Тази диета се използва при хипертония, по-рядко при атеросклероза, холецистит и жлъчно-каменна болест, при запек, особено в съчетание със затлъстяване. Построена е на базата на продукти, богати на магнезий. Изключва се готварската сол, ограничават се течностите. Диетата е във вид на три последователни менюта по 3-4 дни, като целта е всеки ден организмът да получава по 0,8-1,2 мг магнезий.
1-4 ден
Първа закуска: каша от елда - 150 г, чай с лимон;
втора закуска: настъргани моркови - 100 г с малко растително масло;
обяд: борш - 250 г, каша от просо със сухи кайсии - 150 г, шипков чай;
следобeд: кайсиев сок - 100 г;
вечеря: суфле с извара, чай с лимон;
през нощта: шипков чай.
4-8 ден
Първа закуска: овесена каша с мляко - 250 г, чай с лимон;
втора закуска: 50 г сухи сини сливи, накиснати;
обяд: супа от зеле - 250 г, варено месо, задушено с растително масло и цвекло, ябълка;
следобeд: салата от моркови и ябълки -100 г, шипков чай;
вечеря: ястие с извара, чай;
през нощта: сок от моркови - 100 г.
9-12 ден
Първа закуска: настъргани моркови - 150 г, каша от просо млечна - 250 г, чай с лимон;
втора закуска: накиснати сухи кайсии;
обяд: зеленчукова супа, варено пиле - 85 г, зелеви котлети -200 г, шипков чай;
следобeд: ябълки;
вечеря: суфле с извара — 150 г, морковено-ябълкови котлети - 200 г, чай;
през нощта: доматен сок - 100 г
Желязо Проблемът: Желязото е минерал, който позволява на кръвта да пренася кислород. Диетите, изключващи месо, или страхът от луда крава довеждат до това, че 23% от хората страдат от недостиг на...
При обостряне на болестта през първите два-три дни се препоръчва гладуване. След като започнете да излизате от острите фази на заболяването, трябва да се придържате към правилната диета. Всъщност болн...
Подправката ще ви помогне в случай,че сте се порязали, а нямате подръка аптечка. Промийте раната с чиста вода (нека все пак да бъде минерална, а не от чешмата), посипете я с черен пипер и притиснете. ...
Няма да сбъркате, ако ги използвате в домакинството, в грижите за здравето и красотата си. Сребърните прибори започват да блестят като нови, щом се оставят за няколко часа в алуминиева тенджера...