Зеленчуковите растения като живи организми се нуждаят за правилното си развитие от микроелементи. Липсата им макар и в минимални количества в почвата води до съществени изменения на растенията, а в някои случаи и до отмирането им.
При липса на магнезий в почвата се наблюдава мраморно оцветяване на листата. Те постепенно загиват като това започва от краищата им.
При липса на манган растенията започват да натрупват желязо, което води до отравяне. За да се избегне това, делът на желязото внасяно в почвата трябва да е повече от този на мангана. При излишък на манган се развива хлороза – листата се покриват с жълтеникави петна и накрая загиват.
Липсата на калий се отразява на растежа на корените на растенията. Върховете на последните и връхчетата на младите листа постепенно побеляват. Новите листа са дребни, с неправилна форма и краищата им се завиват надолу.
Липсата на бор възпрепятства поглъщането на калция от растенията. Влошава се цъфтежът. Забавя се растежа на кореновата система. Краищата на листата във връхната част на растенията са завиват надолу. Образуват се много странични филизи с крехки стъбла и твърди дебели листа.
При липса на достатъчно цинк листата на растенията остават дребни, завиват се спираловидно и се покриват със светлозелени петна.
При липса в почвата на молибден листата се покриват с ярко жълти петна, фините им жилки изсветляват и краищата им се завиват нагоре.
Медта взема учсатие във въглеродния и белтъчния обмен на растенията и повишава устойчивостта им към редица гъбни болести. Тя се внася в почвата 1-2 пъти през вегетацията под формата на син камък.
Всяка ваза или чаша с цветя е способна да добави ярка краска във вашия живот. Защо се композират цветя? Композирането е не просто умение да разположите стъблата под определен ъгъл. За да се справите с...
Много често преживяваме разочарование от лошите резултати при зацветяването на балконите поради незнание или неправилен избор на цветята. Една от причините е многоетажното градско строителство, което ...
Кюстендилски пържоли Прoдукти: 5 свински пържоли, 10 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, олио, сол и черен пипер. Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите с дървено чукче, поръсваме ги със сол и че...
Те цял живот носят тялото ни и сигурно затова ни създават толкова неприятности, особено когато годините напреднат. Така или наче, повечето хора се раждат с нормални ходила, но няколко десетилетия по-к...