Градина » Хинапът е лесен за отглеждане

 Хинапът е лесен за отглеждане

Хинапът се отглежда сравнително рядко. Освен като декоративен и овощен вид, се използва за изграждане на живи плетове и като медоносно растение. Латинското му име е Zizyphus, но понякога го наричат джуджуба или китайска фурма. Най-характерно за него е голяма продължителност на живот - над 100 години. Студоустойчив и сухоустойчив е. Може да се оформя се като храст, висок до 4 м, или като дърво, което достига до 8 метра.
Клоните му са кафяво-черни с шипове. Листата са овално-удължени, голи и лъскави. Въпреки че всеки цвят цъфти само по един ден, цъфтежът продължава около три месеца - от май до юли с дребни, жълти цветчета, събрани в основата на листата. Богати са на нектар. Плодчетата са червено-кафяви, подобни на маслина. Съдържат около 63 % захари, витамин С, белтъчини, ябълчна киселина, пектин, танин и др.
Хинапът е сухоустойчив и затова може да се развива на чакълести карбонатни почви. Понася сянка, но най-добре се чувства на южно изложение. Той може да се размножава със семена, особено когато ще се ползва за жив плет. Тогава растенията са покрити с бодли. Културните сортове, без бодли е най-добре да размножавате чрез издънки или отводи.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

През юли розите се нуждаят от много внимание

През месец юли трябва да подхраните всичките си рози. Използвайте богати на калий и бедни на азот комбинирани изкуствени торове. Разхвърляйте по 30 – 40 г на квадратен метър, а след това накопавайте. ...

Жълтите петна не са безобидни

Пожълтелите тъканите между нервите на петурата, от периферията към средата на листа издават варовата (неинфекциозна) хлороза. Това заболяване се дължи на липсата на желязо. Обикновено се проявява на в...

Пролетни грижи за малините

Малината има сравнително големи изисквания към почвената влага, когато интензивно растат издънките и се формират плодните органи. Едва след обиране на последните плодове, намаляват нуждите от вода при...

Кога се прибира зимният чесън

Луковиците на зимния чесън завършват своето развитие през средата на юни и трябва незабавно да бъдат извадени. Това се познава по пожълтяването на долните листа и омекването на лъжливото стъбло. В таз...

Начало