Зеленчуковите растения като живи организми се нуждаят за правилното си развитие от микроелементи. Липсата им макар и в минимални количества в почвата води до съществени изменения на растенията, а в някои случаи и до отмирането им.
При липса на магнезий в почвата се наблюдава мраморно оцветяване на листата. Те постепенно загиват като това започва от краищата им.
При липса на манган растенията започват да натрупват желязо, което води до отравяне. За да се избегне това, делът на желязото внасяно в почвата трябва да е повече от този на мангана. При излишък на манган се развива хлороза – листата се покриват с жълтеникави петна и накрая загиват.
Липсата на калий се отразява на растежа на корените на растенията. Върховете на последните и връхчетата на младите листа постепенно побеляват. Новите листа са дребни, с неправилна форма и краищата им се завиват надолу.
Липсата на бор възпрепятства поглъщането на калция от растенията. Влошава се цъфтежът. Забавя се растежа на кореновата система. Краищата на листата във връхната част на растенията са завиват надолу. Образуват се много странични филизи с крехки стъбла и твърди дебели листа.
При липса на достатъчно цинк листата на растенията остават дребни, завиват се спираловидно и се покриват със светлозелени петна.
При липса в почвата на молибден листата се покриват с ярко жълти петна, фините им жилки изсветляват и краищата им се завиват нагоре.
Медта взема учсатие във въглеродния и белтъчния обмен на растенията и повишава устойчивостта им към редица гъбни болести. Тя се внася в почвата 1-2 пъти през вегетацията под формата на син камък.
Безмесен чомлек в гърне Продукти за 4 порции: 1 кг дребни лукчета, 50 г чесън, 1 с.л. брашно, 150 г домати, половин к.ч. червено вино, 150 г лук, 1 к.ч. олио, червен пипер, чубрица, дафинов лист,...
Пилешки гърди по гръцки Прoдукти: 6 порции обезкостени пилешки гърди, 3с.л. олио, 5 глави лук, 4-5 домата, 500 мл пилешки бульон, 3 средно големи картофа, 2-3 скилидки чесън, лютив червен пипер, ...
Селска чорба от пиле Прoдукти: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Сварява...
Виенски шницел Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене, Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва...