Козметични рецепти » Минерална козметика

 Минерална козметика

Докато поглъщате скъпоценната прозрачна течност на плажа в горещите ленти дни и утолявате жаждата си едва ли ви идва на ум, че освен лечебни свойства минералната вода може да се използва за козметика.

Имате проблем с мазната, едропореста кожа на лицето. Купували сте какви ли не кремове и резултат няма. Решението се нарича минерална вода и то не коя да е, а тази с високо съдържание на соли. Тя намалява омазняването на кожата и свива порите. За смесена и суха кожа най-подходящо е използването на слабоминерализирана минерална вода. Тази „напитка” отлично тонизира кожата.
Важно е да запомните, че преди да използвате газирана минерална вода трябва да я оставите в открит съд за 30-40 минути. Това се прави, защото мехурчетата въглероден двуокис може да раздразнят кожата.
Остава само да решите кои процедури са подходящи за вашата кожа.

Измиване с минерална вода

Ако всеки ден миете лицето си с минерална вода вместо с чешмяна то забравете за сухата и покрита с лишей кожа. Козметолозите твърдят, че студената вода свива съдовете и намалява кръвоснабдяването. При постоянното миене се развива бледа и суха кожа, вяла и с повече бръчки. Горещата вода пък има точно обратния ефект – предизвиква разширяване на съдовете и отслабва стените им, което довежда до загуба на тяхната еластичност, зачервяване, разширени пори и намалява естествената съпротивителна сила на кожата срещу вредните въздействия. В такъв случай най-добре е измиването на лицето да се прави с вода със стайна температура 24-25 градуса. Тя предизвиква кратковременно свиване на съдовете, а после те се разширяват отново. Това има положително въздействие върху кожата на лицето и подобрява нейното състояние.
Минералната вода е полезна за кожата на лицето и затова е подходяща за правенето на маски. Не всяка минерална вода обаче е подходяща. Учените препоръчват вода със съдържание на 200-500 мг. минерали на литър (на пазара е известна като слабоминерализирана минерална вода). По-наситените с минерали води не са подходящи.


Минерален лед

След измиване на лицето може да го потриете с кубчета лед приготвени от минерална вода. Това е чудесна процедура за свиване на порите. От ледения масаж мускулите на лицето укрепват. Тренираните мускули по-добре поддържат кожата и бръчки може дълго да не се появявят.

Лосион с минерали

Кипнете 200-250 мл. минерална вода и направете запарка на 2 супени лъжици билки. За мазна и комбинирана кожа е подходяща коприва, лайка или невен. За суха и нормална кожа са подходящи мента или листа от бреза. Отварата трябва да престои 20-30 минути след което да се прецеди. Този лосион се съхранява в хладилника не повече от 5 дена. Изтривайте лицето с него всеки ден след измиване.

Полезни пръски

Много козметични фирми пускат на пазара спрей с минерална вода. Ако оросявате лицето с него през деня гримът ви ще издържи по-дълго. Освен това водните частици правят микромасаж на кожата и отлично я овлажняват. Налейте минерална вода в пулверизатор и всеки ден я впръсквайте в кожата на лицето. Това ще ви осигури свеж и сияен вид.

Маска с минерали

Ако сте решили да си направите домашна маска за лице, то една от съставките задължително ще е водата. Ефективността на маската се увеличава, ако я замените с минерална вода. Ето и няколко предложения:

Маска за мазна, едропореста и склонна към възпаления кожа

Глинена маска може да си купите от аптеката, размесете я с минерална вода и я поставите на лицето. Като засъхне след това я измийте с минерална вода.
При мазна кожа помага и маска с обикновена паста за зъби, разредена с минерална вода. След това пак се изплаква с минерална вода. Тази маска изсушава кожата и стяга порите. Ако в нея се постави морска сол става домашно приготвена скраб.

Яйчна маска за суха и нормална кожа

Разбийте един жълтък с една чаена лъжица растително масло и половин чаена лъжичка минерална вода. Сместа нанесете на лицето с тампон. След 5 минути нанесете втори слой, а след 20 минути измийте маската с разтвор от студен чай.

Ако ноктите ви се чупят и разслояват

редовните ванички с минерална вода ще ги укрепят. Поставете ръцете в силно осолена с морска сол минерална вода за 10 минути. След това за да задържите въздействието и покрийте ноктите с безцветен лак-основа, в състава на която се съдържа калций.

Автор: Саша Маркова

Представяме Ви:

Гланцът за устни

Каква текстура да изберем и как да го нанасяме, се питат всички жени, влюбени в ефекта на това средство за гримиране, чиято употреба вече се е превърнала в навик. Гланцът има за цел да накара устните ...

Изкуството да носим костюм

Тази вечна дреха ви позволява да замаскирате доста от недостатъците на фигурата си и да изглеждате елегантни през целия ден. При условие обаче, че я подберете според особеностите на своята физика. ...

Кунг-фу за уморени ръце

Кунг-фу не е само бойна техника, това е стройна система за психофизически тренинг, позволяваща да се закали тялото и духа. Някои елементи от тази система могат да се приложат за лечение – да се съсред...

Майки и дъщери

Къде ходиш вечер? Храниш ли се редовно? Кога ще дойдеш да ме видиш? Изми ли си прозорците? Подобни въпроси със сигурност ви нервират безумно, още повече, че ги задава теоретично най-близкият ви чове...

Начало