Диетични рецепти » Храната лекува

 Храната лекува

Чувствате се изтощена, тъжна, обзета от необяснимо безпокойство. Ето какво ви препоръчват диетолозите.

Как да си върнете душевното спокойствие?

Пониженото ниво на серотонина - хормонална субстанция, влияеща върху настроението, стои в основата на най-различни страхове, притеснения, некоординирани движения, нетърпение, мании.

Противоотровата: Тя е в бавните захари от спагетите, хляба, ориза, житните растения, които доставят на мозъка аминокиселината триптофан, допринасяща за по-активното синтезиране на серотонин. Тези продукти съдържат и гликоза, а тя, заедно с кислорода е най-доброто „гориво" за мозъка.

Не пренебрегвайте: магнезия (от сушените плодове и минералните води), лития (има го в марулята, яйцата, зеленчуците със зелен цвят), витамин ВЗ (тлъста риба, бяло пилешко месо), В6 (мая, пълнозърнест хляб), В9 (салата, зелени зеленчуци), В12 (храни с животински произход).

Как да победите стреса?

Борейки се с преумората, стресираният организъм реагира, като кара мускулите и отделни органи да се напрягат. В резултат се появяват болки в гърба, храносмилателни смущения, сърцебиене, физическо и психическо изтощение.

Противоотровата: На помощ отново идва магнезият, който нормализира сърдечния ритъм, отпуска схванатите мускули, осигурява бързото предаване на информация по нервните окончания. Липсва ли ви магнезий, стресът няма да ви се размине. А измъкването ви от омагьосания кръг ще се затрудни още повече от факта, че стресираните индивиди изхвърлят по-големи количества от минерала заедно с урината си. За да не се стига дотам, трябва да ядете повече бадеми, лешници или орехи, както и да пиете дневно поне 2 л минерална вода с високо съдържание на магнезий.

Не пренебрегвайте:витамин С (пресни плодове и зеленчуци), бавните захари (хляб, ориз, житни растения).

Как да преодолеете депресията?

Тъгата, черните мисли, липсата на желание за каквото и да било често се дължат на недостига на норадреналин, който отговаря за жизнеността и сексуалния апетит, както и на допамин, управляващ мотивираността за действие, емоциите, вниманието, доброто разположение на духа.

Противоотровата: Тя е много вкусна и калорична - става въпрос за шоколада, съдържащ стимулиращи субстанции като кофеин, теобромин и серотонин.

Не пренебрегвайте: тирозина (има го в месото и сиренето), витамин С (плодове, зеленчуци). Допамин присъства и в чая и кафето, но с тях не бива да се прекалява.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Отслабвайте според възрастта си

Резки промени в хормоналното ниво, безумни хранителни навици, нездравословен начин на живот - в зависимост от тях ние сваляме по различен начин излишните килограми. От не по-малко значение за вталяван...

Тялото, за което мечтаете

Излишните заоблености се настаняват точно там, където най-малко ги желаем и очакваме, но това съвсем не е случайно. Генетичното ни наследство, промените в хормоналното ниво, заседналият начин на живот...

Диетично хранене при панкреатит

Панкреатитът не е леко заболяване и трудно се лекува. То представлява възпаление на панкреаса, при което ензимите се активират и го увреждат. Проблем също е, че леките форми на панкреатита трудно се ...

Морковът - крал на зеленчуците

Този кореноплод е истинско съкровище. В него има няколко пъти повече в сравнение с останалите зеленчуци провитамин А. А именно той поддържа здраво сърцето, нормализира формулата на кръвта, подобрява и...

Начало