаме върху картофите и ябълките. Печем около 1 час в предварително загрята умерена фурна, като от време на време доливаме по малко гореща вода.

Свинско с кашкавал и картофи

Прoдукти: 800 г свинско месо, 1 кг картофи, 2-3 скилидки чесън, 150 г кашкавал, 1 ч.ч. сухо бяло вино, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на филийки, а месото нарязваме на кубчета. Нареждаме ги на последователни пластове в пръстен съд /или от йенско стъкло/. Поръсваме всеки пласт със сол, черен пипер, счукан чесън и настърган кашкавал. Заливаме ястието с виното, смесено с 1 ч.ч. топла вода. Захлупваме с капак или покриваме с алуминиево фолио и печем около 2 часа в умерена фурна. След това отстраняваме капака, поръсваме със ситно нарязан магданоз и поднасяме ястието в съда, в който е приготвено.

Огретен с тиквички и картофи

Прoдукти: 500 г тиквички, 800 г телешка кайма, 7-8 картофа, 3-4 с.л. олио, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, черен пипер, сол; зa соса: 50 г настърган кашкавал, 40 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно чесъна и лука и ги пържим 2-3 мин на слаб огън. Прибавяме каймата и запържваме на силен огън при непрекъснато бъркане. Прибавяме подправките и оставяме на огъня още няколко минути. През това време сваряваме картофите в подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. След това ги обелваме и нарязваме на кръгчета. Обелваме и измиваме тиквичките. Нарязваме ги на кръгчета и ги пържим до златисто оцветяване. Приготвяме соса като разтопяваме маслото, прибавяме брашното и леко го запържваме на слаб огън. Наливаме прясното мляко, поръсваме със сол и черен пипер и оставяме да се вари 7-8 мин. След това прибавяме настъргания кашкавал, отстраняваме от огъня и застройваме с разбитото яйце. Разстиламе запържената кайма в намаслена тавичка, покриваме с тиквичките, а върху тях нареждаме картофите. Заливаме ястието със соса и запичаме за 10 мин в умерена фурна.

Варен заек с картофи

Прoдукти: 600 г заешко месо, 1-2 моркова, 1 глава лук, 500 г картофи, 3-4 с.л. олио, половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. вино, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. доматено пюре, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и обескостяваме месото, след което го нарязваме на порции. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в половината от маслото, към което сме прибавили олиото и малко вода. Прибавяме месото, заливаме го с виното и гореща вода, колкото да го покрие. Варим на умерен огън. Когато месото поомекне, прибавяме обелените и нарязани картофи и размитото с малко вода доматено пюре. Посоляваме ястието на вкус и варим още 20 мин. Накрая прибавяме останалото масло, поръсваме със ситно нарязан магданоз и отстраняваме от огъня.

Пълнено пиле с чушки и картофи

Прoдукти: 1 пиле, 2-3 картофа, 2 чушки, 1 морков, 2-3 с.л. олио, 1 с.л. краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натриваме пилето отвън и отвътре със сол и черен пипер. Нарязваме на ситно картофите моркова и чушките, прибавяме маслото и посоляваме. Напълваме пилето с тази смес и зашиваме отвора. Намазваме го обилно с олио, слагаме в тавичка и печем в умерена фурна, като често мажем с мазнина и обливаме със соса от тавичката.

Телешко задушено с картофи

Прoдукти: 800 г телешко филе; за картофите: 1ч.ч. прясно мляко, 500г картофи, 1/2ч.ч. сметана, 2 глави лук, сол, пипер
Нaчин на приготвяне: Нарязваме едната глава лук на ситно, смесваме я с подправките и овалваме с получената смес месото. Печем го на скара, като отдолу слагаме тавичка с вода. Задушаваме леко другата глава лук. Сваряваме картофите, обелваме ги и ги намачкваме на едро. Нагряваме млякото, докато започне леко да дими. Прибавяме картофите и бъркаме постоянно около 5 мин. Отдръпваме от огъня и прибавяме сметаната с втората глава лук. Разпределяме месото на порции и заливаме с картофената смес.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Всички бръчки са... преждевремeнни

Ha нашите майки определено им е било по-лесно с грижите за външността. По тяхно време на пазара не е имало безчетно число кремове, а и те надали са подозирали това, което ние днес знаем. Какво знаем л...

Подгответе мястото за новите фиданки

Преди да засадите нови овощни дръвчета, трябва да извършите някои задължителни мероприятия. Те се отразяват благоприятно върху засаждането, прихващането, отглеждането и развитието на фиданките. Ако ...

Здрав сън върху удобен матрак

Колко време спим? През живота си човек прекарва в постелята средно около 200 хиляди часа. Това е примерно 23 години. Затова е много важно да се подбере подходящ матрак. Какви качества трябва да прит...

Вкусни соленки

Соленки с мая Прoдукти: 300 г брашно, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 15 г мая, 1 1/2ч.л. сол, 1 яйце, ким. Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в млякото. Прибавяме о...

Начало