Диетични рецепти » Диета при ревматизъм и остехондроза

 Диета при ревматизъм и остехондроза

За да има успех предписаното лечение, болните трябва за дълго да се откажат от месото и да преминат към вегетарианска храна, да консумират колкото се може повече сурови зеленчуци и плодове. При лечение на ставния ревматизъм трябва напълно да забравят за месото – то се изключва напълно от менюто. Пречистването на организма се препоръчва като важна част от битката с ревматизма. Прочистването и гладуването - поне веднъж седмично, са задължителни, тъй като ускоряват процеса на оздравяването.

По време на острата фаза от менюто се изключват напълно:

• Хранителните продукти с киселинен характер.

• Захар и продукти със съдържание на захар.

• Пържена и тлъста храна, приготвена за продължителна употреба.

• Мляко, яйца, риба, сладка, оцет.

• Подправки, съдържащи черен пипер.

• Силен чай, кафе.

В активната фаза на ревматизма, когато са изразени възпалителни лезии на ставите, сърцето и други органи, храната на болните се приготвя без сол (3-4 грама дневно) , варена или леко запържена, но след варене.

Щом острата фаза отмине

След 12-14 дни от острата фаза на ревматизма болните постепенно преминават към разширяване на диетата. Увеличава се главно съдържанието на протеини, първоначално до 120 г, а след това до 130-140 грама на ден (до 50% от тази сума са животински протеини). Тази диета се ползва дълго, докато изчезнат и най-малките признаци на активност на ревматизма. Но ако процесът продължи, размерът на протеините в храната може да бъде намален до 110 грама на ден.
Въглехидрати в диетата на пациенти с ревматизъм, са ограничени до 250-300 грама за един дълъг период от време, за да се предотврати влошаване на заболяването при тяхното влияние.
Общият размер на течностите в дневния хранителен режим (заедно с първото ястие) не надхвърля 1 литър. Храненето е 5-6 пъти дневно на малки порции. Диетата трябва да е обогатена с витамин С и витамин Р чрез въвеждане на плодове и сокове, особено благоприятно действат лимоните и касисът.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Студените ястия топят калории

При изкълчване или навяхване торбичка с лед прави чудеса. Ако при изгаряне оставите 10 минути да тече студена вода върху пострадалото място или наблизо до него, болката намалява или се ограничават пор...

Отслабваме като ускоряваме метаболизма

Диетата е с продължителност седем дни. Не е подходяща за хора, които поддържат активен спортен режим. Ако 2 дни след началото на диетата не се чувствате добре, очевидно този режим не е подходящ за вас...

Вредните храни не са чак толкова страшни

Разбира се, картофите, хлябът, маслото, колбасите, шоколадът, пицата, фъстъците определено вредят на фигурата. Но не и на здравето ни. Стига да ги консумираме в умерени количества, тези обвинявани в к...

Целината – природен стимулатор

У нас целината (Apium glaveolens) е важен есенно-зимен зеленчук. Консумира се свеж, варен или изсушен, като подправка за туршии, салати, супи ястия. Семето се слага в месна кайма за ароматизиране. Н...

Начало