Градина » Кога се пресажда лимонът

 Кога се пресажда лимонът

Пресаждането на лимона се прави според развитието му веднъж на 2-3 години. Колкото е по-старо растението, толкова по-рядко се прави това. Най-доброто време за пресаждане е пролетта. Възрастта на лимона (в години) трябва да съответства на размера на съда (в литри). Когато подготвяте растението за пресаждане, трябва да спрете да го поливате и да оставите почвата леко да засъхне.
Субстратът предварително се подготвя, състои се от пясък, почва и торф в съотношение 2:1:1. Много важно е почвата да е с неутрална или слабо кисела реакция. Дренажът в саксията е задължителен.
След това трябва да поставите саксията с растението на коленете си и леко да почуквате по стените на съда, за да може да се отлепи от него. Внимателно изваждате растението с почвата около корените, като гледате да не нараните тънките власинки. В новия съд корените се разпределят, а след това се засипват със свежа почва, като предварително се разпределя с ръце. Почвата може да се не усплътнява, с времето това ще се случи само и тогава можете да подсипете още малко почва в съда.Много важен момент е положението на кореновата шийка. Тя не трябва да се намира нито над повърхността на почвата, нито под нея.
След пресаждането на лимона трябва да полеете и да оставите за седмица растението на сянка. В последствие за осигуряването на повече въздух в почвата редовно трябва да разрохквате субстрата веднъж на 2-3 седмици.
Ако трябва спешно да пресадите лимона без значение времето от годината, например при предозиране с торове, то тогава трябва да измиете корените на растението, като ги потопите заедно с почвата около тях в престояла или преварена вода с температура 22-25 градуса. Почвата ще се размекне и ще освободи кореновата система. След това действате, както при обикновеното пресаждане.

Автор: Вестник за градината

Представяме Ви:

Запазете по-дълго листното цвекло

Манголдът или както го наричат листно цвекло е много полезен зеленчук. За храна се използват листните петури, а дебелите листни дръжки се употребяват сварени както цветното зеле или свещите на аспержи...

Мелокактусът е истинско предизвикателство

Мелокактусът (Melocactus) е един от най-трудните за култивиране. Характерна за него е шапчицата върху кръглото тяло, която се появява при добре развитите растения. Тя прилича на непропорционална приса...

Мединила не се гледа лесно

Въпреки че е изключително оригинална и красива, мединилата все още рядко се отглежда у нас. Това е обяснимо, тъй като тя произлиза от района на Филипините и Източна Индия и трудно се аклиматизира. При...

Как се размножава цариградското грозде

Бодливото грозде, известно още като цариградско или немско, се размножава основно по вегетативен начин - чрез вкореняване на зрели и зелени резници, като се разделят храсти, от отводи и чрез присаждан...

Начало