Диетични рецепти » Диета при грип

 Диета при грип

Грипът засяга основно дихателната система, но много често болестта предизвиква и стомашно-чревни проблеми. Стомашните прояви в най-леките случаи се състоят в загуба на апетит, а в други (случаи) се развива картина на остър гастрит: болки в стомаха, гадене, оригване, повръщане. Начина на хранене може значително да ускори преодоляването на това заболяване.

Диетичният режим

Той е много важен при лечение на грипните поражения на храносмилателната система. Болните губят апетит и отказват прием на храна. Но те трябва да знаят, че храната е необходима за повишаване на защитните сили на организма, за да се пребори той с общата инфекция. Необходимо е храната да е по-лека, да не дразни възпалената стомашна и чревна лигавица. Трябва да бъде достатъчно по количество и доставя необходимите хранителни съставки – белтъчини, мазнини, въглехидрати, соли, витамини, но с известни временни ограничения. Препоръчват се бульони – месни и зеленчукови, супи, пюрета, натурални плодови и зеленчукови сокове, мляко и млечни продукти. Добре е да се приемат билкови чайове. Ограничават се солта и пикантните подправки. Не се препоръчват газирани напитки, кафе, алкохол, студени храни. Диетата е краткотрайна – няколко дни. С отзвучаване на стомашно-чревната симптоматика храната постепенно се разширява и преминава на пълноценно хранене. Стомашно-чревният комфорт чрез диетичния режим при грип със стомашно-чревна симптоматика най-често е достатъчен в лечебния комплекс. Рядко се прибягва към допълнителни лекарствени средства.

Автор: д-р Маргарита Етърска, гастроентеролог

Представяме Ви:

Тиквените семки гонят туморите от простатата

Доброкачествените тумори (аденоми) на простата се срещат често при мъжете над 50 г. Поради различни причини не всички от тях получават адекватно лечение. За това и възникват слухове за народни средств...

Маслината - природно лекарство

Маслиновото дърво изисква по-топъл климат и е характерен вид почти за цялото Средиземноморие, включително и за нашите южни съседи Гърция и Турция, където се отглежда в градини като овощно дърво. У нас...

Спанакът сваля кръвното

От незапомнени времена източните народи са отглеждали спанака - едногодишно растение със сочни и хранителни листа. През VII век с името „Персийски зеленчук” то е познато в Индия и Китай. Преминало в а...

Зелето като незаменима храна

От незапомнени времена то храни и лекува хората. Още Питагор е писал: „Зелето постоянна бодрост и ведро настроение на духа.” Тогавашните лекари го препоръчвали на децата, за да не боледуват, а съвреме...

Начало