Още рецепти » Стъклените мебели

 Стъклените мебели

Още края на 50-те - началото на 60-те години се заражда интересът към мебелите с проста геометрична конструкция, към стъклото и пластмасата в интериора. Появяват се и веднага добиват популярност малки стъклени маси, кръгли, правоъгълни и квадратни плотове, които се опират на тънки дървени или железни крака. На вид крехка и неустойчива, тази мебел на практика се оказва напълно практична и живее дълги години, намирайки своите почитатели.

Минава време, модата се променя

Оттогава са се появили много нови стилове, но стъклото не предава своите позиции, органично вписвайки се във всеки от тях. Така например връщането на класиката се ознаменува с появата на естественото дърво, неговият рисунък и структура стават истинско украшение на мебелите. А съчетанието на благородната дървесина с детайли от стъкло е най-популярното съчетание на материали в съвременната класика. Именно благодарение на стъклото, мебелите и детайлите интериорите стават по-леки, а цялата обстановка - с усещане за въздух и простор. Прозорците от пода до тавана, стъклените врати, екраните на камините, големите стенни огледала, полилеите и плотовете от стъкло - всичко това в съчетание с естествения цвят на дървото и светлите стени са неизменните атрибути на съвременната класика.
Отново излизат на мода витражите от цветно стъкло - любим детайл от актуалния сега стил модерн. Преградите и параваните, вратите между стаите и екраните на камините по цветова гама и структура на рисунъка съответстват на общия стил на обстановката и в същото време остават напълно самостоятелни декоративни елементи.

Времето на минимализма опростява украсите,

отдавайки дължимото на функционалността и природната красота на използваните в мебелите материали. Трябва да се признае правотата на този стил, благодарение на който ние се научихме да виждаме колко красиви са стъклените ръбове на простите геометрични форми в съчетание с дървото и метала. А липсата на допълнителни украшения само подчертава благородството на формите.
Стремителното време и високите технологии “раждат” стилът хай-тек, който използва в интериора постиженията на техническия прогрес. И тук не само вратите и стените, но и стълбите, перилата, подовете и таваните стават прозрачни. Жилищното пространство се разширява, включвайки и пейзажа зад прозорците, а мебелите сякаш се разтварят във въздуха, с който са наситени суперновите интериори.

Мебелите стават като че невидими:

Покрай стъклените маси се появяват прозрачни полици и стелажи за книги. Поставените върху тях компютри или книги като че висят във въздуха, а цялата конструкция на колела може лесно да измени посоката си, сменяйки по този начин обстановката.
Тези тенденции докосват и детската стая. Стъклото и металът облекчават конструкцията на детските мебели, правейки ги прозрачни и светли. В същото време надеждно закаленото стъкло и огладените ръбове гарантират безопасност, детето не може да ги счупи и да се пореже.
Стъклените повърхности и мебели са навсякъде край нас: в кухнята, трапезарията, дневната, банята, спалнята... И точно благодарение на стъклото обстановката в нашия дом е по-просторна, изпълнена със слънчева светлина и въздух.

Автор: Мариета Тодорова

Представяме Ви:

Първа помощ за децата

Детската любознателност и енергия са направо неизчерпаеми, но за съжаление често водят до опасни инциденти. И макар бдителността да е най-важната предпазна мярка, ако лошото все пак се случи, запазете...

Сложете Така на перваза

Таката (Tacca) е любопитно растение с широко разперени крилоподобни прицветници има разкошни черно-кафяви цветове с дълги “мустаци”. Тя е член на малобройното семейство Такови (Taccaceae), многогодишн...

Избрано от турската кухня

Супа от маруля с ориз Прoдукти: 2 средно големи марули, 1 връзка зелен лук, 4 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 4 с.л. олио, лимонов сок, копър, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Накисва...

Дреболии в гювечета

Пилешки дробчета в гювечета Прoдукти: 1 кг пилешки дробчета, 4-5 глави лук, 1-2 ч.ч. олио, 500 г картофи, 1 ч.ч. бяло вино, 1 лимон, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Загряваме половината ...

Начало