Диетични рецепти » Лечебно хранене при язва на стомаха

 Лечебно хранене при язва на стомаха

При язва на стомаха и дванадесетопръстника по време на оздравяване след рязко обостряне; при нерязко обостряне на хроничния гастрит и при преминал остър гастрит.

Целта е умерено и щадящо стомашно-чревния тракт хранене при запазване на неговата пълноценност.

Препоръчвани храни

• Пшеничен хляб, изпечен предишния ден и бисквити.

• Супи от претрити зеленчуци в морковена и картофена отвара; млечни супи от добре разварени зърнени изделия; юфка с претрити зеленчуци; супи-пюрета.

• Мляко; извара; сметана; подквасено мляко.

• Яйца (ровко сварени), омлет на пара.

• Сварени и претрити картофи; моркови; цветно зеле; непретрити ранни тикви и тиквички; узрели некисели домати.

• Салати от варени зеленчуци; месо; риба; пастет от черен дроб; непикантни и немазни варени колбаси.

• Претрити, варени или печени – всички видове сладки плодове; кисели, мусове, желета; компоти.

• Млечни сосове (без пасиране на брашното) с добавяне на краве масло.

• Разрешени са копър, магданоз, ванилия и канела при подправянето на ястията.

• Слаб чай; чай с мляко; слабо какао и кафе с мляко; сладки плодови сокове; отвара от шипки.

• Несолено краве масло и рафинирани растителни масла в ястията.

Сол – по 10-12 г дневно.

От менюто се изключват

• Ръжен и всякакъв вид пресен хляб.

• Месни, рибни и гъбени бульони и сосове; супи на основата на силни зеленчукови отвари; борш; таратор.

• Тлъсти видове меса: патици, гъски; солена и веяна риба; вътрешности.

• Фасул; грах; белоглавесто зеле; ряпа; спанак; лук; краставици; солени и мариновани зеленчуци и приготвени с тях туршии; гъби; всички пикантни и солени закуски; консерви.

• Кисели плодове и зеленчуци.

• Шоколад.

• Доматени сосове; хрян; горчица; пипер.

• Черно кафе; газирани напитки.

Кулинарна обработка

Храната се приготвя варена, но не претрита. Плодовете и зеленчуците също се поднасят непретрити.
Изключват се много горещи и много студени ястия.

Режим на хранене: 5 пъти дневно.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Вредните храни

Всичко, което заплашва нашето здраве, красота, добро разположение на духа и психическо равновесие, е бяло, жълто, черно, сладко, мазно, свръхкалорично. И ужасно вкусно! Знаем го добре, но въпреки непр...

Тялото, за което мечтаете

Излишните заоблености се настаняват точно там, където най-малко ги желаем и очакваме, но това съвсем не е случайно. Генетичното ни наследство, промените в хормоналното ниво, заседналият начин на живот...

Най-лесният начин да се вталим

Толкова сме заети, че или не хапваме нищо през целия ден, или постоянно дъвчем нещичко, самозаблуждавайки се, че не приемаме кой знае колко калории. Последствията? Виждаме ги върху фигурата си. Има об...

Копривата - парливото чудо

Листата на копривата се събират от май до септември, а коренищата - от септември до ноември. Стъблата се окосяват, листата се отделят, докато растението е свежо. Коренищата се изчистват от пръстта и т...

Начало