Градина » Ябълка и круша с пръстен раждат едри плодове

 Ябълка и круша с пръстен раждат едри плодове

Растежът и плододаването на отделни клонки или на цялото овощно дърво може да се засили, ако изрежете пръстен от кората, т.е. ако колцувате. Минералните вещества и водата, които идват от корените по проводящите съдове, отиват в короната на дървото. Хранителните вещества, които се връщат по кората, не могат да преминат през отрязания пръстен и се натрупват в горните части. Така се образуват повече плодни пъпки, а ако вече има завръзи, плодовете стават по-големи и по-бързо узряват. Точно сега е времето за тази операция. Отрязаният пръстен не трябва да е по-широк от 1 см. Раната се замазва с овощарски мехлем.
Оголването на дървесината обаче може да причини изсъхване на клона. Това най-често се случва при костилковите видове – вишни, череши, праскови, сливи. Вследствие на колцуването хранителните вещества не могат да стигнат до корените и те отслабват. Оттук и цялото растение не може да издържи на неблагоприятните зимни условия и да изсъхне. Така че колцуването е подходящо само за силно растящите сортове ябълки и круши, които са със забавено встъпване в плододаване.
За да се фпредпази дървото от проникването на гъби и бактерии през раната, добре е да направите разрезите по-далече от основата на клонката. Ефекта на колцуването може да постигнете и по друг начин: Рано напролет, преди да започне сокодвижението и преди да са се развили дърветата, завържете с тел или мека ламаринка мястото, което сте избрали за колцуване. С нарастването на клона ще се получи пристягане и това ще затрудни преминаването на хранителните вещества към корена. Внимавайте, ако не освободите клона в края на вегетацията, той ще изсъхне.

Автор: Тодор Хърсев

Представяме Ви:

Украсете градината с инкарвилеи

Екзотичната инкарвилея расте по странен начин. В началото на май се появяват цветоносните стъбла, а в началото на лятото се отварят цветовете, които приличат на цветовете на глоксинията. Листата на ра...

Дойде време кайсиите

Големият интерес към кайсиевите плодове и продуктите от тяхната преработка се дължи на високите им вкусови, хранителни, диетични и лечебни свойства. Захарите в кайсиевите плодове достигат над 10%. Кис...

Градина без химия

За да отгледате зеленчуци и плодове, които не съдържат вредни вещества, трябва да намалите химикалите. Как да се борите с вредителите и да имате в същото време добра реколта без такива средства? ...

Какво представлява ремонтантната ягода?

Ремонтантните ягоди от едроплодните сортове са интересни с това, че за разлика от обикновите цъфтят през цялата година и плодоносят много дълго време – до 6 месеца. Това се обяснява с факта, че ремонт...

Начало