Диетични рецепти » Морковите – вълшебно лекарство

 Морковите – вълшебно лекарство

Морковът има голяма хранителна стойност. След майчината кърма това е първият зеленчук, който кърмачето трябва да поеме като сок и каша. Той съдържа захари, лесноразтворими белтъци, витамините А, В, В1, В2, Д, Е, К, РР, етерични масла, органични киселини, лесно усвоими минерали и микроелементи - желязо, фосфор, калций, йод, мед, кобалт.

Лечебни части

За медицински цели се използват корените и семената на зеленчука. От семената се извлича каротин (провитамин А), етерично масло, флавоноиди, спиртът чераниол и много други вещества, както и вещества с противомикробно и противораково действие. В корените има доста целулоза и магнезий, които активират перисталтиката на червата, извличат холестерола от организма, регулират обмяната на мазнините.

Лечебни свойства

• Морковите имат спазмоотпускащо действие върху сърдечните и кръвоносните съдове. Затова морковеният сок се прилага като допълнително лечение при стенокардия, хронична недостатъчност и инфаркт на миокарда. Действа за намаляване на болките и разрежда пристъпите.

• Провитамин А повишава устойчивостта към простудни и инфекциозни заболявания, при възпаления на бронхите, на щитовидната жлеза и особено срещу отслабване на зрението. Усилва зрителната острота и действа против възпаления на очите. Морковите се препоръчват на хора, които упражняват професии, свързани с напрежение на зрението (шофьори, летци, часовникари, плетачки, машинописци и др.) Недостигът на каротин в организма причинява "кокоша слепота" нощем и загуба на зрението.

• Морковите са предпазно и лечебно средство при хранителни смущения, запек, затлъстяване и артериосклероза.

• Морковите имат и пикочогонно, слабително, жлъчкоотделително, глистогонно действие и стимулират обмяната. По тази причина сокът от моркови се прилага при жлъчно-чернодробни болести, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, глисти, малокръвие, при кашлица, ангини и възпаления в устата.

Дозата е:

• За възрастни - сутрин и вечер на гладно по 200 мл сок
• При деца - по 1/2 кафеена чашка два пъти на ден
• За бебета с диария - двойно разреден сок с вода, като заместител на млякото.

Консумацията на моркови в сурово състояние е противопоказна при: язви на стомаха и червата в остра фаза, ентерити и колити и индивидуална непоносимост към моркови.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Морковите – вълшебно лекарство

Морковът има голяма хранителна стойност. След майчината кърма това е първият зеленчук, който кърмачето трябва да поеме като сок и каша. Той съдържа захари, лесноразтворими белтъци, витамините А, В, В1...

Листна салата в лечението на хипертония и диабет

Листната салата е позната отпреди хилядолетия. Според древни автори тя е един от най-старите зеленчуци. Отглеждали са я масово в Римската империя. В следващото столетие се радва на внимание и интерес ...

Диета при грип

Грипът засяга основно дихателната система, но много често болестта предизвиква и стомашно-чревни проблеми. Стомашните прояви в най-леките случаи се състоят в загуба на апетит, а в други (случаи) се ра...

Тиквата се грижи за нашето здраве

Този плод прави истински чудеса за здравето и фигурата ни, затова трябва да се постараем често да присъства на трапезата. Защо да я ядем? Защитава целия организъм. Тиквата дължи оранже...

Начало