Церопегията (Ceropegia) е от семейство Асклепиеви. Този род включва около 180 вида, които растат из всички тропически райони. Най-разпространен е Ceropegia Woodii – светлолюбиво сукулентно растение с тънки нишковидни стъбла дълго до 2.5 м.
Церопегията образува неголеми обли клубени с диаметър до 2 см под земята и върху стъблата. Те се вкореняват добре заедно с малки резници от стъблото. Листата са малки, заоблени и сърцевидни с ширина до 2 см. Разположени са симетрично на малки дръжки. Горната страна на листа има сребрист рисунък на тъмнозелен фон, долната е едноцветна с червено-виолетова окраска.
Цветовете на церопегията са с необичайна форма. Напомнят окачени миниатюрни делвички обсипани отвътре с копринени власинки в тъмнокафяво и виолетово. Разполагат се в пазвите на листата. Дължината им е до 4 см и имат розов цвят. Церопегията цъфти от пролет до късна есен.
Мястото на растението трябва да е слънчево или много слънчево. От лятото до есента дръжте растението навън, тъй като то обича хладните нощи, а през зимата го настанете в стаята. През зимата дръжте при нормална стайна температура, но по-хладно – 10-14 градуса.
Почвената смес за церопегията се състои от горска почва и чернозем, като обезателно се добавя ситен керамзит за дренаж. Пресажда се и се вкоренява през пролетта и лятото. За размножаване се разделя плетеницата от нишковидните стъбла. Избират се по-едрите клубени с излизащите от тях стъбла дълги до 10 см. Предварително се подготвя не голяма саксия или контейнер с пясък и торопочвена смес. Повърхността се уплътнява и клубена леко се заравя. Съдът се поставя в найлонова торбичка, като не се затваря плътно отгоре и се поставя на светло и топло място.
Растението е доста непретенциозно. През пролетно-летния сезон се нуждае от подхранване – течен тор по 1/2 капачка разтворена в литър вода. Това става веднъж на две седмици, ако при засаждането са сложени торове с дълготрайно действие.
Размножава се чрез образувалите се в пазвите клубени и резници.
По принцип стресът може да се представи като процес на адаптация на организма към някои екстремални условия на живот (нервно напрежение, студ, горещина и т. н.). Във всеки случай възникват определени ...
Никулденски шаран Прoдукти: 1 шаран (около 1500 г), 1 връзка зелен лук, 300 г домати, 100 г орехови ядки, 100 г пресни гъби, 1 ч.ч. бяло вино, 1 пакетче краве масло, черен пипер (10 зърна), полов...
Пиян кебап Прoдукти: 600 г свински бут без кост, 2 глави лук, 2 с. л. доматено пюре, 1 с. л. брашно, 2 моркова, 200 г бяло грозде, 200 черно грозде, 200 мл червено вино, филийки бял хляб без кора...
Каменното цвете, както у нас се нарича глоксинията, е едно от най-красивите саксийни цветя. За да вникнем в тайните на отглеждането й, трябва да сме наясно с ботаническото устройство и биологичните ос...