Зеленчуковите растения като живи организми се нуждаят за правилното си развитие от микроелементи. Липсата им макар и в минимални количества в почвата води до съществени изменения на растенията, а в някои случаи и до отмирането им.
При липса на магнезий в почвата се наблюдава мраморно оцветяване на листата. Те постепенно загиват като това започва от краищата им.
При липса на манган растенията започват да натрупват желязо, което води до отравяне. За да се избегне това, делът на желязото внасяно в почвата трябва да е повече от този на мангана. При излишък на манган се развива хлороза – листата се покриват с жълтеникави петна и накрая загиват.
Липсата на калий се отразява на растежа на корените на растенията. Върховете на последните и връхчетата на младите листа постепенно побеляват. Новите листа са дребни, с неправилна форма и краищата им се завиват надолу.
Липсата на бор възпрепятства поглъщането на калция от растенията. Влошава се цъфтежът. Забавя се растежа на кореновата система. Краищата на листата във връхната част на растенията са завиват надолу. Образуват се много странични филизи с крехки стъбла и твърди дебели листа.
При липса на достатъчно цинк листата на растенията остават дребни, завиват се спираловидно и се покриват със светлозелени петна.
При липса в почвата на молибден листата се покриват с ярко жълти петна, фините им жилки изсветляват и краищата им се завиват нагоре.
Медта взема учсатие във въглеродния и белтъчния обмен на растенията и повишава устойчивостта им към редица гъбни болести. Тя се внася в почвата 1-2 пъти през вегетацията под формата на син камък.
В последните години многогодишната латинка се ползва с особена популярност, защото се отглежда като лиана, виеща се по красиви прегради или като ампелно растение във висящи кошнички. Стъблата на тази ...
САЛАТИ И ПРЕДЯСТИЯ Смесена салата с макарони Прoдукти: 300 г варено агнешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 10-12 гъби, 1-2 пресни домата, 100-150 г пушен колбас, 1 к.ч. майонеза, 2-3...
За тази туршия са ни необходими 2 кг люти чушки от сорта Шипка, 1,5 л. оцет, 500 мл вода, 2 к.ч. сол и 1 ч.ч захар. Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареждаме в бурканчета. Приготвяме...
Виенски шницел Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене, Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не тря...