Още рецепти » Практични идеи за старите козунаци

 Практични идеи за старите козунаци

Ароматна торта
Прoдукти: 1 кръгъл козунак от 1 кг, 1 пакет суха сметана, 1 ч.ч. плодово прясно мляко, 1 ч.ч. кокосови стърготини, 1 к.ч. сладко или конфитюр от рози, 1 к.ч. кокосова “Пиня колада”, 1 с.л. малинов сироп, 1 с.л. ягодов сироп, 1 с.л. розова вода, 1 щипка стрита суха лавандула, 1 свежа роза, 1 ванилия, 100 г глазура оцветена в розово
Нaчин на приготвяне: Махаме внимателно кората на остарелия козунак и го разрязваме напречно на три. С миксер разбиваме сметаната и плодовото мляко. Пускаме в него добре измитата градинска роза и я оставяме така половин час, за да си пусне аромата. Пасираме розовото сладко и го смесваме със сиропите, розовата вода и стърготините. Объркваме го хубаво в млечната смес. Ароматизираме с ванилията и стритата лавандула. Слагаме единия блат на дъното на тортена форма. Надупчваме го с вилица и го напръскваме с кокосовия ликьор. Покриваме с пласт млечен крем. Похлупваме с втория козуначен блат и повтаряме процедурата. Захлупваме с третия блат, напръскваме и него с “Пиня колада”, намазваме отгоре и отстрани с крем, заравняваме със шпатула и прибираме тортата в хладилника да престои 1 нощ. Преди сервиране я наръсваме обилно с настърганата на едро ренде розова глазура.

Десерт от стари кифли или козунак
Прoдукти: 6 по-големи кифли, 1 л прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1 к.ч. сушени кайсии, смокини и фурми, 3-4 с.л. пудра захар, 3-4 яйца, 1 ванилия, 1 пакетче дребни бонбони
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сушените плодове на парченца и ги заливаме с малко коняк или ром. Оставяме ги да киснат няколко часа и ги отцеждаме. Разбиваме хубаво яйцата с миксер, прибавяме ароматизираното с ванилията мляко и накрая- отцедените от алкохола сушени плодове. Нарязваме кифлите на не много дебели филийки. В тавичка карамелизираме на умерен котлон захарта, отгоре подреждаме филийките козунак и заливаме с млечната смес. Печем в умерена фурна, докато козуначените резени поруменеят, обръщаме тавичката в десертна чания и украсяваме с бонбонките. Може да поръсим сладкиша със смлени орехи или кокосови стърготини.

Карамелизирана козуначена торта
Прoдукти: 1 малък козунак, 4 яйца, 1 л прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. плодове от сладко, желателно кайсии или праскови, 5-6 с.л. карамелизирана захар, 5-6 с.л смлени орехови ядки, 2 с.л. ром или коняк, 1-2 ванилии, 1 голям бял шоколад, сметана
Нaчин на приготвяне: На дъното на тортена форма карамелизираме 5-6 с.л. захар. Нарязваме козунака на тънки филийки и ги нареждаме във формата. Върху козунака редим плодовете от сладко, разпръскваме орехови ядки и напръскваме с алкохола. Покриваме с втори пласт козунак. Заливаме със сместа от яйцата, захарта, млякото, ароматизирано с ванилията. Печем на водна баня в умерена фурна. След като сладкишът изстине, обръщаме върху тортена чиния и поръсваме с разбита сметана. Разпределяме останалите ядки и настъргания на едро шоколад.

Козуначен крем
Прoдукти: 500 г козунак, 1 1/2 к.ч. захар, 4 яйца, 750 мл прясно мляко, 1 пакетче ванилия.
Нaчин на приготвяне: В подходяща тавичка карамелизираме половин кафена чашка захар. Отгоре натрошаваме много ситно козунака. Отделно разбиваме яйцата със захарта, прибавяме млякото и ванилията. С тази смес заливаме натрошения козунак. Печем в умерена фурна до розово.

Козуначен пудинг с капучино
Прoдукти: 1 по-стар кръгъл козунак около 250 г, 1 ч.ч. прясно мляко, 1/2 к.ч. капучино, 1 к.ч. ром, 3 с.л. кокосова мазнина или краве масло, 125 г сварени портокалови кори, 125 г бели стафиди, сокът от 1 лимон, ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата на пяна. Затопляме млякото в малка тенджерка, ароматизираме с ванилията и като бъркаме непрекъснато, наливаме яйцата на струйка. Намазняваме кръгла тавичка или плитка тенджерка, на дъното слагаме стафиди, топим нарязания на филийки козунак в млечната смес и ги нареждаме на дъното на намасления съд. Върху пласта слагаме стафиди, парченца портокалова кора, напръскваме с капучино и с лимонов сок и покриваме с още един ред козуначени филийки, напоени с млечната смес. Заливаме с остатъка от тази смес, слагаме този съд в по-голям с вода и запичаме в умерена фурна. Изстиналия пудинг наръсваме с пудра захар.

Козуначена баклава
Прoдукти: филийки стар козунак или 8 козуначени кифли, 2 ч.ч. ситно счукани орехови ядки, 2 к.ч. захар, 2 белтъка, масло за намазване, захарен сироп, кокосови стърготини или счукано кашу за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Кифлите трябва да са нарязани на филийки с дебелина 6-7 см. Леко изрязваме краищата, малко ги поиздълбаваме и ги пълним със смес, приготвена от разбитите белтъци, орехите и захарта. Намазваме ги с масло и ги запичаме в тавичка. Оставяме ги да изстинат, а през това време приготвяме гъст сироп от вода и захар в съотношение едно към едно. Ароматизираме сиропа с ванилия, малко лимонов сок и настъргана лимонова кора. Заливаме с горещия сироп изстиналите кифли и ги покриваме с кърпа, за да се напояват няколко часа. Преди сервиране ги наръсваме с кашу или с кокосови стърготини.

Козуначена торта с аромат на роза
Прoдукти: 1 среден кръгъл козунак, 1 пакет суха сметана, 1 ч.ч. плодово прясно мляко, 1 ч.ч. кокосови стърготини, 1 к.ч. сладко или конфитюр от рози, 1 к.ч. кокосов ликьор, 1 с.л. сироп от малини, 1 с.л. сироп от ягоди, 1 с.л. розова вода, 1 щипка суха претрита лавандула, 1 свежа ароматна роза, 2 щипки ванилия.
Нaчин на приготвяне: Остъргваме изсъхналия козунак от всички страни. Нарязваме го хоризонтално на 3-4 части, за да наподобим блатове. Разбиваме с миксер сметаната с плодовото мляко. В него слагаме, една добре измита роза да престои 10-12 минути и да пусне аромата си. Отделяме около 2 ч.ч. от сместа. Размесваме розовата вода, ванилията, лавандулата, сиропите, стърготините и пасираното сладко от рози. Когато ги смесим, получаваме приятен на цвят крем. Разпределяме го между надупчените с вилица пластове, които напръскваме леко с белия ликьор. Отстрани разпределяме останалия крем, а отгоре мажем със сметана, заравняваме с шпатулка и прибираме в хладилника за една нощ.

Козуначена торта с крем от целувки
Прoдукти: 500 г готов козунак, 5 яйца, 1 л прясно мляко, 3 с.л. брашно, 1 с.л. масло, 8 малки целувки, 50 г шоколад, настърганата кора на 1 лимон, 1 ванилия, 2 водни чаши захар, 1 шепа сухи плодове.
Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното размиваме в 1 ч.ч. мляко и прибавяме предварително разбитите 1 водна чаша захар и жълтъци. Останалото мляко кипваме, сипваме сместа при непрекъснато бъркане и варим до сгъстяване. После добавяме маслото и ванилията. Обелваме кората на козунака и го нарязваме на тънки филийки. Половината от тях нареждаме в тортена форма, като празнините запълваме с трохи. Върху тях изсипваме половината от крема и поръсваме с настърганата лимонова кора и нарязаните на ситно плодове (сушени смокини, кайсии). Отгоре нареждаме останалите филии козунак и заливаме с останалия крем. Петте белтъка разбиваме с втората чаша захар на сняг, прибавяме в сместа натрошените целувки и получената смес изсипваме на купчинки върху изстиналия крем. Отгоре поръсваме с настърган шоколад. Тортата поднасяме след като е престояла 1 нощ в хладилника.

Козуначена торта “Шоколина”
Прoдукти: 1 кг козунак, 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 4 жълтъка, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. смлени орехови ядки, половин пакетче краве масло; зa глазурата: 1 к.ч. захар, 1 к.ч. прясно мляко, 2 шоколада.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме изсъхналия козунак на тънки филии. Намазваме с масло кръгла тортена форма и покриваме дъното и с козунак, като дупчиците веднага попълваме с малки хлебни парченца. Разбиваме жълтъците със захарта и брашното, което сме размили предварително на кашичка с малко вода. Постепенно прибавяме прясното мляко, слагаме получената смес на слаб огън и бъркаме докато се сгъсти, но без да завира. Сваляме крема от котлона и продължаваме да бъркаме. Изсипваме половината крем върху филиите, подреждаме друг пласт и поливаме отново. Правим трети ред от козунак. Прибираме сладкиша в хладилника, оставяме за една нощ и обръщаме върху тортена чиния. Заливаме с приготвената глазура от 1 шоколад, захарта и млякото. Когато засъхне, изсипваме ореховите ядки и настъргани като буклички парченца от втория шоколад.

Крем с праскови, сметана и козунак
Прoдукти: 300 г изсъхнал козунак, 120 мл коняк, 12 половинки праскови от компот, 400 г заквасе-на сметана, 150 г захар, 3 жълтъка, 100 г настърган шоколад.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме козунака на малки кубчета и ги оставяме да поизсъхнат. След това ги поставяме в купа и напръскваме с 80 мл коняк. Нарязваме прасковите на малки кубчета и ги добавя-ме към козунака. Разбиваме сметаната на пухкав крем. Отделно разбиваме жълтъците със захарта до побе-ляване. Добавяме на капки останалата част от коняка. Прибавяме жълтъците към сметаната и разбъркваме. Прибавяме козунака и прасковите и внимателно разбъркваме сместа. Разпределяме в 6 десертни купички и охлаждаме за 30 минути в хладилник. Преди сервиране украсяваме с настърган шоколад.

Мармаладени котлетчета
Прoдукти: 3 козуначени кифли, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. мляко, 1 яйце, галета, мармалад от шипки, сироп.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сухите кифли на филийки. Накисваме ги в подсладено мляко, потапяме в разбитото яйце, овалваме в галетата, отново потапяме в яйце и пържим в тиган с нагорещена мазнина. Залепяме изпържените филийки две по две с мармалад и ги поливаме със сироп.

Орехови топчета
Прoдукти: 200 г краве масло, 200 г смлени орехи, 50 г трохи от стар козунак или начукани като галета обикновени бисквити, 200 г шоколад или 50 г какао, 1 с.л. сироп от сладко, 100 г пудра захар, коко-сови стърготини или шоколадови пръчици за овалване
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пухкава смес маслото със захарта. Прибавяме орехите, разто-пения на водна баня шоколад (какаото), козуначените трохи, сиропа от сладкото и измесваме тесто. С мок-ри ръце правим малки топчета, които овалваме в шоколадови пръчици или кокосови стърготини. В една част от бонбоните може да сложим по една пияна вишна и малко ром. Нареждаме ги в празна бонбониера.

Плодова торта с козунак
Прoдукти: 500 г козунак, 125 г краве масло, 200 г захар, 3 равни с. л. брашно, 1 буркан компот от кайсии, праскови или ягоди, 120 г бадемови или орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Маслото разбиваме с миксер на пяна. Жълтъците със 100 г захар разбиваме на слаб огън, докато сместа се сгъсти. След това прибавяме лъжица по лъжица яйчената смес към разбито-то масло, като бъркаме непрекъснато. Козунака нарязваме на тънки филийки, половината нареждаме в та-вичка, като запълваме празнините с парченца. Поръсваме леко със сироп от компота, намазваме с крема и нареждаме втория ред козунак. Отгоре нареждаме отцедените плодове от компота. Отмерваме 2 ч. ч. сок от компота, брашното размиваме в малко студена вода и прибавяме към сока заедно с останалата захар. Сгъс-тяваме на огъня и оставяме да изстине. С този крем намазваме тортата, след което я поръсваме с леко запе-чени бадеми нарязани на ивички или смлени орехи.

Пудинг с козуначени кифли
Прoдукти: 5 козуначени кифли или 500 г козунак, 500 г ябълки, 3 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. пудра захар, половин пакетче канела, 50 г краве масло, 3 с.л. галета, настъргана кора от лимон.
Нaчин на приготвяне: Кифлите и почистените и обелени ябълки се нарязват на тънки филийки и се нареждат на пластове в намазана с масло и поръсена с галета форма, като се ръсят с галетата, размесена с 2 с.л. пудра захар. Завършва се с пласт от кифли. Така приготвеният пудинг се залива със смес от разбитите в останалата захар яйца, млякото и настърганата лимонова кора, поръсва се с останалата галета, изпържена в масло, и се пече в умерена фурна. Пудингът се поднася поръсен със сироп или пудра захар.

Пълнен козунак
Прoдукти: 1 кръгъл козунак (около 500 г), 4 жълтъка, 5 с.л. захар, 1 щипка шафран, 1 1/4 ч.ч. сухо бяло вино, 1 ч.л. екстракт портокал, 1 с.л. желатин, 1 ч.ч. сметана, много ситно нарязана кора от 1 голям портокал.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме като капак горната част на козунака. С остър нож издълбаваме вътрешността, като оставяме около 1,5 см дебела кора. Накисваме желатина в 1/2 ч.ч. вино. Разбиваме жълтъците, 5 с.л. захар, шафрана и портокаловия екстракт до побеляване. Слагаме съда на водна баня и при постоянно бъркане сипваме 3/4 ч.ч. сгорещено (но без да кипва) вино. Добавяме накиснатия желатин и разбъркваме, докато се разтопи. Сваляме крема от огъня и оставяме сместа да се охлади. Разбиваме сметаната в купа и прибавяме към нея охладения крем. Внимателно разбъркваме и изсипваме сместа в издълбания козунак. Поставяме отгоре изрязания капак. Завиваме плътно козунака в алуминиево фолио и слагаме в хладилника за една нощ. На следващи яден режем на парчета и поднасяме гарнирани с малко ситно нарязана портокалова кора.

Пържени кифлички
Прoдукти: 3 козуначени кифли /филии стар козунак/, 2 яйца, 1 ч.ч. кокосови стърготини, смлени орехови ядки, 1 к.ч. бяла “Пина колада”, 6-8 с.л. бяло сладко, мармалад, мед, захар, мазнина за пържене
Нaчин на приготвяне: Поизсъхналите кифлички нарязваме на филийки с дебелина около 1 см. Напръскваме ги с ликьора и ги топваме в едното яйце, което сме разбъркали с кокосови стърготини, а после и в другото, което само сме разбили с внилица. Сгорещяваме олиото и изпържваме в него филийките до поруменяване. Още топли ги овалваме в смлените орехи, а друга част – в кокосови стърготини. Можем да ги слепиме с мед, сладко, мармалад или глюкоза и наново да ги оваляме в счукани ядки, примесени с канела, пудра захар или кокосови стърготини.

Пържени козуначени филии
Прoдукти: 1 престоял козунак, 5 с. л. мармалад, 3 яйца, 150 мл прясно мляко, 5 с. л. пудра захар, масло за пържене, плодова есенция.
Нaчин на приготвяне: Козунака нарязваме на филии, които мажем с мармалад и слепваме по две. Яйцата разбиваме с 3 с. л. пудра захар, прибавяме млякото и есенцията. Потапяме филиите в панировката и ги изваждаме бързо, за да останат цели. Изпържваме ги веднага в сгорещеното масло от двете страни. Сер-вираме козуначените филии топли, поръсени с пудра захар.

Сиропиран “огнен” козунак
Прoдукти: 1 кг козунак, 2 1/2 ч.ч. кафява захар, 2 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. ром, 4 с.л. карамелен топинг, 4 с.л. течен шоколад, 4 с.л. течна сметана, 4 с.л. фъстъчено масло, 4 захарни бучки
Нaчин на приготвяне: Сваряваме захарен сироп, с който напояваме надупчения с вилица козунак. На края на котлона размекваме в метален съд течния шоколад, маслото, сметаната и топинга, като бъркаме енергично с дървена лопатка. Заливаме козунака с получената смес, покриваме и оставяме тестото да престои 1 нощ. При поднасяне нарьсваме сьс счукана карамелизирана захар, поливаме с рома и запалваме.

Сладкиш с банани и кокосови стърготини
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 5 банана, 4 козуначени кифли, 4 яйца, 4 с.л. краве масло, 4 с.л. бели кокосови стърготини, 4 с.л. кокосови стърготини, оцветени в зелено, 4 с.л. карамелен топинг, 4 с.л. капучино, 1 с.л. кокосова мазнина, 1 с.л. лимонов сок, 1 с.л. ром, 1 ч.ч. захар
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кифлите косо на продълговати филии. Поливаме ги с мазнината, отгоре редим колелцата от бананите, потопени в лимоновия сок и рома, а после оваляни в кокосовите стърготини. Разбиваме яйцата със захарта, по малко наливаме млякото, капучиното и карамеления топинг. С тази смес поливаме отгоре. Слагаме във фурната, за да се изпече до златисто. Отгоре поръсваме зелените стърготини от кокос, имитиращи трева, върху която разпределяме дребни бонбони

Сладкиш с великденски кифли и плодове
Прoдукти: 4 големи козуначени кифли, 4 банана, 4 с.л. течна сметана, 3 с.л. конфитюр от кайсии, 3 с.л. кафява захар, 5 с.л. масло или кокосова мазнина с масло, 3 яйца, 1 непълна ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1 ванилия
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кифлите на кръгчета и ги нареждаме в добре намаслена тавичка. Разпределяме колелцата от бананите отгоре, поръсваме със захарта, поливаме със сметаната, объркана с конфитюра. Правим 2 тестени реда с пълнеж и слагаме отгоре фолио. Запичаме в сгорещена фурна за кратко, сваляме покритието, поливаме със сместа от яйцата и млякото, ароматизирано с ванилията, връщаме обратно във фурната до порозовяване.

Сладкиш с козунак и портокали
Прoдукти: 1 среден кръгъл козунак, 500 мл прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 1 пакет краве масло, 3-4 с.л. фъстъчено масло, 3-4 с.л. течна сметана, 3 жълтъка, 1 портокал, 1 к.ч. портокалов ликьор, 1 к.ч. стафиди, украси
Нaчин на приготвяне: Нарязваме козунака на парченца, които накисваме в прясното мляко и сметаната, за да омекнат. Размесваме размекнатото краве масло с фъстъченото. При непрекъснато бъркане прибавяме ликьора, сока от портокала, настърганата кора, от която сме отстранили бялата горчива част, и захарта. Обработваме с пасатор и прибавяме яйчената маса. Прехвърляме всички продукти в намазана с масло форма и печем на водна баня около 1 час. После обръщаме в подходяща чиния и украсяваме с нарязания на парченца портокал, леко запържен в тефлонов тиган с малко мазнина с нарязани на едро орехови ядки или кокосови стърготини. Произволно пръскаме желе от дюли или кайсиев конфитюр, редувайки с бита сметана или течен бял шоколад.

Сладкиш със стари кифли и ябълки
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 4 козуначени твърди кифли, 5-6 с.л. масло или кокосова мазнина, 5 сладки ябълки, 5-7 с.л. кафява захар, 5-6 с.л. карамелен топинг, 3 яйца, 2 ванилии, 3-5 щипки канела, 2 ванилии, лимонов сок, кокосовови стърготини
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кифлите на колелца и ги подреждаме в добре намаслена тавичка, отгоре също пръскаме мазнина, покриваме с тънки филийки от почистените ябълки, потопени в лимонов сок с аромати. Поръсваме захар и така правим няколко пласта. По желание можем и да оваляме и в кокосови стърготини. Слагаме сладкиша малко да се запече. Разбиваме яйцата, разбъркваме ги с млякото, ароматизирано с ванилията. Поливаме сладкиша с млякото, връщаме във фурната и запичаме отново до зачервяване. Изваждаме от фурната, изчакваме да изстине и заливаме с карамеления допинг.

Сладолед „Изненада”
Прoдукти: 500 г сметанов сладолед, 500 г шоколадов сладолед, 1 козунак, 200 мл захарен сироп, 3 с. л. ром или коняк, 4 яйца, 130 г пудра захар, 1 бурканче конфитюр от малини.
Нaчин на приготвяне: Козунакът нарязваме на 10 квадратни филийки, дебели по 2 см и дълги по 10 см. Нареждаме ги в 10 чинийки и напояваме леко със захарен сироп, ароматизиран с ром. С лъжица слагаме замразен сладолед върху всяка подложка от козунак, заглаждаме добре, отгоре поставяме по 2 лъжички конфитюр и най-отгоре покриваме с крем. Крема приготвяме предварително, като разбиваме жълтъците със 100 г пудра захар, докато побелеят и прибавяме разбитите на гъст сняг белтъци с 30 г пудра захар.

Торта от козунак
Прoдукти: 1 готов козунак, 200 мл сироп от ягоди, 450 г сметана, 1 конфитюрено бурканче сладко от ягоди, 70 мл ром, 150 г начукани обелени бадеми, 100 г натурален шоколад.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме изсъхналия козунак на тънки филии. Покриваме чиния за торта с козунак, като дупчиците веднага покриваме с малки парченца. Напръскваме със смес от сироп и ром. Пър-вия ред намазваме със сметана разбита със сладкото, поръсваме с ядките. Подреждаме друг пласт и намаз-ваме по същия начин. Правим трети ред от козунака, който намазваме по същия начин. Отгоре украсяваме с цели ягоди и настъргани като буклички парченца от шоколад. Оставяме тортата да престои 1-2 часа на сту-дено, преди да я сервираме.

Торта "Таралеж"
Прoдукти: 500 г козунак, 4 яйца, 3/4 ч.ч. захар, 3 ч.ч. прясно мляко, бадеми, орехи; за глазурата: 150 г настърган шоколад, 1/2 ч.ч. захар, 1 к.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме козунака на тънки филийки. Намазваме кръгла тортена форма с масло и покриваме дъното и стените с козунак. Разбиваме жълтъците със захарта и постепенно прибавяме млякото. Слагаме сместа на огъня и бъркаме непрекъснато с тел, докато се сгъсти, но без да завира. Сваляме и бием още 5 минути, след което изсипваме половината във формата. Нареждаме още един ред козунак и изсипваме останалия крем. И него покриваме с филийки. Оставяме тортата 7-8 часа в хладилника, а след това я обръщаме в тортена чиния. Сгъстяваме продуктите за глазурата на слаб огън и заливаме тортата. Преди да се е втвърдила глазурата, набождаме тортата с леко запечени и нарязани бадемови или орехови иглици.

Черешово дърво
Прoдукти: 4 козуначни кифли, 2 ч.ч. изчистени череши или плодове от сладко, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. захар, но може и по-малко, 4 с.л. брашно, 2 яйца, 1/2 ч.л. канела, мазнина за пържене
Нaчин на приготвяне: Накисваме кифлите в прясно мляко, за да се напоят, след което ги отцеждаме и смачкваме . Последователно добавяме брашното, млякото, яйцата, захарта и малко канела. Смесваме всичко и добавяме черешите без костилки или плодове от сладко или консерва. От приготвеното тесто оформяме сладки, които пържим бавно до кафеникаво в сгорещена мазнина, като ги обръщаме от всички страни. Объркваме захар и канела и овалваме сладките в сместа. Поднасяме веднага.

Ябълков десерт
Прoдукти: 4 баяти козуначени кифли /или баят козунак/, 1 л прясно мляко, 5-6 с.л. масло, 5 сладки ябълки, 5-7 с.л. кафява захар, 5-6 с.л. карамелизиран топинг, 3 яйца, 2 ванилии, 3-4 щипки канела, 2 ванилии, лимонов сок, кокосови стърготини
Нaчин на приготвяне: Хубаво намасляваме тавичка и подреждаме кифлите, нарязани на филийки. Отгоре напръскваме с разтопено маслро и покриваме с обелените, почистени и нарязани на тънки филийки ябълки, които сме напръскали с лимонов сок. Ръсим с ванилова захар и канела и редим втори пласт козуначени филийки. Повтаряме процедурата до изчерпване на продуктите. Леко запичаме сладкиша в умерена фурна. Разбиваме яйцата, наливаме млякото, подслаждаме с кафявата захар, ароматизираме с ванилия и заливаме сладкиша. Връщаме го във фурната и го печем до поруменяване. Оставяме го да изстине и го заливаме с карамеловия сироп. Поръсваме с кокосови стърготини.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Планирайте пола на бебето

Лекарите са убедени, че в зависимост от това с какво се хранят, преди да забременеят, бъдещите майки могат да си „поръчат” момиченце или момченце. Гаранцията за успех според изследвания, проведени в А...

Помогнете на несръчните

Непрекъснати падания, счупени играчки, изпоцапани дрехи, поразии вкъщи! Колкото повече се старае малчуганът, толкова по-често изпада в конфузни ситуации, макар и без да иска. Някои пакостници са по-...

Пластири вместо хапчета

Дали против болки, при болно сърце или като контрацептив, днес предписаното ви лекарство вместо да се гълта, може да се залепи върху кожата. Лекарствените пластири са много практични. Чрез тях целебно...

Преборете се с дървесните гъби

Ако имате вила или селска къща, със сигурност знаете, че дървените части често се поразяват от дървесни гъби. По принцип по-често страдат онези части, които постоянно са овлажнени и в същото време са ...

Начало