Градина » Динката има вкус на копър

 Динката има вкус на копър

Динката (Sanguisorba) е растение, което се използва не само за украса, но и на места, където почвата задържа влага. От рода са познати само няколко вида, но са разпилени по целия свят.
Видът S. canadensis произхожда от Америка. На височина растинията достигат над 1 м. Съцветията, съставени от бели дребни цветчета, достигат до 15 см. Цъфти от август до октомври. Видът S. hakusanensis произхожда от Япония. Растенията достигат на височина до 90 см. Цветовете са бледорозови и се появяват през юни-август. Видът S. tenifolia произхожда от Китай. Стъблата достигат до1,2 м височина. Цветовете са дребни, червени и се появяват през юни-юли.
Динката е и фуражно, медоносно и багрилно растение. От нея се правят пикантни салати, като листата предварително леко се попарват. Освен с лук и други зеленчуци, те може да се смесят с варени картофи или мента. Като подправка към салати, лечебната динка придава аромат на копър.

Помага и при болести

У нас има естествени находища от лечебната динка (S. officinalis). Растенията са многогодишни и развиват тъмнокафяво разклонено коренище. На височина достигат от 20 до 100 см. Листата са нечифтоперести. Приосновните и долните стъблени са до 40 см дълги, с 9-25 назъбени листенца Дребните цветчета са събрани в главички и са червени до кафяво-червени.
Освен че са красиви, растенията на динката са и много полезни. В листата се съдържат етерични масла, витамин С, танини, дъбилни и слузести вещества. В коренищата се натрупват танини, нишесте, багрилни вещества.

На сянка и влага

Динката може да се засажда на полусенчести места, при влажна почва. Семена се засяват през пролетта. През лятото растенията се пикират, а през есента се засаждат на постоянно място. През пролетта може да се разделят и старите туфи. Разсажда се на разстояния 30 х 30 см. През лятото се полива.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Не садете картофите на едно и също място

Всеки стопанин знае кога да засади картофите в своя район. Обикновено обаче градинарите не обръщат внимание на семето за картофи, както и мястото за отглеждане. Когато си харесаме един сорт, често той...

Зрелите сливи не могат да чакат

Сливите държат своеобразен рекорд - интервалът между най-рано и най-късно зреещите сортове е повече от три месеца и половина. Първите джанки са готови в края на юни, късните сливи стават за прибиране ...

Отгледайте си кротон от резник

Кротонът (Codiaeum veriegatum) се отглежда трудно. Красотата му се поддържа, като му се осигурява постоянна температура през цялата година около 18-20ºС и висока въздушна влажност. Не бива да...

Болести нападат луковиците в мазето

Извадени са вече луковиците на лалета, нарциси, зюмбюли и кокичета и се съхраняват по мазета и прохладни помещения. За да имате и през следващата година обилен цвят, трябва да ги преглеждате внимателн...

Начало