Още рецепти » Вкусни месца на скара

 Вкусни месца на скара

Кебапчета по ловджийски

Прoдукти: 500 г свинско месо от флейката, 200 г пушени гърди, 1 горнооряховски суджук или говежда луканка, 1 к.ч. полусухо бяло вино, 1 глава лук, 1 стрита люта чушка, червен пипер, черен пипер, кимион, чубрица, сол.
Начин нa приготвяне: Обелваме суджука, почистваме месото от ципите, обескостяваме гърдите. Нарязваме всичко на едри парчета и прекарваме 2-3 пъти през месомелачка. Омесваме каймата, като постепенно прибавяме разтворена във виното сол. Слагаме омесената кайма в емайлирана тенджера, заглаждаме, покриваме с намокрена във вино кърпа и я оставяме да престои 1 нощ. На другия ден прибавяме ситно нарязания лук, подправките и стритата люта чушка, омесваме отново и оставяме каймата да престои още 2-3 часа. След това оформяме 25-30 кебапчета, които печем отначало на силна, а след това - на умерена скара, като ги обръщаме чрез търкаляне. По време на печенето можем да намажем кебапчетата с малко лой.

Кръчмарско кюфте на скара

Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 1 малка глава лук, 100-150 г гъби /пресни или стерилизирани/, 2 с.л. краве масло, 50 г кашкавал, кимион, черен пипер, сол.
Начин нa приготвяне: Омесваме каймата с нарязания на ситно лук, черен пипер, кимион и сол на вкус. Оформяме от сместа 5 питки, като в средата на питките правим вдлъбнатина. Във всяка вдлъбнатина слагаме по 1 с.л. от гъбите /които сме нарязали на ситно и сме задушили в маслото/ и по няколко парченца от нарязания на кубчета кашкавал. Затваряме отвора с кайма, внимателно разплескваме кюфтетата и ги изпичаме на силно сгорещена скара.

Татарски кюфтета на скара

Прoдукти: 1 кг кайма, 2 глави лук, 1-2 люти чушки, 200 г кашкавал, 1 щипка червен пипер, 1 щипка черен пипер, 1 щипка кимион, 1 щипка сода бикарбонат, 1 щипка чубрица, 1 к.ч. червено вино1 бутилка газирана вода, сол.
Начин нa приготвяне: Омесваме много хубаво каймата с подправките, настърганите лук и кашкавала, нарязаните на ситно чушки и виното. Оформяме кюфтета и ги оставяме 1 час в хладилника. После ги печем върху намазнена със сланина скара, като по време на печенето ги пръскаме с газирана вода.

Пържоли по шопски

Прoдукти: 5 броя свински пържоли, 2-3 глави лук, 4-5 домата, 100 г мас, 1 връзка магданоз, 5 люти чушлета, черен пипер, сол на вкус.
Начин нa приготвяне: Изпичаме пържолите на плоча (по възможност). Лукът и доматите, нарязани на дребно, задушаваме в мазнината до омекване, след което прибавяме лютите чушлета, ситно нарязания магданоз, черния пипер и сол на вкус. При поднасяне на пържолите под и над тях слагаме по малко от задушената смес.

Ребърца от Малта

Прoдукти: 1 кг свински ребра, 2 с.л. кетчуп, 2 с.л. мед, 2 с.л. соев сос, 1 ч.л. счукан чесън, 1 ч.ч. бира, черен пипер, сол.
Начин нa приготвяне: Смесваме кетчупа с меда и соевия сос, подправяме с черен пипер и сол, наливаме бирата и разбъркваме. Слагаме нарязаните ребра в така приготвената марината и оставяме да престоят 1 денонощие, като през 4 часа ги обръщаме. После ги отцеждаме и ги печем под грила по 5-6 мин от всяка страна.

Пълнени чушки на скара

Прoдукти: 12 зелени чушки, 600 г свинско месо, 100 г солена сланина, 150 г твърдо сирене, сол.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме чушките откъм дръжките и ги почистваме от семенната част. Почистваме месото, след което го накълцваме много ситно с помощта на сатър. Задушаваме го двадесетина минути на умерен огън в собствената му мазнина /докато омекне/. Нарязваме солената сланина на ситно. Натрошаваме /или настъргваме сиренето/. Смесваме всички продукти, напълваме чушките с тази смес и ги покриваме с капачетата, които сме отрязали откъм дръжките. След това изпичаме чушките на скара, като ги обръщаме от всички страни. Обелваме опечените чушки, посоляваме и поднасяме.

Агнешки флейки на скара

Прoдукти: 800 г агнешко месо от ребрената част, половин пакетче краве масло, 1-2 лимона,1 връзка зелен лук, 1 връзка пресен чесън, 1 връзка магданоз, черен пипер, кимион, сол, мас за намазване на скарата.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме флейките от месото и ги почистваме от ципи и сухожилия. Остъргваме месото около края на реброто, за да не изгори при печенето, а оголената част покриваме с фолио. Леко изтъняваме флейките и ги наръсваме с черен пипер и кимион. Оставяме за 1 час на хладно. Загряваме скарата и я намазваме с мас. Запичаме флейките от двете страни до лек загар със следи от решетките на скарата, като внимаваме да останат сочни. Посоляваме и ги сервираме топли с парченце масло и резенче лимон върху ситно нарязани лук, чесън и магданоз.

Големи кюфтета

Прoдукти: 2 пакетчета кайма, 2 глави лук, 100 г кашкавал, 100 г пушени гърди, 2 кисели краставички, сол, черен пипер, къри.
Начин нa приготвяне: Прибавяме към каймата сол, черен пипер, къри и настъргания лук, омесваме добре и оставяме в хладилника да престои. Пушените гърди и краставичките нарязваме на ситно и омесваме с настъргания кашкавал. От каймата оформяме големи кюфтета като правим в средата дупка, за да сложим по малко от плънката. Печем на скара и поднасяме с пържени картофи и салата.

Естерхази на скара

Прoдукти: 800 г говеждо филе, 2 глави кромид лук, 1-2 моркова, 2-3 с.л. мас (или масло), 1 парче черен хляб, малко вино, 1 с.л. каперси, 4-5 сардини, сметана, сол, черен пипер.
Начин нa приготвяне: Нарязваме говеждото филе на късчета с дебелина около 1 см, начукваме ги леко, намазваме ги с масло и изпичаме на скара от двете страни. Поръсваме ги със сол и черен пипер. Запържваме леко нарязаните на тънки кръгчета моркови и лук и върху тях поставяме парчетата месо. Заливаме с виното и слагаме парчето черен хляб. Добавяме бульон или топла вода, колкото да покрие месото, похлупваме съда и задушаваме около 1 час. Прецеждаме соса и слагаме ситно нарязаните каперси и наситнените сардини. Сипваме сметаната и задушаваме още веднъж.

Телешки рулца на скара

Прoдукти: 2 червени чушки, 4 стръка градински чай, 4 с.л. олио, 4 тънки парченца телешко филе, 8 парчета бекон, бял и черен пипер, сол.
Начин нa приготвяне: Измиваме чушките, почистваме ги и ги разрязваме на четвъртинки. Слагаме ги върху скарата и ги печем, докато кожичката им не започне да образува мехурчета. Обелваме ги. Измиваме градинския чай, оставяме го да се отцеди и откъсваме листенцата. Смесваме олиото със солта, черния и белия пипер. Измиваме месото, подсушаваме го и върху всяко парче слагаме по 2 парчета бекон, 2 четвъртинки от чушка и листенца чай. Завиваме на рулце, срязваме всяко на парчета и ги набучкваме на шишчета. Намазваме рулцата с олио и ги печем на скарата по 4 минути от всяка страна.

Кюфтета с кашкавал

Прoдукти: 700 г свинска кайма, 100 г кашкавал, 1 глава лук, 1/2ч.л. кимион, 1 ч.л. черен пипер, сол.
Начин нa приготвяне: Смесваме свинската кайма със ситно нарязания лук, кимиона и черния пипер. Посоляваме на вкус, омесваме добре и оставяме сместа да престои 2 часа в хладилник. След това оформяме от каймата кюфтенца, в средата на които правим вдлъбнатини. Сипваме във вдлъбнатините по малко от настъргания кашкавал, а отгоре покриваме с кайма. Изпичаме кюфтетата от двете страни на скара.

Маринована телешка пържола

Прoдукти: 1 пържола около 450 г, черен пипер, 50 мл зехтин, 50 мл прясно изцеден лимонов сок, 2 с.л. соев сос, 2 счукани скилидки чесън, 1 с.л. захар, сол
Начин нa приготвяне: Начукваме леко пържолата и я натриваме със сол и черен пипер. Смесваме зехтина, лимоновия сок, соевия сос, чесън и захарта. Избъркваме добре и заливаме пържолата. Държим я в хладилника 2-3 часа като обръщаме периодично. Намазваме скарата с олио и я загряваме. Печем 5-6 мин от едната страна като я мажем с марината непрекъснато. Обръщаме я от другата страна и печем по същия начин още 5-6 мин.

Сръбска плескавица с лук

Прoдукти: 300 г кайма, 1 глава стар лук, сол.
Нaчин на приготвяне: Каймата трябва да е 75% телешко и 25% свинско месо. Нарязваме лука на ситно, прибавяме каймата, посоляваме, омесваме и оформяме кръгли кюфтета. Задължително печем на скара с дървени въглища - 7-8 минути при температура от 180 до 220 градуса.

Телешко вретено с орехи и гъби

Прoдукти: 1кг телешко филе, 10 мариновани гъби, 2 с.л. орехови ядки, 1/2 връзка лук, 1с.л. краве масло, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Начукваме филето с чукче и го поръсваме със сол, черен пипер и част от маслото. Отгоре разстиламе ситно нарязаните гъби, лук и орехи. Навиваме месото на вретено, намазваме го с останалото масло и го изпичаме на скара.

Чорбаджийски шишчета

Прoдукти: 200 г луканка, 300 г сурова наденица, 2 глави червен лук.
Начин нa приготвяне: Нарязваме лука на едри резени и го бланшираме 3-4 минути в подсолена вода. Луканката нарязваме на филийки, а наденицата - на късове. Нанизваме на шишчетата луканката и наденицата, като между тях слагаме от лука. Изпичаме ги на скарата от всички страни.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как се прави вино от черници?

Предварително трябва да се знае, че от 100 кг черничеви плодове могат да се получат около 70 л вино. Необходими са добре узрели черници, независимо дали са бели или черни, смачкват се в съд. Понеже съ...

Направете си градина в стаята

За да си направите миниатюрна градина в стаята, са ви необходими нискорастящи видове или просто млади растения, чието развитие да забавите. Младите растения могат да украсят такава градина само за изв...

Ухажвай черния дроб

От гледна точка на анатомията черният дроб е най-големият орган, разположен е в корема, плътно под диафрагмата вдясно. Но по-важни са неговите функции. Науката е установила, че без черен дроб не може...

Какви са симптомите при острия гастрит

При острия гастрит стомашната лигавица се зачервява, набъбва, разранява се, некротизира, може и да кърви. Клиничната картина се проявява най-често непосредствено или няколко часа след въздействието ...

Начало