Козметични рецепти » Кожата ни и хормоните

 Кожата ни и хормоните

Нейното състояние зависи от фактори, върху които можем да повлияем, и от такива, които трябва да приемем за даденост. Така например ние сме в състояние да защитим кожата си от вредното въздействие на слънцето, вятъра, студа, от нас зависи и с какви кремове или маски ще я глезим. Въпреки всички усилия обаче няма да успеем да „избягаме" от клетъчното си наследство, нито да повлияем кой знае колко върху свързаните с неумолимия ход на времето хормонални промени.

Видовете хормони

Разделени на женски - естрогени и прогестерон, и на мъжки -тестостерон, те присъстват в представителите на двата пола, но в съвършено различни пропорции.

Тестостероновите рецептори в кожата са разположени предимно в окосмените участъци, т. е, в областта на скалпа и гениталиите. Те активизират дейността на мастните жлези и ги подтикват да образуват хидролипиден повърхностен слой, съставен от мазнина и влага, който има защитни функции. Ако се стигне до свръхпроизводство на себум обаче, кожата се загрозява от появата на акне. Тестостеронът стимулира и окосмяването, особено във фазата на растеж на косъма, затова много девойки имат едновременно младежки пъпки и мустачки.

Естрогенните рецептори се намират в базалния слой на епидермиса. Стимулират производството на една от най-важните хидратиращи субстанции - хиалуроновата киселина, както и това на еластина и колагена, два много важни протеина, осигуряващи на кожата нейната гладкост и еластичност.

Що се отнася до прогестерона, той се отразява по индиректен начин върху състоянието на епидермиса, затормозявайки въздействието на тестостерона.

Видовете кожа

Мазна
Характерно за нея е свръхпроизводството на себум, особено в областта на лицето, където мастните жлези са разположени два пъти по-на-гъсто, отколкото върху останалата част от тялото. Често лъщи, а когато я пипаме, пръстите ни буквално се омазняват. Широките й пори се замърсяват много лесно, създавайки условия за появата на черни точки и комедони. Всичко това се дължи на излишъка от тестостерон, който в комбинация с естрогените ускорява клетъчното делене и кожата става по-плътна.
Съветът на дерматолозите: Откажете се от почистващи средства, които (само според вас) са в състояние да направят кожата ви по-малко мазна, т. е. от прекалено агресивни сапуни и лосиони, съдържащи спирт. Отстранявайки защитния хидролипиден слой, те подтикват мастните жлези да отделят повече себум.

Нормална
За такава кожа мечтаят всички жени по света. Има защо - тя е гладка, без видими пори, копринено нежна на пипане, добре хидратирана. Уви, с настъпването на менопаузата се променя и проявява склонност към изсушаване, срещу което трябва да се вземат мерки.
Съветът на дерматолозите: Въпреки че природата ви е подарила безупречна кожа, за да си остане тя такава, не пренебрегвайте съвестното й почистване сутрин и вечер. Най-добре е това да става с тоалетно мляко, последвано от лосион, много рядко със сапун с неутрално рН.

Суха
Отсъствието на хидролипиден слой създава условия за по-бързо дехидратиране на епидермиса. Сухата кожа изглежда матова, неравномерна на пипане и недостатъчно еластична. Състоянието й е генетично предопределено и се дължи на отделянето на по-малко себум, който има свойството да задържа влагата и да й пречи да се изпарява. След една определена възраст кожата се изсушава и по други причини - продължително и често излагане на слънце, почистване с агресивни средства, прекалено горещи душове и вани.
Съветът на дерматолозите: Мийте се само с хладка вода, всяка сутрин слагайте хидратиращ крем върху лицето и шията си, а вечер използвайте регенериращ. Три пъти седмично правете овлажняващи маски на базата на жълтък, зехтин и мед.

Щом настъпи менопаузата

Наближи ли петдесетте, яйчниците на жената постепенно спират да произвеждат естрогени и прогестерон, докато надбъбречните й жлези продължават да отделят тестостерон. Настъпва хормонален дисбаланс, който се отразява зле върху състоянието на кожата. Тя става по-тънка и чувствителна, защото обновяването на клетките се забавя. Дехидратира се с бързи темпове, тъй като отсъствието на естрогени води до дефицит на хиалуронова киселина. За нея е известно, че функционира като истинска „гъба" и е в състояние да задържа течност, 200 пъти по-голяма от собственото й тегло, което означава, че 1 г хиалуронова киселина съхранява 200 мл влага в организма ни. Когато количеството й намалее, епидермисът се изсушава и престава да бъде гладък както през по-младите години.
Кожата губи гъвкавостта си. Нейната еластичност намалява, понеже се променя структурата на колагена и колагеновите влакна се късат. В резултат бръчките се задълбочават.
Появяват се пигментни петна. Женските хормони влияят пряко върху кожната пигментация и по време на бременността, и през менопаузата - последствията са същите, но този път почти необратими, особено при тези, които са се излагали неразумно на слънце.
Наблюдава се засилено окосмяване по брадичката и горната устна, за сметка на което косата се разрежда - понякога до такава степен, че скалпът започва да прозира.
Съветът на дерматолозите: От април до октомври слагайте кремове с висок слънцезащитен фактор - над 60. Нанасяйте ги не само върху лицето, но и върху ръцете си, тъй като върху тях първи се появяват кафеникавите петна, наричани често „гробищни цветя".

Автор: Татяна Стоянова

Представяме Ви:

Червило според устните

Едва ли има друга част от човешкото тяло, която да е такъв индикатор за вашето настроение както устните. А знаете ли че цвета на червилото много говори за характера ви. То е неизменна част от грима и ...

Пощадете кожата си

Ние се усмихваме, повдигаме учудено вежди, мръщим се недоволно, присвиваме очи. За да покажем на света чувствата, които изпитваме, ни помагат цели 57 мускула. Именно тяхната работа в продължение на го...

Вана за добро настроение

През този месец, изпълнен с празници, имаме желание да се грижим повече за себе си, за да повдигнем градуса на настроението. Ваната е един от приятните начини да се поглезим. Релаксираща или тонизиращ...

Домашни грижи за косата

Най-известните козметични фирми в света предлагат безброй продукти за подържане на косата, но тя само ще спечели, ако от време на време редуваме готовите маски, лосиони, балсами и др. с подръчни средс...

Начало