Диетични рецепти » Как да се храним при желязодефицитна анемия

 Как да се храним при желязодефицитна анемия

От няколко години имам желязодефицитна анемия и непрекъснато взимам без особен резултат различни лекарства. Моля да ме насочите кои храни съдържат повече желязо, за да намаля (и ако е възможно да спра) медикаментите?
С.А. от Г.


При желязонедоимъчните анемии начинът на хранене е много важен, но не може да реши всички проблеми. Първо - трябва да се изяснят причините за анемията: чести кръвозагуби, нарушения в усвояването на храната (гастрити, язва), смущения в образуването на червените кръвни клетки (еритроцитите) и хемоглобина, някое друго заболяване, довело до симптоматична анемия. Надяваме се да сте изяснили тези проблеми с личния си лекар. Освен стойностите на еритроцитите и хемоглобина има значение и нивото на желязото в серума (оттук и определението - желязодефицитна анемия). Важно е също какви са промените в стомаха и ензимите на храносмилането - те имат голям принос за усвояването на желязото от храната. Това трябва да се уточни от вашия лекар, консултация с гастро-ентеролог и ако се налага - хематолог. Ако стомахът ви има проблеми, не можете да разчитате само на храните за лечение на анемията (то също ще има ограничения).
Питате кои храни съдържат повече желязо. Ще отговорим на въпроса ви и трябва да прецените кои са подходящи за вас.

Подходящи храни:

Ще групираме храните в няколко групи съобразно точните данни на диетолозите за съдържанието на желязо в тях.
I група: Храни с най-високо съдържание на желязо, изразено на 100 г от продукта: 6 мг (за 100 г храна) - черен и бял дроб, далак, мозък, зелен магданоз, патладжан, смокини, маслини, зрял фасул, леща, тиквени семки, сушени плодове (грозде, кайсии, сливи).
II група: Високо съдържание на желязо - от 3 ~ 6 мг на 10 г нето продукт: киселец, маруля, праскови, дренки, бадеми, сусам, фазан, сърна, заек, пуйка, гъска, сушени смокини, череши, слънчогледови семки.
III група: Средно съдържание на желязо от 2-3 мг/100 г - зелен чесън и лук, пресни краставици, черна ряпа, ябълки, карфиол, тиква, орехови ядки, яйца, говеждо и свинско месо, сухар, ръжено брашно, тахан халва, фъстъци, сушени круши.
IV група: По-ниско съдържание на желязо - 1-2 мг/на 100 г - репички, бяло зеле, червено цвекло, зелен фасул, пресни картофи, череши, телешко и агнешко месо, мляко, сирене, кашкавал, скумрия, паламуд и др.
Съвет: Вие сами трябва да изберете подходящите за вас храни. Ако анемията Ви е по-изразена, ще се наложи да вземате и медикаменти. Това ще се реши от лекуващите лекари.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Витамин В12 повишава имунитета

В продължение на дълги години витамин В12 беше известен с ефикасното си противоанемично действие, а също така и като средство, нормализиращо състоянието на нервната система. Научните изследвания пре...

Лечебно хранене при заболявания на щитовидната жлеза

Заболяванията на щитовидната жлеза създават много проблеми, най-вече сред представителките на нежния пол. Ето защо профилактиката чрез хранене е толкова „модерен” метод. Диета при хипотиреоза ...

Антибиотици предизвикват пристъпи на астма

Твърде често при настинка се самолекуваме с антибиотици. Лекарите също ги предписват, за да се презастраховат от усложнения. Нерядко обаче се постига обратен ефект. При астматиците особено опасни са а...

Диета според звездите

Много от проблемите - житейски и особено здравословни, могат да бъдат преодолени като смените привичките си за хранене. Това е най-простият, но много действен начин да влезете в естествения си биологи...

Начало