Диетични рецепти » Хранене при подагра с отоци по глезените

 Хранене при подагра с отоци по глезените

Лечението на подагра извън пристъп включва: диетичен режим на хранене, медикаменти метаболизиращи пикочната киселина и медикаменти, които увеличават излъчването й. В случая с отоци само диетата не е достатъчна.

Медикаментите

По време на пристъп се добавят нестероидни противовъзпалителни средства и евентуално Колхицин. Проявата на ставните симптоми означава, че не е провеждано адекватно лечение в междупристъпния период. Конкретната насока за лечение би могъл да даде специалист, който детайлно познава състоянието на болния и развитието на болестта.

Диетата

Храната трябва да е предимно млено-яйчно-растителна. Месните ястия се включват в менюто 2-3 пъти седмично. Белтъчините се застъпват в дневната дажба около 75-80 г, мазнините – 80-85 г, въглехидратите – 300-380 г. Храната трябва да е богата на витамини, особено “С” (цитрусови плодове, шипки, дренки, френско грозде), на РР (фастъци, бадеми, картофи, праскови) и от групата на “В” (хлебна мая, пълнозърнест хляб, орехи, овесени ядки).

Ограничения

Изключват се храни, богати на пуринови вещества, като солени пикантни риби, всички вътрешности, дивеч, бобови варива, включително и соя. Не се препоръчва консумация на месо от млади животнви. Рязко се ограничават храните, богати на оксалова киселина, като спанак, киселец, лапад, сини домати, гъби, червено цвекло, репички и др. Изключват се чаят, кафето, шоколадите, какаото. Храната се приготвя с ограничение на солта (6-8 г дневно), а в изострения стадий (при криза) и при наднормено тегло – без допълнителна добавка на сол. Алкохолът и цигарите се изключват напълно.

Допълнителни съвети

Препоръчват се по-големи количества течности, особено плодови сокове. Желателно е при болни с излишни килограми периодично да се включват разтоварителни дни (1 път седмично) с приема само на 1,5-2 кг плод, разпределен на 5 порции за целия ден. Може да се добавят и около 100 г мед или захар.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Лечебните свойства на целината

У нас целината (Apium glaveolens) е важен есенно-зимен зеленчук. Консумира се свеж, варен или изсушен, като подправка за туршии, салати, супи ястия. Семето се слага в месна кайма за ароматизиране. Н...

Имам запек, с какво да се храня?

За запек може да се говори, когато човек посещава тоалетната по-малко от 3 пъти седмично. Обикновеният запек е притесняващ, но без усложнения. Той предизвиква обаче безпокойство при внезапна силна про...

Ананасът подобрява кожата на женските гърди

С годините кожата на женските гърди губи част от своята еластичност. Как да се спре това? Специалистите препоръчват в дневната хранителна дажба да бъдат включени плодове. Например ананас – той има изи...

Kaквo най-често липсва на организма ни

Желязо Проблемът: Желязото е минерал, който позволява на кръвта да пренася кислород. Диетите, изключващи месо, или страхът от луда крава довеждат до това, че 23% от хората страдат от недостиг на...

Начало