Ако в оранжерията въздушната температура падне под 15°С, краставиците не образуват плодо-даващи органи. Захладнее ли под 7-8° С, спира изцяло развитието. Много е важно да не допускате резки колебания, тогава се наблюдават депресии при растенията, ще се влоши качеството на продукцията.
Краставицата няма големи предпочитания към светлината, но реагира добре, когато се увеличава. Ако е по-слабо слънчевото греене в култивационни съоръжения, дава по-ниски добиви. При някои сортове дължина на деня под 12 часа предизвиква смущения в растежа, получават се некрози. Затормозява се развитието на дребноп-лодните краставички и те формират много мъжки цветове.
Допълнителното осветление в оранжериите ускорява развитието и увеличава добивите. Ако се пусне допълнителна светлина на разсада от поникване до поява на 3-4 същински лист, вегетационният период до първа беритба се скъсява с около една седмица.
Репичките имат много къс вегетационен период, стават готови само за 30-35 дни. Затова се отглеждат най-често преди или след основната култура. Възможно е да се засеят през първата половина на февруари...
Като хранителен продукт захарната царевица у нас става все по-популярна, но като градинско растение е малко позната. Любителският интерес към нея е напълно оправдан – притежава отлични вкусови качеств...
Съществува мнение, че за да се ускори узряването на лука, той трябва да се огази. Това в никакъв случай не бива да се прави. При полягането на перата върху повърхността на лехата постъпването на влага...
И овощните дървета, както и хората, понякога страдат от безплодие. Не са редки случаите, когато се наблюдава обилен цъфтеж, а след това не се оформят никакви завързи и плодове. Причините са много. Едн...