Градина » Присаждане в страничен разцеп

 Присаждане в страничен разцеп

Един от най-препоръчваните начини за присаждане преди началото на сокодвижението е т. нар. на „кози крак”. Той е доста труден за любителите, защото не винаги успяват да направят еднакви изрези на калема и подложката, сключващи еднакъв ъгъл. Така калемът не приляга плътно и срастването става трудно, дори невъзможно. С присаждането в страничен разцеп тези неприятности се избягват. Затова този непопулярен у нас начин очевидно ще намери много по-широко приложение.
И при него подложката се прерязва напречно и прерязната рана се заглажда. С остро ножче се прави разцеп, само че той не е ориентиран към центъра на стъблото, а встрани от него и навлиза на около една трета от общата дължина на линията, по която е ориентиран. На калема се правят клиновидно два засрещащи се отреза под остър ъгъл, както и при „кози крак”, но в случая ъгълът е произволно остър. Разцепът се разтваря леко с помощта на ножчето и подготвеният калем се пъхва в него, като се внимава кората му да съвпада с кората на подложката. Щом ножчето се извади, разцепът притиска плътно калема. Следва привързване и замазване с овощарска замазка.
На по-дебели подложки може да се поставят два и повече калема.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Изчакайте обърнатата почва да улегне

Най-малко три-четири седмици трябва да минат от дълбокото обръщане на почвата до сеитбата. Така земята ще се е слегнала. Преди сеитбата почвата трябва да бъде наситнена и подравнена. Дребните семена т...

Внесете топлолюбивите растения в стаята

Стайните растения, които през лятото са били оставени отвън на терасата или в градината, трябва да се приберат вкъщи дълго преди появата на първите сериозни застудявания. Много от тях, например като к...

Падне ли град, пръскайте с бордолезов разтвор

Градушките обикновено праавят големи поразии в овощните градини. Щетите се изразяват в разкъсване на листните петури и пречупване на филизите, нараняване на кората на ствола, клоните и клонките. В зав...

Осигурете си пресен чесън за зимата

Вкусен, диетичен и полезен чесънът присъства на трапезата през цялата година. Но ако той е и зелен през студените януарски дни, е още по-добре. За да го получите по това време, е нужно да го засадите ...

Начало