Козметични рецепти » Козметика с минерална вода

 Козметика с минерална вода

Докато поглъщате скъпоценната прозрачна течност на плажа в горещите ленти дни и утолявате жаждата си едва ли ви идва на ум, че освен лечебни свойства минералната вода може да се използва за козметика.

Имате проблем с мазната, едропореста кожа на лицето. Купували сте какви ли не кремове и резултат няма. Решението се нарича минерална вода и то не коя да е, а тази с високо съдържание на соли. Тя намалява омазняването на кожата и свива порите. За смесена и суха кожа най-подходящо е използването на слабоминерализирана минерална вода. Тази „напитка” отлично тонизира кожата.
Важно е да запомните, че преди да използвате газирана минерална вода трябва да я оставите в открит съд за 30-40 минути. Това се прави, защото мехурчетата въглероден двуокис може да раздразнят кожата.
Остава само да решите кои процедури са подходящи за вашата кожа.

Измиване с минерална вода

Ако всеки ден миете лицето си с минерална вода вместо с чешмяна, ще забравите за сухата и покрита с лишеи кожа. Козметолозите твърдят, че студената вода свива съдовете и намалява кръвоснабдяването. При постоянното миене се развива бледа и суха кожа, вяла и с повече бръчки. Горещата вода пък има точно обратния ефект – предизвиква разширяване на съдовете и отслабва стените им, което довежда до загуба на тяхната еластичност, зачервяване, разширени пори и намалява естествената съпротивителна сила на кожата срещу вредните въздействия. В такъв случай най-добре е измиването на лицето да се прави с вода със стайна температура 24-25 градуса. Тя предизвиква кратковременно свиване на съдовете, а после те се разширяват отново. Това има положително въздействие върху кожата на лицето и подобрява нейното състояние.
Минералната вода е полезна за кожата на лицето и затова е подходяща за правенето на маски. Не всяка минерална вода обаче е подходяща. Учените препоръчват вода със съдържание на 200-500 мг. минерали на литър (на пазара е известна като слабоминерализирана минерална вода). По-наситените с минерали води не са подходящи.


Минерален лед

След измиване на лицето може да го потриете с кубчета лед приготвени от минерална вода. Това е чудесна процедура за свиване на порите. От ледения масаж мускулите на лицето укрепват. Тренираните мускули по-добре поддържат кожата и бръчки може дълго да не се появявят.

Лосион с минерали

Кипнете 200-250 мл. минерална вода и направете запарка на 2 супени лъжици билки. За мазна и комбинирана кожа е подходяща коприва, лайка или невен. За суха и нормална кожа са подходящи мента или листа от бреза. Отварата трябва да престои 20-30 минути след което да се прецеди. Този лосион се съхранява в хладилника не повече от 5 дена. Изтривайте лицето с него всеки ден след измиване.

Полезни пръски

Много козметични фирми пускат на пазара спрей с минерална вода. Ако оросявате лицето с него през деня гримът ви ще издържи по-дълго. Освен това водните частици правят микромасаж на кожата и отлично я овлажняват. Налейте минерална вода в пулверизатор и всеки ден я впръсквайте в кожата на лицето. Това ще ви осигури свеж и сияен вид.

Маска с минерали

Ако сте решили да си направите домашна маска за лице, то една от съставките задължително ще е водата. Ефективността на маската се увеличава, ако я замените с минерална вода. Ето и няколко предложения:

Маска за мазна, едропореста и склонна към възпаления кожа

Глинена маска може да си купите от аптеката, размесете я с минерална вода и я поставите на лицето. Като засъхне след това я измийте с минерална вода.
При мазна кожа помага и маска с обикновена паста за зъби, разредена с минерална вода. След това пак се изплаква с минерална вода. Тази маска изсушава кожата и стяга порите. Ако в нея се постави морска сол става домашно приготвена скраб.

Яйчна маска за суха и нормална кожа

Разбийте един жълтък с една чаена лъжица растително масло и половин чаена лъжичка минерална вода. Сместа нанесете на лицето с тампон. След 5 минути нанесете втори слой, а след 20 минути измийте маската с разтвор от студен чай.

Ако ноктите ви се чупят и разслояват

Редовните ванички с минерална вода ще ги укрепят. Поставете ръцете в силно осолена с морска сол минерална вода за 10 минути. След това за да задържите въздействието и покрийте ноктите с безцветен лак-основа, в състава на която се съдържа калций.

Автор: Татяна Стоянова

Представяме Ви:

Солите от Мъртво море подмладяват

Мъртво море е не само богат източник на минерали и микроелементи, но и неговите води съдържат минерална кал. Ако в другите морета водата е със съдържание на 97% натриев хлорид (сол), то във водите на ...

Не крийте емоциите си

През последните трийсет години специалистите по въпроса са единодушни - дори ако емоциите ни са силно отрицателни, ние не бива да ги прикриваме, а да ги изразим. Това обаче твърде често е невъзможно з...

7 обяснения на косопада

Дали сме здрави - за това може да се съди и по състоянието на косата ни. Започне ли да капе, значи нещо не е наред. Но какво по-точно? Сигурно знаете, че човешкият косъм живее от три до пет години и с...

Козметиката – колко трае

Колко приятно (и полезно!) е да изхвърлиш всичко ненужно от дома си, без значение дали става дума за вещи, дрехи, козметика. Особено козметика, която може да ни навреди доста, използваме ли я, след ка...

Начало