Пресаждането на лимона се прави според развитието му веднъж на 2-3 години. Колкото е по-старо растението, толкова по-рядко се прави това. Най-доброто време за пресаждане е пролетта. Възрастта на лимона (в години) трябва да съответства на размера на съда (в литри). Когато подготвяте растението за пресаждане, трябва да спрете да го поливате и да оставите почвата леко да засъхне.
Субстратът предварително се подготвя, състои се от пясък, почва и торф в съотношение 2:1:1. Много важно е почвата да е с неутрална или слабо кисела реакция. Дренажът в саксията е задължителен.
След това трябва да поставите саксията с растението на коленете си и леко да почуквате по стените на съда, за да може да се отлепи от него. Внимателно изваждате растението с почвата около корените, като гледате да не нараните тънките власинки. В новия съд корените се разпределят, а след това се засипват със свежа почва, като предварително се разпределя с ръце. Почвата може да се не усплътнява, с времето това ще се случи само и тогава можете да подсипете още малко почва в съда.Много важен момент е положението на кореновата шийка. Тя не трябва да се намира нито над повърхността на почвата, нито под нея.
След пресаждането на лимона трябва да полеете и да оставите за седмица растението на сянка. В последствие за осигуряването на повече въздух в почвата редовно трябва да разрохквате субстрата веднъж на 2-3 седмици.
Ако трябва спешно да пресадите лимона без значение времето от годината, например при предозиране с торове, то тогава трябва да измиете корените на растението, като ги потопите заедно с почвата около тях в престояла или преварена вода с температура 22-25 градуса. Почвата ще се размекне и ще освободи кореновата система. След това действате, както при обикновеното пресаждане.
Зеленчуците, които се отглеждат като втори култури изискват подходящо торене, което да бъде съобразено със специфичните климатични условия на летния сезон. Високите температури, голямото изпарение, ни...
Дойде ли пролетта, в желанието да отгледат повече различни растения, мнозина използват площта под овошките. Най-често се изхожда от нуждите на домакинството и се прибягва към засаждане на зеленчуци. Д...
Най-често от зеления фасул се правят консерви в буркани. Но понякога се оказва, че нещо не е както трябва и зимнината вместо в тенджерата отива в боклука. Фризерът е другият по-удобен начин за съхране...
Една градина е истинска, ако в нея може да се откъсне от всеки вид зеленчук. Това е полезно за домакинята, но радва и окото. Не става дума за традиционните зеленчуци, които сме свикнали да виждаме в д...