Диетични рецепти » Лечебно хранене при заболявания на щитовидната жлеза

 Лечебно хранене при заболявания на щитовидната жлеза

Заболяванията на щитовидната жлеза създават много проблеми, най-вече сред представителките на нежния пол. Ето защо профилактиката чрез хранене е толкова „модерен” метод.

Диета при хипотиреоза

Лечебното хранене при болните с хипотиреоза е насочено към повишение на обмяната на веществата и борба със затлъстяването. Намалената енергийна калорийност на храненето е за сметка на поетите по-малко въглехидрати (до 200-250 г на денонощие). Особено трябва да се ограничат или дори се изключат напълно захарта и сладкарските изделия . Предпочитат се продукти, богати на хранителни влакна, чрез които болният се засища и не изпитва чувство на глад. При запек се препоръчва черният хляб, добре въздейства ежедневната употреба на кисело-млечни продукти.
За увеличаване на обмяната на веществата в порциона се включват 120-140 г бълтъчини. Ограничават се продуктите, богати на холестерол. За нормализирането му се препоръчва консумирането на извара, нетлъсто телешко, олио, морски дарове.
Менюто на болните от хипотиреоза трябва да е богато с витамини. Употребата на абсорбинова киселина има положителен ефект. При отоци е наложително да се намали приемът на течности.
Ястията е добре да се варят с намалено количество готварска сол и подправки. Храната трябва да се приема 5-6 пъти дневно.

Хранене при тиреотоксикоза

Храната на болния трябва да бъде разнообразна, с преобладаване на белтъчини не по-малко от 1 грам на 1 кг телесна маса - мляко и млечни продукти, яйца, месо, риба, достатъчно плодове и зеленчуци.
100-120 г в денонощие е количеството на мазнините в храната, 25 на сто от които са растителни мазнини. Съдържащият се в кравето масло ретинол намалява произвеждания от щитовидната жлеза хормон тироксин. Затова в храната не болния трябва да присъстват млечни мазнини, не по-малко от 50 г на ден, както и други хранителни продукти, съдържащи ретинол и каротин – моркови, домати, сладък пипер, черен дроб.
Въглехидратите, които са основен източник на енергия, може да присъстват в менюто в повишено количество – 500-550 г в денонощие. От тях 150 г са прости въглехидрати, които се съдържат в сладките плодове, меда и захарта.
Важна грижа е доставката на витамини - А, С и от групата В — с храната или с концентрати и синтетични препарати. Препоръчват се храни , богати на никотинова и аскорбинова киселина, тиамин, пиродоксин, минерални вещества, особено калций. С голям ефект е приемът на мляко и млечни продукти.
От менюто се изключват продукти, които възбуждат нервната система и работата на сърцето: силен чай, кафе и какао, шоколад, месни и рибни бульони, люта храна, подправки, алкохол.
Кулинарната обработка може да е различна. Храната се приема не по-често от 4 пъти дневно, тъй като при всеки прием се повишават обменните процеси.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Шведска диета с елда

Въпреки че често е възприемана като зърнена култура, всъщност елдата не е житно растение, а отделен вид. Вкусна и полезна, за нищо на света не пропускайте да я включите в диетичното си меню. Тя...

За ползата от рибата

Богата на протеини, рибата се радва на любовта на диетолозите, защото е нискокалорична храна. Всеки вид обаче има и своите специфични особености. Златоперка Поддържа паметта 100 г съдърж...

Какво да ядем след...

...изпит За да се възстановим от интелектуалното усилие и от напрежението, необходими са ни витамини от група В и мастни киселини, които изграждат нервните клетки. * Отдайте предпочитанията си ...

6 продукта, които стопяват мазнините

Ясно е, че има храни, които може да ви помогнат за по-доброто изгаряне на мазнините. Специалисти диетолози са установили, че сред продуктите, които ние консумираме, има 6, от които мазнините в човешко...

Начало