Диетични рецепти » Маслината - природно лекарство

 Маслината - природно лекарство

Маслиновото дърво изисква по-топъл климат и е характерен вид почти за цялото Средиземноморие, включително и за нашите южни съседи Гърция и Турция, където се отглежда в градини като овощно дърво. У нас не издържа на ниските зимни температури, въпреки че някои сортове са на границата на оцеляването си в някои по-закътани южни части на страната. Независимо от това маслината никога не е била непозната за нашата трапеза, а в много случаи търсена и предпочитана като храна, профилактично и лечебно средство.
Както е известно консумирането на маслините се извършва след провеждане на специална техника за обработката им, а след това и съхраняването им става в оптимизиран солен разтвор.

Кои са най-важните хранителни и лечебни качества на маслината?

Плодът е богат на витамини, аминокиселини, ферменти. Съдържа още минерални соли, органични съединения, хлорофил и други биологично активни вещества, но най-важната им съставка са мазнините, и по-специално растителното им масло, известно под названието зехтин.

Зехтинът

Независимо дали се консумира топъл или студен зехтинът предпазва стомахът от заболявания като гастрит и язви, като намалява количеството на стомашните киселини. Зехтинът действа като очистително, а освен това активира жлъчната течност и я привежда в идеално състояние. Регулира секретирането на жлъчния мехур и намалява риска от образуването на жлъчен камък.

Практическо приложение:Обикновено се смесва с лимонов сок в съотношение 1:1. Особено ефикасно е това съотношение при лечение на жлъчно-каменната болест, като сутрин се взема по една супена лъжица на гладно в продължение на три седмици.

Още факти:

• Едно изследване на учените от Ню Йоркския държавен университ в Буффало показва, че б-ситостеролът – мазнина, която се намира в растителните масла (като зехтина) предотвратява формирането на ракови клетки в простатата. Друго проучване на лекарите от Оксфордския университет потвърждава защитното действие на зехтина срещу рак на червата.
• Доказано е също, че хората, които консумират големи количества зехтин и с него готвят зеленчуци, са по-малко застрашени от ревматоидния артрит.
• Витамините E, A, D и K, които зехтинът съдържа, подпомагат костното развитие на възрастните и децата. Зехтинът също така предотвратява загубата на калций, като стимулира минерализацията на костите.
• С високото ниво на антиоксиданти, които съдържа, зехтинът предотвратява вредите от опасните вещества, обновява клетките и забавя стареенето на тъканите и органите.
• Благодарение на линолеевата киселина, която съдържат, маслините и зехтинът са най-здравословната храна за новородените бебета и растящите деца.

Рецепти от практиката:

• Най-новите проучвания показват, че маслината действа здравословно и за сърцето, особено при нарушен ритъм, при високо кръвно налягане (след обезсоляване) и специално за хората, страдащи от диабет. За целта в 1 литър вода се поставят 72 счукани костилки от маслина, варят се докато водата остане около 700 мл, прецежда се и се пие сутрин и вечер по 3 капки с вода или чай.

• Няколко капки зехтин отнемат болката при ужилване от оси и пчели. Освен плода лечебни са и листата на маслината, събирани по време на цъфтежа, като приготвеният чай от тях се използва за понижаване на кръвното налягане и други заболявания.

• Установено е, че зехтинът не повишава нивото на холестерола, а напротив - поддържа го под контрол. У хора, които консумират по 25 милилитра (около две чаени лъжички) натурален зехтин всеки ден в продължение на една седмица, е открито по-ниско ниво на лошия холестерол и по-голямо количество антиоксиданти.

Автор: Юлиана Димитрова

Представяме Ви:

Пшеничните зародиши – храна или лекарство?

Храна или лекарство е пшеничният зародиш? Как ще ми помогне - като имате предвид, че съм с наднормено тегло и с високо кръвно налягане и как да го използвам? В. Ив. oт Р. Науката и практиката н...

Критска диета

Oт няколко години насам специалистите по здравословно хранене буквално се кълнат в критската диета, убедени, че именно тя е в състояние да ни предпази както от сърдечносъдови заболявания, така и от за...

Как се вземат лекарства?

Начинът, по който се вземат лекарствата, е от значение за тяхната ефикасност. 1. Хапчетата се пият с голямо количество вода. Тя улеснява абсорбирането им и ускорява лечебното въздействие. 2. Не см...

Чесънът – домашният лекар

Преди три хиляди години в най-древния индийски трактат за Аюрведа са нарекли чесъна чудо на природата. Действително това растение има чудодейни свойства. В чесъна се съдържат над 25 % въглехидрати, 6...

Начало