Диетични рецепти » Спанакът сваля кръвното

 Спанакът сваля кръвното

От незапомнени времена източните народи са отглеждали спанака - едногодишно растение със сочни и хранителни листа. През VII век с името „Персийски зеленчук” то е познато в Индия и Китай. Преминало в арабските земи, то е пренесено в Испания, по-късно във Франция и Средна Европа. Днес спанакът се отглежда в Северна Америка, Източна Азия и Европа.
Спанакът е предпочитан зеленчук и у нас. Това е бързо растяща култура с 2 до 4 реколти в годината. По-качествен и по-полезен за здравето е той, когато е засят през лятото. Издръжлив е на студ. Презимувалите растения, засети наесен, се скубят рано през пролетта и са първият ранен зеленчук на пазара. Консумира се пресен, не се изсушава. Той е слабо енергиен продукт с малко съдържание на белтъци, захари и мазнини. Съдържа витамините С, В, Е, каротин, флавоноиди, оксало-ва и лимонена киселина, калий, калций, натрий, фосфор, желязо, мед, манган, кобалт, цинк, йод, флуор. Дръжките и „ребрената" структура съдържат повече оксалова киселина и пурини, нежелани съставки, поради което те трябва да се откъсват, а листата обилно да се измият. Основно правило при хранене със спанак е да се прибавят към него млечни продукти (кисело мляко, извара, сметана, прясно мляко и др.) С това се отстранява оксаловата киселина, която заедно с калция от млякото се изхвърля с урината под формата на калциеви оксалати. Важно е да се знае, че при варене спанакът отделя нитрати, които при престой на яденето, дори съхранявано в хладилник, причиняват ферментация и могат да причинят отравяния.

Какво е лечебното въздействие на спанака и при какви болести се прилага като лекарствено средство?

Поради съдържанието на хлорофил, желязо и витамини спанакът е полезен при анемии и подобряване на хемоглобина в кръвта. Препоръчва се на слаби, изтощени хора, възрастни, след операции, при безапетитие, хиповитаминози и др. Добре е да се приема допълнително и сок от спанак, смесен със сокове от моркови, коприва, хрян.
Каротинът в спанака спомага за увеличаване на ръста, затова се препоръчват за децата спаначени ястия за техния растеж и нормално развитие. Съдържанието на калций в отвари и спаначено меню усилва уринирането и извличането на повече течности. А това облекчава сърцето, бъбреците, понижава високото кръвно налягане. Спаначениятсок подсилва секрецията на инсулин от задстомашната жлеза, затова той допълва лечението на захарния диабет.
Поради слабата калоричност и минимални масти в листата на спанака той е диетична храна при затлъстяване и артериосклероза. Спанакът има още и капиляроуспокояващо и противоалергично действие. Полезен е при възпаления на храносмилателните органи, усилва перисталтиката на червата, има леко слабителен ефект.

Изпитани рецепти

• Външно лечение може да се приложи при белези от изгаряне и алергични кожни обриви с каша от сварени и намачкани в зехтин листа.
• При оплешивяване се използва смесен сок от спанак, моркови, кромид, кориандър, китайска роза.
• При разранена и съсухрена кожа или пресни белези от слънчев дерматит - с пюре от попарени с вряла вода и намачкани спаначени листа, в което е прибавена лъжичка зехтин, се намазва кожата. Маската престоява 30 минути.
• При косопад - прави се маска на окосмената кожа на главата, приготвя се смес от спанак и счукан кромид лук, държи се 1-2 часа и се сваля със суха кърпа без измиване. Процедурата се прави 7-10 дни по 1 път дневно. При сърбеж и зачервяване главата се изплаква с чай от коприва.

Противопоказания

Да се ограничава консумацията на спанак при пясък и камъни в бъбреците, пикочния мехур и жлъчката, нефрити, хепатити, панкреатит, подагра.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Хранителните добавки

Съществуват множество храни и растения, които оказват изключително добро въздействие върху човешкия организъм. Но как да извлечем полза от тях, без да ги търсим или приготвяме специално, още повече, ч...

9 храни, които могат да ви отровят

Хранителните натравяния са ужасни. Понякога обаче наистина е трудно да се определи дали даден продукт е годен за употреба, отчасти защото проблемите се появяват относително рядко. За всеки случай, д...

Просото - от какво ще ни излекува?

Родината на просото обикновено се смята Индия, където то расте в сухи или полусухи райони, на височина 2500-3000 метра. Сега просото се култивира в много страни по света. В Азия, Америка, Африка и Евр...

Тялото, за което мечтаете

Излишните заоблености се настаняват точно там, където най-малко ги желаем и очакваме, но това съвсем не е случайно. Генетичното ни наследство, промените в хормоналното ниво, заседналият начин на живот...

Начало