Козметични рецепти » Всичко за къдравата коса

 Всичко за къдравата коса

Тя е много красива, ефектна и пищна. Дава възможност за безброй прически и почти винаги изглежда добре. Все пак къдравата коса се нуждае от постоянни грижи и внимание, за да е здрава и блестяща.

Миенето

Най-сериозният проблем на къдравата коса е в това, че тя е прекалено суха, дори в корените, а краищата й са склонни да се чупят и цъфтят. По тази причина жените, получили от житейската лотария начупена или на красиви букли коса, трябва да залагат на шампоани и балсами с активни подхранващи съставки като растителни масла и протеини.

Какво трябва да знаете?

1. Преди измиване разрешете внимателно косата с гребен от естествен каучук с широки зъбци, за да неутрализирате статичното електричество. Ако къдриците ви са се сплели, не ги скубете, а поставете малко балсам.
2. Преди да нанесете шампоана, намокрете обилно косата си.
3. Слагайте шампоан само веднъж и не използвайте големи количества.
4. Масажирайте скалпа, за да активизирате кръвообращението и да стимулирате производството на себум.
5. Накрая изплакнете продължително с хладка и дори студена вода, ако можете да го понесете, за да затворите люспите на косъма.
6. След измиване непременно нанасяйте балсам, като преди това леко попиете с кърпа косата. Разрешете балсама по цялата дължина на къдриците с гребен с широки зъбци и ако имате повече време, останете с него 5 - 10 минути.

Грижите

В интервала между две измивания краищата на къдравата коса бързо губят жизнеността си, стават трудни за сресване и оформяне в прическа. Ще им помогнете, ако започнете да ги третирате със специални продукти (течен косъм, структуриращи телове, емулсии), които не се измиват. Задачата им е да хидратират косъма, да го уплътнят и по този начин да го защитят от замърсената околна среда и ултравиолетовите лъчи.

Какво обича къдравата коса?

* Да й слагате маска поне веднъж седмично.
* Преди да пристъпите към оформянето й с четка и сешоар, да я попиете много добре с хавлиена кърпа.
* Малко ябълков оцет или лимон в последната вода за изплакване. Така къдриците ви ще блестят неотразимо.

Какво не обича?

* Да бъде изправяна с агресивни химически продукти от неспецилисти.
* Да я връзват често на опашка с ластичета, които чупят косъма.
* Да я подстригват с некачествени ножици - те допринасят за цъфтенето.

Бърза помощ

Когато състоянието на къдравата коса е наистина много лошо и тя не прилича на нищо, време е да се обърнем към „ударните" средства - маслените бани и маските.
* Маслените бани на базата на растителни масла се правят преди измиването с шампоан. Жан-Клод Галон, артистичен директор на „Карита", съветва те да се поставят с четка, сякаш нанасяме боя за коса. Действат от 10 до 20 минути, през които главата е обвита в полиетиленово или алуминиево фолио. Изплакват се с топла вода и след това се пристъпва към измиване с шампоан.
* Маските се нанасят върху измита и леко подсушена коса, която се завива във фолио и хавлиена кърпа. Действат около 20 минути. След това под душа се разпенват и изплакват с много вода.

Домашна маска

Жан-Луи Давид ни препоръчва да я редуваме с готовите маски, предлагани от най-различни производители.
Състав: 2 суп. лъж. масло от житни зародиши или зехтин, един жълтък и две супени лъжици силен липов чай се смесват и затоплят на водна баня. Маската се оставя да действа 20 - 30 минути.

Автор: Татяна Стоянова

Представяме Ви:

Какво трябва да знаем за пилинга

Жизненият цикъл на клетките има продължителност 4-5 седмици, след това те умират, натрупват се на повърхността на кожата и ако не ги премахнем оттам, мътният, безжизнен тен, пъпките и лишеите са ни га...

Кога не трябва да напускаме работа?

„По-добре да съжаляваме за това, което сме направили, отколкото за това, което не сме" - максимата на древните римляни важи за много области на живота, така че няма да сбъркаме, ако се придържаме...

Правила за нанасяне на грима

Много от нас не се осмеляват да сложат дори нищожно количество грим върху лицето си, защото не знаят как и се боят, че вместо да се разхубавят, ще постигнат точно обратния ефект. От друга страна...

Зависими ли сте от секса?

Отговорете искрено на въпросите по-долу, съберете точките, посочени срещу отговорите ви и ще разберете каква е ролята на секса във вашия живот. 1. След полунощ е. Въртите се в леглото и не можете...

Начало