Червеното цвекло отнема влагата на картофите, затова слагайте ред от единия вид кореноплоди, после - от другия. Две седмици до изваждането на картофите листната маса се маха. Така по-добре ще узреят клубените, а също ще се предпазят от заразяване с фотофтора. Изрязаната листна маса се изгаря. Прибраните картофи се разделят на дребни, едри и за семе. Семенните клубени е добре да се оставят на светло, за да позеленеят. Насипват се на тънък слой и се разбъркват през 5-6 дни. На слънце ще позеленеят за десетина дни, в помещение с прозорци или под навес - е необходимо два пъти по-дълго време. Картофите за садене се съхраняват отделно, те не се ядат, защото светлината натрупва в тях отровното вещество - соланин.
Сортираните картофи няколко часа се подсушават на слънце, след това, преди да се поставят в хранилище, се оставят на прохладно и сухо място, за да изсъхнат и да се охладят. Клубените не бива да се охлаждат бързо, защото в тях ще настъпят нежелани физиологични изменения и ще потъмняват при варене. Бързо се охлаждат само картофите, заразени с фитофтора. Наранените по време на прибиране клубени се съхраняват 10-12 дни при температура 15-18 градуса. За това време раните заздравеят. Клубените ще се запазят по-добре, ако се редуват с червеното цвекло, което отнема излишната влага.
Българинът обича да отгледа сам лимоново дръвче вкъщи, на двора, на балкона. Да си посее сам семката, след това да я ашладиса от лимона на съседа, защото е много хубав. Това е така от край време. Обач...
Това е особено важно за притежателите на вилни имоти, които нямат добри възможности за напояване, но не е без значение и за всички останали, решили да отгледат вкусни бостански плодове. За дините и пъ...
Още през първите дни на януари може да бъде засято ранното зеле. Така някои градинари ускоряват производството. Има обaче едно важно условие за този начин. Трябва да се използва ранен сорт, който след...
Грижите за доматите след разсаждането в градината стават повече. Обработката на почвата започва, след като растенията се прихванат добре. Първото окопаване се прави на дълбочина 10-12 см, за да се зат...