Растежът и плододаването на отделни клонки или на цялото овощно дърво може да се засили, ако изрежете пръстен от кората, т.е. ако колцувате. Минералните вещества и водата, които идват от корените по проводящите съдове, отиват в короната на дървото. Хранителните вещества, които се връщат по кората, не могат да преминат през отрязания пръстен и се натрупват в горните части. Така се образуват повече плодни пъпки, а ако вече има завръзи, плодовете стават по-големи и по-бързо узряват. Точно сега е времето за тази операция. Отрязаният пръстен не трябва да е по-широк от 1 см. Раната се замазва с овощарски мехлем.
Оголването на дървесината обаче може да причини изсъхване на клона. Това най-често се случва при костилковите видове – вишни, череши, праскови, сливи. Вследствие на колцуването хранителните вещества не могат да стигнат до корените и те отслабват. Оттук и цялото растение не може да издържи на неблагоприятните зимни условия и да изсъхне. Така че колцуването е подходящо само за силно растящите сортове ябълки и круши, които са със забавено встъпване в плододаване.
За да се фпредпази дървото от проникването на гъби и бактерии през раната, добре е да направите разрезите по-далече от основата на клонката. Ефекта на колцуването може да постигнете и по друг начин: Рано напролет, преди да започне сокодвижението и преди да са се развили дърветата, завържете с тел или мека ламаринка мястото, което сте избрали за колцуване. С нарастването на клона ще се получи пристягане и това ще затрудни преминаването на хранителните вещества към корена. Внимавайте, ако не освободите клона в края на вегетацията, той ще изсъхне.
Пресаждането на лимона се прави според развитието му веднъж на 2-3 години. Колкото е по-старо растението, толкова по-рядко се прави това. Най-доброто време за пресаждане е пролетта. Възрастта на лимон...
Къпината е полухраст с едногодишни стъбла и многогодишни коренища. Има две групи - с изправено растящи стъбла и с пълзящи стъбла. Къпините се засаждат в предварително подготвена почва. Ако не сте на...
Китайското зеле е нов за Европа и за страната ни зеленчук. Листата са нежни и богати на витамин С и градинарите все повече се интересуват от него. Едногодишното растение обича прохладния и влажен кл...
След засяването на готварските тиквички идва редът на едроплодните. Те може да бъдат обикновени или пък мускатни (цигулки). Изискват богати, рохкави и влагоемни почви, обилно наторени с оборски тор. Н...