Церопегията (Ceropegia) е от семейство Асклепиеви. Този род включва около 180 вида, които растат из всички тропически райони. Най-разпространен е Ceropegia Woodii – светлолюбиво сукулентно растение с тънки нишковидни стъбла дълго до 2.5 м.
Церопегията образува неголеми обли клубени с диаметър до 2 см под земята и върху стъблата. Те се вкореняват добре заедно с малки резници от стъблото. Листата са малки, заоблени и сърцевидни с ширина до 2 см. Разположени са симетрично на малки дръжки. Горната страна на листа има сребрист рисунък на тъмнозелен фон, долната е едноцветна с червено-виолетова окраска.
Цветовете на церопегията са с необичайна форма. Напомнят окачени миниатюрни делвички обсипани отвътре с копринени власинки в тъмнокафяво и виолетово. Разполагат се в пазвите на листата. Дължината им е до 4 см и имат розов цвят. Церопегията цъфти от пролет до късна есен.
Мястото на растението трябва да е слънчево или много слънчево. От лятото до есента дръжте растението навън, тъй като то обича хладните нощи, а през зимата го настанете в стаята. През зимата дръжте при нормална стайна температура, но по-хладно – 10-14 градуса.
Почвената смес за церопегията се състои от горска почва и чернозем, като обезателно се добавя ситен керамзит за дренаж. Пресажда се и се вкоренява през пролетта и лятото. За размножаване се разделя плетеницата от нишковидните стъбла. Избират се по-едрите клубени с излизащите от тях стъбла дълги до 10 см. Предварително се подготвя не голяма саксия или контейнер с пясък и торопочвена смес. Повърхността се уплътнява и клубена леко се заравя. Съдът се поставя в найлонова торбичка, като не се затваря плътно отгоре и се поставя на светло и топло място.
Растението е доста непретенциозно. През пролетно-летния сезон се нуждае от подхранване – течен тор по 1/2 капачка разтворена в литър вода. Това става веднъж на две седмици, ако при засаждането са сложени торове с дълготрайно действие.
Размножава се чрез образувалите се в пазвите клубени и резници.
Дерматолозите и фризьорите не престават да се учудват от факта, че техните пациентки и клиентки знаят много малко за косата си, затова допускат сериозни грешки по отношение на грижите за нея. Дори так...
За кухнята понякога се говори като за душата на къщата. Тя е място не само за приготвяне и съхраняване на храната, но и уютното пространство, което обединява всички обитатели, подхранвайки обичта, раз...
Котлети с желирани лукчета Прoдукти: 60 г брашно, 1 ч.л. прясно смлян бял пипер, 6 котлета (по около 180 г всеки), 2-3 глави лук, 50 мл олио, 500 г домати от консерва, 300 мл червено вино, 200 г...
Родът Lantana обхваща около 50 вида, които се срещат в топлите ариали на разпространение на Америка, Азия и Африка. Голям брой от тях имат много добри украсни качества. Най-интересни са видовете: ...