Продукти:
• 2,5 кг червена капия
• 500 г зелени доматчета
• 500 г червени камби (може и леко люти)
• 1 кг моркови
• 1 кг зеле
• 1,5 л вода
• 1 л оцет (6%)
• 200 г сол
• 2 връзки магданоз
Начин на приготвяне:
Избираме едри и здрави чушки, измиваме ги и ги изчистваме от семенната част. Бланшираме ги леко във вряща подсолена вода, изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят добре.
Нарязваме на по-дребни парченца зелените домати, изчистените от семките камби и магданоза, зелето режем на тънки ивици, а морковите настъргваме на най-едрото ренде. Зелето претриваме добре със сол, а останалите зеленчуци посоляваме.
Разбъркваме всичко много добре и ги оставяме сместа да престои със солта 3-4 часа. Отцеждаме внимателно сока, който са пуснали зеленчуците, но не го хвърляме.
Възвираме водата, оцета и останалата сол и щом солта се разтвори, сваляме саламурата от котлона. Прибавяме в нея сока, който зеленчуците са си пуснали. Оставяме саламурата да изстине.
Пълним чушките плътно със зеленчуковата смес, подреждаме ги в буркани с отворите нагоре и ги заливаме със саламурата. Затваряме херметически бурканите и държим на хладно място. Не стерилизираме.
Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...
Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...
Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...