Върховото гниене се среща не само по плодовете на доматите, но и на пипера и патладжана. Болестта засяга зелените плодове. По върховете им в началото се образуват дребни, воднисти петна, а по-късно се разрастват и обхващат по-голямата част от плода. Повредата е оградено от здрава тъкан и засяга кожицата и тънък пласт от месото под нея. Гниенето е сухо, но при заразяване с гъби и бактерии, развиващи се в мъртви тъкани, може да стане мокро.
Заболяването се дължи на нарушен воден режим и недостиг на калций. Това се случва, когато след силен растеж в началния стадий на развитие настъпва дълъг период на засушаване. Обилното азотно торене
и много влага по-късно благоприятстват развитието на заболяването. Слабото усвояване на калция се дължи на високо съдържание на калий, натрий и магнезий в почвения разтвор.
Калцият не се придвижва от по-стари клони към по-млади и временният недостиг може да причини повреди по нарастващите растителни части. При засушаване разтворимите соли от по-долните слоеве се отлагат на повърхността. При дъжд и обилна поливка слизат обратно и се сгъстяват около корена, а така се задържа усвояването на калция.
Ако установите върхово гниене на доматите, пипера или патладжана, може да внесете суперфосфат. Избягвайте обилното наторяване. Напръскайте с 0,5% калциев двухлорид, той се се приема веднага чрез листата.
През последните години на нашите балкони все по-често може да се види едно интересно растение, което не се бои от студа и ги краси до първа пролет. Ериката е много популярна и обичана в северните стра...
Двуетажният кордон е подходящ, когато лозите се засаждат в отделни редове край стени на огради, постройки или край пътечки. Може да се използва за формиране на алеи, особено ако се съчетават сортове с...
Без резитба краставицата ражда много, но повечето от плодовете са некачествени. С резитбата добивът не се намалява, дори е по-висок. Разбира се, за да се приложи с успех резитбата, краставиците се отг...
Лавандулата е голям род, който включва 28 вида многогодишни вечно зелени растения. За отглеждане в саксии се препоръчва т. нар. френска или испанска лавандула (L. stoechas), която произхожда от Средиз...