Червеното цвекло отнема влагата на картофите, затова слагайте ред от единия вид кореноплоди, после - от другия. Две седмици до изваждането на картофите листната маса се маха. Така по-добре ще узреят клубените, а също ще се предпазят от заразяване с фотофтора. Изрязаната листна маса се изгаря. Прибраните картофи се разделят на дребни, едри и за семе. Семенните клубени е добре да се оставят на светло, за да позеленеят. Насипват се на тънък слой и се разбъркват през 5-6 дни. На слънце ще позеленеят за десетина дни, в помещение с прозорци или под навес - е необходимо два пъти по-дълго време. Картофите за садене се съхраняват отделно, те не се ядат, защото светлината натрупва в тях отровното вещество - соланин.
Сортираните картофи няколко часа се подсушават на слънце, след това, преди да се поставят в хранилище, се оставят на прохладно и сухо място, за да изсъхнат и да се охладят. Клубените не бива да се охлаждат бързо, защото в тях ще настъпят нежелани физиологични изменения и ще потъмняват при варене. Бързо се охлаждат само картофите, заразени с фитофтора. Наранените по време на прибиране клубени се съхраняват 10-12 дни при температура 15-18 градуса. За това време раните заздравеят. Клубените ще се запазят по-добре, ако се редуват с червеното цвекло, което отнема излишната влага.
Родът на Оксалиса (Oxalis) е голям и наброява около 800 вида, разпространени в умерените, субтропичните и тропични области на света. Представители са на едноименното семейство Киселичеви (Oxalidaceae)...
Бялото гниене е често срещано заболяване по чесъна. Болестта започва да се наблюдава на полето и след това при съхранение. На полето се наблюдават отделни растения, които изостават в развитието си и д...
Семената на късните домати се засяват обикновено от края на май до 10 юни. Разсадът се отглежда на открити лехи. При подготовката им се наторяват балансирано с азотни, фосфорни и калиеви торове, като ...
За ранно производство на готварски тиквички трябва да подготвите култивационните съоръжения. Този начин на отглеждане е широко разпространен в България. Това позволява да се удължи периодът на консума...